Presťahovali ste sa do Bratislavy?

31. jan 2024

Ahojte, hľadám mamičky ktoré sú na tom podobne ako my. Presťahovali sme sa do BA pred 10 rokmi.. máme tu pekne zázemie dom, zahradu, prace a 2 deticky máme.
Nikoho z rodiny tu nemáme ani jeden, všetci sú na východe.
Ako udržiavate rodinne vzťahy na diaľku? Neplánujete sa kvôli rodine vrátiť? Bojím sa že naše deti budú vyrastať bez blízkych budú mať len nás rodičov a babky ďaleko … ja keď som bola mala navštevovala som moju babku každú nedeľu a moje deti nebudú môcť každú nedeľu :( niekedy sa nad tým zamýšľam či im my rodičia budeme stačiť tu ako opora

jazula
31. jan 2024

Som z východu, partner je z BA, ja som tu uz cca 15 rokov. Brat je už tiež v BA oženený a na východe nám už skoro žiadna iná rodina neostala okrem mojich rodičov. U nás to dopadlo tak, že sa moji rodičia cca pred 1,5 rokom presťahovali za nami na západ, kúsok od BA 🙂. Jeden z hlavných dôvodov podľa mňa bolo, že bratove deti videli tak raz za rok a našu (najmladšie a zrejme už posledné vnúča) si chceli užiť ☺️. Som viac víkendov s malou u nich, ako doma 😅. Síce si na niektoré veci ťažšie zvykajú, ale hodnotia to ako dobrý krok.

dzejny656
31. jan 2024

My sme sa presťahovali do BA, obe rodiny máme ďaleko. Popravde, mne to vyhovuje. Máme našich rodičov samozrejme radi, ale ani jeden z nás nie je nejako naviazaný že by sme ich chceli vidieť každý víkend. K mojim rodičom chodíme cca 2x do roka (vždy na týždeň), k manželovým cca každý druhý mesiac na víkend (bývajú bližšie). Nám to takto vyhovuje a dcérka má s oboma dobrý vzťah, vždy sa na nich teší. My by sme sa naspäť kvôli rodine určite neprestahovali. Samozrejme si aj občas zavoláme alebo niekedy (výnimočne) prídu oni k nám.

dzejny656
31. jan 2024

A teda či my rodičia dcére budeme stačiť mi nikdy nenapadlo. Naša malá je veľmi spoločenská, má veľa kamarátov, má okolo seba kopec ľudí, ktorých má rada. My tu takisto máme dobrých priateľov s ktorými sa stretávame.

jajanka31
1. feb 2024

Byvam tu 7 rokov. Chyba mi rodina ale sme v kontakte cez videohovor. Chodime spolu na vylety, dovolenky, niekedy pridu k nam niekedy my k nim.. samozrejme nie je to o tom istom ze sme spolu na jednom dvore.. ono ak ti mozem poradit spytaj sa sama seba ci kebyze byvas na vychode ci by si chodila k rodicom fakt kazdy tyzden... moja sestra byva od rodicov 40 km a ani nahodou nema moznost ich navstevovat kazdy tyzden. Maju kruzky, sutaze. Vystupenia, vylety aj doma chcu byt.. maju dom o ktory sa treba starat.aj keby chcela nemohla by tam chodit kazdy den. A osobne si myslim ze ak by ste nebyvali od seba 100 metrov ani ty by si k nim nechodila stale.. ja som z domu 16 rokov a zvykla som si ze ich nevidim kazdy den. Co mna stve je skor to ze v BA mi nema kto pomoct, alebo ze stale chodim vsade sama a najviac co mi vadi je to ze na vianoce vzdy musime cestovat 700km.. teda ked sa povie ze sviatky treba travit v klude doma.. tak ja balim chystam cestujem nikdy nemam vianoce podla seba a u seba doma.. po par dnoch cestujeme zas a potom vybalovat prat ako toto ma cez vianoce uz vobec nebavi...

beata_k
1. feb 2024

Ja som sa z BA prestalovala do KE za rodinou. O mesiac sa stahujem spat. Argument bola rodina a vsetko, co ty popisujes. Realita je ale celkom ina. Rodina je sice fajn. Ale napr. pracovne ponuky nula bodov. Rozdiel v plate niekolko stoviek eur. Moznosti je v BA tiez viac. Mne napr. skocili do usmevu s fyzio pre deti. V BA som chodila raz za tyzden, v KE raz za mesiac. A to sa bavime o KE, druhe najvacsie mesto. O malom mestecku ani nehovorim. Mesto sice fajn, ale moznosti su mensie.

