Pôrod - Koch verzus Bory

iva_ab
10. sep 2023

Ahojte mamičky, ktoré rodili v Boroch alebo ste počuli nejaké recenzie, vedeli by ste dať nejaké aktuálne info, ako ste boli spokojné? 🙂 A ak by bola nejaká čo rodila prvé u Kocha a ďalšie v Boroch, nejaké porovnanie? Ja mám termín koniec mesiaca, prvé u Kocha a s pôrodom som bola veľmi spokojná, teraz som zaregistrovaná na Bory a začínam mať trosku obavy, s epi nerobia problémy? U Kocha mi pichali celý čas až do pôrodu, tak to bolo dosť super, viem že v štátnych už “nakoniec” nedávajú - čomu nerozumiem prečo. Ďakujem pekne.

pribinak
10. sep 2023

@iva_ab si si istá? Lebo ja som rodila na trápnych Kramároch a dávali mi až do konca

iva_ab
autor
10. sep 2023

@pribinak naozaj to by bolo super, toho sa obavám najviac. Pýtala som sa pri kontrole a tam mi lekárka povedala, že epi dávajú ale niečo v tom štýle že už pri tlačení nie nech viem tlačiť - ale to si neviem celkom predstaviť, lebo u Kocha mi aj poslednú pol hodinku pichli nech ma to neboli a dobre to bolo, mohla som sa sústrediť na pôrod nie nato že ma niečo zrazu po hodinách začne fest bolieť.

drake122
10. sep 2023

Celé to znie, že autorke záleží viac na vlastnom pohodlí a nie o novorodencovi...

domiklik
10. sep 2023

@drake122 to, že chce žena rodiť bez zbytočnej bolesti, neznamená, že jej nezáleží na zdraví dieťaťa. Mame 21 storocie, a predstav si, že aj podľa štandardov WHO, ma každý pacient právo na tisenie bolesti. Kompetentní na Slovensku, to ešte nepochopili. Mne davkovali epi až do konca, cítila som tlak, vedela som kedy tlačiť, len som necítila bolesť, rodila som v okresnej nemocnici.

iva_ab
autor
10. sep 2023

@drake122 prečo myslíte? Ja sa pýtam na pôrod, aby som vedela do čoho idem. Nová nemocnica, zatiaľ nie veľa recenzií. Viete ono ja cez ten pôrod budem mať v bruchu to dieťa, teda čím to celé hladšie pôjde, ja budem viac ok, tým to bude menej stresujúce aj pre dieta a je väčšia šanca, že to bude bez komplikácií. Je to môj druhý pôrod a viem po prvej dobrej skúsenosti aké to má benefity aj pre dieťa pripravovať sa na pôrod a ako to vy nazývate “myslieť na svoje pohodlie”.

monikamoniak
10. sep 2023

@iva_ab ja som rodila v boroch a pred tlacenim mi uz epi nedopichli

nikasmile
10. sep 2023

@iva_ab ružinov pri prvom pôrode pichali až do konca a pri druhom pôrode mi nezabrala.

kris_tin257
10. sep 2023

Ja som dvakrát rodila u Kocha s odstupom 3 roky, ten prvý pôrod ešte ok ale ten druhý bol katastrofa... Istotne by som tam už rodiť nechcela kebyže som znovu tehotná. Kamarátka mi rodila v auguste v boroch a veľmi si to tam chválila, má za sebou 2 pôrody ale v štátnej nemocnici. Kebyže sa mám znovu rozhodnúť idem na Bory. Čo sa týka epiduralu v kochovi mi nedali lebo nestihli už, prišla som už otvorená na 7-8cm

patta89
11. sep 2023

Ja som pred 3 rokmi rodila synceka v Kochu, ale epi mi nepichli lebo nestihli - prisla som tam na 9 cm otvorena, moja chyba, ja som nevedela ze uz idem rodit 😂....ale bola som s nimi veeeelmi spokojna...o mesiac mam termin v Boroch, tak som zvedava ako to tam bude...povodne som chcela aj druhe rodit v Kochu, ale ja pri Boroch byvam 5 min (z okna domu vidim na Bory), tak preto radsej tu - dufam, ze nebudem lutovat 😉

mariaa79
11. sep 2023

@domiklik a mne keby dali epi tak si zadusím dieťa ,povedala mi sestrička po pôrode, že jediné šťastie, že som si epi nedala.Takže nieje to o tíšení bolesti, tam sa jedná o oboch nie len o matku.

ada12345
11. sep 2023

No, v Nemecku nedopichuju pred tlacenim, takze nie je to standard. Navyse ti moze aj nezabrat. Takze na tvojom mieste by som sa nefixovala na uplne bezbolestny porod, aby si potom nebola neprijemne prekvapena. Kazdy porod je iny.

zoeeoz
11. sep 2023

Nikde ti nedaju epidural ak si uz otvorena nad urcitu hranicu a vidia ze porodis do par min a nestihne ani zabrat...rozdiel je davkovanie aj na konci ked epi mas uz zavedenu a rozdiel je prvotna "instalacia" epiduralu kedy ti ju musia zaviest do chrbta a dat prvu davku..

