Strava v štátnych škôlkach v Bratislave

alex2019
27. jún 2022

Ahojte, chcem sa spytat ako je to so stravou v statnych skolkach v BA, najma v oblasti Ruzinova a Noveho mesta. Uvazujeme ze by sme syna prihlasili do statnej. teraz chodi do sukromnej ale som zo sztravy dost sklamana. Povodne som ho chcela dat niekam kde je cojediazdravedeti. On je zvyknuty jest dost zdravo, neje sladkosti, miluje ovocie, zeleninu, ma rad bulgur, kuskus a podobne. Vobec neje sunky, parky a podobne a pije len vodu. (a nie, my ho nejak netrapime, ze by sme mu to nedali a on si to pytal, ani my to nejak nejeme, takze proste je na to takto zvyknuty, da si aj kolac, piskoty, vianocku, knedlik a ako kazde dieta ma rad masko s ryzou len proste neje kinderka a lizatka..). Zial skolka kam chodi ma take standardne jedalenske jedlo, tj polievka s parkom a zemiaky zapecene so sunkou. Nie je to uplna katastrofa, maju chlebiky s natierkami, biely jogurt a pit im davaju vodu. Avsak on mi casto chodi domov hladny, dokonca sa mi vidi chudsi ako bol a on uz tak je take skor chudsie dieta. Takze mam obavy, ze ako to bude v statnej ak je pravda, to co som pocula, ze strava je dost biedna typu cestovina s grankom a sladene caje. Nechce sa mi celkom verit, ze by to aj v dnesnej dobe bolo vsade take hrozne, ale tak preto sa chcem spytat vas ktore mate s tymito skolkami skusenost. dakujem

mogaa
27. jún 2022

tak za tú cenu čo sa platí za stravu nečakaj ani bulgur ani kuskus....v škôlkach je to asi všade rovnaké , teda pokiaľ nenájdeš súkromnú škôlku kde za stravu budeš platiť 80eur.....

anjelicek26
27. jún 2022

Tak pozri si, kolko denne maju reziu na stravu (a ako sli ceny potravin hore)... a ano, tym padom to nejake slavne bohuzial nie je.

liz_lemon
27. jún 2022

@mogaa dcera chodila do statnej MS, a aj bulgur mali, aj lososa, aj morcacie, nehovorim, ze kazdy tyzden, ale strava bola super

iwesska
27. jún 2022

Tak oni maju svoje standardy,ktorych sa drzia,cestoviny s grankom mam pocit ze je narodne jedlo kazdej skoly a skolky😂 Ak trvas na inej strave,potom jedine prisposobit skolku strave a platit sukromnu. V statnej nikto nebude brat ohlad na to,co ktoremu dietatu chuti a ci to zjedlo. Ani v skolskej jedalni,ci v skole v prirode. Sladkosti jest nemusi,tie v ramci jedalnicka nepodavaju (s vynimkov jedal typy zemlovka,dukatove buchty..) a tie co dostane od spoluziakov pri oslave sviatkov jest nemusi.

pallacinka29
27. jún 2022

@alex2019 Ad 1. Budes rada, aj Ti ho do statnej skolky vobec zoberu. Ad 2. ako pisu baby, skus s takym rozpoctom navarit. Ja som dobrovolne platila stravu, aj ked som mala narok na “zadarmo” (strava vs. danovy bonus). U nas v statnej skolke je strava super - vsetkoc co ma dieta dostatat - ovocie, zelenina, maso

mogaa
27. jún 2022

@liz_lemon tak zrejme mali sponzora....treba si zistiť koľko majú rozpočet na deň na 1 dieťa a skúsiť z toho navariť - a nielen obed, ale aj desiata, olovrant + nejaké to ovocie by bolo fajn....niekde to rodičia kompenzujú tým, že sa striedajú a každý týždeň nosí iný rodič ovocie pre všetky deti, teda pre celú triedu....niekde sa dohodnú na vyššej sume na stravu(ale s tým musia súhlaisť všetci rodičia), niekde to riaditeľka vykompenzuje inde

matkahelka
27. jún 2022

@liz_lemon a v ktorej statnej skolke mali lososa a bulgur? to ma zaujima. morcacie nie je nicim vynimocne, ved v kauflande je polske morcacie v cene kuraciny. aj rovnaka kvalita.

