Prenájmy bytov v Bratislave

10. feb 2024

Ahojte, prosim ake mate teraz skusenosti s prenajimanim bytov ako prenajimatelia v BA? Realitka mi tvrdi, ze sa ozyvaju len ludia z UA alebo so psami, nikto tam nebol ani na obhliadke. Pricom 2r dozadu sa tam len na obhliadkach vystriedalo xy ludi. Tak neviem kde je problem, ci v realitke alebo dopyt po prenajmoch isiel dole. Byt je pekny, lokalita super, najomne primerane ked porovnam konkurencne ponuky v lokalite

mandzula
10. feb 2024

@autor V sucasnosti je velmi dolezita moznost parkovania. Mas ju?

milanemila
10. feb 2024

My sme teraz davali byt do prenajmu v ruzinove a nebol problem 🤷🏼‍♀️ jednych sme pred podpisom zmluvy zrusili, lebo sa prekecli ze maju psa aj ked sme im jednoznacne povedali, ze bez zvierat (neviem ako tam akoze chceli jeho pobyt zatajit 🤦🏼‍♀️). Novi najomcovia nie su z UA, ale absolutne by som nemala problem ak by boli, nechapem preco to tak ty vnimas.
Dopyt po prenajmoch urcite nesiel dole, prave naopak kedze sa zvysilo % ludi, kt nedaju hypoteku.

autor
10. feb 2024

@mandzula nemam praveze, ale nie kazdy ma auto, ved v ba presadzuju najma cyklo pristup…

mandzula
10. feb 2024

@autor cyklo-necyklo, ak hlada byt v BA clovek, ktory z BA nie je, auto potrebuje, pretoze napriklad potrebuje cestovat za rodinou mimo okresu. Viem to podla nas, sme v BA rok, pravidelne jazdime za nasimi, takze nam je cyklotrasa v BA na dve veci a zasadne hladame podnajmy s parkovanim "sucha noha". Samozrejme to nemusi byt jedinou pricinou, preco sa vam nedari prenejat, len ti davam jeden z pohladov druhej strany.

zic
10. feb 2024

prenajimam zasadme cez FB skupiny (asi 3-4, kde je od 15.000 do 80.000 clenov) a teda samozrejme, ze Ukrajinci tvoria znacnu cast zaujemcov - super... dokonca este aj so statnym programom... ale stale je tym padom aj vela ostatnych.. .kedze je tym padom malo bytov...

tttbb
10. feb 2024

S prenajmom nie je problem. A preco si to neprenajmes sama ale riesis to cez realitku? Na Facebooku su skupiny prenajom Bratislava a neexistuje ze to neprenajmes ak ten byt vyzera ako tak normalne a je v slusnej lokalite.

A je pravda ze bez parkovania je to minus.

mandzula
10. feb 2024

@tttbb presne to parkovania aj ja vnimam ako velke minus, pretoze mnohi nasi kamarati, hoci sa po meste presuvaju na bicykloch, kazdy z nich ma aj auto, ktore potrebuje niekde parkovat, garazovat.

vlado818
10. feb 2024

@tttbb Presne tak. Preco zbytocne navisujete cenu prenajmu? Dajte na bazos a ak chcete na nehnutelnosti 12€ mesiac. Realitka v Slovenskom ponimani je zbytocna vec a nepotrebna.

autor
10. feb 2024

@mandzula jasne v pohode, ved ja som sa pytala na skusenosti inych ☺️

sasa1310
10. feb 2024

my sme teda absolútny problém nemali. Ale prenajímame s parokovacím miestom a mohli ísť aj psy. Nevidím dôvod, že by pes nemohol byť u nás v bytoch. Ale nakoniec sme prenajali bez psíka a mohli sme si vyberať. Jeden sme sami, jeden cez realitku. Ak u teba platí parkovacia politika, tak bez parkovania neprenajmeš ľahko a treba aj trošku ustúpiť a dovoliť aspoň so psom

