Už dlhodobo žijem v zahraničí, ale poslednou dobou silne zvažujeme návrat na Slovensko, pravdepodobne do Bratislavy. Chcela by som sa spýtať, aké sú v súčasnosti náklady na život v BA, pokiaľ nezarátam hypotéku. Najmladšie dieťa by chodilo do jaslí, staršie dve na prvý stupeň ZŠ, potrebovali by sme za nich platiť poobednajšiu družinu, kým budeme v práci a určite aj nejaké krúžky.
Druzina je lacna, iba 20 eur
Off topic, ale ak máš 3 deti + ty matka, tak to nie je 3 členna rodina
Závisí to od mnohych faktorov, byt/dom, štátne jasle/sukromne jasle, detto škola, chcete krúžky? Aké? Potom veľké rozdiely sú v stravovaní, obliekaní deti, či zdravotná starostlivosť.
Tak strava pre 5 ludi cca 1000 eur, jasle Ti napisali, statna skolka do 100 eur podla lokality, skola strava okolo 35 eur + druzina tiez podla lokality. Co sa tyka kruzkov, tak napisem z vlastnej skusenosti, kam chodia moje, pre predstavu: v skolke angl. 65 eur na polrok, vedecky kruzok 100 eur na polrok. V skole su kruzky zadarmo. Kone 360 eur kvartal 1x tyzdenne, gymnastika 150 eur kvartal 2x tyzdenne, plavanie 210 kvartal 1x tyzdenne, parkour 300 eur kvartal 2x tyzdenne.
+ v skole, skolke prispevky rozne, rodicovsky v skolke mame 90 eur na rok, v skole 25 eur na rok + do triedneho fondu 20ka, z coho platia vylet, vstupne, pomocky a pod.
@akirlu veľa závisí či budeš v podnájme alebo si kúpite vlastné bývanie a na strave vieš ušetriť že budeš variť doma na niekoľko dní a 2000 eur ti bude bohaté stačiť krúžky v školách bývajú zadarmo školské kluby sú okolo 30 eur a iné krúžky sú v rôznych cenových reláciách moja chodí na karate 2 x do týždňa a stojí má to 30 eur mesačne a chalani chodili na hokej a ten stál 70 eur mesacne ale mali tréningy aj 5 krát za týždeň plus zapasy
@andrejka1974 diky, tak to je super, ze sa najdu aj lacnejsie kruzky. No mame nasporene v hotovosti okolo 250 tisic Euro, tak asi budeme mat vlastne byvanie, pripadne este hypoteku by sme zobrali, kedze chceme stvorizbovy byt, pripadne nejaky mensi dom.
Toto je dobry web na porovnanie životných nákladov. Dal som tam Bratislava vs Berlín - ale môžeš si tam navodiť akékoľvek iné mesto (odkiaľ sa sťahuješ). Potom už podľa svojho štandardu..
@akirlu škôlka / jasle súkromne záleží kde aká lokalita od 400-1000€ je to veľmi variabilne