Pred chvíľkou som tu pridala podobný príspevok. A potrebujem sa rozhodnúť keďže som si prečítala rôzne komentáre.
Napíšte mi prosím aké sú výhody a nevýhody internátu či bývanie v byte (prenájom izby).
- ako to funguje na internátoch (čo tam je najhoršie, najlepšie)
- obmedzenia, ľudia, hygiena, súkromie atď..
- učenie, pomoc iných so štúdium
- priestory (prerobené? špinavé?)
- prenajatý byt v okolí školy
- výhody + nevýhody
Budem študovať na STU FEI BRATISLAVA.
DAKUJEM ZA KAZDU RADU A TIP
tak ja byt tebou si pozriem vysky najmov v Bratislave. Je dost mozne, ze ta to sukromie prejde. Na tvojom mieste zoberiem intrak a keby si nebola spokojna, tak si najdes byt. Izbu si mozes spravit peknu aj na intru - ak chces mozu ti rodicia pomoct s upravou pred nastahovanim. Napriklad si ju mozes vymalovat. Mozes si tam doniest vlasne policky a boxy, lampu a je to. Tvoj spolubyvajuci nebude tulen z exotickych krajin - a mozes sa s nim dohodnut keby ti nieco vadilo. Vzdy mozes poziadat o samostatnu izbu. Na studijnom su ti niekedy schopni vyjst v ustrety. U nas si baby velmi pomahali pri uceni. Nieco nevies, zaklopes o 2 izby vedla. Vyhoda je socialne prostredie, zabava a samozrejme lasky. To je posledne miesto kde je vysoka koncentracia potencionalnych manzelov ...
Veľa záleží, aký je to typ študenta, sú spoločenskí a aj takí, čo by na internáte nevydržali dlho. Internát vyjde lacnejšie, prenájom v BA pod nejakých 350-400€ asi nenájde.
@mpg Mne stačí aj izba na prenájom nie celý byt. Kľudne aj keď v tej izbe s niekým budem.
Tak začni hľadať, lebo potom v septembri bude menej voľných bytov.
Ahoj, ja by som Ti doručila jednoznačne internát. Bývala som na mladosti, manzelakoch a zo zaciatku na druzbe. A nemenila by som. Ako študent som veľa peňazí nazvyš nemala, to co som brigádovala som si zaplatila sem tam divadlo, výlet, akcie s kamošmi. Blízko jedáleň, spolužiaci (občas sme sa učili spolu), vysokoškolsky život - rôzne akcie nablízku a netreba cestovať pokaždé MHD hore dole... aspoň prvé dva tri roky,skús na intraku, potom môžeš byt. Keď Ti nebude intrak vyhovovať môžeš kedykoľvek na byť. Samozrejme, záleží s kym budes na izbe, či ocakavas dokonalosť od byvania či spolubývajúcich...ale ani s ľuďmi na byte si nemusíš sadnúť .. nemusia byť poriadkumilovní atď. A ideš na FEI čiže na atriakoch nebudeš (tam by som si ja ťažko zvykala, ale veľa kamosiek a kamošov nedalo dopustiť). Pravdepodobne budeš na mladosti a to je ok.
@terez24 Tu ani nejde o financie skôr ide o to že mám rada súkromie, čistotu, nerada by som sa delila o WC či kúpeľnú s 10 ľuďmi napríklad. Taktiež nevýhodou je že mám špeciálnu stravu ktorá na internáte asi nebude. Som viac menej rozhodnutá pre byt ale nechcem to urýchliť a najprv si niečo o tom zistiť prečítať.
Ak sa nemylim, mladost je cerstvo zrekonstruovany intrak, kedysi som tam spala 2 noci u kamosky, a teda to bola hroza 🙈 v jednej bunke bola izba 3postelova a 1 jednopostelova, teraz neviem, co sa tam menilo, ale sukromie asi moc necakaj vseobecne na internate
Mas problem so stravou na intrakoch? Ad 1 uz cca v 2010 prerabali jedalen na atriakoch a bola super. Kde inde este boli neviem. Ja som byvala vtedy na sturaku... Mas dietne obmedzenia, tak si budes varit... Kuchynky su. Ak by som mala fakultu v pesej dostupnost, tak by som na byt nesla... Okrem toho mlynska sa zmenila a riadne... Muz len nostalgicky spominal, kde chodili chlastat, grilovat a kolko nechavali v palmyre... On tam bol 2000 az 2005... Vacsina intrakov uz je prerobena. Mozno budes mat taku spolubyvajucu, ze pride v pondelok rano a v stredu odide...