milanemila
10. feb 2024

@sasa1310 no my sme nechceli so psom hlavne kvoli podlaham a v spalni je dost drahy bezovy koberec s vyssim vlasom, tam keby sa im napriklad docural alebo hocico, tak ho mozeme vyhodit, rovnako pes na gauci a podobne 🤷🏼‍♀️

autor
10. feb 2024

Ano tak parkovacia politika coskoro pribudne aj na lokalitu kde mam byt, cize chapem, ze to bude problem. Ja som v tej lokalite byvala bez auta, tazko sa mi veri, ze dnes ma kazdy par alebo aj jednotlivec auto alebo zviera. Novostavby maju o 150-200€ drahsie najomne podla toho co som pozerala, a jasne maju k dispozicii parkovacie miesto, a niekedy sa k cene musi pripocitat prenajom parkovacieho miesta. Preto mi ani toto neprislo ako najvacsi problem. Tak patram. Este to necham chvilku v realitke a potom to poinzerujem ja, len problem ju u mna s casom, preto som isla cez realitku

tahomi
10. feb 2024

Ja som nikdy nemala problem prenajat. Ale nevadil mi pes, ani, ze je clovek to zahranicia. Jedine som neskceptovala rodiny s detmi.

Naopak, ked ja som bola v pozicii, ze som hladala prenajom, tak som isla iba cez sukromnu inzerciu. Odmietam platit realitke sumu v mesacnejo najmu za sluzby, ktore ja som si neobjednala. Mozno aj to zvaz

vlado818
10. feb 2024

Neustupujte v zvieratach a podobne. Parkovacie miesto je plateny benefit. Napr mam aj ludi bez ze nemali zaujem o parkovacie miesto. A vzdy si vedia prenajat od niekoho ineho v bytovke napr. Staci trpezlivost a nie realitku podporovat.

sasa1310
10. feb 2024

@milanemila za mňa je to všetko spotrebný tovar, ktorý sa dá vymeniť. Ja som koberce do nájomných bytov nedávala. Ak má autorka problém prenajať, treba upustiť z podmienok.

zic
10. feb 2024

@sasa1310 tak ale vadia jej aj Ukrajinci evidentne (alebo realitke)... 🙂

autor
10. feb 2024

Rozpisem sa 😀 Ukrajinci mi nevadia, vacsinou tam bol iny problem (zviera, fajcenie atd). Zvierata nechcem, kedze ma nikto nepresvedci o tom, ze byt nedostane facku, tiez som mala psa, maleho a viem ako to bolo ked zostarol. Nabytok pre mna nie je spotrebny tovar, uz len taka komoda z ikey stoji minimalne 100€, novy gauc minimalne 300€ uplne zakladny a nova postel s matracom minimalne 350€ (ktovie ci vobec). nehovoriac o dopade na zivotne prostredie keby som to mala po kazdom podnajomnikovi menit, lebo to macka doskriabe a pod. Z tohto dovodu sa mi tazko zlavuje z narokov lebo su naozaj minimalne, ale tak ci onak patram kde je problem, najma ked citam, ze prenajmy idu.

cyberk
10. feb 2024

Proviziu platis ty alebo podnajomnik? Ono tazko sa radi, ked ten byt nevieme ako vyzera, kde sa nachadza a kolko zan pytas.

tahomi
10. feb 2024

Tak napis aspon mestsku cast a kolko si pytas. Ci je to novostavba, ako zariadena atd. Takto naslepo tazko odhadnut v com je chyba

milanemila
10. feb 2024

@sasa1310 tak nebol to byt kupovany na prenajom, my sme isli do vacsieho a tento sme nepredali, cize sme si ho povodne zariadovali pre seba 🤷🏼‍♀️ tak ked tam je koberec za 2000e, tak ho nebudem vymienat kvoli najomnikovi so psom, kt sa tam vycura. A ani ostatne veci v tom byte nie su spotrebny material, takze sme si vyberali komu ho prenajmeme. Mame aj byt, kt bol vylozene na prenajom kupovany, takze tam je zariadenie aj standard iny.