A uplne suhlasim, ze tisit bolest v 21 storoci je snad normalne..tiez by som bola radsej keby mi epidural zabral

sasalu1
11. sep 2023

@iva_ab mne v kochu tiez uz ku koncu nedopichli, ale po porode pred sitim ano

iva_ab
autor
11. sep 2023

Ďakujem baby za rady, trošku som sa upokojila 😀 a jasné, že hovorim keď je epi zavedená a funguje. Už pri 9-10 cm zavádzať by to bol nezmysel. Ani prvý nebol bezbolestný, len boli všetci ku mne veľmi milý až do pôrodu a snažili sa mi to maximálne uľahčiť, tak som bola zvedavá ako je to na Boroch. Ale ono bude dosť záležať asi aj od lekára akého vychytám. ☺️

domiklik
11. sep 2023

@mariaa79 aj ti ta sestrička vysvetlila prečo? Ci len sa jej nechcelo, nemali, neboli schopní zohnať anesteziologa?

mariaa79
12. sep 2023

@domiklik vysvetlila,skomplikoval sa pôrod ,nevedeli syna dostať von.Všetky možnosti vyčerpali a dieťa ani za nič von.Vytlačila som ho v poslednej chvíli na pokraji síl.Bola mi ponúknutá epiduralka pred pôrodom ,odmietla som.Po pôrode mi povedali ,že jedno šťastie,že som si ju nedala pichnúť ,lebo by som to nebola ani tak cítila ku záveru ,tie kontrakcie,nebola by som ho v poslednej chvíli vytlačila,bol by problém veľký ,buď by bol postihnutý alebo mŕtvy.Potvrdila mi to aj doktorka..Veľa to pomôže od bolesti ,to áno.Ale asi to v každej situácii nieje najvhodnejšie riešenie.

domiklik
12. sep 2023

@mariaa79 áno, v prvom rade ti ju musí niekto pichnúť dobre a dobre aj počas pôrodu dávkovať, tak aby si dokázala tlačiť... To nie je o tom ci sú ju dám alebo nedám ale o tom, aby mi ju zavedú, kedy mi ju dopichnu, proste máš vedieť tlačiť bez bolesti

janamoto78
14. sep 2023

@iva_ab ja len toľko. V živote by som si epidural nedala. Mám o tých vedľajších účinkoch naštudované trochu viac, keďže otec má degeneratívne ochorenie miechy a keď som počula, čo všetko môže epi spôsobiť, tak nie. Nikdy. Moje pôrody trvali pár minút aj s “bolesťami”, píšem to v úvodzovkách, lebo niekedy mám aj menštruačné bolesti väčšie. Ale samozrejme, to som ja. Nikoho od toho neodhováram. Ty si to kľudne pýtaj.

mariaa79
14. sep 2023

@domiklik oni mi ju ponúkali ,ja som ju nechcela .

barbs7882
11. okt 2023

@iva_ab ahoj,ako si nakoniec dopadla?

iva_ab
autor
20. okt 2023

@barbs7882 Ahoj, dali mi epi - poslednú pri 8-9. Ale neúčinkovalo to tak, možno dávkujú slabšie, u Kocha som sa prechádzala a bola ok celý čas, vlastne ma reálne nič veľmi nebolelo, len trochu. Tým že som sa prechádzala a normálne hýbala aj dieta sa lepšie rotovalo. Ale mala som úplne iný pôrod ako prvý, teda nechcem zavádzať. Tým že 2hé tak to išlo nazačiatku veľmi rýchlo, na konci mi epi nefungovala a potom sme strašne dlho čakali kým budem môcť “tlačiť”, teda som si to “užila”. To mi už nepichli ale asi by mi to ani nepomohlo. Neviem to teda takto porovnať, lebo možno by aj u Kocha postupovali rovnako. A potvrdilo sa mi, deti rovnako veľké, s epi som vládala, teraz bez som bola unavená, vyčerpaná, mám horšie poranenia a teda na tento pôrod nebudem rada spomínať. 3tie neplánujem 😀 Inak s nemocnicou ako takou som bola veľmi spokojná, lepšie ako Koch, všetci milý, izba ako v hoteli, všetci lekári chodili na izbu, aj tí detský, všetko pekne vysvetľovali. A aj pri pôrode všetci veľmi milý. Len som sa smiala že všetky tie super veci čo ponúkajú, náparky, masáže a neviem čo - som nestihla - išlo to tak rýchlo a potom na konci už v bolestiach mi to bolo nanič :-P treba využiť nazačiatku 😉