matkahelka
27. jún 2022

@alex2019 vsetko je to o peniazoch. ako baby spominali, pozri si stravnu jednotku na den, je to nieco malo cez 3€. a navar z toho 3 jedla. kvalita proste nehrozi. mne trebars viac ako cestoviny s grankom vadilo, ze 3x tyzdenne mali lacne polske kuracie/morcacie maso.

viera
27. jún 2022

Nie je len o peniazoch ale aj o tom, ze maju nejaky "system" podla coho varia a ten im nedovoluje sa pohnut dalej...Vela sa uz o tom hovorilo a popisalo...A riesilo...A ak mas moznost a vadi ti ako varia...Skus to zmenit spolu s rodicmi(to bude len sranda😀)...A ak nie, tak ak robis a potrebujes ho mat v skolke.... si zaplat opatrovatelku, ktora ho vyzdvihne cez obed a nech mu opatrovatelka navari zdrave jedlo...Aj tak sa to da napr.riesit...

janne318
27. jún 2022

Školské jedálne varia podľa noriem, ktoré sú pre ne záväzné a ktorých dodržiavanie kontroluje RÚVZ.

magdalenal
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alenka58
27. jún 2022

pozri si jedálne lístky MŠ sú zverejnené ale podľa našich detí tak ako dievčence hore píšu musia dodržiavať normy, ale ryby majú celkom často, majú ovocný deň ale to neznamená že ovocie nemajú aj iné dni, taktiež bulgur, stolovú vodu, pomazánky avokádovú, snažia sa variť aj modernejšie, len nie všetky deti by jedli to čo Tvoje dieťa, napr. moja vnučka neje zeleninu, sme z toho smutní ale je fakt že nebýva chorá tak až takú ťažkú hlavu si z toho nerobíme. Vnučka veľa vecí neje tiež sme zvažovali súkromnú škôlku ale strava bola približná štátnej a keďže je veľmi vyberavá, sladkosti neje ani sladké obedy je to s ňou dosť ťažké ale v tomto nám ani súkromná škôlka nevyšla v ústrety, ryby by jedla každý deň napr.

borabalazova
27. jún 2022

@mogaa Jaj, kdeže 80 eur, platíme 5,50 na deň, cca 110-120 eur mesačne.

alex2019
autor
27. jún 2022

@liz_lemon a kam chodila?

alex2019
autor
27. jún 2022

@viera ako som pisala aj teraz v tej sukromnej je to celkom bieda, a aj v inych sukromnych kde sme boli tvrdili, ze sice nejaky cas aj mali nejake to zdravsie stravovanie (cojediazdravedeti, foodie, daco ine) ale ze vraj deti najma starsie to nechceli jest a teda presli naspat na taku klasicku stravu. takze ono to zial nie je vzdy len o peniazoch asi

alex2019
autor
27. jún 2022

@matkahelka hej toto mi tiez dost vadi, lebo doma si na to davame pozor a take maso nekupujeme a napr s tym masom je to pre mna akoby 2 nasobny problem, lebo aj teraz na jednej strane je ktovieake maso v skolke, na druhej strane ja maso cez tyzden prakticky nevarim na vecere lebo nechcem aby jedol maso 2x denne. tj vysledok je taky, ze jedine maso ktore papa je to velmi pochybnej kvality.. z tohto hladiska by som bola asi radsej kebyze v skolke mal dajake cestoviny s paradajkovou omackou a doma by som mu spravila na veceru nejake kvalitnejsie maso s prilohou..

belllinka
27. jún 2022

@borabalazova 120 eur platis v statnej skolke za stravu?

alex2019
autor
27. jún 2022

@borabalazova a to je nejaka super zdrava strava? priznam sa, ze ani neviem kolko mae v skolke stravu na den ale tusim je to menej..