Syn študoval na STU FIIT, čo je blízko FEI, býval na Mladosti, tiež tam boli študenti z FEI a veľká výhoda bola, že mali blízko školu. Niektoré bloky internátu sú komplet prerobené, prvé štyri roky býval v bunke, kde boli dve izby + kúpelňa + WC, v jednej izbe boli traja, v druhej dvaja. Rok býval na jednoposteľovej izbe, ale bol to neprerobený blok. Na každej chodbe prerobená kuchyňa. Keď chodil do školy s autom, mal kde parkovať a v blízkosti boli dve jedálne.
Ja som rok bývalá na internáte ale v prerobenej bude a konkrétne v izbe s 2postelami,mala som pridelenú spolubývajúci jasné že sa nechcela vymeniť v dvojke,ako všetko super ale mňa vadilo že fajčila,síce vždy von ale bolo to cítit,študovali sme iné veci,ona bola dosť že mala školu v pazi , pred skúškou išla na hodinu do baru a prišla ráno 😄, ale dalo ... Potom som šla na dom so spolužiačkou ,1rok sme mali ďalšiu babu v izbe , potom už len dve,všetko super ale bývali sme tak ďalej od centra,diskoték a pod 😄 samozrejme že sme nikoho extra nepoznali-pod internátu,nemali sme známosti ktoré sa občas hodili , nežili sme si taký študentský život,nemali sme po ruke jedáleň varili sme si, ale ja som bola Max spokojná,ked som bývala na intraku chodila som stále domov,na privátne som ostávala aj mesiac,spolubývajúca odchádzala vo štvrtok do obeda,mohol tam za mnou chodiť priateľ atď
podla tvojich narokov chod urcite do bytu. zazila som pocas vysky aj - aj..... ale tie spomienky na intrak , na tych ludi, akcie, veselost, zivot... to nikdy nezabudnem a stale na to rada spominam. ku koncu som presla do bytu s priatelom.
A ešte dodám výhoda internátu, konkrétne Mladosti, kde budeš bývať, jedno cvičenie alebo prednášku budeš máš ráno, druhé cvičenie o dve alebo tri hodiny. V pohode si vieš odskočiť zatiaľ na internát, zatiaľ pri prenájme, kým sa tam dostaneš, trvá to istý čas.
Musíš si ale uvedomiť že keď pôjdeš na byť s niekým cudzím nevieš čo to bude zač, možno prvý rok by som šla na internát,spoznala popozerala čo a ako,veľa si aj pomôžete na internáte,ak by si bola na byte iba s.ludmi ktorých poznáš tak je to super ale môžeš byť napr v dvojizbovom a v druhej izbe budú humusaci atd
Ak si ochotná ísť do prenájmu do spoločnej izby, tak byt tebou ideme rovno na intrak. Takéto prenájmy zväčša znamenajú aspoň päť ľudí s ktorými sa delis o kúpeľňu, čo pri bunkách kde vás bude zhruba tiež tak nie je veľký rozdiel. A aj na byte môžeš vychytať total problémového humusaka. Na intraku budeš so spolužiakmi čo je fakt výhoda.
My sme sa tiež rozhodli pre byt. V čase korony to je bezpečnejšie, a aj za bežných okolnosti pohodlnejšie, čistejšie. Dcéra je aj taký introvert, nepotrebuje veľa ľudí okolo seba.
Nevýhodou je z nášho pohladu cena. Ale našli sme skutočne seriózneho prenajímateľa.
Sú 4 dievčatá v 2-izbovom byte + šatník, vybavená kuchyňa a kúpeľňa s práčkou. Všetko čisté, vymaľované bolo.
Internát je lacnejší, väčšinou bližšie ku škole, najväčšou výhodou je že si tzv. v centre diania, takže sa vieš hocikedy stretnúť so spolužiakmi na intráku, prípadne si od nich požičať nejaké materiály atď. Väčšinou je v rámci intráku aj jedáleň/bufet, kopírka, takže naozaj nemusíš behať hore-dole mhd. Nevýhodou je diskomfort oproti bytu. Hluk, viac ľudí na izbe, zastaralé vybavenie, nabýtok na internáte atď., ale zas nič čo by sa nedalo pár rokov prežiť. Na byte máš väčší kľud, vyšší štandard, nedelíš sa s desiatimi ľuďmi o jeden byt (obrazne povedané), ale zas je to drahšie a si odrezená od spolužiakov, nikto ti navyše nezaručí, že si nájdeš dostupný byt blízko školy. Z vlastných skúseností ti odporúčam zažiť aspoň rok na intráku.
podla tvojich narokov by som volila byt.
ja som bola na intrakoch, sukromie nulove, vsetko spolocne, atd, ale v tom veku to malo svoje caro a nemenila by som 🙂 studentsky zivot je aj o spoznavani novych ludi, o akciach na izbach, chodbach, o chlastani 😀 proste studentsky zivot, ktory v podnajme nezazijes.
