Šancová, Björnsonova, Povraznícka

anonymka5555
12. jún 2023

Ahojte, je tu niekto, kto býva na týchto uliciach v BA? Aké je tu bývanie? A tie čo máte už školou povinné detičky, kam chodia na ZŠ?

lucik194
13. jún 2023

kamoska mi tam byvala dlhe roky na Povraznickej...... noooo 50/50 oni mali sice velky byt ale tmavy lebo priamo pred oknami mali velke stromy, polovicu roka tienili do okien, co fakt nebolo prijemne, vsetky tie ulice su prejazdne, teraz vyregulovane parkovanie, ale miesta vzdy obsadene, nakolko vo vsetkych domoch sa tam byva, ale parkovanie stale dokazes najst v tej oblasti, aj ked dalej od domu.....
na Sancovu by som byvat nesla, ked tak jedine byt do dvora (a aj tak to pocut) do ulice nikdy, strasne hlucna ulica

skoly si najdes podla obvodu:
https://geoportal.bratislava.sk/pfa/apps/sites/...

viera
13. jún 2023

@anonymka5555 Ja som byvala na Lehockeho.Za mna super,ze napr.voda sa rozratavala,cize male platby,dalej vsetko na dosah kazdy smer. Parkovanie nebol aj bol problem.Ako kedy.Ty ako vlastnik si nemal az tak problem ako ked niekto za tebou prisiel(s autom) uz bolo trosku komplikovanejsie. Poobede od 3-5h su tam take mierne zapchy…Super ze su to tehlove domy ale tie pivnice je hroza a strach a este jeden neduh hodnotim ze spravca je h-probyt.Dostatocni dementi…

viera
13. jún 2023

@viera a zs napr.hlboka alebo vazovova…

morskyvanok
13. jún 2023

Spadova skola je pre tvoje dopytovane ulice ZS Jelenia (I.Derera), nie Vazovova ani Hlboka. Teraz je taky pretlak deti, sanca, ze sa dostane na mimospadovu je mala. Ked tak s prestupom, do vyssich rocnikov, alebo ak tam uz je surodenec.
Parking odkedy je tu paas sa mierne zlepsil. Mas na svoju kartu navstevnicke hodiny, takze navstevy parkovne neplatia.
Vyhoda je, ze mas vsade blizko. V podstate v papuciach mozes k lekarom ( Mytna), skola, skolka, Billa, DMka, kvetinarstvo, trafika, Bioland, blizko zastavka elektriciek, busov, trhovisko… ak mas este otazky, pytaj sa.

mircalla
13. jún 2023

@anonymka5555 Byvala som roky na Vazovovej. Ja tuto lokalitu rada nemam, same auta, nie velmi pekne okolie. Dostanes sa rychlo vsade, ale nikdy som si na to nezvykla. Teraz som v centre pri Safarikovom namesti a nerorovnatelne lepsie. Ked uz Bjornsonova alebo Povraznicka, Sancova je strasne hlucna.

viera
13. jún 2023

@morskyvanok Spadova skola je pre tvoje dopytovane ulice ZS Jelenia (I.Derera), nie Vazovova ani Hlboka???Bjorsonova,povraznicka spadaju do casti Stare mesto.Takze hlboka aj vazovova tam patri

morskyvanok
13. jún 2023

@viera nepatri. Stare Mesto ma spadovost podla ulic. Tie ulice ktore pise autorka patria na ZS Jeleniu. Nehadaj sa so mnou, prosim ta, ked ocividne v tom nemas jasno. Na Vazovovu patria uplne ine ulice, detto na Hlboku. Je to aj vo VZN Stareho Mesta, moze si to tam overit.

mery34
13. jún 2023

Bývam už 15 rokov, skvelé bývanie - všade na pešo. Výborná komunita.

anonymka5555
autor
15. jún 2023

Ďakujem krásne za odpovede. Áno viem že spadova ZŠ je Jelenia ale keď čítam skúsenosti tak nič moc. Zevraj je to slabá škola a väčšinou tam chodia detičky s nejakým rečovým problémom alebo tak. Nemáte náhodou aktuálnu skúsenosť s touto ZŠ?

