Sťahovanie sa z Viedne do Bratislavy

veronika_345
30. mar 2024

Zdravím, s manželom už dlhšie uvažujeme že by sme sa po 10 rokoch vrátili žiť z Viedne do Bratislavy. Ja som sem odišla na vysokú školu a po jej dokončení som tu chvíľu pracovala. Ovládam dobre nemecky aj anglicky. Muž začal podnikať a často chodil preč na Slovensko pracovať keďže tam bola firma a nikdy sa nemecky dobre nenaučil. Uvažujeme teda že by sme sa vrátili na Slovensko aby sme mohli chodiť do divadla, kina a na kultúru bez toho aby to bolo všetko v cudzom jazyku. Avšak mám obavy či sa nám tam bude páčiť keďže sme zvyknutí že veci fungujú bezproblémovo a ľudia sú tu milí. V BA dúfame že by sme si mohli nájsť partiu kamarátov a tráviť viac času spoločným športom alebo aktivitami. Nájde sa tu niekto kto to mal podobne a vedel by mi povedať svoje skúsenosti? Je nám 28 a 32 🙂

queen_mary
30. mar 2024

Podla mna Bratislava je este v pohodke. Vieden to neni teda 😀 to vam je jasne asi, ale mladych sikovnych aktivnych a milych ludi je tu kopec, urcite postretavate v praci alebo vo fitkach a na cviceniach..

maciatkolulu
30. mar 2024

@veronika_345 ste z Viedne nevedeli ísť do kina a za kultúrou? Za 10 rokov sa nenaucil nemecky? Firmu ma na sk,je tam pravidelne..hm píšeš,akoby ste sa mali vracať z kanady na sk. Trochu nerozumiem.

veronika_345
autor
30. mar 2024

@maciatkolulu Pravdaže sme chodili aj tu, ale väčšinou sme boli v kine vždy keď sme šli na Slovensko, tu sme boli v anglickom a vadilo mi to. Chodili sme tu do múzeí, galérií atď, ale divadlo v nemčine počúvať nechceme. Muž nikdy vo Viedni prácu nemal a tým pádom nemal potrebu sa ju učiť, dorozumieval sa anglicky. Čomu nerozumiete? Pýtam sa či sa niekto takto presťahoval a bol spokojný alebo naopak nie.

mercy13
30. mar 2024

Ja som nejaky cas zila tiez vo viedni,ale vratila/vratilli sme sa kvoli tomu, ze som otehotnela, a nechcela som deti vychovavat vo viedni... Ale akok pises, ludia/mentalita tu a v rakusku su neporovnatelni/a.. tam sa nam zilo ovela lepsie, ludia na uradoch mili, v obchode tiez, ked zabludis autom, pustia ta v klude, a netrubia ako blazni v BA, ked v Ba zasveti oranzove svetlo,uz na teba trubi,aby si isla... U nas vsetci v strese, nervozni, tam je to ovela kludnejsie, to mi tu strasne chyba...

kiki68
30. mar 2024

Hmm toto by som zvazila, na divadlo mozes ist kazdy tyzden hodky vlakom/ autom. Problem uvidis s tou mentalitou. Ten real life crash moze byt drsny, Ja som sa ked tak vratila ku kamosom este z cias teenage. Ale vytvarat nejake nove vztahy je uz v dospelosti ine a zlozitejsie. Musite si vela veci rozmysliet.

maciatkolulu
30. mar 2024

@veronika_345 že keď žijem niekde 10 rokov,tak už len z takej nejakej ,ja neviem,slušnosti sa naučím jazyk. To som ale ja. To je fakt. Ale predpokladám,že do divadla nechodíte každý deň a strihnuť to z Viedne do ba raz do týždňa do divadla nevidím katastrofický a ani ako dôvod stahovky. Absencia kultúry v rodnom jazyku. 🤷. Niekedy ti trvá zo záhorskej do biskupiv dlhšie cesta, ako diaľnica,vieden-ba.

