icon

SZŠ Bajkalská versus Teplická

domikl
5. apr 2022

Ahojte

Je to niekto kto rieši podobnú dilemu? 🙂

Strana
z2
stormie
5. apr 2022

Su to dve rozne skoly pre dva rozne typy deti tak neviem co konkretne hladas pre to svoje?

domikl
autor
5. apr 2022

@stormie no a popíšte mi teda rozdiely ? Možno mi vyvrátite niektoré myšlienky a názory. 🙂 mne sa v niektorých veciach práve zdajú veľmi podobne

ullala
5. apr 2022

@stormie obe su pre nadane deti. Brala som ich ako alternativu jednej k druhej. Aky je prosim medzi nimi rozdiel, lebo mne pridu rovnake. Len v jednej sa plati a v druhej nie .

domikl
autor
5. apr 2022

@ullala Aj vy sa rozhodujete ?

stormie
5. apr 2022

Bajkalska berie “vseobecne nadane deti” to nezanmena ze maju vysoke iq alebo ze su nadpriemerne itneligentne. Vyzaduju posudok a nam povedali ze psychologicka bude uz vediet aky ked povieme ze je to na Bajkalsku. Hodnotilo sa asi 10 oblasti a viem o pripade ze dieta malo vysoko nad pasmom priemeru vsetky okrem 1 a aj tak ju tam nezobrali …
Teplicka je vyslovene pre nadane deti, take tie nadpriemerne inteligentne, maly “geniusy” ak by som to mala povedat jednoducho

domikl
autor
5. apr 2022

@stormie aha, my sme boli v cppap, a tam sme povedali že chceme urobiť dieťaťu testy či je nadané alebo nie. Bez toho aby sme len tušili kam ho zahlasime. Testy boli IQ aj mnohé ine. Všetky “dôležité”vyšli v extrémnom nadpriemere. Bajkalská nás prijala a na Teplickej mame len uznané testy a mame poslať žiadosť do 1.rocnika A oni tam tusim robia ešte pohovory s deťmi.
Mna však skôr zaujíma aký je teda ten rozdiel už vo výučbe. Či sa oplatí si zaplatiť súkromnú alebo pre tieto detičky s nadaním je lepšia Teplicka. Nejaké nové reálne skúsenosti. Či je tu niekto kto si vyberal nedávno

stormie
5. apr 2022

@domikl ak je dieta naozaj nadpriemerne inteligentne a prijme vas teplicka tak by som nad bajkalskou ani neuvazovala

domikl
autor
5. apr 2022

@stormie mohli by ste mi prosím napisat aj dôvody prečo? Lebo vždy sme dostali práve opačný názor. Že skôr Bajkalskú.

andreafa
5. apr 2022

@stormie mali geniovia

andreafa
5. apr 2022

@domikl ake su to nadane deti?

andreafa
5. apr 2022

@domikl mam kolegynu, ktora si mysli, ze ma nadpriemerne nadane dieta, ale chlapec nezvladol zakladnu skolu, ani strednu sukromnu. Ma 18 a opakuje prvy rocnik uz treti krat. Ale je udajne nadpriemerne inteligentny 🤔

domikl
autor
5. apr 2022

@andreafa tak my sme tuto tému obracali s rôznymi psychologickami. Pretože niektorým deťom sa tento Rýchly vyvoj zastaví a rovesníci ho neskorších ročníkoch dobehnú. To sa možno stalo synovi vašej kolegyne. Ale bohužiaľ na to už “testy” nemajú odpoved. Ako to bude.

andreafa
5. apr 2022

@domikl vdaka za info

stormie
5. apr 2022

@domikl vysvetlim na priklade bajkalska ma super vyucbu napr heyneho matematika, deti tam ttiez vyberaju aby skupina bola vyrovnana a vsetkym im to tam “palilo” ale ak je dieta naozaj nadpriemerne inteligentne a ide mu napr ta matematika tak ho nebude bavit v prvej triede riesit priklady na +/- ani tou heyneho metodou ked ho uz zaujimaju napr rovnice
Chlapec od susedov chodi na teplicku a uz ako predskolak ratal v 1000kach a neviem ci aj nasobilku vedel - na teplickej ho neucili v prvej triede 1+1 lebo by to bolo zbytocne, na bajkalskej by sa to ale ucil

