Ahojte. Naštastie to nie je môj problém (klop klop), lebo z toho čo počúvam od kolegu mi je smutno. Vychováva 6 rokov manželkynho 13-ročného syna a je nezvládnuteľný - hlavný problém je závislosť na mobile, hrách na ňom a počítači. Máva denno-denne záchvaty, počula som nahrávku, ručí ako zviera aj 10 minút, hádže vecami, kope, kričí, nadáva, už im aj niekoľko-krát ukradol peniaze keď mu zatrhli mobil a kúpil si iný. Problém je, že jeho manželka nie je dôsledná, je mäkká, vždy povolí a mladý to vie. Kolegu ako otca nerešpektuje, lebo ho ani žena vo výchove neberie ako rovného. Chodili aj k psychológovi, ale už tam pánko chodiť nechce a nevedia ho donúťiť. Príde mi to ako cesta do pekla, pokiaľ sa s ním niečo nespraví teraz, tak už nikdy. Evidentne tu zlyhala výchova už odmalička ( ľudia učte sa z takýchto odstrašujúcich príkladom, nie je to sranda, škodíte tým deťom keď nemajú hranice a povinnosti). Chcem sa opýtať, či a ako sa vám podarili podobné problémy riešiť a hlavne na skúsenosti s diagnostickými centrami. Našla som jedno na Slovinskej v Bratislave, podľa toho čo som na nej čítala, mohla by to byť cesta. Síce radikálna, ale myslím, že to jediné už má šancu na úspech. Ďakujem!
@luca1331 myslím že tu nepomôže nič len jednotná výchova a keďže tá zrejme nie je zbytočná strata času. Diagnostické centrum neodporúčam naučí sa tam iné veci čo teraz nevie. Je ešte malý ešte sa dá s tým pracovať doma ale ako hovorím bez ťažných krokov a jednoty to nepôjde.
Inak mozno sa pasujes do role super kolegynky co chce len pomahat, ale pozor, aby sa to neotocilo proti tebe...lebo ak ta pomoc zlyha, tak budes nepriatel c.1: "ved ty si nam to poradila, ty si tvrdila, ze je to super centrum a doplatili sme na to"....chyba ti toto? Lebo ver ze pokial v sebe ako rodicia nenasli obraz ze zlyhali tak to cele zvalia na teba a nechcela by som mat kolegu v praci co mi ide po krku...
Diagnostak ma program aj pre rodičov, to je super, že rodičia tam chodia tiež na poradenstvo a musia spolupracovať
Nie že dajú tam chalan a chalan sa vráti opravený, nie ZMENU musia urobiť aj rodičia
A môže byt v DC aj rok, ak oni ako rodičia nebudú jednotní a nebudú mat jeden názor a nebudú stat pri sebe, chalan to veľmi rýchlo zisti a bude robiť cirkus zas
Toto si treba uvedomiť
Ešte jedna vec, ak ide o dobrovoľný pobyt - teda na žiadosť rodiča, tak to budú platiť.
Potom mizu ísť cez súd, ale to už by museli byt vážne veci k tomu pripojené, tam je to zdarma, nevýhoda je, že zapajas socialku
Výhoda súdu však je, že súd určí koľko tam musí byt a teda nehrozí že chalan na druhej návšteve uprosika mamu aby ho vzala domov
Lebo ak on vie že je mäkká tsk ju bude prosikat vydierať klamať manipulovať ….
No,ak je matke jedno co robi,tak mu ziadne zariadenie nepomoze. Dolezita je spolupraca rodicov, to dieta sa same neprevychova,ked jeho otca ma za 💩 a od matky ma volnu vychovu.
@veronika1754 nie je maly, veľa psychológ ti povie, že ak ho nezachytia ešte na začiatku puberty, tak rieist to 15-16 bude ešte oveľa oveľa náročnejšie a ničivejšie
Tie diagnostaky majú svoje opodstatnenie aj v takomto veku
S čím súhlasím je fakt, že decka sa tam od seba všeličo priucia
@luca1331 davas nam tu len sprostredkovane info od kolegu, aj to velmi ciastocne. Neda sa radit konkretne. Ak chodili k psychologicke, treba zajst za nou a poradit sa. Ona ich pozna najlepsie a nasmeruje ich. Ci uz smer psychiatria, ci uz diagnostak. Ak to chcu podchytit, tak cim skor, tym lepsie.
Diagnostak ma svohe plusy aj minusy. Prave preto by to mali riesit s odbornikmi, ktori presne vyhodnotia, ci je pre chalana diagnostak vhodny alebo nie.
@luca1331 Iste by bolo lepšie ísť najprv k psychologičke, kde chodili a povedať jej to, príp pustiť nahrávku. To sa dá aj bez neho.
Ale možno by bol v tom diagnostickom centre ešte ten najlepší, tam sa dá vidieť vecičky, ktoré mu je lepšie nevidieť a nepočuť.
