Dobrý deň, mám doma 15 ročnú dcéru. Chcela by ísť po základnej na gymnázium, keďže v budúcnosti chce byť lekárka. Problém je taký že sa nevieme zhodnúť na výbere gymnázia. Ja by som najviac chcela aby išla na Vazku, keďže je to najbližšie od nášho domu, ale ona tvrdí že tam nechce ísť lebo sa tam nepočítajú známky do bodov a ona mala počas druhého stupňa čisté jednotky a to by jej pomohlo. Na Vazku sa tiež hlási dosť veľa ľudí. Ona by chcela ísť na Bilíkovu, čo je však dosť ďaleko, keďže byvame v starom meste BA, tam sa hlási aj výrazne menej ľudí a vraví že tam má väčšiu šancu ako na Vazke. Náš výber je zatiaľ: Bilíkova, Einsteinova, Metodova a Hubeného ( tieto dve ako bilingval). Škola jej nerobí problém, jediný predmet s ktorým sa musí trochu viac potrápiť je matika ale okrem toho nemá s ničím tak výrazny problém. Vedel by nám niekto poradiť?
@nina30 na Hubeneho niekto nedavno pisal: https://www.modrykonik.sk/forum/bratislava/gymnazium-hubeneho-a-jana-papanka-vazovova/
z tych 4 hned skrtni hubeneho bilingual, des a hroza, oblukom sa vyhni..... to je len parodia na bilingual, teraz na jar im odisla ucitelka co zastrešovala bilingual predmety a nemali nahradu,tak deti zrazu nemali polovicu bilingual hodin.....
treba si odsledovať ci nahodou opat skoly normalne gymnazia nebudu brat deti podla monitoru, lebo tento rok ked napisali Mat aj Sjl nad 90 perc isli bez prijimaciek.... na Vazke to bolo z 90 deti okolo 70 bez prijímačiek
bilingual bilikova je fajn, to je z toho najlepsie co chces vyberat
metodovu chce francuszinu?
@nina30 ak chce studovat medicinu u nas, bilingval je zbytocny.
@simsalabim to nám je jasné, ale bolo by hlúpe podať si len 2 prihlášky, čo ak ju tam nezoberú? Aj školská psychologička na jej škole doporučuje si dať pre istotu na 4
@nina30 ano, dajte si 4 prihlasky. A nad Gymnaziom na ul. Saru ste neuvazovali?
@simsalabim ďakujem za tip, popremýšľame nad tým
@nina30 chodila mi tam nedavno neterka a bola velmi spokojna. Ale ina tusim bola v 8 rocnom. Maju aj bilingval, ci maju 4 rocne, neviem.
@nina30 ak chce dcera studovat medicinu na slovensku alebo v cechach, je praktickejsie 4 rocne gymnazium. ale prihlasky treba urcite dat 4. nieco mozno aj menej prestizne, ale s vacsou sancou sa dostat. tak mozno 4 rocne bilikova, saru a bilingvalne einsteinova a metodova? ozaj neviem. co viem, ze na vazku. metodku, tomasikovu byva natresk. kazdopadne, cestovanie, ak je to v ramci ba, by som do uvahy brala ako posledne.
@nina30 skoda, ze ste tento rok, pocas 8r neobehali DOD, na Metodke hovorili napr o tom, ze v poskednom rocniku maju seminar, kde beru slovensku terminologiu a decka sa v pohode dostanu na medicinu ci farmaciu, okrem toho vela deciek odtial ide na VS v inych statoch EU ci Azie. Na druhej strane, na akukolvek VS sa dostane decko z akehokolvek gymnazia. Nase gymple vobec nestacia na prijimacky, takze deti sa aj tak musia ucit navyse a na medicinu duplom.
A posledna vec, znamky su absolutne relativne a som rada, ze stracaju relevanciu aj pri prijimackach. Treba kopnut do vrtule a zamerat sa na to, aby dieta spravilo monitor nad 90%, vtedy si bude moct vyberat kam pojde.
@nina30 dcéra ide z 9.r, predpokladám keď dávate 4 prihlášky, však? My sme prijímačky na bilingválne absolvovali so staršou dcérou min. rok, išla z 8.r a teda to ten natresk bol strašný, stačí si pozrieť výsledky prijímačiek na jednotlivé bilingválne gymple. Známky sú jedna vec, ale tam skôr rozhodujú body za olympiády. A samozrejme prijímačky, treba mať nacvičené testy v ruke. Na bilingválne je taký obrovský nápor aj preto, že tam idú skúšať aj decká z 8r gymplov, ktorí chcú študovať bilingválne. Moja dcéra tiež celú ZŠ samé jednotky, nemecké olympiády aj s umiestnením a dostala sa na 1 gympel z 2, paradoxne nie na nemecký ale anglický (ale dobre aj tak napokon), ale prijímačky urobila výborne, no natresk obrovský a brali 2 triedy.