danica2711
1. feb 2024

na to bolo treba asi myslieť skôr... ale skús si spísať na papier plusy a mínusy života v Bratislave a tam u vás na východe, ale realisticky. Uvidíš, čo prevažuje a podľa toho sa zariaď

gab1sol
1. feb 2024

My sme sa presťahovali do BA - nemyslím, že dôležitá je vzdialenosť, ale aký vzťah medzi deťmi a starými rodičmi je. Komunikujú spolu online, prídu aj oni k nám, nielen my k ním a keď sú spolu, tak si tie chýbajúce vikendy plne vynahradia. No a na prázdniny sa tešia už teraz. 😉

huginko
1. feb 2024

@dzejny656 juj, to chodíte veľmi málo k rodičom

tetapetra
1. feb 2024

Žijem tu 20r. Mala som také nápady, vrátiť sa späť,ale vždy ma to rýchlo prešlo. Chodím na východ v lete a na Vianoce. Zároveň sa stretnem s kamoškami, s ktorými to už ťahám viac ako 35rokov. Naši za nami chodia 2-3x do roka. S mamou si voláme každý deň

liliana8
1. feb 2024

My sme sa prestahovali s muzom z Bratislavy do rodneho mesta v tehotenstve. Presne pre tieto dovody...blizsie k rodine, aby dieta vyrastalo aj so starymi rodicmi. Z nasej strany velka chyba, vobec sme tam neboli stastni a vratili sme sa. Kazdy to ma asi inak🤷‍♀️

ivana11155
1. feb 2024

Ja som na zapade 20 rokov, rodicia na vychode. Brata mam takisto na zapade. Nikdy som nerozmyslala, ze by som sa vratila. Ked boli deti male, rodicia chodili ku nam pomoct ked boli choroby. Na prazdniny si ich bravali napr. na tyzden do Sturova alebo Medera alebo prisli k nam a chodili s nimi po vyletoch. Deti uz mam velke, obidve na SS a skor sa teraz desim toho ako to budeme riesit ked by rodicia neboli uz taki samostatni ako este momentalne su.

naomielina
1. feb 2024

Ahoj viem ako sa cítiš. Ja som sa takisto presťahovala do Ba aj s 8 ročnou dcérkou. Manžela mám zo zahraničia. Moja celá rodina je na východe a jeho ani nehovorím. Nemáme tu nikoho. Len zopár priateľov. S mojou rodinou sa stretávame max 2x do roka. Chýbajú mi, ale čo narobím. Mamina má veľa rokov a zdravotne natom nie je dobre. Bratia majú svoj život a zázemie už na východe. Mňa tu osobne drží len manžel a práca. Niekedy sa tu cítim sama ako prst. Manžel nie je veľmi spolocensky typ takže z jeho strany sa ani s nikým nestretavame. Ale je pravda, že všetko záleží na okolnostiach. Ak máš okolo seba veľa dobrých priateľov, ktorí ti dokážu pomôcť keď je treba niekedy nahradia aspoň z malej časti rodinu.

vikusjk
1. feb 2024

My sme s muzom obaja z vychodu a v BA sme nejakych 17-18 rokov. Dcera sa nam narodila tu. Ked bola mensia, chodili sme na vychod castejsie, niekedy som ju vzala isla som s nou aj na tyzden sama vlakom, mohla som robit z domu, takze nebol problem. Teraz ako rastie, uz tam velmi chodit nechce. Nema tam kamosky, nema ani zaujem si tam nejake najst. Ak ideme, tak nam stacia tri noci a domov. Ja som mala take obdobie, ze som sa chcela velmi vratit, lebo ze zivot je kratky, sme tu bez rodiny atd, aj domy som tam pozerala, kedze predajom bytu tu by sme mali celkom slusnu sumu na kupu domu zase tam, ale muz sa nechcel vratit ani pred rokmi, ani teraz a dcera tiez nie, takze uz sme tak nejak definitivne rozhodnuti zostat tu. Ano, je to ine detstvo, ako sme mali my, ale aj doba sa meni a ani tam na dedine to nie je uz take, ako byvalo za nasich cias, tak som si povedala ze okej, hlavne nech sme zdravi a spolu 🙂

angieska
1. feb 2024

Ja som v Bratislave zila 10 rokov, vydala som sa sem, manzel sa tu narodil. Na zaciatku mi bolo strasne smutno, novy domov, nova praca, do toho rizikove tehotenstvo... S detmi sme casto cestovali na vychod, mam len mamu, boli sme tam aj 2-3 tyzdne. Mam tam vsetkych bratrancov a sesternice, ale casom ochladli vztahy, teraz uz len ku babke chodime. Po 10 rokoch sme sa prestahovali, ale viac na zapad, na dedinu😀 Bratislavu mame blizko, pracujem tam, deti chodia do skoly. Na vychod sa uz vratit nechcem, len na navstevy, tu je viac moznosti.

