Prenájom bytu v Bratislave - reálne skúsenosti

11brano11
20. dec 2024

Radi by sme kúpili investičné 2i byt v Bratislave a dali ho do prenájmu. Obávame sa ale zlých nájomníkov. Počuli sme totiž kadejaké príbehy. Aké sú vaše reálne skúsenosti? Je problém nájsť slušných a zodpovedných nájomníkov? Ďakujem

melanta
20. dec 2024

@11brano11 prenajímam viac bytov, roky, nikdy som nemala problémových nájomníkov. Nikdy mi nikto nič nezničil. A to do bytov nechodím na kontroly. Prvý základ - naozaj dobrá a veľmi podrobná zmluva od právnika. Druhý základ - mať intuíciu na ľudí. Ak ju nemáš, najmi si na hľadanie podnájomníka niekoho, kto má.

oriesocek
20. dec 2024

Prenajímame rovnako viacero bytov a mali sme iba jednu horšiu skúsenosť, kde nám pani nezaplatila jedno nájomné a nechala kľúče v schránke. Byt bol našťastie ok, nezniceny… inak máme dlhodobých nájomcov, väčšinou roky….

andreso28
20. dec 2024

Ja mám tiež viacero bytov, za mňa je vhodné dať dobrú cenu a lepšie si preklepnúť potenciálnych nájomníkov (FB/pracovná pozícia/register exekúcií a pod). Ja som zo 6 nájomníkov mal iba jedných problémových a lepšie zoskenovanie profilu tých problémových by to vyriešilo. Ja vždy preferujem dlhodobejší nájom a spoľahlivú osobu voči maximalizácii zisku, ale to už je na vás.
Čo sa týka zmluvy, tu by som nesúhlasil. Na Slovensku má navrch nájomník.

gemerka17
20. dec 2024

Tiež prenajimam viac bytov. Dávam veľký pozor na výber najomnika. Zatiaľ som nemala problém. Chodím občas na kontroly. Byt kontrolovať treba. Ak dáš cenu za prenájom, ktorá nie je úplne ustrelena, tak budeš mat z čoho vyberať.

nikol789
20. dec 2024

@11brano11 ahoj, ja som kupovala byt cez jedného pána z realitky, skúsenosť veľmi dobrá.
My sme kupovali 1-izbový, vždy nám našiel spoľahlivých nájomcov.
Klop klop.
Samozrejme na pohľad môže človek vyzerať super, ale potom sa môže stať čokoľvek.
Tento pán už vie celkom odhadnúť ľudí,teraz mal veľa roboty, tak nám dohodil jeho brata ktorý tam pracuje a akurát dnes odovzdávame byt

slniecko5
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lapersefona
20. dec 2024

@melanta podľa čoho sa riadite co sa týka intuície z čoho vychadzatw. Ako človek vystupuje vyjadruje sa je oblečený?

luccija
20. dec 2024

@11brano11 také zlé správy sa šíria rýchlo.My sme mali za 7 r dva páry a ten druhý ho potom kúpil, keď čakali dieťa.Ani sme nechodili na kontrolu raz ročne muž nakukol.

mandzula
20. dec 2024

My si prenajimame byt a sme velmi slusni.😀 Pani majitelka nas vychvalila, lebo tu vzdy mame poriadok a co sa pokazi, manzel opravi. Myslim, ze si nas vybrala na zaklade nasho vystupovania (viem, ze mali viac zaujemcov), dokonca nam dovolila psa, hoci zo zaciatku ho striktne odmietla, ponukli sme vsak dvojnasobny depozit, z coho zrejme usudila, ze sme seriozni. A, samozrejme, dobre vztahy robi dobra zmluva. My sme tu nasu pripomienkovali, zapracovali sa do nej veci tak, aby boli obe strany spokojne.

melanta
20. dec 2024

@lapersefona nie, oblečenie, vystupovanie nie o intuícii. Samozrejme, ak niekto príde špinavý, smradľavý, asi to nebude človek, ktorému chcem dať svoj majetok do užívania. Detto ako píše andreso, čeknem si človeka v dostupných registroch a sociálnych sieťach. Počúvam otázky, aké sa pýta - aj sa bude pýtať, či sa dá nejako dohodnúť ak by stratil prácu, tiež to nebude človek, ktorému chcem dať do užívania svoj majetok. To je všetko jeden uhol pohľadu. Ten druhý je tá intuícia a to buď človek má alebo nemá. Nedá sa to naučiť. Je to pocit, vedieť v podstate rýchlo a bez faktov či áno alebo nie. Preto som písala, že ak autor intuíciu nemá, nech mu pomôže niekto, kto ju má. Dobre vyzerajúci, dobre oblečený, s dobrou Oravou, s rezervou - nerovná sa automaticky dobrý podnájomník.

milanemila
20. dec 2024

@11brano11 my sme nemali zatial problem najst slusnych ludi. Teraz prenajimame byt znameho synovi, predtym sme mali mamicku s dietatom a v muzovom byte mlady par. Treba si vyberat komu byt prenajmes a za mna idealne mat na tych ludi nejaku recenziu, cize ich aspon trosku poznat. Muz mal taky starsi byt, tam sme to riesili menej a ten moj bol v novostavbe zariadeny pre nas kym sme sa neodstahovali, takze tam sme vyberali vylozene niekoho koho pozname a nespravi z toho kolnicku na drevo.

slniecko5
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
juliet86
20. dec 2024

ahojte vy co prenajimate v bratislave. mame 3izbovy 65 metrovy byt v uplnom centre s terasou. starsie zariadeny ale kvalitne (masiv zula ale jasne ze to nie je mega trendy v sucasnosti resp. gauc a postel a skrina su par rocne/moderne) myslite ze 800eur plus 200 eur je ok cena ani vela ani malo? (schody tu su a parking tu nie je)

vakatko
20. dec 2024

Prenajímala som byt 16 rokov. Mala som v podnájme rodiny s deťmi, nájomcov zo zahraničia, rómsku rodinu ... nikdy som nemala problém.

sunny3
22. dec 2024

.