majlo1234
30. mar 2024

Ja by som nesla. Z lepsieho do horsieho kvoli par navstevam divadla. Za viedensky plat si kludne spravte par vikendov do roka v bratislve v nejakom peknom utulnom hoteliku v meste, obehajte kina, galerky a divadlo a vratte sa do viedne 🙂 ja napriklad lutujem, ze nemam s momentalnym partnerom perspektivu odstahovat sa do zahranicia skrz jeho zavazky tu. Hned by som sla, aspon na par rokov

veronika_345
autor
30. mar 2024

Ďakujem vám všetky za názory 🙂 Dodala by som že tých dôvodov je viac, mám v BA bratra so ženou iba o 2 roky starších takže by sme si navzájom vedeli pomôcť s deťmi keď by prišli, materská 3 roky mi príde tiež luxus oproti Rakúsku a vždy keď som šla domov pozrieť kamarátov tak mi mentalita Slovákov chýbala. Ísť si len tak s niekym po práci sadnúť a pokecať spontánne, to vo Viedni nebolo, s každým som sa musela dohadovať 2 týždne dopredu. Kúpa nehnuteľnosti je vo Viedni náročnejšia než na SK, čo je ďalšia vec ktorú zvažujeme. Muž odchádza z firmy a tu si bez jazyka ťažšie nájde prácu, ja by som mohla mať prácu vo Viedni a byť na Slovensku zrejme. Ťažšie sa tu zoznamuje a naozaj nám chýba partia na šport. V BA okrem brata poznám kopu ďalších ľudí a snáď by sme si tam ďalších našli aj samy.

zuzike123
30. mar 2024

Nezvazujete stahovanie do rakuskych obci v okoli BA? Mohol by to byt kompromis ako nevypadnut z nemciny, ako zit v kultivovanejsej a ekonomicky istejsej krajine a pritom byt na skok do BA.

ada12345
1. apr 2024

My sme sa takto vratili z Nemecka, mali sme viac menej podobne dovody ako vy. Plus moj muz zil v mladosti aj vo Wien dlhe roky a tak vedel porovnat. Wien uz tiez nie je to co byvala. V BA sa nam paci, pre deti su tu ovela vacsie moznosti vyzitia a aktivit. Treba si najst dobre byvanie v dobrej komunite vacsinou mladych ludi. Nam zas vyhovuje, ze tu nezazivame take zapchy ako su bezne vo Wien ci velkych zapadnych mestach, vsade sa rychlo autom dopravime.

veronika_345
autor
1. apr 2024

@ada12345 Ďakujem, presne aj my takto uvažujeme kvôli deťom aby sme s nimi mohli chodiť na krúžky a do dobrej školy ich dali. Nechceme ani nejaký Hainburg, chceme aspoň prvé roky s deťmi byť v meste a potom sa kľudne presťahovať niekam mimo BA. Nenarazili ste po presťahovaní na problém s tým že ste si nevedeli zvyknúť na ľudí, poprípade že ste narážali na problémy v práci?

maciatkolulu
1. apr 2024

@veronika_345 ty máš fakt pocit,že Viedeň nemá dobre školy? Že sa nedá s niekým po práci sadnúť na kávu? Ja neviem,žijem asi v inom Rakúsku. Opakujem,píšeš,akoby si žila niekde v Mníchove,alebo skôr v Kanade. Koľko trvá z Viedne do Ba? Problémy v.praci aké,dôvod? Zvyknut na ľudí? Ako teraz ste medzi akými ľuďmi? Keďže priateľ nehovorí nemecký,tak ? Kúpa nehnuteľností pre mladych mi príde rapídne jednoduchšia ako na sk. Samozrejme pokiaľ nechceš nejaký drahý bezirk,ale to v ba tiež tie ceny nie sú niekde dole. Veď normálne sa zoberte a choďte,keď to tak citis. To či sa niekde začlenis nemá nič spoločné s tým ,kde si bývala,či problémy v práci. Škola....ja ti neviem . Dve deti boli na sk a to na súkromnej,tretie je v malom meste v Rakúsku,hádaj,ktorá škola bola.lepsia? Hádaj kto vie lepšie nemecky a momentálne už aj anglicky a je tretiak? No hold,skúste a uvidíte. A teda nechávať dobrý job,lebo priateľ,lebo imaginárne deti....🤷
@ada12345 žiadne mesto nie je to čo bývalo,ani ba,fakt neviem,kde žiješ,ale Bratislava ma tiež chrumkavé zápchy. Pokiaľ teda nebyvas a nepracujes na jednom mieste a nemáš tam aj školu.

