Príbehy slobodných mamičiek

ozzmyseltoma
8. júl 2020

Pekný deň všetkým,

som z občianskeho združenia Zmysel to má a hľadám mamičky, ktoré sú v núdzi a potrebujú pomoc. Sama som bola v minulosti slobodná matka a viem aké to je byť sama a bez nikoho. Kvôli týmto dôvodom som sa rozhodla založiť OZ, pretože viem pochopiť všetky faktory slobodnej matky. OZ len vzniklo, takže nemáme ešte žiadny web ani nič podobné...ale treba nejak samozrejme začať - ak Vám to nevadí.Budem rada ak mi napíšete príbehy do mailu ozzmyseltoma@gmail.com a budem sa snažiť urobiť všetko preto, aby mamičky a detičky dostali to čo potrebujú.

Ďakujem Vám

adri442
8. júl 2020

@ozzmyseltoma tak jasné, že na 1. mieste je bývanie, ale nie na rok v nejakom AZYLOVOM BYTE, ale v byte, ktorý poskytuje BYTOVÉ DRUŽSTVO alebo BYTOVÝ PODNIK v danom meste! Jasné, že platba za nájom má byť minimálna, čo by mali mať všetci, čiže aj úplné rodiny! A žiadna doba určitá! Máš takéto známosti? Potom práca. Aj tu máš kontakty?

dollyzv
8. júl 2020

@adri442 jasné,minimálne platby za bývanie,najlepšie zadarmo,ešte dohadzovať prácu,samozrejme s čo najvyššou výplatou a ešte k tomu podmienky..a čo ešte?? dohodit náhradného otecka s 5tis.€ platom?Pečené holuby rovno na stôl?? Áno,slobodné mamičky to majú ťažké,ale v prvom rade sa má o dieťa a seba postarať rodič a nie OZ. Nesudim nikoho,ale nemám rada keď niekto by len paprce natrcal a všetko chcel zadarmo,alebo s minimálnou námahou tak by sme to všetci mohli zabaliť.

kacena4
8. júl 2020

mozem vediet co je naplnou OZ? ake ma stanovy? ciele? coho je vlastne schopne? kedze len teraz bolo zalozene... lebo posielat na nejaky mail "osud rodiny" prepac, aky to ma zmysel ked neviem na co je dane OZ zamerne? je to konkretna pomoc, napr. zohnanie sponzora, financna, materialna... alebo len pravna, uradnicka, lebo v tom vies chodit... a tak vies nasmerovat slobodne mamicky dik za info

adri442
8. júl 2020

@dollyzv a akože, čo očakávaš? Príde slobodná mamina s dieťaťom alebo deťmi a povie ti: "Mám poistené deti, tak na nás rozkrádajte poisťovne!". Dnes je to normálne! A k platbe nájmu! Neviem, kde si žila, ale v '80-tých rokoch sa za 3-izbový byt v Ke na Dargovských hrdinov platil nájom za 5 osôb 1.200,- korún! Kde idú dnes peniaze za prenájom alebo nájom, za elektrinu, plyn peniaze, ktoré platíme? Na stavbu nezmyselných budov, elektrární, vodných nádrží! Začni uvažovať 😉

ivkazba
8. júl 2020

Súhlasím s reakicou @kacena4 Ak očakávaš nejaké reakcie, tak toto plénum by asi očakávalo nejaké informáciu o OZ. Web dokážeš mať zadarmo urobený za 1 deň (ak nevieš ako, rada poradím), aby si ženy vedeli prečítať, v čom im dokážeš pomôcť ako, atď atď... takto je to len otázny gmailový kontakt.