citim sa nostalgicky 😎
Ja som obsolvovala vsetko pocas vs- akykolvek model. A aj ked som introvert, najlepsie bolo na intraku. Ano, intimita minusova a hygiena pomlcime, ale tie socialne kontakty su na nezaplatenie. Chyba ti kniha- niekto ju uz bude mat (a najviac sa to vyplatilo u knih, kde bol jeden exmeplar na cele mesto a 100 ludi sa ju malo naucit🤦♀️, vtedy si sa aj skor dostala k materialom). A strava bola to najmenej- varili sme si sami alebo bageta von to istila, ked sa medzi prednaskami nedalo ist na izbu. Negativa privatu su hlavne samota, cena, zvacsa vzdialenost od skoly, a teda hygiena tiez nic moc, kedze na 3izbovy byt boli zvacsa 6-10osob a studenti maju vsetko ine na praci ako pucovat toaletu (a to nehovorim o hadkach, kto ako cisto, kedy co cistil a ked sa niekto opil.....🙄)
Autorka: K tomu, ze na byte budes "sama", ze nebudes mat take kontakty a nezazijes to co spoluziaci na internate - to zas nie je uplne pravda.
Ja som studovala v meste, v ktorom som aj byvala, spoluziacky a spoluziakov som mala na internate, na byte, aj takych co len kazdy den dochadzali z okolitych miest a obci. Boli sme dobra partia, takze sme mali dostatocne spolocenske vyzitie spolu - aj ti, co sme na internate nebyvali sme k nim chodili na navstevu, medzi prednaskami, ucit sa, pisat spolocne prace ak sme mali skupinove zadanie. Rovnako sme tam chodili medzi prednaskami na obedy, do bufetu, vyuzivali sme sluzby kopirky, internet, chodili na vysokolsky festival, ktory bol v areali internatu...
Ano, nezazili sme s nimi uplne kazdu chodbovicu, ale pre mna to bol praveze krasny balans toho, ze zazivam ten zivot s nimi, ale zas viem mat svoj pokoj a sukromie u mna doma. Ked organizovali nejaku party alebo sa islo do mesta a pod., tak vzdy sme sa dohadovali v skole a volali sme sa navzajom vsetci - nijak sme nboli separovani, ze ti co su na internate su osobitna partia a ti co su priamo z toho mesta elbo dochadzaju su zas ina partia.
Takze o to sa neboj ;)
A teraz si vezmi, že všetky tie úžasné plusy mínus korona.. Príde september a tretia vlna.. Tak ako písalo dievča v tej inej diskusii... Takže ti nebude mať, kto ani tú knihu požičať.. Sociálny dištanc a nie socializacia.. Tuto to zaváňa skôr nostalgiou... Ja som sa stihla zabávať už na strednej... To bolo vzrúšo piť aby nas nechytila vychovávateľka a fajčiť po večierke na balkóne 😅 a pre mňa teda neporovnateľne bývanie na Sš intraku a VŠ... Vš bola divočina... A spoločne kuchyne akékoľvek sú hrúza... No na atriakoch to vyzeralo, že to bude behať samo - čoskoro
Mala som moznost skusit aj aj a u mna bol lepsi intrak. Izbu sme si vymalovali, jedna doniesla koberec, ina zaclony, dalsia kanvicu. A to sme sa stretli 3 cudzie. Zazitky ani nehovorim..mega uplne 🙂 Na intraku sme mali kuchynku, takze bud sme si varili alebo isli jest do jedalne. Studovali sme ten isty odbor, takze sme si vela vedeli pomoct. Skvele casy 😍 Potom po vyske som isla na byt, tiez s cudzimi a to bol des. Bordelarky, vodili si tam kade koho...neplatili najom..dosiel majitel po peniaze a ja som musela vysvetlovat preco dve baby nenechali peniaze za ten mesiac,lebo vzdy tam neboli, ked trebalo platit. Nehovoriac o tom,ze ked som po 4 mesiacoch odchadzala, tak majitel chcel odo mna 200e ze nedoplatok na energiach, pricom sa to robi za minuly rok, kedy som tam nebyvala. A keby to bolo len za tie 4 mesiace, tak je rozdiel ci ja si dam sprchu alebo si baby pustaju kazdy den plnu vanu. Ani nehovorim, ze ked som na vikend odisla, tak si tam tie baby robili party, ich kamosi spali v mojej posteli, moju izbu vyuzivali akoby sa nechumelilo...netrapilo cih,ze som tam mala osobne veci, firemne veci atd...a to som len nahodou zistila,lebo tupane pridali fotky z party na FB. Vobec nerespektovali moje sukromie. Izba sa nedala zamknut,lebo tam boli zatahovacky dvere. Okrem toho po ich party tam boli orypane steny, poskodeny nabytok...a majitel rata,ze sa na to zlozite vsetci. Takze za mna intrak 😃
Ja som počas štúdia na VŠ bývala v byte (v BA), bol to byt, ktorý som mala po babke a bývala som tam najprv sama a potom s frajerom. Ak by som však bola z iného mesta, určite by som brala intrák. Áno, nie je tam také pohodlie, súkromie..., ale myslím, že to patrí k tomu VŠ životu. Ja som aj tak trávila na intráku u spolužiakov veľa času, aj som tam párkrát prespala (lepšie povedané, strávila noc, lebo spať sa teda nespalo). Boli to nezabudnuteľné časy, vždy sa našiel niekto, kto pomohol so zadaním, požičal skriptá, alebo poznámky z prednášky... O žúroch, izboviciach, chodboviciach atď. ani nehovoriac. Keď sa žúrka dohodla spontánne v ten deň, ja, ako nebývajúca na intráku som o nej nevedela (bolo to v časoch dávno minulých, keď študenti nemali bežne mobily). Určite odporúčam internát. Ak vyskúšaš a nebude Ti to vyhovovať, vždy si môžeš nájsť súkromné ubytovanie aj potom.
