Ahojte, mam 25 rokov a neviem vyslovovať R ani L. Najprv som si myslela, že iba R, ale nedavno mi kamarat povedal, že aj L nejako blbo v slovách hovorím a potom keď som sa začala počúvať uvedomila som si, že áno aj to nejako zvláštne vyslovujem. Najhoršie že to R vnímam, že viem povedať dobre, vôbec nepočujem, že to zle hovorím… Celkovo mam z toho znížené sebavedomie, hlavne už hľadám slová ktoré neobsahuju R, čo je celkom ťažke🙈 viete mi poradiť nejakú dobrú logopedičku v BA? Hlavne tí ktorým v dospelosti pomohla a tak 🙂 vopred ďakujem …
Skôr by som sa zamerala na uzdičku , brat to má a zvažuje jej rezanie aby sa mu lepšie hovorilo
logopéd mu nepomohol od malička tam chodil a nič
odporucam klinicku logo luciu dubravicku, my sme k nej chodili sice s malym synom, ale presne sme riesili L/R. urcite ti nejako poradi, nasmeruje ta.
zatial mozes trenovat pred zrkadlom a pripadne sa nahravaj, ked vravis, ze sa bezne nepocujes.
Pri detoch ide postupnost, ze sa najprv uci l a az ked to maju zvladnute, tak sa trenuje r.
Moj priateľ nevie povedať R, keď sa veľmi snaží tak sa mu občas také polovičné podarí, niekedy sa na tom zasmejeme, ale absolútne mu to nevadí.. už má zaužívané niektoré veľmi krkolomné slová nahradiť.. nemyslím si, že je to vada a nikdy mu to na sebavedomí neuberalo.. ale je to chlap a k práci to tiež nepotrebuje… podľa mňa aj u ženy je to skôr milé a netreba sa tým trápiť…
Keď sa ti to aj nepodarí napraviť, chcem ťa povzbudiť, dospelý ľudia takého veci nevnímajú vôbec tragicky, je to skôr také detinské niekoho na to upozorňovať a vysmievať atď
Keď si to doteraz prežila tak najhoršie máš za sebou, vždy sa dá na tom však zapracovať myslím..
Nič konkrétne neporadím, ale držím palce..
Rozdiel medzi l a r pocujes? To je dolezite. Ak ano, tak mozes trebovat ra re ri ru ro, la le li lu lo, potom zase ara, are... ala ale... a postupne pridavat.. na tomto principe sa moja ucila r a sykavky... to r jej nabehlo, ale pri sykavkach spravila trochu regres s r a v slovencine trochu rackuje, v nemcine ho ma krasne... a skus skor obvolat logopedov, ktory by ta vobec vzal