dollyzv
8. júl 2020

@adri442 a v 80tych rokoch keď sa platil nájom 1.200korun tak si mala plat 30 000korun? Ak áno,tak klobúk dole,to by bolo ozaj radosť zit.. Vždy sú ceny prispôsobené platom..áno žije sa ťažko,ale každý má šancu svoj život zmeniť a zarobiť koľko potrebuje..platí sa zdravotné poistenie,kým dieťa študuje,platí zaň štát. A áno,máme na Slovensku rozpadnuté nemocnice,musíš si nosiť vlastný toaletami,ale keď potrebuješ ísť k obvodnému,proste ideš,nemusíš dva týždne čakať kým ťa príjme ako napr. Vo Švajčiarsku. V Anglicku keď si tehotná a začneš krvácať alebo mať bolesti v prvom trimestri tak sa na teba ani nepozrú,nie ešte aby ti niečo predpísali..takže občas to čo je pre nás samozrejmost je niekedy naozaj dosť..v každom prípade,vždy..keď sa ti nepáči môžeš odísť tam kde bude nizky nájom a nízke výdavky a vysoký plat. Ak nieco také vo svete nájdeš,kľudne daj vedieť ;)

damtiporiti
8. júl 2020

Píšeš že ešte len vzniklo, ale podľa tohto výpisu už máte cca 7 mesiacov. Za tú dobu ste sa zmohli na schránku u gmail a status na koni? Inak nikto o vás nič nevie. Nejak mi to príde zmotané veľmi amatérsky na kolene, skôr by som povedala že pôjde o nejaký pofiderny rodinný biznis skrývajúci sa za charitu.
http://ives.minv.sk/rez/registre/pages/detailoz...

adri442
8. júl 2020

@dollyzv, no to by som dopadla, aby som platila na deti z detských domovov, ktoré sa plnia jedna radosť! Tebe to nevadí, ale mne HEJ!!!! ZAČNI MYSLIEŤ 😉 Veď aj SPERMOBANKY sú plné a kopec neplodných párov 😉 Točiť sa v jednej riti, by ma nebavilo!

adri442
8. júl 2020

@damtiporiti ... za charitu a rozkrádačov poisťovní, ktorí stavajú abnormálne budovy a pod. debility! 😉

ozzmyseltoma
autor
9. júl 2020

@kacena4
@damtiporiti
@ivkazba

Dobrý deň,

vopred sa ospravedlňujem za neúplnosť informácií. Posielam stanovy OZ.
Môžte si pozrieť môj príbeh v profile, prečo som založila OZ. Taktiež musím apelovať na to, že OZ nie je založené sedem mesiacov, ale vzniklo len teraz v júni, keďže ministerstvo vnútra počas korona krízy "zaspalo", a podľa platného zákona musí na základe žiadosti registráciu vykonať spatne - žiadosť bola vydaná ešte v novembri, takže som mala zviazané ruky.
Pomoc pre mamičky mám na mysli vo forme oblečenia, veci dennej potreby, potraviny, jednoducho čo im najviac súri pre život. Taktiež cieľom pre budúce leto je uskutočniť tábory pre detičky slobodných mamín, prostredníctvom sponzorov, takže bezplatne, pretože výdavky navyše slobodných mám, resp.neúplných rodín sú likvidačné.
Neviem, či je práve cesta hľadať maminy tu v núdzi, čerpala som zo starých príspevkov, ktoré žiadali v minulosti o pomoc. Takisto viem, že v súčasnej dobe, nie je dôveryhodnosť ľudí privysoká, ale pokým robím niečo zlé, tak daný príspevok zmažem do zabudnutia a budem hľadať inde. Keďže som tiež mamina, robím veci postupne.
Ďakujem za pripomienky.

ivkazba
9. júl 2020

Tak ešte raz... definuj konkrétne. Strava, oblečenie- čo im ponúkneš, kde, za akých podmienok, kde a ako o to majú žiadať. Tábory - kde sa konajú, pre koho, kto to financuje, aký sponzori, kde ich nachádzaš, ako sa môže stať človek sponzorom?

A tak ďalej. A tak ďalej.

