Život v blízkom okolí Bratislavy a dochádzanie do práce

karolinka1991
1. máj 2019

Ahojte,

chcela by som veľmi pekne poprosiť o reakciu tie mamičky, ktoré s rodinou bývajú v okolí BA - ci už na smer Zahorska Bystrica, Stupava atď alebo na smer Svätý Jur, Pezinok, Modra atď - ako sa im tam žije v rodinnom dome, ako je to s docestovavanim do BA, či su tam dobre skolky/školy.

Manžela to ťahá do RD, je pravda, že v rámci BA väčšinou cestuje z prace vyše hodiny (a hovorí, že toľko by cestoval aj keby sme nebyvali priamo v BA), no neviem, či sa oplatí sťahovať sa z BA (bývame vo veľmi peknej lokalite). Veľa ľudí hovorí, že vystahovanie z BA oľutovali...

Ďakujem pekne za reakcie 🙂

belllinka
1. máj 2019

To je dost nelogicke... ked teraz cestuje v ramci BA do roboty hodinu, tak tolko predsa bude cestovat aj dediny plus si k tomu este prirata cestu z dediny k BA. Jedine ze by pracoval uplne na okraji mesta.
Ak chcete travit denne 3 hodiny v aute, vyhadzovat kopu prachov na benzin a v domceku iba prespavat, tak chodte... ved kazdy ma ine priority. Ale dochadzanie je kazdym rokom horsie a horsie.

queen_mary
1. máj 2019

Ahoj, my rozmyslame uplne o tom istom. Ale ked vidim, ako tie cesty (od pezinka do ba, luzna, malinovo do ba a podobne), tak asi radsej chvilku este pockame, a potom zainvestujeme do domu v rusovciach/zahorskej. Byvanim v tychto satelitoch stravis polku zivota v aute. Inak kde v ba byvate, ked vyse hodiny cestuje do prace? Ja mam pojazdenu ba v spickach hore dole, a pokial nie je buracka niekde, tak nie je mozne aby tolko jazdil.

karolinka1991
autor
1. máj 2019

@queen_mary ahoj, bývame na konci Dubravky a pracuje pri Avione

queen_mary
1. máj 2019

@karolinka1991 ved cez obchvat tam musi byt max do polhodky

mummy01
1. máj 2019

neodporucam,urobili sme to tiez,byvali sme v lokalite ako Ty a muz robil pri letisku a odisli sme byvat smer Senec...dodnes to lutujem a velmi.

wena
1. máj 2019

Všetko záleží od toho kde by ste bývali a kde pracujete. Ja mám kolegyne čo bývajú v domoch v Záhorskej, Marianke, Stupave a pracujú v Devínskej, žiadne dlhé dochádzanie. Väčšinou si hľadali prácu v tej západnej časti mesta. Podľa mňa ale bývať napríklad v Stupave a pracovať pri Avione je totálne zabitý čas.

queen_mary
1. máj 2019

@wena vies co ja tak byvam v ruzinove, a robila som v mlynskej doline. Jazdila som v opacnom smere, ako boli zapchy. Ale inak presne, treba prisposobit no.

karolinka1991
autor
1. máj 2019

@queen_mary ráno áno, ale poobede v zápchach bohužiaľ vyše hodiny, už to bola aj 1.5 hod

karolinka1991
autor
1. máj 2019

@queen_mary lebo poobede začínajú zápchy na nájazd na obchvat už pred Avionom

bets
1. máj 2019

Záleží, kde človek býva, kde pracuje, kedy sa presúva. Mne trvá cesta z a do prace 18 min. Inou cestou chodím do práce a inou z prace, inak sa tvoria ráno a poobede zápchy. Chodím skoro, deti vozí muž, pracuje ďalej, musí cez mesto, jemu to trvá 40 min. keď rozvaza. Keď veziem deti ja, tak 30 min., lebo už je to exponovaný čas.
My sme veľmi spokojní, milujem svoju záhradu, sme v lokalite rodín s deťmi, dobre vzťahy, všetko sedí na naše preferencie, jedine ta doprava je z roka na rok horšia, snáď to obchvaty rychlo poriesia.

karolinka1991
autor
1. máj 2019

@bets a ak sa môžem spýtať, kde bývaš?