gemerka17
10. feb 2024

Nemali sme problém. Trošku dlhšie trvalo (asi mesiac a pol - ale byt bol z časti aj obsadený pre nás) cez realitku, kedže pýtali províziu od nájomcu vo výške jedného nájomného. Mohli sme si vyberať. Boli aj UA aj SK občania. Mali sme dosť prísne podmienky - nefajčiari, bez zvierať, bez detí a ak UA alebo cudzinec tak slovensky hovoriaci. Druhý byt sme si už poriešili sami cez bazos. Do 10 dní sme podpisovali zmluvu a nasťahovali sa o pár dní. Záujemcovia aj UA aj Slováci. Podmienky tie isté, žiadny fajčiar, žiadne zviera, žiadne dieťa. Ukrajincov by som vôbec nezahadzovala (samozrejme bez štátneho programu). Čo sa týka parkovania, tak výhoda cudzincov je, že môžu parkovať kde chcú a parkovacia politika sa na nich nevzťahuje. Cenovo sme boli tak primerane ako je nastavený trh s prenájmami.

zuzanaete
10. feb 2024

Moze byt problem, ze prenajimas cez realitku. Kto plati proviziu? Z historie viem, ze niektori nasi zaujemci sa vyslovene potesili, ze to nejde cez realitku. Fb skupiny funguju a mnohi skor usetria na poplatku a venuju radsej tomu svoj cas.

zuzanaete
10. feb 2024

@gemerka17 Prosim, z akeho titulu by sa parkovacia politika nemala tykat cudzincov?

autor
10. feb 2024

@cyberk
@tahomi nemyslim si, ze je problem v byte, je pekny, nabytok moderny, kupovany max 3r dozadu, najomne je o cca 30€ vyssie od najlacnejsieho najmu co som nasla v Ruzinove (cast Strkovec/Travniky), ale to bol jeden jediny byt. Oproti novostavbam ako som pisala je moj najom nizsi o 150-200€ v ruzinove a rozlohou podobne. Jasne prerabany bol asi 20r dozadu, ale je vymalovany a s parketami a neutralnou dlazbou, nie je zniceny ani nic podobne.

autor
10. feb 2024

@zuzanaete nuz toto mi tiez napadlo ze provizia vo vyske najomneho moze byt problem, ja som to toez kedysi vnimala ako premestene…

autor
10. feb 2024

Premrstene

ravehami
10. feb 2024

Provizou pre realitku snad plati realitke prenajimatel..ak by to odo mna ako najomcu chcel prenajimatel, tak by som si taky byt neprenajala..my sme to tiez tak prenajali, realitke sme zaplatili my, kedze bolo v nasom zaujme aby niekoho nasli..bez parkovacieho, v odlahlejsej casti a stacili 3 obhliadky a uz bol najomca

zuzanaete
10. feb 2024

Tak mne pride zvlastne ocakavat, ze najomcovia zaplatia proviziu, ked zakazku si realitke zadala ty. Ty potrebujes ich sluzbu, tak by si to aj mala zaplatit. Raz nam volali z realitky, ze by mohli mat pre nas najomcov, ale ze provizia ide na polovicu. Pekne som sa podakovala a vysvetlila im, ze odmietam cokolvek platit. Ja ich sluzby nepotrebujem. Ponuka je verejne dostupna, kazdy si ju moze najst. A ak zaujemci oslovia realitku, ze nech im najde byt, tak nech si to zaplatia. Proste nech plati ten, co o sluzbu ziadal.

ravehami
10. feb 2024

@zuzanaete najhorsie je, ze to vela ludom pride normalne..niekto si objedna sluzbu a ja cudzi clovek im ju mam platit pokial v ich zaujme je najst “mna” ako najomcu..a vela ludi to aj zaplati a potom fnuka ako ho osklbali, no moj zlaty/zlata, ale tvojou blbostou

gemerka17
10. feb 2024

@zuzanaete dobrá otázka, povedali to oni aj realitka ( pre nich známa), čo ich zastupovala. Neriešili sme, je to ich vec. Oni vedia, čo si môžu dovoliť a ako parkovať.