Každú podporu treba dopodrobna rozobrať. A práve na to ti pomôže web, ktorý si za tých niekoľko mesiacov mohla mať urobený. Takto sú to pre mňa stále iba keci. Áno, pomáhať chceš, to je cenné, ale nemá to pre mňa hlavu ani pätu. Stanovy nebudú zaujímať žiadnu matku v núdzi. Budú ju zaujímať informácie, o ktorých píšem vyššie. A to neber ako výčitku, skôr ako radu, že ak chceš byť ozaj užitočná, tak treba myslieť vo väčšom a konkrétne.

adri442
9. júl 2020

@ozzmyseltoma, ale ubytovanie je na 1. mieste, premýšľaj! V zime im dáš najesť a do rána zamrznú? Lenže ty budeš v kľude, lebo stravu a oblečenie si im poskytla? Premýšľaš? Veď skončíš s vidlami v chrbte 😉

evkamotka
9. júl 2020

@ivkazba suhlasim, autorka postupuje uplne amatérsky. Ja som ziadne oz nezakladala, ale logika kaze jasne veci (ktore popisujes). Vseobecnu vatu na 15 riadkov napise sikovna deviatacka a nie pani, ktora ma (snad) jasne premyslene comu a ako sa chce venovat

mogaa
9. júl 2020

@adri442 prepáč ale ak nemám ako uživiť decko, tak si ho nerobím.....ano stane sa že mladá baba otehotnie, ale z akého dôvodu by mala dostať byt s minimálnym nájmom? + z čoho má platiť nájom? z RP? a je veľa mladých rodín ktoré to majú rovnako ťažké, ja súhlasím že slobodným mamičkám treba pomôcť ale určite nie tak že hned dostane nájomný byt, na ktorý čakajú desiatky rodín(kde sú tiež deti) niekoľko rokov.....Tým že by sa dávali slobodným mamičkám nájomné byty(alebo teda sociálne byty) by sa docielilo akurát to že mladí by sa nezobrali, prípadne mamička by dostala byt a o 3-4roky ak bude mať oficiálneho partnera - má kde bývať.....čo ostatné mladé rodiny? ako k tou prídu aby si oni roky platili hypotéky alebo drahé prenájmy? nehovoriac že gro týchto nájomných alebo sociálnych bytov by dostali Rómky čo v živote nerobili ....o dieťa sa má postarať rodič, ak toho jednoducho nie je schopný - tak dieťaťu je lepšie v detskom domove kde sa o neho postará štát.....nerobím si decko ak sa oň nedokážem postarať...potom je MK plný príspevkov "sestra má 16rokov a otehotnela ako jej pomôcť, prípadne žijem s priateľom ale po pôrode sme sa odcudzil a čo mám robiť keď nemám s dieťaťom kam ísť", no daj takýmto ženám byt a každá normálna žena si povie že tak najskôr dieťa aby som dostala lacný byt a tam spolu s priateľom budeme žiť prípadne sa o rok dva vezmeme......

adri442
9. júl 2020

@mogaa, skús si prečítať aj ostatné moje príspevky a potom píš! Ja som vyššie písala, že každý má dostať byt od štátu a nie platiť hypotéky, úvery a obdobné debility! To nech si platia tí, ktorí na to majú nervy - žalúdok. Dnes prácu máš a zajtra ťa prepustia, čo spravíš potom? Jáj, ty si zájdeš do OZ, však? Nie každý sa dá takto zhovaďovať ako ty! Začni myslieť 😉

ivkazba
9. júl 2020

@adri442 prečo by mal každý dostať byt od štátu? Na to si ako prišla? Takto to nefunguje nikde v Európe? A prečo by aj malo?
@mogaa súhlas, deti si majú robiť ľudia ak ich dokážu zabezpečiť. Áno, každému sa môže aj napriek tomu stať, že sa dostane do blbej situácie. Ale dnes keď vidím aj v okolí aj tu na MK koľko žien ide do tehotenstva s tým, že majú problém aj bez detí sa uživiť... nie, nedovolila by som takým ľuďom mať deti.

adri442
9. júl 2020

@ivkazba, ty si z dediny? V mestách to tak bolo, pokiaľ sa všetci nezačali hrať, že sú potomkami hercov! Tak doplácaj na svoju hlúposť v podobe nájmu, prenájmu, odvodov a ostatných výdavkov, ktoré máš každý mesiac 😉

ivkazba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivkazba
9. júl 2020

@adri442 nie, som z BA a ani náhodou nemyslím, že som hlúpa (aj vzhľadom k tomu, čím sa živím a že si doprajem všetko, čo chcem a potrebujem). A ani náhodou sa na nič nehrám a na nikoho nedoplácam. Ach žena. Možno niekto je potomok hercov, ale ty teda neviem čo si, s týmito obmedzenými názormi. Pekný deň. Škoda reči!