@pribinak veď takto som to myslela že je ešte malý, no nie malý ako decko, ale že ak to podchytia hneď tak ešte by sa dalo, o dva roky už bude možno neskoro, a určite ak to nechajú tak bude sa to stupňovať
Podlana ten prvy nazor vobec nebol zbytocny. Prosil ta kolega akebo jeho zena o pomoc? Vtedy by som tu iniciativu chapala. A co im teraz povies? Jedna pani ma MK ma super skusenostibs mk, smelo do diagnosťaku?
Ja osobne by som takej premotivovanej kolegyňi odporučila riesiť vlastne 💩
Mam kamaratku, ktora ma osvojene dieťa svojej dcery. Bola by urobila prve posledne pre vnúča. No to ma tetaz 11 rokov a bolo vylucene uz z 2 zakladnych skôl a v tretej robi tiez pruser za pruserom. Inak slusny chlapec - voči mne napriklad.
Jej priatel tiez pindal na chalana. Zabudol vsak vzdy spomenúť, ake debilne vychovne metody praktizoval na to dieťa. On v sebe chybu totiž nevidel !
Kamaratke chalan prerasta cez hlavu a ver, ze ona vie aj o moznostiach ako su ustavne zariadenia pre nezvladnute deti.
Takze len tolko k tej tvojej iniciative - ked matka bude chciet, bude riesiť sama. Teba k tomu nepotrebuje. A ver, ze ona si je sakramensky dobre vedoma, ze chalan aj ona maju velky problem a urcite ju to velmi trapi.
Bud sa chalan nejak da do sposobu ale o bude pruserový. A tvoj super chrumkavy kolega to mozno neda a rozhodne sa vztah ukončiť.
Ale nepáci sa mi, ze ten chla ti to mozno povedal s tym, ze sa ti vyrozprava a ty ho riesis aj jeho rodinu tu na vetejnom fóre.
Neviem veru, ci by sa ti poďakoval, keby si to tu prečítal.
@luca1331 Milujem takéto ako ty. Byt matkou toho chlapca a vedieť, že nejaká kolegyňa toto rieši, by si dostala pár teplých slov...
@zdenka11081983 ak ta matka chxe pomoct synovi asi by bola vďačná za dobré rady
Zakazat prístupu na internet uplne a dlho a venovat sa mu, filmy vyberat nie hocijake
@svetlonos
@zdenka11081983
Pokiaľ by som dlhodobo denno denne nepočúvala, že nevie ako ďalej, neriešila by som. Pokiaľ by som bola v jeho alebo jej situácii, kedy nevidia východisko, bola by som vďačná za nejaké konkrétne riešenie. Nič im neradím, len som dúfala, že sa tu nájde niekto, čo si týmto prešiel a diagnostické zariadenie im pomohlo nakopnúť sa. Keďže je to anonymné, neviem s čím by mohli mať problém.
Ďakujem všetkým, ktorí im chceli pomôcť so mnou.
....precitanim diskusie sa skor hrozim, ake decka vychovaju dnesni rodicia. Sami vychovat nie a druhi nech sa nestaraju. Jediny fakt ze uzitocny prispevok dala
@pribinak. Zial, ani jedna ufrflana prispievatelka si neuvedomuje, ze niekto krici o pomoc, podvedome a asi ani nevie, ako o nu poziadat, toto moze skoncit velmi zle. A ked sa potom raz ten zly koniec objavi v Novom case alebo inom bulvari, tie iste tu budu zalamovat rukami, kto to dopustil. Ignoranti....kto iny
@ddaassuullaa ďakujem 😊
@luca1331 to co si popisala je uz závislosť. Tak ista ako na drogách, alkohole, cigaretách. Závislosť sa riesi na psychiatrii ale tomu neverim, ze ho tam matka da. Ak to chcu riesit doma, to je brutalna záťaž. Musia dat prec elektroniku na komplet ani telka, ziadna wifi proste nic. To iste ale plati aj v skole, Cize ziadna hodina na PC. Tam treba dat tvrdý Detox a dieta maximalne izolovať od akejkoľvek elektorniky. Je to narocne, lebo to moze viesť k sebevražde alebo sebaposkodzovaniu. Preto by som dieta dala do ruk odborníkom aspon na 2 mesiace, pri prvom detoxe. Potom sa radiť odporúčaniami psychiatrov pri lieceni doma. Kazdopadne mozu za to rodicia.
A tie zachvaty mava kedy? Ked mu to zakazu slebo aj ked sa mu v hrach nedari? Ako dlho to uz trva tato zavislost? Nemoze byt, ze teraz je zavislak sle ked sa toho dost nabazi tak to prejde? Tiez som hrala dost pc hry, nasi to brali tazko ale proste som tam bola radsej ako ozieracky a fajcenie so spoluziakmi..a potom to normalne odznelo, lebo sak chalani, stredna atd 🙂..nevravim, ze on to ma rovnako ja samozrejme len premyslam 🙂
@luca1331 nahrávku ,niekoho druhého,och bože .chlapec puberta ,vychováva ženine dieťa,to ako ako je natočeny článok .nie tvoja starosť