veronika_345
autor
1. apr 2024

@maciatkolulu Myslím že ste nepochopili môj príspevok. Písala som že nám vadí že je všetko v cudzom jazyku, aj okruh známych často. V zahraničí je Slovákov a Čechov podstatne menej a nemusí Vám každý sadnúť povahovo. Školy netvrdím že nie sú fajn ale bavila som sa o tom s inými ľuďmi a tiež im vyhovuje viac slovenský systém. Hovorím o škôlke a základnej škole, kde pôjdu na strednú je už irelevantné, ani v BA nemusíme byť naveky. V práci problémy zvyknúť sa inú mentalitu, predsalen ja som zvyknutá jednať s Rakúšanmi alebo Nemcami a už aj medzi nimi je diametrálny rozdiel. A zvyknúť na ľudí na úrade, v banke, v obchode, u lekára, predsalen tu sú ľudia skutočne milí, čo sa Slovensku nedá vždy povedať. Šlo mi o skúsenosti iných, je to zmena a diaľka v tom nehrá rolu. Iné je mesto navštíviť a iné v ňom žiť.

maciatkolulu
1. apr 2024

@veronika_345 ale veď tvoj partner je na sk často,ty nie? Nepoznáš Slovensku mentalitu? Fakt vyhovuje niekomu viac slovenský systém školstva ako rakúsky? Neverím....jedine v odrbavani,to v AT nejde. Proste školská dochádzka je povinná od posledného ročníka v škôlke. Ja píšem o škôlke a základnej škole. Nie o gymnáziách a mittelschule. Rodicak je o koľko kratší? Píšeš sama,že si pracovala chvíľu,odišla si tam na výšku,snáď poznáš Slovensko a slovensku mentalitu,ako vážne. Muž je jednou nohou na sk. Trošku zvláštne ,tie obavy.

marianarem
1. apr 2024

@veronika_345 Moj muz zil tri roky v Rakusku, nie vo Viedni, ale v Linzi. Zo zaciatku bol nadseny, ako tam vsetko funguje. Ale jemu tam strasne nesadla mentalita ludi a po troch rokoch zacal byt az depresivny a nevedel to tam vystat. Mal tam lukrativne miesto na dobu neurcitu, ale zdrhol odtial naspat do BA a vyslovene pookrial. Nikdy neolutoval ani na sekumdu. Nie kazdemu Rakusko vyhovuje a podla mna robte tak, ako to citite, co vam je proste srdcu blizsie. Ba je fajn mesto. Co tu je ale momentalne blbe, je zdravotnictvo a politicka situacia, to by ma mozno aj odradilo, keby som uz bola ako-tak zvyknuta inde. Inac mi je to tu celkovo sympatickejsie, nam s muzom Rakusko pripada take nejake prilis sterilne.

ada12345
1. apr 2024

@veronika_345 Nie, my sme praveze v BA mali/zislali vela kamaratov cez deti. Moj muz zil 15r vo Wien a ta rakuska mentalita mu nesadla vobec. Hovoril, ze horsia ako nemecka. V DE tiez velmi zavisi kde a v akej komunite sa ti podari zakotvit. Mozes mat stastie, ale takych vela nie je. V DE to bolo presne ako hovoris - ist po skolke na ihrisko s detmi? To trebalo dohodnut 2t vopred.

Ale urcite aj v BA treba dobre vybrat lokalitu, lebo z niektorych smerov ako od Stupavy napriklad byvaju zapchy kazde rano.

@maciatkolulu Reagujes uz uplne cez. Nepretlacaj svoj nazor za kazdu cenu. Zijes v nejakom malom meste ci dedine v AT, tak to co popisujes su len tvoje domnienky, nie zazite skusenosti v BA a Wien. Napis svoju skusenost/nazor a nechaj autorku nech sa sama rozhodne. Kazdy ma svoje pre/proti a u kazdeho to ma inu vahu.

maciatkolulu
2. apr 2024

@ada12345 Wien mám kamarátku a v ba nehnuteľnosti a rodinu. Vo Wien som kedy sa mi zachce a v ba tiež. A nevidím nič zvláštne na Tom ísť do kina do ba,alebo do Viedne. A ano,nevidím to ako dôvod na stahovku s desom,ako má slovenskí kolegovia príjmu .