mogaa
9. júl 2020

@adri442 ja na rozdiel od niekoho rozmýšlam.....hlavný zdroj príjmov štátu sú odvody a dane.....takže kto v konečnom dôsledku by výstavbu tých bytov platil? no my všetci - z našich daní.....výstavba nájomných bytov je ok ale dať ich mladým rodinám kde obaja z rodičov pracujú...podľa teba máme mať všetci byty zadarmo a s lacným nájomným....zaujímal by ma jediný štát kde to v dnešnej dobe tak funguje....ano kedysi za socializmu to tu fungovalo ale asi si tú dobu nezažila, inak by si si pamätala ako vyzeralo zdravotnícvo či školstvo.....

adri442
9. júl 2020

@mogaa, ako vyzeralo to smiešne zdravotníctvo a školstvo? Vieš, ja som novorodenec, tak má pouč 😜

adri442
9. júl 2020

@ivkazba, no fakt, máš pravdu, škoda písania. Už som ti dosť otvorila oči. Nezabudni vytvoriť politickú stranu alebo hnutie 😉

kacena4
9. júl 2020

@ozzmyseltoma dakujem za stanovi, fuu teda poviem ti jeden bod je tam slobodne mamicky, ok, su tam aj deti z decaku, ok, ale co ma spolocne vystavba ihrisk, sportovisk, stadionov, plavarni s pomocnou socialne slabsim ?!?! toto nechapem ale je to tvoja vec. skor ma zaujima ci mas nejaku siet sponzorov cez ktorych to chces zabezpcecovat to je jedna vec ak ti konkretna mamina napise (lebo ja mam zoznam, ale tie maminy teda nemaju internet - lebo vacsinou nemaju nan peniaze a na konovi nie su) a po dalsie vyleti, tabory, podpora decakov, cudzojazycke... mas na to ludi, dobrovolnikov ktory by ti s tym pomohli? lebo bez nich sa to neda nebolo by jednoduchsie pripojit sa uz k nejakemu OZ ktore uz funguje? dcera ide napr. od pondelka dobrovolnicit do OZ ktore robi takuto podobnu cinnost a robia tabor pre podobne deti uz niekolky rok, cez sk. rok robia doucovanie, kruzky, strazenie deti poobede a podobne a funguju ako OZ na baze dobrovolnickej cinnosti z radov stredoskolakov a vysokoskolakov, ktory si to mozu uviest do svojho zivotopisu kedze to studuju 🙂 tazko sa totiz rozbieha nieco nove a pritom existujucich je tu mnozstvo OZ ktorym sa da pomoct, ale drzim ti palceky v tvojom rozhodnuti pomahat

yipsylonka9742
9. júl 2020

Moja kamoska dostala s jednym dietatom "socialnu" garsonku, a ked chcela aby jej dali vacsi soc. byt tak si musela spravit druhe dieta .... inak by musela zostat v garsonke

natinka86
9. júl 2020

Stať sa môže všetko, ale ak sa človek rozhodne byť rodičom, tak čo s tý,m má OZ? Veď sociálne pomery pri zverení dieťaťa do starostlivosti rieši kuratela.

mogaa
9. júl 2020

@yipsylonka9742 Len žiaľ, väčšina mamičiek si neuvedomuje že aj ten sociálny byt treba platiť a z RP albo prípadne minimálnej mzdy to neutiahnu.....ale chcú byt....

natinka86
9. júl 2020

@yipsylonka9742 soc byt je byt, ktorý patrí mestu a platí sa normálne nájom. Či sa pletiem? Z čoho z RP?

yipsylonka9742
9. júl 2020

@natinka86 ano mas pravdu ...
Jej chlap nosil sem tam prachy ...ale pri tychto bytoch je to tak ze aj ked polroka dlzis najom nic vazne sa nedeje ...

ukulela
9. júl 2020

@yipsylonka9742 zalezi od mesta, ako ma nastavene najomne zmluvy .... a teda kamoska je pekne nezodpovedna :(

yipsylonka9742
9. júl 2020

No to je .. ale jej to nevysvetlis... ona ma vsetko na haku...to je ten problem