morskyvanok
18. jún 2023

@anonymka5555 viem akurat to, ze kedze je to spadova pre deti z tych ulic zo SM a deti je uz velmi vela, ze tych “inych specifickych” deti je tam teraz dost malo. Nejake su tam s poruchami zraku, sluchu, reci…ze cca tak 2-3 v triede - info od kamaratky, ma tam dieta.
Prvy stupen je urcite fajn mat tam dieta, lebo ten pristup je taky pomalsi a taky rodinnejsi, nez ako na beznej, velkej skole napr. kolos typu Vazka, kde je sialene tempo a deti ako smeti.
Druhy stupen asi az tak velmi kvalitny nebude. Lebo podla Ineko hodnotenia skol, je Jelenia vzdy az niekde pod 60.miestom v uspesnosti ziakov (iba BA kraj). Najkvalitnejsie skoly su aspon v prvej dvadsiatke miest.
Idete sa sem stahovat?🙂

anonymka5555
autor
18. jún 2023

@morskyvanok áno premýšľame nad tym. Máme vybratý jeden byt tu. Nam to lokalitou vyhovuje len tými školami moc nie a keďže máme dve deti, ktorých ZŠ ešte len čaká tak preto sa pýtam na školy. Školami sa mi zase viac páči Ružinov no. Uvidíme teda ako sa rozhodneme 🙂

borabalazova
18. jún 2023

@anonymka5555 Kamoška býva na Palárikovej a teda sťažuje sa najmä na hluk zo Šancovej (kontinuálne deň/noc), hluk zo stanice a železničnej trate (cez deň to také výrazné nie je, ale v noci áno), hluk z podnikov, hlavne bývalá YMCA (bývajú oproti, takže katastrofa), špinu a prach (majú neskutočne prašný byt), chýbajúce slušné zelené plochy a ihriská pre deti a žiadne väčšie obchody pre praktický život napešo. Parkovanie sa teraz zavedením PASS zlepšilo, ale ideálne to nie je. Čo sa týka školy na Jelenej, konkrétne skúsenosť neviem, kamoška robila všetko preto, aby dcéru dostala inde. Teraz je ale situácia so školami v Starom Meste naozaj zúfalá a viac-menej sa berie len podľa spádových ulíc. Pokiaľ viem, všetko sú to prvorepublikové domy, bývala som v takom, a teda kontinuálne problémy najmä s rozvodmi vody a odpadmi (niektoré majú ešte pôvodné olovené a liatinové rúry), strechou, spoločnými priestormi a pivnicami, každá jedna oprava bola boj a nejaká komplexná obnova bytového domu absolútne nehrozila. Samozrejme, toto je otázka konkrétneho domu, kam sa chcete nasťahovať, ale za mňa táto lokalita nie.

mery34
18. jún 2023

@borabalazova je diametrálny rozdiel Paláriková a ulice Povraznícka a Björnsonova. Ďalej od trate aj hluku Šancovej. Činžiaky sú z 50.rokov a nie z obdobia prvej republiky. Tá strana Šancovej je fakt škaredá, vnútrobloky na opačnej strane sú paráda. Pestované aj menej pestované zahrádky.
Mne Vazka nepríde ako kolos - ako husákove dieťa som chodila do školy, kde bolo 6 tried v ročníku a prvý stupeň chodil na zmeny.

morskyvanok
18. jún 2023

@anonymka5555 skoly v SM su kvalitne. V prvej 30tke podla Ineko je 7 skol zo SM, z Ruzinova 3. A tiez sa ti tam nemusi dieta dostat. Pred cca 2 tyzdnami to riesila jedna mamicka tu na koni, ze jej dieta nevzali do 2 skol v Ruzinove kam prihlasila dieta. A to bolo aj na spadovu. Skus si to vyhladat na ploche, uplne ma to sokovalo, ze az takto zle je to so skolami celkovo. Takze situacia je tam katastrofalna tiez.
K Sancovej a na stranu ako je Ymca by som nesla. Ale tie ulice Bjornsonova, Anenska, Povraznicka su o inom. Su tam aj krasne, tiche vnutrobloky a je tam aj nove ihro a parcik na Belopotockeho a dalsie je vo vnutrobloku pri jaslickach. Dalsie ihro je dolu pri Blumentali, kusok je obrovske ihro a park Racko, teraz ho idu este aj revitalizovat. Alebo Namestie Slobody, buduci vikend sa ide velkolepo spustat ta fontana, ktora je robena tak, ze tam decka budu moct behat vo vode. Su tam nove travniky, stromy kde uz teraz ludia kempuju na dekach, s tou fontanou to bude este lepsie. Aj Prezidentsku zahradu akurat rekonstruuju, tam je kopec zelene, aj ihro, aj fontana.
A ako bonus, stretnes tu vela znamych hercov, ktori byvaju tu po okoli a su mili a zhovorcivi ked kavickuju pri Prezid.zahrade. :D A su tu super zmrzky, cukrarne…no ale fakt zalezi, ze kde teda ten vas byt ma byt🙂
Z obchodov je tu uplne vsetko, papiernictvo, 2 Spusta pekarne, trhovisko, DM, Billa, Tesco…na Obchodnej aj oblecko a topanky a vlastne kusok obrovska Eurovea.