maciatkolulu
2. apr 2024

@ada12345 inak moja skúsenosť? Veď som ju napísala,školstvo zaručene lepšie, Bratislava -zapchy úplne bežné a pravidelne, ľudia rovnako sa nájdu blázni aj na sk a aj v at,úrady sú v at oveľa prísnejšie a byrokratickejsie ako na sk. Tobôž k auslanderom. Dotyčná autorka vážne píše,akoby na sk bola naposledy pred rokom a delil ju oceán. 🤷. A reálne žiť niekde 10rokov a nenaučit sa jazyk,je také....akože to asi znamená,že priatelia nebudú rakusania,všakže. Plus to,že sa asi zdržiava viac na sk. To fakt nemajú poruchy ako to na sk funguje? Ale noooo🤦🤣.

ada12345
2. apr 2024

@maciatkolulu Strasne to prezivas. Vsak ty sa nestahujes, tak pohoda. Je kopec pristahovalcov v AT, DE, co sa za cely zivot nenaucia jazyk, ked ho nepotrebuju. A porovnavat zapchy v polmilionovej BA so zapchami v niekolkomilionovej Wien je trosku nepomer.

engynka
2. apr 2024

Neuvazovali ste si to napr najprv vyskusat? Kupit mensi bytik v BA a skusit chodit na vikendy, predlzene vikendy? Vydrzat tak rok a potom uvidite. Mozno by to bola taka zlata stredna cesta.

maciatkolulu
2. apr 2024

@ada12345 neprežívam,vážne,ver mi,podla mňa je to základ nejakej slušnosti,že sa viem dorozumieť v krajine,kde žijem, platím a proste fungujem. 🤷 A zápchy ,ja ti neviem,mňa naštve akákoľvek a niekde ,aj vo veľkom meste sa to vie fakt dobre koordinovať. A pokiaľ bývaš ,pracuješ,máš všetko na jednom mieste,zariadis sa,tak nepoznáš zápchy ani v niekoľko miliónovom meste. Napríklad,keď som v na sk,tak z centra idem všade v pohode peso. Nepoznám zápchy. A kebyže sa nasťahuje naspäť,tak si podľa bydliska vyberám školu,snažím sa aj prach,keď by bolo treba a to sa dá aj vo Viedni. A naozaj zápchy ako dôvod stahovky,neviem. A to zrovna do BA. Hm. Kebyže niekde na dedinu na Orave,chápem. Ale takto...🤣

tramtada31
2. apr 2024

Ty keď ovládaš jazyky, presadis sa aj tu. Ja by som ti však odporucila v AT zostat do porodu. Porod v AT porodnici je niečo úžasné. My sme sa rozhodli tiež pre ukončenie životnej etapy v AT a pre mna telefonat realitakovi, aby zaradil nás dom do ponuky, bol neskutočne oslobodzujúci pocit, aj keď ešte nie je predany. Mne vadilo najviac to, že jazykovo sme sa nedostali nikdy vysoko a tak som s troma titulmi bola na urovni hocijakého Turka.

vroni
3. apr 2024

@ada12345, niekto, kto sa nenaučí za roky jazyk krajiny, v ktorej žije, je alebo arogantný alebo hlupák. Také tlachy ako on "nepotrebuje" sú riadne od veci, pretože potom jednoducho dostáva sociálne kdesi na okraji spoločnosti v izolovanej bubline.

Vo Viedni žijem už skoro 20 rokov. Áno, áut je tu veľa, ale zápchy
napriek tomu dosť zriedkavé a väčšinou parminútové. Väčšinou spôsobené nejakou nehodou. V Bratislave zápchy zvyknú stáť za to a sú často spôsobené idiotskou organizáciou dopravy. Ísť v špičke po obchvate cez mosty je bohovska zábava na niekoľko hodín.
Rakúsky rodičak je o necelé štyri mesiace kratší ako slovenský (fakt tragické), ale potom je nárok na rodičovský čiastočný úväzok, čo je podľa mňa neporovnateľne výhodnejšie ako blbé štyri mesiace rodičaku. Skolkarsky systém je mierne iný, beriem, že nie každému musí vyhovovať. Školský systém je bez debaty nič moc. Ale ešte stále asi 30 tried nad slovenským. Presne opačná situácia je pri druzinach a mimoškolských aktivitách, tam sú zase Slováci asi 30 tried nad Rakúšanmi.
Bývanie je lacnejšie v Bratislave. Podstatne lacnejšie. Kvalita bývania - to už je iná vec. Ak mám byt v dobrej štvrti plus dve parkovacie miesta k tomu a do školy a práce v pešej vzdialenosti, som na tom v ba lepšie. Ak som odkazana na MHD a nájomný byt, radšej Viedeň.
Čo sa kultury týka, je (už len vďaka veľkosti) vo Viedni bohatšia. Bez znalosti jazyka mi to však nie je na nič.
Som na tom naopak ako autorka, Bratislavčanka, žijúca vo Viedni. Mám v Ba byt, ale nesťahovala by som sa. Skôr naháňala pána manžela, aby sa naučil jazyk, možnosti sú tu i tam, ale smutná pravda je, že v ten Viedni sú jednoducho ľahšie prístupné. Len preto treba aj čosi urobiť.

