Ahojte zeny
Neexistuje nejaka skolka kde sa venuju deťom s vyssim intelektom v BA ?
Presun do vyssej triedy vrámci existujúcej škôlky zial z kapacitných dovodov nie je možný. DIEŤA 4 ROKY.
A len dodám nadpriemerny intelekt je potvrdeny psychologom i testovaním.
Ďakujem
mne psychologicka jednu pre dceru odporucala ale asi si nespomeniem.. mari sa mi, ze to bolo dakde v Dubravke 🤔
@abbey1 lenze ona sa nechce stale len hrať. Ona zvlada 8 smerovky, vie pocitat a pisat.
Je napr. cenada. Na dlhych dieloch, su od skolky az po gympel
@katarinapol88 v MŠ by to mali riešiť a prehodiť ju k starším, ak sa tam dieťa vo svojej triede s rovesníkmi nudí. Keď sa nenájde miesto hneď, trvaj na tom co najskôr ako to bude možné. Nemenila by som kvôli tomu škôlku, nie je to nič co treba riešiť, iné by bolo v škole.
@katarinapol88 ci pana, klobuk dole.. pozeram na spravu, ktoru dala min. rok mne.. do odporucania mi dala dalsie testovanie.. www.centrumnadania.sk
a mari sa mi, ze oni maju aj skolku, aspon tak to mam popisane v sprave, ze od 4-6r maju predskolske triedy.. mozem ti poslat do ss cislo na osobu, ktoru mi odporucila
ano, cenada to bola, ako pise @galixx
Buduci rok ju treba dat do skoly. Moja sestra isla do skoly v 5 rokoch pretoze bola vyrazne popredu a nebol s tym problem. Ale bola napred nielen intelektualne ale aj socialne.
@katarinapol88 ahoj, chcem sa spýtať že kedy sa to u nej začalo prejavovať, alebo od malička bola taká šikovná alebo vo veľa veciach popredu a v niečom pozadu?
@katarinapol88 Ver, že nie je jediná, ktorá vie čítať a písať. Presun do vyššej triedy nevyrieši vôbec nič, ak je tam takýto 'problem'.
Koľko času reálne sa deti v škôlke len hrajú? Určite nie 8 hodín 🙂 Tých aktivít je tam veľa a chvíľka hrania je dobra pre každé dieťa.
Ak skutočne až tak vybočuje, treba hľadať alternatívu k bežnej škôlke.
@katarinapol88 individualne vzdelavanie
@yvanielka odmalička vybočovala ale mtsleli si ze je ken sikovna.
A prečo nemôže byť v bežnej skolke s rovesníkmi?
@katarinapol88 začala aj skoro chodiť alebo skôr intelekt bol popredu a nie motorika
Sú na niektorých školách triedy pre nadané deti.
@cafelatte preroze sa nerozvyja nakolko ona je 2 roky popredu oproti nim
@katarinapol88 mojabola v normo skplke, do prvej isla k nadanym a bol to des, aj tam musis narazit na normalnu ucitelku a teda kolektiv strasny, sikana, ktoru nikto neriesil, lebo ved oni su vysoko inteligentni. Aj tak isla do 4.rocnika na beznu skolu a bolo po probleme. Dieta moze byt sikovne, da sa rozvijat aj doma, ms by som vazne neriesila.
@katarinapol88 tal v skolke kde chodi ani vo vyssej triede nebudu citat pisat a lustit osemsmerovky. Ved nech sa hra a rozvijaj ju doma. Moj ako predskolak cital detom knihy namiesto pani ucitelky pred spanim ked zistila ze vie citat.
Jezis zeny, autorka sa pyta konkretnu otazku a nie vase nazory co ma robit so svojou dcerou🙄
@katarinapol88 skúste aspoň súkromnú škôlku, pripadne montessori, škôlku s angličtinou …Pozri na nete co všetko je na okoli, obvolaj si skolky, zisti či vám vedia pomôcť, možno aj klasická skolka kde ju budú ochotní dať k predškolakom
Nejako prečkat ten rok a potom dať do školy
Ja ti rozumiem prečo to riešiš, moja dcéra bola tiez nešťastná v škôlke, ona sa nevedela hrať, nebavilo ju to, nudila sa tam. Sla do skoly o rok skôr, az psychologička ktorá ju vtedy vyšetrovala zistila ze ma nadpriemerný intelekt, tak ju rovno zaradili do triedy pre nadané deti a odvtedy úplne ine dieťa, spokojne a stastne …
My sme mali taký kriticky iba ten jeden rok, moja chodila 2 roky do súkromnej skolky s angličtinou tam úplná pohoda, potom mi ju vzali do štátnej tam doslova otras a potom v 5 tich do skoly. Ja som tomu naozaj pochopila až ked bola školáčka prečo ten rok v klasickej škôlke tak zle niesla, ono v tej súkromnej bolo menej deti viac učiteliek stále sa jej niekto venoval, do toho ta angličtina, veľa edukacnych hračiek, proste jej mozog dostal dostatok podnetov a bolo dobre.
V štátnej 30 deti na toto nikto nemal čas, navyše dieťa akurát považovali za problémové a divné.