domikl
autor
5. apr 2022

@stormie tak napríklad na DOD organizovaného na Bajkalskej napríklad nebolo jedine dieťa predskolak a (to v našej skupine boli 10) ktoré by nevedelo čítať. Všetci vedeli. A pevne verím že počty +|- vedeli. Prvý ročník je asi viacmenej o tom dotiahnuť tie deti na určitú úroveň. Jedno dievča plynule rozprávalo anglicky môj syn nie, ale môj syn vie násobilku a ona nie. Čiže predpokladám že u tých deti je to asi fakt rôznorodé divoké 🤷‍♀️ Alebo ja to tak asi vnímam. A urcite sú tu detičky ktorý sú naozaj tými géniami. A budú vytrcat asi všade. Môj syn má IQ verbálne aj neverbálne nad 140 je to normálny chlapec, ktorý niektoré veci vníma hlbšie, intenzívnejšie a viac ako rovesníci. A neviem sa rozhodnúť ktorý systém by ku vyhovoval viac. Každému aj tomu šikovnejšiemj asi vyhovuje niečo iné. Moja dilema spočíva hlavne v tom, že mame absolvovať zápis na Bajkalskej (ktorý nie je lacný) ale prijmacienkonanie na Teplickej je oveľa neskôr. Tak som sa chcela len uistiť že vyberieme správny smer. A čakala som nejaké konkrétnejšie detaily so skúsenosťami 🙂 lebo diskusie čo som našla boli staršie 🙂

stormie
5. apr 2022

@domikl ja som bola na dod na bajkalskej (nie tento rok) a v prvom rocniku sa na matematike ucili +/- 🤷‍♀️ Jedna vec je dotiahnut deti na rovnaku uroven a druha vec je rozvyjat potencial dietata. To ze tam boli deti co uz vedeli citat neznamena ze na hodine citania si budu citat svoju knihu, budu proste preberat ucivo s detmi atd
Skus sa na teplickej opytat viac detailnejsie ako riesia to ked ked dieta preberane ucivo ovlada

lilke
5. apr 2022

@stormie nuž, k tej matike... Na Teplickej v 1.triede tiež počítali 1+1 aj v najsilnejšej matematickej skupine. Len to robili hravou formou. Najslabšie skupiny pracovali s klasickými pracovnými zositmi, aké majú aj na ZŠ, lebo nie každé nadané dieťa je dobré aj v matike.
A keď preberane učivo dieťa ovláda? Zopakuje si ho hravou formou spolu s celou skupinou/triedou... Samozrejme, hovorím o 1.st. Na 2.st. sú všetky deti hodené na rovnakú úroveň, okrem matematiky a jazyka, no ani v najlepšej skupine neberú napr. v matike naviac.

lilke
5. apr 2022

@domikl známa má deti na Bajkalskej. Mňa osobne zaujala dramatická výchova (nepamätám si názov predmetu) - musia si napísať scenár, zrezirovat, zahrať divadelnú hru tuším každý polrok (?). Aj telesnú vďaka situovaniu majú zaujímavejšiu - korculovanie, plávanie podľa ročného obdobia. Bajkalská mi pripadá tvorivejsia, Teplická skôr podsuvanie vedomostí, "intelektovejsia", ale nie intelektualnejsia.

domikl
autor
6. apr 2022

@lilke vnímam to veľmi podobne. O tom predmete dramatickej výchovy som nevedela, ale to je pecka! Syn má založený zošit a píše scenáre, ktore následne hráme cela rodina a natáčame🤣 to má nejakú mániu teraz. To by ho veľmi bavilo. Mnaosobne sa na Bajkalskej okrem športu zaujalo že s deťmi pracujú aj psychologicky zo začiatku. Existuje niečo take aj na Teplickej?

lilke
6. apr 2022

@domikl syn chodil na Teplicku, ja na ňu nemôžem nič zlé povedať, on bol spokojný, na 1.st. mal super učiteľky aj vychovávateľov (aj oni rozvíjajú deti) , a on je práve ten rozumovy typ, napr. výtvarná bola jeho smrť.
Neviem, v čom spočíva práca psychologiciek na Bajkalskej, ale, úprimne povediac, zdá sa mi to pri "normálnych" deťoch zbytočné, len wau efekt. Na Teplickej robili za našich čias iba s problémovými.

