Vyšetrenie CPPP - poruchy učenia - súkromné vyšetrenie v Bratislave

gabriela_obzerova
13. okt 2021

Ahojte, neviem sa dogooglit, kde by mi urobili kvalitne vysetrenie prvacky. Potrebujem zhodnotit intelekt a mam podozrenie na dysgrafiu. Termin v statnom zariadeni 3-4 mesiace. Ucitelka jej dava kazdy den poznamku, ze nestiha, nesustredi sa, nepise, nevie atd. Chodi mi s placom domov. Nemozem cakat tak dlho. Inak je velmi mudra a sikovna, ale pisanie je velky problem.

anamaria75
13. okt 2021

a to ti dali taky dlhy termin v Bratislave na Švabinskeho? tam si volala? zavolaj a povedz ze surne

anamaria75
13. okt 2021

a este ma napadlo, priamo na jej skole by mala byt aj specialna pedagogicka aj psychologicka, ak byvate v meste ze je vacsia skola, tak kontaktuj aj tie, mozno pomozu a mozno aspon poradia kde ti pomozu dalej

luccija
13. okt 2021

@gabriela_obzerova chod za učiteľkou, ak má poruchu úplne je demotivuje.Spytaj sa kde sa máš objednať, aký je postup..možno Ti poradí iné centrum.

margieamatusko
13. okt 2021

@gabriela_obzerova Skús sa porozprávať najprv s učiteľkou. Ona by mala byť tá, ktorá by to mala vedieť odhadnúť a pomôcť ti s tým. Nech odporučí najprv špeciálneho pedagóga v škole. Do centra sa objednaj, tak či tak, pôjdeš najprv na psychologické vyšetrenie, potom k neurológovi a tak k špeciálnemu pedagógovi. Tam ti to potvrdila tak, či tak možno až v druhom ročníku, keď začne písať...

felycity
13. okt 2021

dohodni hned s triednou, školským špecialnym pedagógom a školskou psychologičkou stretnutie, kde sa zatiaľ navrhne postup, vaša škola spadá pod konkrétne CPPPa P, ak sa objednáš k súkromnému tak , ak tam niečo bude, tak škola akceptuje Papier iba od akreditovaného centra. oni veľmi neradi tak to skoro robia diagnostiku , lebo ta dysgrafia sa zvykne až cca v 2. ročníku určovať, ale ak vidíš ty aj doma a aj asi teda učiteľ, že dieťa zaostáva aniečo nie je ok je treba to hneď riešiť, lebo dieťa to demotivuje.

gabriela_obzerova
autor
13. okt 2021

@anamaria75 na Nevadzovej sa caka 3-4 mesiace momentalne. Aj vsade inde, pretoze nestihaju kvoli lockdownom vlani a predvlani. Spadame inak do Senca, ale vsade je takato lehota

gabriela_obzerova
autor
13. okt 2021

@anamaria75 chodi do velkej skoly v Luznej, pytala som sa na to ucitelky a ta ma odbila, ze oni riesia az uz diagnostikovane deti

gabriela_obzerova
autor
13. okt 2021

@luccija s ucitelkou komunikujem. Zial nema pochopenie, kym nie je “papier”, preto to nahanam. Kazdy den jej dava poznamku. Je to tapa

gabriela_obzerova
autor
13. okt 2021

@margieamatusko skusila som, kym nema papier s diagnozou, tak ju to nezaujima. Kazdy den dava malej poznamku. Dcerka je hotova, citi sa byt hlupa

gabriela_obzerova
autor
13. okt 2021

@felycity ano zaostava vyrazne v pisani. Je prvacka a uz im dava diktaty na znamky. Zatial mame len cierne body, dcera je hotova z toho, citi sa byt hlupa, lebo ostatni maju jednotky. Ona potrebuje viac casu a nestiha s nimi. Ucitelka pre to nema pochopenie, kym nie je papier s diagnozou. Do cppp statneho sa caka kvoli covidu a lockdownom 3-4 mesiace.

felycity
13. okt 2021

@gabriela_obzerova tak pani učiteľka by v danej situácii mala byť troška kreatívna a poradiť sa so školskou špec pedagogičkou a o postupe, je neprijateľné, aby dieťa v prvom ročníku a to len v prvom polroku takto demotivovali (som prekvapená, že už píšu Diktat na známky) a čakali na nejaký papier... my chodíme tiež do CPPPa P v Ba, ale termín sme na rediagnostiku dostali do mesiaca...u vás sa to bude ešte naťahovať dokiaľ sa spraví diagnostika, dokiaľ budú papiere dokiaľ sa to preberie v škole už budete druháci...takže skúste niečo riešiť so škoským Special pedgógom a psychologom pokojne aj za prítomnosti riaditeľkay, cieľ školy predsa by nemal byť demotivovať., ale aj slabšieho žiaka niečo naučiť, nie ho za to trestať.. toto celé je len o pochopení problému žiaka, ochote a nejakých nastavených pravidiel