Fakt skúste súkromne skolky a ideálne také kde ju budú ochotní zaradiť rovno k predškolakom. Proste tímto deťom nestačí iba “hrať sa”, dokonca to mnohé z nich ani nevedia, oni potrebujú viac ináč sú nešťastné
@lujza123 konecne chapajuca odpoveď ďakujem
@hederamonstera kiez by bola moja, moja ma NKS
Pytam sa koli kamoskinej dcerke
A dakujem
@katarinapol88 cenada jednoznacne 🙂
A predcasne zaskolit, ak bude zrela 🙂
Mam syna v cenade, keby si mala otazky. Maju aj predskolakov, ale velky zaujem, treba sa hlasit co najskor.
Len do Cenady ju nedávaj. Katastrofa absolútne. To je holubník a nie škola pre nadané deti. Mám koprivku, keď si na to spomeniem. Škôlku by som neriešila a dala by som ju v 5 do prvej triedy.
ako matka dvoch nadpriemerne inteligentnych deti ti napisem to najdolezitejsie, co si vela ludi neuvedomuje.
kde bude to dieta zit?
ak v beznej populacii, medzi ludmi - dolezite su socialne zrucnosti. Patrocne dieta je stale dieta a emocne prejavy ma odlisne ako sedemrocne - aj ked intelektom sa rovnaju /teda to 5 rocne ma mentalny vek 7/. Uplny pruuser to vie byt v puberte - teraz velmi vela deti ma odklad a dat dieta do skoly v piatich..... rovna sa v siedmej triede kolektiv 12-13, ak je odklad maju 14.. A nadane dieta 11. Tu to velmi citit.
dietatu sa treba venovat, treba aby sa rozvijalo - za mna je ideal dobre osemrocne gymnazium. Dovtedy bezna skola. Syn bol integrovany, chodil do vyssieho rocnika na matematiku - ale ani od toho si netreba nic slubovat. Nas skolsky system je fajn na papieri, realita je uplne mimo - nik nejak si nevie predstavit maturitu iba z matematiky v 14tich. Co dalej? Realizacia nula bodov, tie tri deti, ktore poznam a dali by to s prehladom, o to ani nemaju zaujem a su zaclenene na gymnazialnom studiu a maturovat budu bezne ako vrstovnici.
a potom - inteligencia je ustalena az okolo 24 roku zivota - a netreba si zamienat nadanie so schopnostou sa ucit.
tu nejde o to ci dieta v piatich cita, ale o to ci sa to naucilo samotne a chape suvislosti. A to, ze je dieta oznacene v piatich ako nadane, vobec neznamena ze ako nadane bude aj ked bude mat 15.
co som tym chcela povedat ---- dieta treba rozvijat podla jeho schopnosti. Cize moje beru nejak automaticky ze od nich mam velke ocakavania typu riesenia viacerych olympiad, ze budu vediet tri jazyky, z toho anglictinu a francuzstinu na komunikativnej urovni, a rovnako automaticky ocakavaju pri znamke 2 otazku - co si spravil zle?
na druhu stranu - od cca 8-9 rokov veku beriem moje deti podla ich mentalneho veku - cize teraz uz de facto seberovne, plnoleto, aj ked teda stale su malolete ;)
kamaratke porad, aby malu rozvijala, aby jej davala do skolky kludne aj zosit s tajnickami, knizky... Treba sa jej individualne venovat. Dolezity je v tomto veku kolektiv a ucitelka - nie to, ci je skolka ci skola pre nadane deti.
@kaktusik007 my mame tiez dve nadane, ale pristup od vasho odlisny. 21 rocna uz skoncila univerzitu, tu uz neriesime. Ale zasady platili pre obe rovnako. Mame este 17 rocnu. Nikdy sme na nu nedupali kvoli vysledkom v skole. Vieme, kde su jej silne a slabsie stranky (rozumej neoblubene predmety). Podporujeme ju vo vsetkom, ale najma jej vnutornu motivaciu. Podatatne pre nas je, aby robila, co ju bavi. A bavit ju predsa nemoze vsetko. Je uspesna na medzinarodnych kolach predmetovych olympiad. Ale netlacime na nu, ide a robi vsetko pre uspech z vlastnej motivacie. My poskytujeme len proatriedky a drzanie palcov ;) Lebo na niektore kamosky a kamosov v tejto bubline rodicia tlacia a ocakavaju vysledky. Vysledkom ale je, ze dieta sa psychicky ruca po nevydarenom dni/vykone. Reci typu, bez medaile sa domov ani nevracaj, alebo poziadavka rodicov na konkretny kov, ktory ma doniest. No cele zle. My prizvukujeme nasej, ze popredne umiestnenie na celoslovenskom kole je velky uspech. Vsetko medzinarodne je bonus.
Tym chcem len povedat, ze neumerny tlak rodicov na vykon moze mat neblahe dosledky na psychiku dietata.
Cenada (tam je to skôr ako vyučovanie - 4 vyučovacie hodiny denne... aspoň za synovych čias) alebo montessori (ale skutočné, nie pseudo montessori, kde iba platíš a na pomôcky sa len prasi). Pozitívna skúsenosť s oboma, deti boli na začiatku na podobnej úrovni ako tvoja... Ale ak by som mala opäť voliť, vyhralo by to montessori, rozvíja kreativitu, zručnosti, nielen vedomosti.
@katarinapol88 V škôlke by som toto skutočne neriešila. Teda pokiaľ je dieťa v dobrej škôlke. Škola je už niečo úplne iné, tam to má opodstatnenie
Aj dieťa s vysokým intelektimbpotrebuje byť dieťa a v škôlke sa hrať a baviť. Posúvať ho môžete doma.
Presun do vyššej skupinky veľa zázraku neurobí.