domikl
autor
6. apr 2022

@lilke a keď píšete že chodil, tak teraz kde chodi? Či už doštudoval? 🙂

lilke
6. apr 2022

@domikl rozhodol sa pre Novohradsku

egiginka
14. sep 2023

@stormie a ten kto bude hladat rozdiel ;) .ja mam deti aj aj. A teda uvediem na pravu mieru. Aj na Bajkalsku chcu deti s iq nad 130 rovnako ako na Teplicku. ( 130 je podmienka, neberu pod 130). Geniovia su na oboch skolach. Aj na Bajkalskej chalanko min rok vyhral celoslovensku mat.olymliadu v kategorii 3 tr. .... avsak.ANO s cim suhlasim a vidim rozdiel, ze na bajkalskej prosto nie su skupiny. Velmi zalezi od ucitela akym stylom uci a ako vie predmet uchopit. Napriklad odisla p uc..co ucila Hejneho tak nasa trieda Hejny = bieda, lebo ich p.uc je na klasiku. A ANO. Idu od zaciatku vo vsetkom na rozdiel od Teplickej kde chvalabohu sa neserkaju s tym, co uz deti vedia. Ale zase idu rychlejsie, do hlbsich rozmerov, popripade aj nieco preberaju skor ako zs aj skor ako Tepl nejake skupiny. Nove decka chodievaju na doucovania, aby dobehli. Tie skupiny Teplicka zatial hodnotim velmi kladne, lebo kazda skupina si ide svoje a nie len, ze vedomostne, ale aj skupiny su postavene, tato skupina viac numericky, tato logicky.... Na Bajkalskej je super, ze maju kruzok Yamahy, teda klavir, gitara, spev. ( zadarmo - v cene skolneho) + aj take klasicke kruzky s ucitelmi. Maju aj tvorive dielne, sucastou vyucovania je aj dramaticky. Absolutne netusim co tam robia. Maju aj rozne predmety o financnej gramatnosti, co je fajn. Zial.AJ je velmi slaba na 1.stupni. Ano niektore deti na Bajk vedia plynule , lebo su z biling rodin, alebo z anglickych skolok. Podla mna maju strasne moc hodin. A tym padom zo skoly na kruzok a potom este DU. ( DU asi zalezi od ucitela, my mame aj celkom dost). A aj ja mam vzdy piatok dost....Bajkalska je aj dost prirodovedne zamerana. Odcenujem sport . Maju v rozvrhu 1-2r plavanie a potom 3-4tr korculovanie na lade, vela telesnej. Komunikacia s ucitelmi je skvela. ---- Na teplickej mi pride, ze ucitelia ucia podla Aprogenu, tak system vyucby naju rovnaky ( podobny). Co na Bajkalskej si ucia svoje. A to potom moze byt aj nevyhoda. My mame ludsku p uc osobne ju mam velmi rada ako cloveka, ale jej styl vyucby, je na mna velmi klasicky. Co teda na Teplickej p uc. Velmi.podobne ucia ale aj prisposobuju sa skupinam.. AJ je tam lepsia uroven. Kruzky su fajn, ale chyba mi tam tie hudobne. Lepsie varia na Teplickej. Zatial mi viac sedi styl vyucby. ( o 3 roky si mozem opat zhodnotit). Na Bajkalskej volate pisete p. Vychovavatelke, nech posle dieta, na Teplickej zvonite🙂 na Bajkalskej nemali rocnikove prace. Projekty take mensie mavali. Pre mna najvacsie minus na Bajk je kazdy rok sa zvysujuce skolne:( ... ja odporucam ist na DoD vsade a vybrat si podla pocitu, ucitela. Ucitelia stvrtakov pokial nejdu do dochodku, alebo neodidu, zvyknu mat 1. A na cele 4r. Tak je fajn na Dod ist pozriet 4.tr..( hovorim o Bajk). Bajkalska je podla mna narocnejsia. Na Teplickej sa viac ucia hrou. Asi sa neda povedat, ktora skola je lepsia, ale skor komu co viac sedi.