@surama Lenze skusenost moze byt aj presne opacna - ze na byte sa stretnu super ludia a budu sa respektovat a na intraku ti budu v posteli spat ozrati kamarati spolubyvajucich, ze si budu brat tvje veci bez opytania, ze ti ich znicia a pod.
jedna spoluziacka to zazila ked si nasla spinavu postel, ogrcanu, znicili jej varnu kanvicu, pouzivali kopirku bez opytania ale na naplne ani papier neprispeli. Ich hadky dosli az to dakeho stadia ze si do pitia a jedla liali tajne prehanadla, nicili si veci... a intrak bol plny, cize ich nemali kam prestahovat, az po par mesiacoch sa nieco uvolnilo tak tu spoluziacku odstahovali do inej izby. A tie ostatne boli rady ze sa jej zbavili.
Internát nie je pre každého, lepšie by bolo nájsť si taký podnájom, kde by boli dve dievčatá, hľadať aj dlhšie a ísť si pozrieť tú svoju spolubývajúcu. A neskôr si nájsť nejakého priateľa alebo spolužiačku a bývať s nimi.
Ja som bola skôr taký introvert, chcela som ísť do bytu, ale keďže prvý rok sme nevedeli čo a ako, tak ze najprv intrak a porozhliadam sa po byte, nakoniec som od bytu úplne upustila, našli sme sa super kamošky, zoženieš na intraku všetko čo k štúdiu potrebuješ, áno ten hluk som veľmi nemusela ale zvykla som si, a partia ľudí, čo sme sa kamosili sme kontakte stále už je tomu 20 rokov, čo som začala študovať na výške Boooze 🙂 ten VŠ život na intrakoch spomienky na celý život 🙂
@ajka0207 na intraku sme mali 1WC na 2x dvojku a 2x štvorku, kde ešte boli ľudia na pristelke, tskze tak 15 ľudí na 1 wc, 2 umývadla s plesnivú sprchu. Fuj
Nehovoriac o tom, že sa baby na tých dvojpostelovych izbách načierno povymieňali, aby tam bol ich frajer, takze som sa sprchovala a bežne mi tam nakukol chalan za záves. Dvere neboli. Na nervy… sťažnosti nepomohli, že si to mame vyriešiť sami.
Ďakujem no bude ťažké sa rozhodnúť
Vzdy zalezi na tom na akom internate budes a na akych ludi natrafis, ale vseobecne:
- internat je lacnejsi
- mnohe su v zlom technickom stave a aj vybavenie uz zazilo vela, socialne zariadenia su casto v zlom stave
- sukromie: na izbe s ludmi, s ktorymi si nemusis sadnut, vecrne chodbovice, alebo ucenie - hluk, svetlo, kazdy moze mat iny rezim
- na druej strane mas tsale niekoho okolo, ak si spolocenska a sadnete si, tak super partia, pomoc s materialmi, ucenim, pozicat vyvrtku, kopirku :D
- prenajatie bytu stoji viac
- vacsinou je ale uroven vyssia, nie su zdemolovane, nedelis sa o spolocne priestory a kupelnu s tolkymi ludmi
- v izbe si sama, cize viac sukromia, od susedov vacsi pokoj, minimalny hluk
- veci mas v bezpeci, ked si zamknes izbu, tak nikto ti do nej len tak nevojde a nema pristup k tvojim osobnym veciam
- mozno si nevytvoris take intenzivne vztahy a kontakty ako maju ti co spolu byvaju na internate
Kazdy ma ine skusenosti, aj na byt mozes natrafit na zly a zlych spolubavyjucich a tiez na internate sa mozes mat super, mat super ludi okolo a aj napr. zrekonstruovany a pekne vybaveny.