Ahojte,
Potrebujem asi len takú vašu podporu, ako sa osamostatniť a šoférovať po Bratislave. Už pár mesiacov jazdím, no 99% bol vždy pri mne muž. Po dedinách atd idem úplne bez problémov, ale v premávke v BA som toho veľa nenajazdila. Dnes som skúšala odbacanie vľavo, plna premávka, dážď, neznáma cesta a dopadlo to tak že vodiči má vytrubili čo som zasahovala do iného pruhu, muž kričal že nevidím auto oproti a skoro do nás nabúralo ☹️ nestíhala som vnimat tak obrovskú križovatku doľava a ešte dať prednosť a zastať v strede cesty. Potom už len panika, stres ...Strašne ma to mrzí. Väčšinou som šla dobre, no neviem kedy sa odvážim ísť sama..( automat máme )... Strašne by som potrebovala samostatne šoférovať kvoli práci, škôlke ... Kondičné jazdy si tiež nechcem platiť, nemáme 40€ a viac za jednu jazdu nazvyš. Mám proste pocit že som večný začiatočník, a potrebujem muža stále vedľa mňa no...
Práveže kondične jazdy sú dobre riešenie. Nacvičis si trasy ktoré potrebuješ, získaš istotu a prax
Možno si postupne trénovať trasy. Trasu do a zo školy si prejsť v sobotu a v nedeľu ráno, za minimálnej premávky, niekoľkokrát a až potom ísť na ostro cez týždeň. Potom ďalší víkend skúsiť trasu do a z roboty, obchodu a pod. A sama jazdiť chvíľu len týchto pár rovnakých trás, kým nenaberies sebavedomie.
Neda sa ist inou trasou? Ja napriklad radsej idem "lahsou" cestou, aj ked je to mozno trochu dlhsie. Lebo aj u nas su cesty kde proste neodbocis dolava, jedine po dlhom case a aj tak je to risk. Ale viem ze sa to vzdy neda.
Tak potom ozaj skusat cestu cez vikend ked nie je taka premavka. Chce to cvik a prax
Vyberaj so jednoduchšie trasy a postupne pridávaj. Pozeraj si dopredu križovatky na streetview. Šoférujem už roky a niektorým miestam sa aj tak vyhýbam, pokiaľ nemusím, tak tam nejdem.
A prečo soferujes v daždi, v piatok, keď je najväčšia špička a všetci sú nervózni? Začni jazdit cez vikendy, keď je pekne, vtedy, keď nikto nie je na ceste. Najprv chod do Kauflandu, potom do Lidla, potom do Shopping Palácu, potom už aj do Avionu. Trenuj tam, kde nikto nie je, zbytočne si budeš robit stresy aj druhym. A do premávky, do dažďu, do piatkovej spicky chod až vtedy, keď budeš vediet soferovat nie na 100%, ale na 300%.
Pozri,máš oprávnenie,tak pokiaľ naozaj nezvládas križovatky a podobne,tak prosím ťa nesoferuj !!!! Akurát mi prišla asprav ao tragickej nehode mojej dcéry spolužiaka otca. Lebo pod kixom môžeme rozumieť,že nevieš zaparkovať a nie,že preboha vlezes do iného pruhu a nezvládas dávať pozor na križovatke. Neviem,kde si robila autoškolu,ale pokiaľ nie v Bratislave ,tak si zaplat kondičné jazdy,pokiaľ musíš aktuálne jazdiť ,tak si to nacvic v noci,idela cez víkend. Ale nie ,že či sme robili kixi,no nerobili.
Za mňa proste nepatris do premávky pokiaľ sama jazdiť nevieš...
Najviac sa bojím, že do mňa niekto nabúra...radšej si zaplat tie kondičné jazdy
Dnes chod skôr spať a ráno skús okolo šiestej-siedmej, v sobotu budú cesty prázdne. Nauč sa trasy čo potrebuješ najviac, teda do obchodu, do práce, do školy. Ak máš ísť v špičke neznámou komplikovanou trasou vždy je aj mhd, auto môžeš niekde zaparkovať a ísť mhd. A postupne získaš dôveru a osmelíš sa a pôjde to.
Ahoj, napíšem ti moju skúsenost, tiež som začala samostatne jazdiť v BA. Vodicak som robila na strednom Slovensku, takze úplne iná premávka. Ja som vždy jazdila s niekym, nikdy som nejako neodhodlala. Ale sme sa presťahovali vramci BA a z bytu som mala zlý spoj do prace. Tak som prvý krát vytiahla sama auto , akože to aká som bola vyklepaná celu cestu si pamätám do dnes (15km som išla) a pripájanie na prístavný most z Petržalky z toho som mala najväčší stres. Prvý týždeň má aj niekoľko krát vytrubili. Ale z každej chyby som sa poučila som si normálne nadávala že toto proste nemôžem spraviť 2. Krát. Teraz jazdím už 8 mesiacov a je to neporovnateľne. Keď som už zvládla trasu byt- práca tak som si vždy dala rôzne časti BA aby to nebolo tak neznáme a teraz už viem zájsť kde chcem. Parkovanie som sa tiež učila za pochodu najprv som parkovala predkom, potom som si rôzne videá na cúvanie a už inak ani neparkujem ako cúvaním. Ešte sa potrebujem naučiť pozdĺžne ale to príde tiež raz. Treba len jazdiť a jazdiť a hlavne sama mne pomohlo len to. A čo ja pozorujem že skôr robím chyby keď idem s niekym, keď sama tak mi to podľa mna super ide. Mám pocit že mi nejako ostalo ten stres keď som išla s niekym so začiatku.