alex2019
autor
27. jún 2022

@pallacinka29 a je to bratislavska skolka? kde? a jasne, nakolko som s mladsim na materskej tak je velmi pravdepodobne ze ho nevezmu, na druhej strane znamym teraz decka zobrali, co sme boli dost prekvapeni, aj preto sme si povedali, ze s ohladom na to, ze v tej sukromnej kam chodi nie sme uplne spokojni by sme skusili aj statnu..

belllinka
27. jún 2022
borabalazova
27. jún 2022

@belllinka Nie, odpovedala som na cenu stravy v súkromnej škôlke.

borabalazova
27. jún 2022

@alex2019 Ja som odpovedala @mogaa, koľko sa platí aktuálne v súkromnej škôlke. V našej škôlke majú stravu od Zdravé bruško a platíme 5,50 na deň, myslím, že zvlášť sa ešte objednáva ovocie. S jedálničkom som spokojná, dcéra až na veľmi konkrétne jedlá zje viac-menej všetko. Dokonca, ak sme mali viacerí výhrady ku konkrétnym ingredienciám, jedálniček dodávateľ upravil. Koľko toho presne zje, neviem, ale nechodí domov hladná. Na stránke škôlky majú vždy jedálniček na celý týždeň, čiže veľmi presne viem, čo jedia, a v škôlke potom majú každý deň v čase odchodu takú vývesku, či dieťa jedlo, ochutnalo alebo nejedlo. Ja vidím v štátnej škôlke najväčší problém s výškou dennej dotácie na stravu, z toho nevieš čarovať a zrejme robia, čo môžu, ale určite kupujú čo najlacnejšie potraviny, aby im to nejako vyšlo.

mirka438
27. jún 2022

@matkahelka tema je sice o skolkach v BA ale lososa, bulgur, telacinu atd. varia aj u syna v skolke v Brezne 😊 syn si pochvaluje a mne sa to tiez paci ked citam jedalny... Piju cistu vodu alebo im striedaju 5-6 druhov caju, nesladeneho. Bud maju salat k hlavnemu jedlu alebo zeleninovu prilohu k ranajkam a takmer kazdy den ovocie, bud klasika jablko, banan, pomaranc mandarinka, broskyna napr alebo v tych plastovych skatulkach 125g cucoriedky, maliny... A parkrat uz doniesol aj susene jablcko balene v takych mini sackoch... Ja som velmi spokojna..platime okolo 33€/mes

liz_lemon
27. jún 2022

@alex2019 na Piesocnu

liz_lemon
27. jún 2022

@matkahelka na Piesocnej, morcacie je podla mna vynimocne, lebo napr. v inej MS ho nikdy nemali, ani na ZS ho nikdy nemaju

liz_lemon
27. jún 2022

@mogaa neviem o ziadnom sponzorovi, platili sme 45-50 E/mesacne

mogaa
27. jún 2022

@liz_lemon no u nás sa platilo v súkromnej za stravu 80eur...

alex2019
autor
30. jún 2022

@borabalazova aka je to skolka ak sa mozem spytat? je to v BA? lebo teda v nasej sukromnej je to ozaj bieda a aj sa mi vidi, ze schudol odkedy tam chodi, lebo velakrat nic nezje :(

kris_tin257
30. jún 2022

My máme stravu "čo jedia zdravé deti" stojí to 4,5€ na deň, strava je aspoň roznorodejsia ale napríklad čokoládový puding čo im dávajú ja veľmi ako zdravé jedlo nepovažujem, a niekedy som na obavách s tým že to jedlo nie je upravené veľmi veku, syn mal 2 roky keď začal chodiť dostávajú napríklad šampiňónovú polievku (huby sa môžu od 3 rokoch) alebo jahodovú ovsenú kašu, po nej chytil silnú alergickú reakciu z jedla (prvý a poslednýkrát zatiaľ, na nič alergiu nemá no týždeň bol doma na silnej diéte)... Zas my tiež kľudne zaplatíme aj 6-7€ za jedlo kebyže má byť jedlo kvalitnejšie ale žiaľ moc si nenavyberame, v septembri ide do štátnej škôlky

nikha2809
30. jún 2022

@matkahelka aj u nás v štátnej majú občas lososa.Niekedy akože len kukám, ale často manten jedálniček v dobrom dosť prekvapí.