deer123
1. máj 2019

Kašlite na to... Budete odkázaní na MHD kvôli parkovacej politike.

sissy27
1. máj 2019

@queen_mary choď niekedy cez ten obchvat v rannej špičke (plus sitina k tomu, ktorú dosť často priebežne uzatvárajú) spomínanou trasou, kam sa dostaneš za pol hodinu... Bývam v Dúbravke, pracujem pri eurovea, za ideálnych podmienok to mám 20min (dopravné predpisy neporušujem, aj keby som chcela, tak veľa možností nemám). Hodina na trase Dúbravka - avion je úplne reálna. Polhodina to je ak by bola prázdna cesta.
@karolinka1991 dopravu vám to určite nezlepší. Možno ešte ak by mal spojenie vlakom, otázne je, či by bol ochotný. Ak plánuješ pracovať aj ty, tak buď druhé auto alebo obaja riešiť dochádzanie. Vlastný dvor je zaujímavý a využiteľný pre deti tak max do 6 rokov, potom už pribudnú krúžky, kamoši...

h_petra
1. máj 2019

@queen_mary z Devínskej Novej Vsi do Rače a opačne to či v rannej alebo popoludňajšej špičke pod hodinu nedám ani keď sa na hlavu postavím.

h_petra
1. máj 2019

@karolinka1991 z konca Dúbravky by som sa určite nesťahovala. Obzvlášť ak ste naozaj v príjemnom prostredí

karolinka1991
autor
1. máj 2019

@h_petra no mne sa úprimne moc odtiaľto ísť nechce, bývame v podstate úplne pri starej Dubravke, v tesnej blízkosti rodinných domov, kúsok od lesa a zároveň mame všetko po ruke: MHD zastávka s priamym spojom do mesta za 20min, skolka, škola, 3x rôzne potraviny, pošta, malé ihrisko, veľké ihrisko, kopec zelene, Partizánska lúka na skok atď... mne sa ani nezdá, že bývame v BA (bývalá som v rôznych častiach BA, tak mam s čím porovnať), len manželovi pisti srdce za domom :/

karolinka1991
autor
1. máj 2019

@h_petra úžasne sa tu prechádza, deťom tu tiež podľa mňa nič nechýba, len mužovi ten pocit byť mimo vystresovanej BA vo vlastnej zahrade/na terase...

monif
1. máj 2019

@karolinka1991 z podobneho dovodu som isla byvat mimo BA, ale po 7 rokoch som sa vratila. Ta doprava neskutocne zerie cas a nervy.

gabuliacik
1. máj 2019

@karolinka1991 byvame v Moste pri Ba. Cestujem do Petrzalky a trva mi to 40min rano. Vyrazam cca o 7h. Pri avione je za rovnaky cas. Smelo do toho! Zivot v dome s detmi je super

h_petra
1. máj 2019

@karolinka1991 život mimo vystresovanej BA? Takto bude žiť vystresovaný život mimo BA. My sme chvíľu zvažovali Stupavu, ale potom sme si to rozmysleli presne z tohto dôvodu.
Podľa toho čo popisuješ by som neodchádzala ani za nič. My sme tiež hľadali v Dúbravke byt, ale nič tak ideálne sa nám nepošťastilo, nakoniec sme ostali v Devínskej, len sme šli do väčšieho. Mne vyhovuje napríklad aj to, že z Devínskej sa dá dostať do iných častí aj vlakom, to by zo Stupavy možné nebolo.

karolinka1991
autor
1. máj 2019

@h_petra ved to, aj ja som mužovi povedala, že keby sme bývali niekde, kde sa nám nepáči, v mini byte alebo v byte v pôvodnom stave a pod., tak by som tomu bola viac naklonená, ale tým, že naše bývanie považujem ozaj momentalne za úplne ideálne a prostrediu ani bytu a ani výške hypotéky nemám čo vytknúť (možno časom by sa zišla 1 izba naviac, ale to až o x rokov), tak by som chcela odísť len za predpokladu, že by to ozaj stalo za to a osobne si nie som istá, či mi ten kúsok pozemku za to stojí, keďže zase krásny veľký pozemok v blízkosti BA si asi ťažko budeme môcť dovoliť...

