Uvažujem nad kúpou 1i bytu v Petržalke, ktorý by som chcela prenajímať. Chcem sa preto spýtať na skúsenosti. Je o prenájom záujem? Moja predstava je, že byt pekne prerobím a pripravím na bývanie. Mám očakávať, že mi nájomníci zariadenie zničia alebo tak normálne, ako keby tam bývam ja? Je lepšie prenajať byt žene, mužovi, páru? Ďakujem za zdieľanie relevantných skúseností.
1izbak je podla mna vhodna volba. Do zariadenia by som neinvestovala vela, v pohode staci taky ikea style, opotrebovane to mat budes. Najomnici to je kapitola, skus sa pridat na FB do takej skupiny Blacklist najomcov v BA, minimalne tych najhorsich odfiltrujes. Urcite pozaduj kauciu, ja osobne by som pytala aj dvojmesacne najomne a pracovnu zmluvu.
Prenajimam 1o rokov v Petrzalke dvojizbak, nikdy za ten cas nebol problem prenajat, dokonca ani cez koronu a teraz ked zacala vojna na Ukrajine tak isli byty ako teple rozky. Ja som mala komplet rekonstrukciu, dost kvalitnu a peknu, plne zariadeny som vsetkymi spotrebicmi. Stacilo priniest iba osobne veci. Ja mam najlepsiu skusenost prenajimat paru bez deti a zvierat. Zena sa stara poriadok, chlap vie čo to opravit, vemenit ziarovku. Za tie roky som tam mala baby, chlapa, pary… a za mna par je ideal. Ja som mala asi stastie na najomcov, ale ja som nikdy nemala problem, vzdy platili nacas a ani mi neznicili byt, iba bezne opotrebovanie. Najomcov si vzdy dokladne vyberiem, vzdy si vyberam mlady pracujuci par, ktory vyzera a vystupuje podla mojich predstav a kriterií. Zatial som si vzdy mohla vyberat z viacerych zaujemcov.
Nikdy som problém nemala zohnať ľudí, tiež BA Petržalka. Zatiaľ som mala šťastie, že nikdy mi nikto nič nezničil a to byt nechodím kontrolovať, za celý rok tam neprídem ani raz. Ak je pes alebo malé deti, tak áno, to riziko sa asi zvyšuje. Zariadenie v tomto byte mám bežné Ikea, ale nekupovala som vyslovene najlacnejšie. A hlavne pri posteli a matraci som myslela na to, nech sa ten človek cíti pohodlne. Inak pýtať kauciu, kľudne 2 mesačnú. Ak sa ma niekto opýta pri obhliadke, čo v prípade, žeby meškal s nájmom, odmietam takého záujemcu hneď. Neprenajmem niekomu, kto má na účte nulu a bude každý mesiac čakať na výplatu, aby zaplatil a keď náhodou pôjde na PN, tak bude mať problém. A najpodstatnejší základ je dobrá zmluva, kde budeš mať všetko ošetrené.
Tiez mam byty na prenajom. Nikdy nebol problem so zaujemcami. Mne sa najviac osvedcili samostatne zijuci chalani. Ale nebudem generalizovat, je to trosku o stasti. A odporucam trosku kvalitnejsi nabytok ako IKEA, ak sa ti ho nechce vymienat kazde 2 roky. Na tom Ikeackom nabytku hrozne vidno opotrebovanie. Predsa je to len papierovy nabytok. A su s tym mierne starosti (prenajom, obhliadky - na to mam ja napr. cloveka + udrzba, vyuctovania, danove priznanie, atd.). Moj case je aby tie byty boli na 0 co sa tyka nakladov na energie, hypoteky a udrzbu. Moj zisk je v zhodnoteni.
Ďakujem za skúsenosti. A ešte taká podotázka. Kúpili by ste teraz alebo čakali na pokles cien?
To je narocna otazka. Ceny uz poklesli, a ja osobne si myslim ze uz vyranejsi pokles nepride. Kazdopadne, byt je dlhodoba investicia, 5% hore, dole by som neriesil. Ak mas cash, reps. si ok so sucasnymi podmienkami hypotekarnych uverov, a najdes vyhovujucu nehnutelnost.. Tiez sa pozeram teraz po jednej nehnutelnosti, ktora mi po vsetkych strankach vyhovuje.
@wade áno našla som nehnuteľnosť, čo by vyhovovala, ak ešte nie je fuč. Cenovo mi príde najlepšia na trhu, vyhovuje mi lokalita, no proste všetko, v rámci daných možností. 🙂 Ak by byty teda konkrétne 1izbák, neklesol o viac ako 10-15tis, tak nemá pre mňa význam čakať.
@wade pokles som si všimla. Otázne je, či to ešte pôjde, alebo už veľmi nie.
riziko tam stale je, nikto ti presnu odpoved neda
@wade to mi je jasné. Osobne som si myslela, že pokles ešte bude určite. No len vravím, byt, ktorý som si teraz vyhliadla je u mňa na úrovni poklesu 10-15tis, aby malo zmysel čakať. Teda, že do 10tis teoretického poklesu, by som nečakala už s kúpou.
Ja prenajimam maly 2izbak v novostavbe. Zila som tam najprv ja, zariadenie kvalitne, potom jeden par a po roku druhy parik a ten tam je uz treti rok. Za 4 roky prenajimania som tam riesila jedno svetlo, jeden krat zachod. Inak vsetko v pohode ale to tym ze sa staraju. Najomcov vzdy riesim cez realitku lebo vie odfiltrovat prave takych divnych ludi. Aspon sikovny realitny makler to urcite otazakmi vie.