Tak ja som asi podobny sofer ako ty. Na tazke cesty soferuje proste muz. Ja chodim svoje trasy, co mam vyjazdene, vyhybam sa velkym cestam, idem radsej tam, kde su semafory atd. Vsetko sa snazim vybavovat v casoch, ked nie je extremna premavka, ked idem dakde, kde to nepoznam az tak. Proste vsetko mam 3x premyslene. Uz tie cesty, co chodim denne, tak nemam problem ani v extremnej premavke. Alebo ked sa inak neda, idem mhd 🙂
Neboj naucis sa … len musis byt kludna a ak potrebujes tak si nejaku jazdu zaplat. Mozno si daj jazdu na naozaj tazke krizovatky. Neviem kde je v BA naozaj taka konfliktna krizovatka … ale ked som sa prestahovala do Mnichova tak tam maju s prepacenim tak na … oznacene krizovatky na odbocenie dolava, ze som fakt mohla parkrat niekoho sejmut kym som si zvykla … aj na mna zatrubili (a to som mala vodicak x rokov) .. naucila som sa, lebo MHD pre mna ne prichadzala do uvahy
No práveže tie kondične jazdy sú potrebné. Tam v prípade potreby vie zasiahnuť inštruktor ako spolujazdec, na rozdiel od spolujazdca v obyčajnom aute.
Asi to bude zniet zle, ale ani podla mna proste na cestu nepatris.. ak mas stresy z krizovatiek, nevies sa sustredit na viac veci.. a hlavne sa neudrzis vo svojom pruhu.. 😕
Co bude ked ti do toho budu kricat v aute deti? Co ked aj oproti pojde takyto “vecny zaciatocnik”?
Ja som velmi tolerantny vodic, ale ak clovek neovlada zakladne veci - tym myslim hlavne udrzat sa vo svojom pruhu - na ceste nema co robit.
Ale ako vravia hore - nacvic si trasy, ktore potrebujes mimo spicky, vecer, ked je malo aut. Ak sama sebe neveris, soferovat v zlych podmienkach je najhorsie co mozes spravit.
Chápem ťa, ja som si robila vodičák v Bratislave, čiže od začiatku som nemala absolútny problém. Keď som už získala vodicak, ešte som trénovala vtedy s priateľom cez víkendy alebo v noci, keď nie je žiadna premávka. V BA nemám žiadny problém, prejdem aj na slepo. Ale kamarátky si robili vodicak buď v menšom mestečku kúsok od BA alebo v dedine a moc do tej BA nechodili, doteraz sa boja ísť do BA, jazdia len mimo, čo je za mňa potom zbytočnosť vodičáku, keď nevieš jazdiť všade. Nemám problém ani s Viedňou, ani s inými oveľa väčšími mestami. Fakt ti odporúčam jazdiť VEĽA, vždy jazdí s mužom len ty, chodte cez víkendy po meste len tak bezúčelovo, alebo potom v noci/skoro ráno. A hlavne v pekne počasie a nie keď je hmla alebo dážď. Ono ti zaberie len šoférovať veľa veľa veľa a hlavne sa nebáť, nemysli na to vôbec. Lebo keď sa bojíš a si v strese je samozrejme, že robíš chyby. A hlavne nech aj muž je kľudný a nekričí po tebe lebo to ti nepridáva.. potom jedine tie kondične jazdy
sprav si kondicne jazdy v BA, lebo je rozdiel jazdit po dedine a v najvacsej spicke v BA
Úplne chápem tvoju situáciu a problém, robila som si vodičák v 18ke v malom meste a potom 17r nešoférovala vôbec. Začala som až keď sme vymenili auto za automat a moje prvé cesty boli jedine cez víkend a len do najbližšieho obchodu, potom do obchodu kúsok ďalej od nás a tak....fakt prvé mesiace som jazdila len víkend a len trasu, ktorú som poznala. Potom raz bolo nutné ísť odviezť syna mimo mojej nacvičenej trasy v pondelok poobede v najväčšej špičke do Lamača pre mňa kus cesty, spotená ako myš, ale zvládla som a od vtedy už jazdím bez stresu. Chce to cvik a hlavne pevné nervy.
Stali sa aj vám v začiatkoch nejaké kixy totálne?