gabriela_obzerova
autor
13. okt 2021

@felycity ano, uz pisu diktat v zmysle : male tlacene e, velke pisane I… A dostala uz dva cierne body, vacsina mala jednotku. Tak je smutna. Na spec. pedagoga som sa pytala triednej, povedala mi, ze on riesi len diagnostikovane deti, ze musim pockat. Ona sama ma odhovara od cppp, ze to je este skoro na prvacku. Ale neviem co ine robit, ked dava dcere poznamku jednu za druhou. Je prvacka, je polovica oktobra a mame dve vcielky a 8 poznamok. Trosku nepomer

luccija
13. okt 2021

@gabriela_obzerova nemala by byť známkovana, keď je podozrenie na poruchu Väčšinou vychádza impulz od učiteľky na vyšetrenie, ale tá Vaša má nejaké zvláštne požiadavky...išla by som s učiteľkou za riaditeľkou a dohodla nejaký kompromis.Ako išla malej predškolská dochádzka?skús to s ňou trénovať, áno tempo je rýchle možno je len pomalšia...neznášam tieto postupy dieťa sa na školu teší a po mesiaci frustrované.Ak môžeš ukáž ako píše...Senec ani nespominaj veľmi zle skúsenosti.Ucitelka má hľadať riešenia a nie čakať na papier....

gabriela_obzerova
autor
13. okt 2021

@luccija zvacsa pise zrkadlovo pismena aj cisla, straca sa v texte, ryje do zosita, pismena tlaci na seba. No zial skolku mali zavretu polroka kvoli covid, tak mame medzery urcite aj odtial. Vobec nestihali potom ucitelky dobiehat a mne sa narodilo na jar mimi, tak ja tiez nie. Ale boli sme aj na skolskej zrelosti a tam intelektom vynikala, no tiez ma upozornili uz vtedy, ze v pismenkach velmi slabo a stracala sa v riadkoch, preskakovala. No odklad neodporucili, ja som chcela.

gabriela_obzerova
autor
13. okt 2021

@luccija preco Senec zle? Volala som s riaditelkou a ta celkom rozumne rozpravala 😁 Navrhla celkove vysetrenie, aj pedagogom, aj psychologom, aj intelekt. Len teda nevie, ci nas stihnu este v tomto roku, skor nie

sofia1
13. okt 2021

@gabriela_obzerova ja som dcéru v sept.objednavala a dali termín za mesiac.skusaj bombarduj

gabriela_obzerova
autor
13. okt 2021

@sofia1 uz som poslala prihlasku a dva krat volala. Ze teraz v septembri im vela deti pribudlo ako zacal skolsky rok a musim len cakat 😏

margieamatusko
13. okt 2021

@gabriela_obzerova Trochu schizofrenicky prístup učiteľky... potrebuje papier, ale na ten papier je ešte vlastne skoro, takže ona vlastné nič nemôže robiť, len ďalej buzerovat dieťa a ničiť mu život. Tak potom s riaditeľkou jedine. Určite to nie je správny prístup pre prváka, najmä, keď je tam to podozrenie. Na papier je asi ozaj skoro, ale tak myslím, že sa dá nájsť nejaký kompromis. Dcére vysvetli, že takých detí k kopec a nie je to tým, že sú hlúpe..

gabriela_obzerova
autor
13. okt 2021

@margieamatusko no zial 😏 Pani ucitelka je pritom mladsi rocnik, cca 40 rokov, ale v tomto sa velmi neorientuje. Neviem ci nam potom ten “papier” pri nej pomoze. Ja to nechcem ako ospravedlnenku, ale aby k nej inak pristupovala, no to ona asi nebude vediet

anamaria75
13. okt 2021

vies co podla mna pise pekne, ved to je pre nich tazke. tie diktaty, to je tapa fakt ta ucitelka. moja dcera pise horsie odfotim ti to a ma vsetliakych smajlikov za snahu. prisli zatial po O. a nepisu ditkaty zo styroch pismen a e i o. ked sa to tak zobere, tak v praci to ani nebudu potrebovat rucne pismo, ved budu pisat na pocitaci. tak naco ich mucit krasopisom. podla mna rozmyslaj o zmene skoly.

luccija
13. okt 2021

@gabriela_obzerova odpovedala si si sama🙂v škôlke nebola a doma bolo miminko.Cakala som horšie písmo podľa mňa to bude chcieť iba tréning, ale veď uvidíš po vyšetrení.Riaditelka je fajn moja suseda mala problém s psychologickou a včera bola u nás v škole kvôli 9 r výber školy a nerobila s deťmi čo mala spraviť:(Písmo len drilovat, ale zase nie jej ho znechutiť motivuj...nálepky,...čokoľvek čo ju potesi

gabriela_obzerova
autor
14. okt 2021

@luccija ale nejde o to, ze by pisala skaredo. Ona si tie pismenka nevie vybavit. Ked jej dam citat, tak pekne precita, co ma. Ale naopak ked jej poviem akekolvek, napr. velke tlacene I, tak nema ani sajnu. To je problem. Nie uhladnost pisma. Ona nevie sama napisat ani A. Ma 10 stran zapisanych pismenom A, pise ako stroj. Ale , ked jej poviem napis velke tlacene A, tak ona nevie ktore myslim. Potom jej ho napisem ja a kludne bude pisat celu stranu. Pri pisani jednoducho nevie, co ma pisat, aj ked to pismeno dva roky pozna. Lebo svoje meno vie napisat uz dva roky “KIKA”, ale chape ho ako obrazok. Nechape, ze to su samostatne pismena ak vies co myslim.