erickaa
3. okt 2023

@egiginka Ahoj, mám druháka na klasickej ZŠ, celý prvý ročník vyrušoval, tak len poznámky zbieral, nevedel v triede obsedieť, spieva si na hodinách, prechádza sa. Tak bol na testoch ešte v júni, teraz sme dostali až výsledky, keďže bolo leto. Bol v Cppap, vyšlo mu že bud má byť integrovaný v kmeňovej triede alebo prestup na "školu pre nadaných". V 5 rokoch sa naučil sám čítať, je verbálne nadaný, ale žeby bol extrémne študijný typ sa nedá povedať. Do úloh ho treba dokopať (vôbec si neviem predstaviť tie ročníkové práce na Teplickej že by robil..ledva napíše 5 viet a už pindá). Napriek tomu, že skoro celé vyučovanie vyrušuje a "robí si svoje", keď ho vyvolajú vždy vie správnu odpoveď, prípadne vie, kde prestali čítať. Ale vyslovene nejaký génius to nie je, skôr ho veľmi baví príroda (čo sa mi páči na Bajkalskej). Ale od hudby a divadla má ďaleko, tak tu mi tá Bajkalská moc nevyhovuje. Bojím sa, že keby išiel do školy pre nadané deti, či by im stačil a na druhú stranu sa bojím, že v normálnej škole bude len zbierať poznámky. Inak ho učiteľky veľmi zbožňujú, má dobrú povahu, len si s tým vyrušovaním nevie pomôcť a potom aj plače, že mu to je ľúto. V jeho ZŠ mi povedali, že v praxi na tú integráciu nadaných detí nemajú kapacity, ledva stačia pomáhať deťom, ktoré majú problémy s učením. Venovali by sa mu maximálne 2x45 min mesačne. To mi príde veľmi málo. Vlastne ani už neviem, čo som sa chcela opýtať. Jaj, že ci vôbec berú na tieto školy deti aj mimo začiatku školského roka...čiže v priebehu roka. A čo k tomu všetko treba prípadne. Ďakujem 🙂

iviii18
26. mar 2024

@domikl Dobry den, mozem sa opytat pre aku skolu ste sa nakoniec rozhodli a ci ste spokojni?Riesime akurat presne tu istu dilemu. Dakujem

domikl
autor
26. mar 2024

@iviii18 pre Teplicku, odvtedy nám tam nastúpil aj druhý syn 🙂

iviii18
28. mar 2024

@domikl dakujem a ste tam spokojni? Viete mi napisat zhruba ako prebieha vyucovanie, hodnotenie deti a ci su tam aj tvorivejsie kruzky typu vytvarna? Nie su na deti kladene prilis velke naroky?

domikl
autor
28. mar 2024

@iviii18 tak je to ozaj individualne asi, ale ja mám Druhaka a prvaka, určite sa mi to nedá takto hodnotiť. Na kazdej škole pre nadané deti budú určite istým spôsobom vytvárané tlaky, či už sa rozhodnete pre jednu alebo druhu, treba vedieť, že školám ide aj o výsledky. Za seba však skola sedí viac staršiemu synovi, mladší je tiež veľmi šikovný, aj sa tam dostal, ale on je taký menší to zn. Ze je v triede pre najmladšie deti (je narodený koncom augusta) tak týždeň pred nástupom do skoly len dovŕšil 6rokov. Páči sa mi ze sa delia podľa veku, tak je v triede s veľmi podobne starými deťmi, ale pri ňom vidím rozdiel- oproti bratovi. Skola sa mi páči, pár negatív vidím ale to sú na kazdej škole. Veľmi zavisi od učiteľky a kolektivu. Starší si domov nenosí ani knihy, ani neviem ze chodi do skoly všetko zvláda bez našej pomoci.. úplne mu to vyhovuje, je veľmi vyzretý, ale s mladším sa doma učíme, ten potrebuje aj doma dotrenovavat veci, nestačí mu len vyučovanie, pripisujem to však ešte aj veku, a bežným rozdielom v prvej triede. Takze čo ziak, čo dieta to iné pocity ;) ale zatiaľ bez väčších problémov. Deti veľmi radi chodia do skoly, sú tam spokojní a šťastní a nateraz mi to úplne stačí 🙂

ullala
28. mar 2024

@iviii18 Ja mam tiez prvacku a taktiez ako @domikl pise o starsom synovi, ani neviem, ze chodi do skoly. Sem tam prinesie domácu na precvičenie písania, prípadne z matematiky, ale to má sama hotové tak za 10 minút. Vrámci povinného krúžku v utorky si deti na začiatku roka vyberajú každý jeden krúžok. Je tam výtvarná aj šikovné ruky. Ale inak to nie je škola, kde by sa venovali tvoreniu, čo mňa mrzí.

domikl
autor
29. mar 2024

@ullala a do ktorej triedy chodi ? náš je v 1.A 🙂

Strana
z2