Tým chcem povedať, že aj tí jednotkari zostávajú pred zatvorenými dverami a na gymple sa kvôli silným ročníkom dá dostať stále ťažšie a ťažšie a budete radi, ak sa niekde umiestní.
Známa chodila na Einsteinova gymnázium, išla na medicínu a dostala sa. Mala doučovanie z biológie, ale doučovanie (minimálne na medicínu) mávajú decká aj z iných gymplov.
@simsalabim bilingvál nikdy nie je zbytočný, najmä v tomto veku a životnom období mladých keď nasávajú ako špongie. A zvlášť je bilingvál dôležitý, aby sa mladý človek vedel a mohol uplatniť v zahraničí. Anglické gymnázia (aspoň to naše, ale verím že aj ostatné) majú povinnú maturitu v angličtine na C1. Môžu študovať hocikde v zahraničí potom. A aj keby neštudovali v zahraničí ale na SK, bez angličtiny sú v živote stratení. Resp. veľmi obmedzení. Za mňa jednoznačne bilingválne štúdium. Tam je iba čo získať, nikdy nie čo stratiť.
@raffaella nesuhlasim, resp s niecim suhlasim. Ak dieta nie je nadane na jazyky a musi sa predmety ucit v oboch jazykoch (dcerina kamoska nikdy nevedela, v akom jazyku bude pisomka, resp otazky boli na preskacku), moze to byt neskutocny stres a ucenie sa uciva dvakrat. Na gympli maturuju na B2, co je dost vysoka uroven, C1 si moze robit popri tom v kurzoch ci same - nasavat cez filmy a podobne. A sustredit sa na nosne predmety v jazyku, ktorom bude robit prijimacky - biologiu, chemiu, fyziku. Ak chce robit v zahranici, tu terminologiu si dostuduje neskor, nehovoriac o tom, ako velmi pomoze latina. Ine je, ak by chcela studovat v nemcine na rakuskej uni - ale autorka pise o studiu mediciny na Slovensku. Studovat medicinu v anglictine vsak znamena mat na to financie. Inak, moje obe starsie deti studovali v zahranici a bez bilingvalu.
@nina30 vieš čo, ja by som povedala že to je aj o takom mentálnom nastavení a pripravenosti a mať precvičené testy z tej školy, na ktorú sa bude dcéra hlásiť. Ono v tej Bratislave to je iné ako v nejakom menšom okrese. Tu je veľa dobrých žiakov, konkurencia je proste veľká a tie ročníky sú jednoducho také silné. V Prahe je to ešte horšie. My ešte mladšiu musíme dostať na bilingválne 😅 ale to máme ešte 4 roky kľud.
Teraz je naozaj extremny natresk. Na medicinu sa vie dostat z hocijakeho gympla, ak sa bude pripravovat. Je pravda, ze bilingval k tomu nepotrebuje. Tam dost baziruju na jazykoch a je to aj dost extrem... Syn chodil na evanjelicke lyceum, on uz nastupoval s dobrou anglictinou, ale snad tretina triedy v prvaku prepadala na stvrtroka....ale jeho spoluziaci a aj on sa dostali na vysky, ktore chceli a aj na medicinu... Moja je teraz piatacka a chce ist na gympel, takze chce skusat na vsetko, co sa da...
@nina30 Ja som chodila na Vazku, ale teda davnejsie, a odtial na medicinu som isla. Bola som "vyberova" trieda, kde sme mali vela anglictiny, vtedy bilingual nebol. Z triedy nas islo na medicinu 15 z 32 a toho 14 sme sa dostali na medicinu a sme lekari. Nasa triedna matikarka z nas bola na prasky... 😂 (ze skoro nikto na techniku nesiel)Ja by som biingual pred medicinou neriesila, bezny student vie v pohode anglicky, moze maturovat, ak chce, ako sme my vlastne cela trieda boli. Od nas nelekari isli na ekonomiu, do zahranicia, aj Harvard a tak... Neviem, ako je na tom Vazka dnes, ale snad moc neklesla, i ked konkurencia je velka. Drzim palce, prajem dobry uspesny vyber 😀
@nina30 dobrá otázka😉tých detí, ktoré sa dobre učia je toľko, že bez urážky bude rada, keď ju niekam zoberú.My sme si to preskákali pred 2r a bola som šokovaná predtým som nesledovala počty prihlásených, zobratych...veľké plus su body za olympiády to nám chýbalo.Jednu školu si daj takú menej vychytenu napr gymnázium Ivana Horvátha moja dcéra skúšala na Pankúchovej, ale nespravila.Zial, veľa jednotkarov z triedy išlo aj na súkromné, keď zistili, že ich nevzali ani na jedno zo 4.Drzim palce je to čím ďalej, tým horšie
Ja som si pozerala stránku s poctami prihlásených bežne je 250 a berú 30, Pankúchova mala aj 450
@nina30 z tychto gymnazii bud Metodku alebo aj Hubeneho. Bilikova posledne roky hodne klesla uroven, Einsteinovu by som nesla vobec.