karolinka1991
autor
1. máj 2019

@h_petra a tiež si myslím, že pohľad na túto tému bude mať iný ten, kto mimo BA žil od detstva (a navyše v dome) a len v tom "pokračuje" ako ten, kto žil od detstva v BA v byte (manžel síce býval na dedine, ale tiež v byte) a presťahuje sa mimo BA do domu... A práve ten druhy prípad ma najviac zaujíma, lebo často mam pocit, že manžel to ma také zidealizovane, zvyknem to porovnávať s tým, keď sú ľudia ako turisti nadšení z nejakého miesta a predstavujú si, aké super by to bolo tam žiť a potom, keď tam začnú žiť, je to úplne o inom...

h_petra
1. máj 2019

@karolinka1991 to máš pravdu. Ja som bývala v byte, v menšom meste pri BA, nikdy som nemala najmenšie ambície bývať v dome, ja nie som ten typ, čo by si vymazloval domček, staral sa o dvor a záhradu a pod. Môj muž vyrástol v dome na dedine, ale našťastie tieto ambície nemá ani on 😀 držím Vám palce, aby ste našli prijateľný kompromis

jayoshko
1. máj 2019

My sme odisli smer sc, a ja to lutujem. Dom je velka starost, dochadzanie tiez, plus clovek je odrezany od dostupnych veci v meste-lekar, veterinar, nakup atd. Navyse ak sa pokazi auto vznikaju problemy. Pre mna je vacsi komfort byvat v meste.. A manzelovu tuzbu po zahrade viete ukojit aj kupou/prenajmom zahrady ci uz v ba alebo na zahori, hockde.. Mate menej starosti a viac si to uzijete.

galixx
1. máj 2019

My byvame v zahorskej, cestovanie je zatial celkom ok. Ale dost vela sa tu stavia, tak sa obavam co to bude o par rokov

karolinka1991
autor
1. máj 2019

@h_petra ďakujem, si zlata 🙂 máš šťastie, že zdieľate na bývanie rovnaký názor 🙂

karolinka1991
autor
1. máj 2019

@galixx ved to, že sa ta Zahorska Bystrica (ktorá je inak podla mňa veľmi pekná a príjemná) strašne rýchlo rozrastá a zaplna... tie hromadné stavebné projekty smerom zo ZB do BA, Bory... Presne tohto sa bojím, že síce tento smer je zatiaľ vraj lepší ako ten opačný (Svätý Jur, Pezinok atď), ale na ako dlho :(?!

juliet86
1. máj 2019

@karolinka1991 ja som vyrastala v dome pri bratislave. do 24rokov. uz 5 rokov zijem v centre BA. a som spoko. nemienim sa stahovat mimo ba. mozno ma skor manzel problem so zvladanim stresu.... mozno nech si najde pracu blizsie vy byt blizsie alebo byt v dubravke/devinskej s predzahradkou.... pripadne radova vystavba domov vo vrakuni. nechod proti sebe. alebo byt s velkou terasou. drzim palce

littleslovak
1. máj 2019

Ja som z bytu v BA, partner z domu z dediny z vedlajsieho kraja. A obaja sme sa zhodli aky je byt pohodlny - za pol hodku spolu upraceme a mame cely zvysok dna na ine, kdezto dom je nonstop cosi. Od drobnych oprav az po tie vacsie, upratovanie plus starost o pozemok a porasty. Nie vdaka. My to ani jeden nechceme.

beky1813
1. máj 2019

@karolinka1991 ta vystavba je masivna, Devínska ma ohlásenych niekolko novostavieb, bory sa stavaju druha etapa, plus sa tam ide stavat nemocnica. Navyše pozerame domy pre mojich rodičov na Zahori a je masivna vystavba domov v Zohore, Malych Levaroch, pri Kuchyni vznika nova štvrť. Je otazka krátkej doby, kedy aj ten smer bude jedna katastrofa. Problem so zapchami je na D2 častý a bude to len a len horsie.
Cize nespekulujte, stahovat sa mimo Bratislavy a potom dochádzat bude veľmi zly napad. Skor pozistujte, ci pri technickom skle nie su v ponuke zahrady na prenajom. Alebo napr. Devinske jazero je zahradkarskou oblasťou