veronika_345
autor
7. apr 2024

@vroni Ďakujem za skúsenosť, muž jazyk trochu ovláda, ale verte že nie sme jediný pár takto, plno ľudí sa nenaučili lebo im stačila angličtina, to že sa nenaučil som mu už dávno vyčítala ale zas dookola to tiež nemá význam, učí sa ale ide to pomaly 🙂 Kultúra je vo Viedni veľká ale nám nejde iba o to, skôr o socializáciu a zázemie, naozaj ani jeden z nás nemá tu rodinu a v BA nemám ani rodičov, iba brata. Myslím že to skúsime a keď tak sa vrátime, určite si tým možnosti nezatvárame. Ja som vo Viedni bola nonstop na home office lebo sme bývali ďaleko od centra. Predtým sme boli blízko centra ale vadil mi hluk a znečistený vzduch, mám zajace a im sa rapídne zmenila srsť po tom čo sme sa odsťahovali na kraj mesta. Aj parkovanie bolo oveľa jednoduchšie. Ideme pozrieť v Bratislave štvrti na bývanie tak si to snáď budeme vedieť lepšie predstaviť.

vroni
8. apr 2024

@veronika_345, držím palce, aby ste našli k vlastnej spokojnosti.

kiki68
8. apr 2024

@vroni co je zle na ich druzine? Moj svagor je veduci v druzine a je uz v tretej skole za tie roky a tie aktivity maju super. Chodia s detmi aj plavat, do kina, maju dokonca v tejto skole aj Betreuung cez sviatky a soboty. A co sa mi paci, tak s detmi aj varia, pecu kolace, to na Slovensku nesmies nic z tychto aktivit robit skrz vyhlasku hygieny. Mne to take zle nepride veru. Mozno zalezi od skoly

vroni
8. apr 2024

@kiki68, tak takú družinu nepoznám. Tu je druzina odkladisko deti, väčšinou za dosť šialené prachy, ročníky 1 až 4 všetko spolu, úloha druzinarov je dozrieť na to, aby sa deti navzájom nepochlostili. V superdruzinach si robia aj úlohy, v zázračných ich vypustia aj do záhrady (ak nejakú majú). O nejakej s programom a výletmi som zatiaľ nepočula.

kiki68
8. apr 2024

@vroni aha, tak zjavne su aj tie lepsie. A nemate na druzinu prispevok? Lebo u nas me druzina na doplatok za par eur. Prispevok maju ti, co robia nad 25 hod tyzdenne obaja rodicia. Kamoska robi v druzine v Klagenfurt ( vzala to ako 32hod Teilzeit), nakolko tento rok ukoncuje vysku v oblasti pedagogiky a tiez super. Podobne ako svagor, este maju aj jazdu na koni ako moznost. Robia s detmi aj ulohy. Draftoval ju Hilfswerk, svagra zase Diakonie

vroni
8. apr 2024

@kiki68, veru nemáme. Lacné štátne družiny stoja cca 230 euro na mesiac bez stravy. Strava okolo 70 k tomu. Súkromné družiny samozrejme viac, smerom nahor neobmedzene. Dotácie sú len pre sociálne odkázaných a extrémne nízkorozpočtove rodiny. Pre ostatných nic. Zadarmo sú len škôlky (vo Viedni celý deň, v NÖ doobeda). A to je teda o miesto v druzinach ťažká bitka (vo Viedni)