borabalazova
19. jún 2023

@mery34 Lokalita je budovaná najmä v medzivojnovom období, napríklad Björnsonova 2-8 je výborná a mimoriadne inovatívna realizácia Emila Belluša z r. 1935, samozrejme, niektoré konkrétne domy môžu byť aj z povojnového obdobia.

borabalazova
19. jún 2023

@morskyvanok Nerýpem, fakt, ale "herec na kávičke" by pre mňa určite nebol kritériom výberu bytu pre rodinu s malými deťmi. Za mňa je táto lokalita mesto-mesto, čiže so všetkým plus aj mínus.

morskyvanok
19. jún 2023

@borabalazova nikde nepisem ze je to kriterium. Ale je to uplne ina stvrt nez kde byva tvoja kamoska. A znami a bohati ludia (nielen herci) tu maju byty a mladych rodiniek s detmi je tu strasne vela. Keby to bola zla lokalita, bolo by to vyludnene, ale opak je pravdou. Ludia s prachmi si mozu vyberat kam pojdu …a idu byvat sem. Pred rokom sa nastahivali aj k nam novi susedia s 2 detmi a iba kvoli lokalite, za 350tis mohli mat byt kdekolvek a dokonca dom kdesi v satelite.
Nova Mytna a Stein sa vypredali hned a teda Nova Mytna je tiez rusna ulica. Vela rodiniek si tu hlada podnajmy a kazdu chvilku si so susedmi nachadzame v schranke listocky, ze kupia byt v tejto lokalite.

borabalazova
19. jún 2023

@morskyvanok Ale veď v pohode, každému vyhovuje niečo iné a má iné priority: desať rokov som bývala na Palisádach, viac-menej všetko ok, kým sa nám nenarodila dcéra. Potom som mnohé veci prehodnotila a presťahovali sme sa do inej časti Starého Mesta. Zvažovala som vtedy práve aj Belopotockého a Povraznícku, samotné byty sa mi v tejto lokalite veľmi páčia a viem, že je o ne záujem, ale nakoniec ma odradilo práve mesto-mesto, t. j. hluk, prach, doprava, parkovanie, letné prehrievanie, atď., ale aj detaily ako bezdomovci v parkoch (park na Račianskom mýte je katastrofa, o ránach v Medickej záhrade by som tiež vedela rozprávať...) a všeličo iné.

mery34
19. jún 2023

@borabalazova my práve naopak, po narodení detí sme sa utvrdili, že toto je super lokalita. Dcéra už chodí sama zo školy, predtým sme za 5 minút prebehli pešo. Väčsinu krúžkov / aktivít v pešej dostupnosti a nemusím robiť rodiča taxikára ako vlastníci domov v satelitoch.

anonymka5555
autor
19. jún 2023

@mery34 ahoj ak sa mozem opýtať na akej ulici bývaš? Dieta ti chodi na ZŠ Vazovova? A kde naokolo sú krúžky pre deti?

mery34
19. jún 2023

@anonymka5555 áno na Vazovovu. Tam im chodí aj súkromná ZUŠ (odbor výtvarný aj tanečný). Na Radlinského je aj normálna ZUŠ, na Mýtnej je Aikido, na Šancovej je ZUŠ odbor tanečný a to len čo poznám. Tie mestské ZUŠ sú za symbolickú cenu. Vazka sa má spojiť s gymplom a potom chcú aby druhý stupeň učili aj učitelia z gympla, ale neviem ako to bude v reále.

anonymka5555
autor
19. jún 2023

@mery34 a dieta ti zobrali normálne na Vazku aj ked spadáte pod Jeleniu? Lebo to by bolo uplne super keby je tam možnosť dat dieta na Vazku lebo Jelenia sa mi moc nepozdáva.

mery34
19. jún 2023

@anonymka5555 áno, ale už je druhý stupeň. Vyskúšala som a vyšlo to. Vtedy sa len dokončoval Blumentál. Susede zobrali dieťa na Hlbokú.