Ahojte, plánujem kúpiť byt a chcem sa spýtať, aké máte náklady za užívanie. Lokalita Bratislava. Máme vyhliadnutý starší (1970) zrekonštruovaný byt (zateplený), rozloha 63m2+ loggia 10m2. Zálohy (2 dospelí, 1 novorodenec) majú nastavené nasledovne: správcovi 168€ mesačne: z toho najviac tvorí kúrenie a obsluha kotolne - 67 €, teplá voda 51€, studená voda 21€. Mimo týchto 168€ sa platí separátne fond opráv 45€. K tomu keď sa pripočíta ešte elektrina dajme tomu 30€, plyn ale 10€ a internet 20€, tak reálne to všetko vyjde aj 270€. Sú to teda len mesačné zálohy, zúčtovanie nemáme k dispozícii, vlastníci tam sú len 4 mesiace, idú kupovať dom. Príde vám tá cena v poriadku? My sme momentálne v prenájme v staršej novostavbe (2009, rozloha 60m2 + balkón), kde zálohy za rok 2023 mala majiteľka okolo 1800 eur (vrátane elektriny, plyn tu nie je, a aj vrátane fondu opráv, ale tak tam sa veľa neplatilo, keďže ešte novostavba) . Mesačne to teda vyšlo 150 €. Viem, že porovnávať novostavbu a staršiu bytovku nie je primerané, preto ma zaujíma, koľko platia iní.
@pat_kov celkom realne. My mame 3i z r 1988. Platime momentalne 200e sme 3ja. Ale uz teraz vieme, ze od bud roka fond oprav bude o cca 45e drahsi a to je len ten fond. Cize 270e je realne a mozno sa bude aj zvysovat od januara. Este teda My v tych 200 nemame El. a plyn co je dalsich 45e. Cize ja ratam, ze len tieto polozky budu 300e. Mame 69m2.
@pat_kov uplne realne a mame presne take zalohy ako si pisala, len ta elektrina je o 5 eur vyssia - mame klimatizáciu.
ja mám tiež tak, bývam len so synom a je to tých cca 250 všetko dokopy.
@mistymay33 aj ten fond oprav hej? no tam udajne maju nasetrene vo fonde 300 000 eur, tak neviem, naco sa plati 44 eur mesacne.
@pat_kov fond oprav je cisto individualny (v kazdom dome inac ako si odhlasuju a potrebuju) a moze sa "hocikedy" zmenit. Vo fonde 300k nie je smerodajne, zalezi aky velky je dom a co potrebuju spravit. Taka vymena meracov na tie dialkovo odpocitatelne moze go vacsom objekde byt cez 200k eur... takze to moze byt sakra malo... plus dom moze mat uver... vpodstate platite menej ako euro za m2 ak dobre pocitam a pride mi to na starsi dom aj malo (ale teda zalezi co uz je opravene a co je v plane oprav)
@pat_kov ked je takto velmi maly, moze to byt este horsie teoreticky... ak bude treba novu strechu, skladate sa 8mi a nie napriklad 80 bytov (strecha nie je o tolko mensia ako keby mal dom 15 poschodi). Zisti aky je plan oprav. Ten fond si myslim, ze je len pre vas dom, aj ked spravca je rovnaky. To sa asi ani nemoze nejak spajat. Ale teda urcite je na to dovod... aj tak su to vase peniaze (obyvatelov domu)... oddelene od spravcovskeho uctu...
@zic no ako pozerám na list vlastníctva, tak tých 5 bytoviek asi figuruje spolu, je tam 5 vchodov, ale berie sa to ako 1 komplex, vychádzajúc z toho, že na liste vlastníctva je napísané, že byt je na Bullovej 9,11,13,15,17. Takže tých 300 000 vo fonde bude pre všetkých 8x 5 bytov. Ale zasa strecha je tým pádom dosť dlhá, keď je to 5 malých bytoviek pokope. Skúsim sa informovať na bytovej správe, dúfam, že takéto informácie poskytujú verejne. Ďakujem za radu.
Ahoj, my sme 4, byt je vacsi, loggia mensia (3-izbak, byt starsi zatepleny, Petrzalka), nejakych 180 predpis vratane fondu, telka a net 30 eur, elektrina 25, plyn tak 5 eur. Som doma na HO, takze notebook, zachod, mikrovlnka ficia, stale periem, deti prakticky uz nie su v druzine. Cize 240 2 dospeli, 2 deti na ZS.
@pat_kov ano fond máme tiež 45 eur, zvyšoval sa nám na tu sumu ked sme brali uver na zateplenie. Ako ti už písal niekto nado mnou, je to nevyhoda mensích bytoviek, lebo ked napr. treba strechu, opraviť výťah alebo podobne, tak sa skladá iba 8 bytov. My sme 12 poschodový dom, 4 byty na poschodí čiže omnoho viac ludí, a aj tak máme vysoký fond opráv.
My platime v novostavbe 300 e, je v tom aj klima, uprava vonkajsich priestorov a recepcia, za starsiu bytovku super cena.
.
co viem, tak to cca sedi. spravca + fond oprav nieco cez 200 plus ten zvysok podla spotreby. elektrina okolo 30-40e, plyn menej (okolo 5e), net plus telka tych 20-30e.
ked to porovnam s "novostavbou" (my byvame v takej z roku 2006), tak platime spravcovi cca 100e, teraz sa nam konecne idu zvysit prispevky do fondu oprav, elektrina a net rovnako ako v starych bytoch a plyn platime 35e, lebo nim aj kurime a zohrievame vodu. (o to menej potom platime za vodu, lebo vlastne platime len za studenu.) spolu teda necelych 200e.