gabriela_obzerova
autor
14. okt 2021

@anamaria75 ale nejde o to, ze by pisala skaredo. Ona si tie pismenka nevie vybavit. Ked jej dam citat, tak pekne precita, co ma. Ale naopak ked jej poviem akekolvek, napr. velke tlacene I, tak nema ani sajnu. To je problem. Nie uhladnost pisma. Ona nevie sama napisat ani A. Ma 10 stran zapisanych pismenom A, pise ako stroj. Ale , ked jej poviem napis velke tlacene A, tak ona nevie ktore myslim. Potom jej ho napisem ja a kludne bude pisat celu stranu. Pri pisani jednoducho nevie, co ma pisat, aj ked to pismeno dva roky pozna. Lebo svoje meno vie napisat uz dva roky “KIKA”, ale chape ho ako obrazok. Nechape, ze to su samostatne pismena ak vies co myslim.

gabriela_obzerova
autor
14. okt 2021

@luccija po vyse dvoch rokoch trenovania napise svoje meno vzdy takto, a to sme ho teda pisali uz nie stovky, ale tisicky krat. Nie je to treningom, ma to nejako inak v hlavicke tie pismena, nedokaze sa to naucit

gabriela_obzerova
autor
14. okt 2021

@anamaria75 po vyse dvoch rokoch trenovania napise svoje meno vzdy takto, a to sme ho teda pisali uz nie stovky, ale tisicky krat. Nie je to treningom, ma to nejako inak v hlavicke tie pismena, nedokaze sa to naucit

uradnikova
14. okt 2021

@gabriela_obzerova my sme mali/mame so synom to iste. velmi mudry, sikovny, no grafomotorika katastrofa. okrem toho ma problem aj a hrubou motorikou atd. Uz ma 12rokov.tiez sme boli na tom vysetreni ako vy a zaver bol, ze ma nejaku "poruchu" co sa tyka grafamotoriky a ma mat viac casu na pisanie, co sa vsak u uz siedmaka praktizovat neda. pismo sa zhorsilo na katastrofalne, nevie uz ani on po sebe precitat, riadky neriadky, pise kade tade, kone, cmara. nestiha vobec, tak uz ani nepise, doma doraba. som sa rozhodla to riesit a nejakou nahodou sme sa dostali na vysetrenie "primitivnych reflexov". tie sa potvrdili, cize tento problem suvisi s tym a ziadne cvicenia pisania mu nepomozu, kym sa tie reflexy neodstrania. cvicime teda inpp metodu a dufam, ze pomoze. skuste o tom pogooglit, primitivne reflexy, inpp metoda.

gabriela_obzerova
autor
14. okt 2021

@uradnikova dakujem a to vysetrenie Vam kde konkretne robili? Ona nepise az tak skaredo, ale nerozumie tym pismenkam. Ani jej nedavaju vyznam v slove

anamaria75
14. okt 2021

@gabriela_obzerova tak som nevedela ze nevie si zapamatat pismena v mene , lebo ten diktat ako si poslala, tak tam je vela dobrych pismen. vies co mozes skusit plagat na stenu s pismenkami. my to tak mamem a mala ked ide vecer spat zobere knihu o mackach a pozera pismena na plagate a v knihe. a tak sama "cita" a bavi ju to, nie ako v skole. k odbornym veciam sa neviem vyjadrit, iba ti skusam radit, ze co najviac pomocok doma, aby ju to bavilo. viem, ze tazke, kazde dieta ma nieco, nebud smutna, drzim palce.

uradnikova
14. okt 2021

@gabriela_obzerova tie vysetrenie robia ludia, ktori maju certifikat na tu inpp metodu. u nas v Piestanoch, konkretne Svet pohybu. My sme sa tam totiz dostali kvoli inemu problemu, syn mal viac priznakov ako len to pismo - nekoordinovany, strasne poskracovane svaly, aj pozornost nie ok. co som si to studovala, problemy ako dislexia, disgrafia, takmer vzdy suvisia s primitivnymi reflexami. a da sa to riesit.

gabriela_obzerova
autor
14. okt 2021

@anamaria75 hej ona to napisala celkom v pohode, vie pisat pismena. Ale pomenovat ich nevie. Nejako si to nevie spojit 😏🤦🏼‍♀️ Pockame na to statne zariadenie asi, co uz