majkabambulik
2. feb 2024

Suhlasim, ze v BA je viac moznosti, no deti ked vyrastaju v urcitej casti nasho krasneho Slovenska, tak sa dokazu identifikovat- som vychodniar, som goral z oravy, vedia kam patria, tu v Bratislave toto neexistuje, tie deti tu nemaju ziadnu identitu a myslia si, ze Bratislava je cele Slovensko, ktore konci tak max. v Pezinku ci Ciernej vode alebo podobnej developerskej vystavbe. Nemaju korene, ktore ich drzia. No a potom sa z nich tvoria detske teenegerske gangy co nevedia dat svetu nic lepsie ako zlo, lebo rodicia maju svojich problemov dost a maimalne pridu na Kramare na pohotovost ked su ich deti zdrogovane ci otravene alkoholom. Deti v Bratislave nemaju pocit, ze ich rodinu poznaju v sirokom okoli a nebudu robit milovanym pribuzdnym hanbu, lebo v Bratislave je uzasna anonymita. Siroka rodina ich neformuje rodinnymi hodnotami. Takze peniaze boli aj budu, ale pokial su namiesto penazi a kariery na prvom mieste u rodicov male deti, tak za mna urcite Bratislava nie. Samozrejme, ked pridu tu studovat na vysoku skolu tak to uz je dospely clovek s hodnotami.

jajanka31
3. feb 2024

@majkabambulik mam manzela ktory cely zivot zije v BA a teda jeho cele Slovensko nie je iba BA kedze ma zenu z vychodu, nedroguje, nefetuje, nerobi hanbu svojim rodicom a urcite dava svetu viac nez len zlo, ovela viac. Ano v Bratislave je anonymita ale to preto ze je to najvacsie mesto na SK ale to neznamena ze sa tu ludia spravaju ako zvierata. Moj manzel je hrdy Bratislavcan tu sa narodil a tu zije cely zivot. Aj Bratislava ma historiu nie len goral ci vychodniar.

jazula
3. feb 2024

@jajanka31 súhlasím, tiež mám doma rodeného Bratislavčana. S hrdosťou mi ukazuje posledné pamiatky na starú Petržalku pred výstavbou panelákov, ukazuje miesta, kde vyrastala jeho mama. Síce fajčí, ale nepije, nedroguje a je dobrý človek hrdý na svoje mesto…

tetapetra
3. feb 2024

@majkabambulik keď myslíš 😁. Napíšem takýto príklad, moja kamoška. Došla do Ba z východu v r 2000. Našla si priateľa, kúpili si byť vo Sv. Jure keď v roku 2007ostala tehotná,tak ona,že sa vracia na východ pretože nebude verzie svoje dieťa vychovávať v smradľavej Bratislave. A to ešte pred odchodom do Ba na východe podpálila všetky mosty. Vrátila sa teda na východ. A ako to skončilo? S priateľom sa aj vzali,aj tam porodila. Ale alkohol je metla ľudstva a ona tomu teda riadne prepadla. Muž jej došiel na to, že okrem chľastu má aj milenca, rovnakú trosku,inak manžel kamošky. Teraz je rozvedená, prepita a berie pridavok o starostlivosti, pretože jej feši mal porážku. Áno je to krásna vidina

lenka.25
4. feb 2024

@majkabambulik prepac , ale ty si pekne mimo . Tak ako niekto je Goral ja sa dokážem identifikovať ako Bratislavčanka a mám tu korene už niekoľko generácii . To len za teba zas hovoria predsudky a možno práve ty patríš medzi tých , ktorí do Bratislavy ani netrafia , nikdy tu neboli , ale presne vedia ako to tu je ….
Máme aj chalupu na Myjave a nikdy v živote by som z BA neodišla pokial by ma nedohnala naozaj nevyhnutná situácia .
Žiadnych feťákov ani detských alkoholikov nepoznám, či už vo svojej rodine , alebo širokom okoli . Toto neviem odkiaľ berieš 😃….jaj asi si o tom niekde počula , alebo suseda z horného konca dediny ti podala zaručene info