Ahojte Bratislavcanky, ako ste mali predpisane vychadzky pocas PN v tehotenstve? Mne dala gynekologicka od 10-12 a 15-17 h, vraj su takto predpisane, o inom case sa so mnou vobec nebavila. Prisla vam pocas PN v tehotenstve kontrola?
Su to bezne casy. Praneschopnosti znamena, ze mas prekazky v praci, ceroas zdroje zo Socialnej poistovne a mas mat liecebny rezim, cize standardne vychadzky su 3 hodiny do obeda a 2 poobede. Kontroly namatkove chodia, samozrejme.
Kontroly chodia bežne a pravidelne. Keď si PN máš byť doma v kludovom režime, máš úplne bežné vychadzky
@ddaassuullaa štandardne sú vychádzky 2hodiny doobeda a 2 poobede
Nie som síce BA ale teda s mojou lekárkou sa dalo vždy dohodnúť, aj obvodnou aj gynekologičkou. Ja som mala vychádzky ráno 7-9 a poobede 15-17.
@bambi12345 kontroly nie sú podľa diagnózy, čiže chodia aj tehotným....pre SP si práceneschopná a je uplne jedno s akou diagnózou....keďže ti platia PN musíš byť doma a dodržiavať liečebný režim, za to dostávaš vyplatenú PN...
Podla mna PN v tehotenstve nemusi nutne znamenat, ze mas sediet doma a mat kludivy rezim. PN pocas tehotenstva moze byt aj z dovodu, ze zamestnanie je pre tehotnu rizikove, inak moze byt uplne zdrava
@mimi3008 samozrejme že to neznamená kľudový režim, ale tým že ti SP vypláca za PN peniaze, tak musíš byť doma....rovnako ako napr.pri zlomenej ruke.....tiež môžeš chodiť do práce alebo byť na PN....ak si ale na PN musíš byť doma, PN znamená práceneschopnosť a tú máš platenú, ale len za určitých podmienok.....jendou z tých podmienok je dodržiavať liečebný režim čiže byť doma a ísť von len v čase vychádzok alebo ak ideš k lekárovi(aj to si preverujú)
@mogaa ano mas samozrejme pravdu, mam tam.preklep
ja som z BA a ked som bola tehotna tak sa hovorilo, ze nechodia kontroly PN pri tehotnych. ani som nemala kontrolu, ani mi nikdy nevolali a bola som na rizikovom tusim od 6 mesiaca.
@denkatn kazda pobocka Socialnej poistovne si kazdy den generuje nahodny zoznam poistencov na PN, ktorym chodia na kontroly + chodia takym, ktorych niekto nahlasi alebo je PN s danou diagnozou podozriva (napr. trva prilis dlho), to ze si nemala kontrolu bola proste nahoda, niekto ma aj 2x
system kontrol a zoznam kontrolovanych sa negeneruje na zaklade pohlavia ani diagnozy ani lekara co vypisal pn
ano, ale povedali mi starsie panie, ze kedze na rizikovom tehotenstve sa neda vela nafingovat, tak v praxi to nechavaju viac na mamicky, ja som napriklad chodila na jogu pre tehotne, lebo mi to zdravotne robilo dobre a nedalo sa zosuladit s vychadzkami, lebo tie casy jogy sa menili, nebrali ohlad na mna. tak preco by niekto robil zle nejakej tehotnej, ked moze naozaj nachytat niekoho kto je akozoe PN a kope pri tom zahradu alebo si zobere PN pre fušku a socialka vyplaca. oni potrebuju nachytat tych co naozaj beru neopravnene. takze preto mi povedali ze tehotne nekontroluju. ale v zakone to tak samozrejme nie je a 1: 1 000 000 000 ze prave u nej by robili kontrolu ze preco sa bola prejst v inom case ako vychadzka...
@bambi12345 vyjadrím sa k tomu času. Nie, nie sú takto všeobecne predpísané časy vychádzok. Tie ti môže či už gynekológ alebo iný lekár napísať podľa tvojej potreby, ak je ochotný. Tvoja, podľa toho, čo píšeš, zrejme ochotná nebola.
@denkatn pri vsetkej ucte, si na PN raz mas dodrziavat liecebny rezim tak ho treba dodrziavat,je ine aknidem k lekarovi mimo vychadzok, precitaj si podmienky vyplacania PN a dovody preco moze byt PN pozastavená . Na Tvojom mieste by som nedávala odporucanie, ze si moze ist aj zacvivit pocas tehu, hlavne ak je na rizikovom tehotenstve,to rizikove tehu pre nieco zrejme ma
Pocas PN v tehu som mala kontroly
@bambi12345 bus rada za vychadzky. Ked som bola PN 4 mesiace kvôli krvácaniu,nemala som žiadne.
@bambi12345 bola som PN v 2015 v podstate od začiatku tehotenstva-hematom, od 16tt som mala tvrdnutie brucha. Vychádzky som mala neobmedzené, kontrolu som nemala ani raz ale ja som bola v podstate stále doma lebo som nevládala chodit
@denkatn nechcem ta sklamat ale vysoke % prave tehotnych zien je "akoze" PN a riesi tym tazku pracu, nevhodnu pracu, ukonceny pracovny pomer atd. a vlastne tak zneuziva system (tym sa nechcem nikoho dotknut ani nezavidim, nemam co 🙂 ale je to skratka fakt) a potom su nemilo prekvapene, ked im pride kontrola, neviem kto ti povedal tieto informacie ale su to hluposti, oni castokrat ani nevedia aku mas diagnozu, lebo ich to nezaujima, dostanu svoj rajon, menny zoznam s adresami a sup na kontrolu
moja kolegyna mala kontrolu napr. trikrat, za jedno tehotenstvo, mozno nahoda ale byva na tej istej ulici ako je pobocka Soc. poistovne 😂
Gynekologicka mi napísala neobmedzene vychádzky. Ale aj tak som bola skoro stále doma, keďže kludovy režim.
no tak vidim ze vela bab so mnou nesuhlasi. ja som mala naozaj rizikove tehotenstvo, rodila som v 40 - tke, ale prave gynekologicka mi odporucala nenarocne prechadzky, ale podla toho ako sa budem citit, nie podla toho aky mam rozpis hodin. Robila som vsetko co som povazovala za dobre pre to aby som donosila dieta tie dni ked som bola na rizikovom a vsetko sa mi podarilo, tak som to chcela podat dalej. tak nech si kazdy teda zije podla seba, ja nemam zle svedomie ze som isla mimo vychadzok, lebo robila som to aby som dosialhla ten ciel, koli ktoremu som vlastne bola doma. prave keby som isla von na vychadzky v dazdi len preto ze mam taky rozpis by som to mozno nedokazala. ale tak by som v najhorsom prisla o tu davku.
@bambi12345 nie som sice BA kraj, bola som PN september a oktober --- kontrola 2x.