Platená prax Hotelová škola Mikovíniho Bratislava

23. jún 2023

Ahojte, syn nastupuje na hotelovku od septembra a chcemsa spýtať, tí ktorí ste tam chodili či ste mali praxe zaplatené alebo či ste mali nejako zaplatene za to, co ste tam robili. Ďakujem!

stormie
23. jún 2023

Nastupuje na studijny odbor hotelova akademia - 5 rocny? Alwbo na ZHA a studijny odbor kuchar/casnik (4 alebo 3 roky)? Ak na 5 rocny tak prax pocas roka bola neplatena a v skolou dohodnutych prevadzkach, skolsky rok koncil uz v maji a potom sme mali 3 mesiace prazdnin s tym ze jeden mesiac sme mali niekde praxovat - sami si najst a dohodnut, to uz bolo platene. Ak si dobre pamatam tak v prvom rocniku prax este nebola.

autor
23. jún 2023

@stormie na 5 ročný.

stormie
23. jún 2023

Tak plati co som pisala vyssie ale samozrejme ze sa to mohlo pomenit

autor
23. jún 2023

@stormie Bodaj by sa to pomenilo, keďže myslím si že študenti si to zaslúžia ak sa niekomu “pol dňa” podieľajú na chode prevádzky,reštaurácie alebo hotela.

gemerka17
23. jún 2023

Autorka, neviem ti na otázku odpovedať, ale zaráža ma tvoj prístup. To si fakt myslíš, že je také terno ukazovať 16-17 ročnému pubertiakovi ako sa čo robí ? Venovať sa mu a dávať na neho pozor pri vlastnom biznise z ktorého majiteľ žije ? Tvoj syn sa mal lepšie učiť a nemusel by sa pol dňa podieľať niekomu na biznise zadarmo ako sama tu prezentuješ ale mohol byť ten pol dňa na zadku s ďalšími xy predmetmi a dvrviť sa učivo na gymnáziu a doma pokračovať v učení ďalej, keďže tá záťaž na vedomosti je ďaleko vyššia. Ale to už sa mladému pánovi neráči však ? Neskutočné, zdravý rozum chýba aj tebe ako matke. Buď rada, že tvojmu decku ukážu niečo "zadarmo" v rámci neplateného školského systému, čo mu pomôže neskôr získať zamestnanie.

autor
23. jún 2023

@gemerka17 Ďakujem za tvoj názor, ale o mojom synovi a o jeho známkach vies že makové, na školu chcel ísť sám ja som ho nenútila do ničoho a mám snáď mať právo na názor čo sa týka praxí a štúdia kde bude chodiť, navyše majiteľ sa im tam uricte nevenuje a taktiež tie prevádzky to nerobia že idú zachraňovať túto generáciu ale najmä pre zisk, čo im samozrejme neberiem a nie je to celý deň o tom že niekto nieco vysvetľuje a stojí nad nimi ako strážny anjel 🙂

stormie
23. jún 2023

Fuu no dost mas skreslenu predstavu o tej praxi ze podielat na biznise … synovi potrva kym bude vediet spravit dobru kavu, nacapovat pivo, spravne prestriet stol, komunikovat so zakaznikom … on sa to uci a moze byt rad ze nie len z knih ale aj v praxi a plnohodnotna pracovna sila z neho hned nebude. Zarobi si na letnej praxi ktoru si vybavi sam a tam moze ukazat co vie (podla toho ho aj zaplatia) a ked bude sikovny tak sa da brigadovat aj popri skole cez vikendy.
A teda 6 tyzdnova prax v tatrach s ubytovani v danom hotely - zadarmo! je zazitok na ktory spominam doteraz …

7tinka7
24. jún 2023

No stress, chodila som na sha hagma , prax bola platena stale hilton, milton, kempinsky😊 ale nasa skola uz nefunguje myslim.
A ak si sam syn vybral skolu je to jeho rozhodnutie.
Tiez som si sama vybrala a po strednej som sla na ekonomicku skolu a teraz som personalistka v najvacsej personalke na SVK.
To ze niekto si vyberie skolu gastro neznamena ze je hlupak 🤭😊 a povedzme si uprimne ked sa ideme najest von kto by nam nosil jedlo a pitie keby neboli aj casnici ?
Mna prax velmi odradila a s obdivom sledujem casnikov barmanov kucharov ze su ochotny behat cely den a pocuvat rozmar zakaznikov.

luccija
24. jún 2023

Máš zvláštne názory.Majiteľ sa im nevenuje to ako vieš?venuje sa im prevadzkar aj ostatní zamestnanci a aj majiteľ veď, keď spraví prúser zákazník tam viac nepríde je to aj v ich záujme.
Dcéra má spolužiačku nie na hotelovej, ale kuchár čašník a majú prax v 1 ročníku nič nedostávajú zaplatené, ale stravu a pitie majú zadarmo.
A každému ide o zisk snáď nie?Ak by ten majiteľ nemal reštauráciu tvoj syn nemá kde praxovať.

autor
24. jún 2023

@7tinka7 Ďakujem za zaujimavy pohľad, tiež nepochopím obmedzený názor, že samé 1ky = gympel, obchodná. Ale keď jednotkara bavia auta, opravavonie a technické veci okolo toho, nie je odveci ísť aj na 3 ročný učebný odbor a pokiaľ je šikovný si časom dokáže otvoriť vlasnu autoopravovňu a to iste co sa týka aj aj gastra, navyše hotelovka 5 ročná je dosť náročná na jazyky…

autor
24. jún 2023

@luccija Ako spomínala vysie, chodí sa pracovať aj do hotelov ako je Hilton a to už je iná liga a dosť pochybujem, že tam je majiteľ s nimi. A samozrejme, prevádzkar už je nieco ine.

gemerka17
24. jún 2023

@autorka nepochopila si príspevok. Daným porovnaním som ti chcela ukázať, že žiaci iných škol napr. gymnázium sa v čase keď tvoj syn bude na praxi (sa učiť), tak oni budú sedieť v laviciach a učiť sa a nie nedostanú zato zaplatené. Na obidvoch školách je cieľom, aby študenti nadobudli vedomosti, ktoré môže zužitkovať v svojom ďalšom profesnom živote. Čiže v prvom rade je načase, aby si zmenila svoj prístup k vzdelávaniu a tým aj tvoj syn, lebo to na neho prenášaš. Ak máš pocit, ako sa tvoje dieťa bude zadarmo podieľať na biznise niekoho iného a bude vykorisťované, tak na takej škole nemá čo robiť. On ako pracovná sila plnohodnotného zamestnanca nenahradí a ide sa v prvom rade učiť, aby mal šancu po škole sa vôbec v tomto odbore zamestnať. Buď vďačná, že mu škola sprostredkuje prax zadarmo. Ak bude šikovný ako už spomínali vyššie, tak sa dá potom nájisť aj niečo platené alebo dostane príležitosť vycestovať do zahraničia.

7tinka7
24. jún 2023

Za mna je fajn ze syn uvidi ze za pracu je placa a moze si nasetrit alebo zarobit, ano ine deti za vzdelavaju 5 dni v tyzdni a maju aj 5 dni na ulohy. Pri praxi po 8 cke na nohach si nemyslim ze je chut ucit sa tj minus jeden den a je znevyhodneny + musi sa naucit rovnake mnozstvo uciva ako na inej skole. A plus ja som mala letnu prax pocas leta a nie mesiac naviac tj znevyhodnenie voci napr inej skole tj opat chvalim ludi co sa na to dali.😊

zuzkkkd
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzkkkd
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzkkkd
Autor odpoveď zmazal
Zobraz