Co sa tyka poklesu/stagnacie odporucam vypocut si podcast Ekonomia ludskou recou, tam 2-3 diely dozadu bola prave majitelka RK a vysvetlovala situaciu. Ja som sa s nou vcelku stotoznila
.
@zmrzlinka2021 a ako sa majú dnešné rodiny alebo pár rozrásť keď každému jednému ide len o peniaze a ťažiť z toho a zakazovať ľuďom? Sa ani nečudujem že mladý odchádzajú do zahraničia za lepším životom keď tu ľuďom úprimne jebe z toho koľko pýtajú za tie malé byty a zakazujú si tvoriť rodinu. Toľko mladých tu chce byť ale toto im ľudia neumožňujú a už ani banky lebo pýtajú také peniaze že to neni pre mladého ani možné vôbec zarobiť na tu hypotéku...
@martin456p prestan v prvom rade fnukat a začni niečo robiť. Nenapadlo ťa ani na sekundu, že ti ktorí majú na tom makali keď si si ty vyvaľoval riť. Školstvo je zadarmo, vyštudovalť kvalitnú VS nie je problém ak človek chce. Len za to niečo treba aj obetovat, bud budeš sedieť pri knihách kvôli lepšej budúcnosti alebo budeš makať viac, kľudne ako mladý človek môžeš mať 2 práce.
@martin456p jasne ze v zahraničí sú najmy nizsie, a preferujú nájomcov s deťmi a zvieratami. Skúsil si si niečo prenajať v CR alebo v AT? 😀😀😀😀
@gemerka17 Buď to zdedili a dali nejak dokopy alebo zobrali na hypotéku. Hovorím len o tom že tento štát nemyslí na mladých ako za komunizmu. Teraz ich štát úplne odpaľuje a je im jedno ako ľudia skončia a tak isto ostatným ľuďom. A potom sa ešte štát čuduje že mladý odchádzajú preč lebo v zahraničí majú šancu mať aspoň deti čo tu nie. Áno poznám tu pllllno ľudí čo má aj 3 výšky a neviem aku dobrú robotu a má ešte menšiu výplatu ako ja. Popri Tom aby študoval do 30ky a deti mal až v 35ke a na staré kolená sa staral ešte o to dieťa. A tí čo majú dieťa tak čo majú mať 2 roboty? A to akože kedy budú doma s rodinou? Myslím že asi nikdy jak tak pozerám a to dieťa bude zanedbané.
@som_realistka V ČR áno tam som býval aj so sestrou aj dvoma deťmi. Cena tam bola geniálna a domov úžasný. Napokon som musel dôjsť na Slovensko aby som sa postaral o rodičov na nejakú dobu ale tu sú ľudia čo ti absolútne nič nedajú a sú neprajny a hnusný. Ponúkaš im peniaze a oni ti tu nedovolia mať dieťa akože toto čo už je. ALE ČESKO TIP TOP !! ÚŽASNÝ ĽUDIA
@martin456p neviem v akej sorte sa pohybujes ale v mojom okolí majú mladý ľudia bežné hypoteky a začali postupne. Len najprv si treba zabezpečiť bývanie a nie mat deti v 20 tke. Máš kopec možnosti ako sa postarať sám o seba. Nikto ťa nebude viesť za ručičku.
@gemerka17 Áno majú obrovské hypotéky jak prasa ledva žijú z mesiaca na mesiac a nikam nechodia. Tvária sa že je všetko ok a pohode popri čom sa len trápia a žijú iba pre robotu a peniaze ktoré sú dlžný. Myslíš že toto je naozaj život ak má niekto tak obrovské mesačne splátky? Podľa mňa má človek žiť užívať si život a nie sa trápiť do dôchodku a potom v dôchodku tá osoba ktrci kopytá a povie si že šak mohla/ mohol som mať lepší život ako sa zadlžiť a ešte to nemať splatené. Človek žije iba raz a trápi sa celý život aj keď povieš že nie ale hej je to tak.
@martin456p splátky sú nastavená normálne, vzhľadom k príjmu. Nemajú to zväčša problém splácať aj keď prídu deti. Ty v podstate cely život platíš vysoký komerčný nájom, nemôžeš si nič dovoliť a fnukas najviac. Taktiež musíš byť vďačný aby ťa vôbec niekto ubytoval ak máš deti. Na každého hadzes vinu ale sám že by si sa nad sebou zamyslel tak to ťa nenapadlo.
@gemerka17 ja nehovorím presne o sebe!! Ja hovorím aj o mladých a dovoliť si toho môžem dooosť vela. Len ľudia by sa mali zamyslieť nad tým že keď už dávajú dačo do prenájmu že ako si urobia tie zmluvy aby neboli potom kokoti.
@martin456p môžeš si kúpiť 200 000 E nehnuteľnosť a začať prenajímať. Veľmi veľmi sa ti zmení pohlad na vec. Si myslíš, že je výhra mat v byte problemoveho nájomníka
V zahraničí je bežné pri prenájme bytu, mať 3 mesačnú kauciu, dokladovať príjem s pracovnou zmluvou a bez pozitivnych odporúčani z predchádzajúcich prenajmov, ti nikto nič neprenajme. To len na Slovensku má nájomca veľké výhody a robí si co chce.
Vzdy musis ratat aj so znicenim veci a nesmies prilnut k tomu bytu.
A komu prenajat?
No ak nechces zosediviet, tak ziadne deti a ked parik, v zmluve 2 osoby, aby si to mala podchytene. A tiez to dat na kratkodoby najom.