Moderná štvrť Slnečnice v Bratislave

anavianavi
13. sep 2021

Ahojte,
chcela by som sa spytat tych, co maju byt alebo skusenost s byvanim v Slnecniciach, konkretne Viladomy. Zaujima ma hlavne doprava a dochadzanie, smrad z cisticky, obchody, obsadenost skolok, ci byty nie su privelmi nahusto, sukromie. Dostupne diskusie na tuto temu su uz starsieho data. Dakujem.

sisa_s
13. sep 2021

Pozerali sme aj my tie byty, ale pomer rozloha a cena nic moc + typicka kralikaren, vidis si do okien (citujem z komentarov fb ludi, ktori tam byvaju a uz aj olutovali)... Skus do skupiny Bratislava to dat

simsalabim
13. sep 2021

@anavianavi Chodievam okolo, cisticku niekedy citit. Inak sa mi ta stvrt zda prijemna. Skolky su zrejme plne ako vsade v BA. Skola na peso daleko, bud busom 1 zastavku na Turniansku, alebo opacnym smerom Jarovce. Dochadzanie neviem posudit, chodi 91,191 pod Most SNP alebo 90 k Eurovey, no vacsinou iba raz za hodinu! Obchody tam su nejake a dalsie su blizko v casti Juzne mesto.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zaphyra
13. sep 2021

Bývam v Petržalke ale teda nie v Slnečniciach a ani by som tam nesla. Je to úplný koniec Petržalky, pre mna zlá lokalita, maximalne nevyhovujúca dopravna dostupnosť, stavby sú blizko pri sebe a ľudia si hľadia do balkonov.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simsalabim
13. sep 2021

@zaphyra
@beata_k sice tam nebyvam, ale daleko? K Mostu SNP to je 12 minut podla imhd. Z Dubravky ci z Vrakune sa tam za taky cas nedostanete 🤷‍♀️ Podla mna to v ramci BA vobec nie je daleko.

petamich
13. sep 2021

mne tam byvaju viaceri kolegovia a praveze si pochvaluju - dobra dostupnost do centra, vybudovana infrastruktura, hradza na skok a casto vyuzivaju, ze vezmu dieta na bicykel a idu jednym/druhym smerom na vylet, su tam sukromne jasle a skolka (nie lacne samozrejme), statne skolky v okoli su plne ako vsade v BA, cisticku niekedy citit to je pravda, mlade rodiny sa tam dost poznaju a tvoria si komunitu - oni sa teda nestazuju a nelutuju a tie Viladomy ozaj nie su kralilarne ako tu bolo spomenute, najlepsi kamosi sa tam prave stahuju do tej novej casti, to by boli trosku drahe kralikarne 🙂

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simsalabim
13. sep 2021

@beata_k Ano, viem. Malokomu staci ist iba k Mostu SNP... ale to plati tak lre Petrzalcana aj pre Vrakuncana 🤷‍♀️ Neviem, ake to tam je, nebyvam tam, iba chodievam niekedy okolo, v podstate pisem iba moje dojmy.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zyxie
13. sep 2021

Som petržalčanka, celý život bývam v Petržalke a väčšiu časť som žila v časti ako sú Slnečnice - teda v panelákoch za obchvatom.
Tým, že je to odrezané od zbytku mesta dialnicou - je to také ghetto. Bytové domy sú z veľkým počtom bytom, čo môže priniesť v budúcnosti problémy. Teraz sú tie bytovky nové - ale príde čas, keď bude treba niečo rekonštruovať a pri veľkom množstve vlastníkov nastávajú problémy - nízka účasť na schôdzach, kde mať domové schôdze, ak budete mať mizerného správcu je riziko, že sa ho nikdy nezbavíte, problém sa dohodnúť s ostatnými, nezáujem vlastníkov o riešenie problémov. Viem to z praxe, pracovala som na obnove bytových domov, a veľké bytovky v tomto boli vždy oveľa problematickejšie.
Neviem ako tieto bytovky, ale tie zvyšné čo tam sú, za tie peniaze .... nie, určite nie, to radšej klasický panelák. (sadrokartónové steny, nekvalita)
Obchody tam nejaké sú, ale nie je tam napríklad škôlka, škola. Viem, že tlačili na starostu petržalky na vybudovanie škôlky, lebo developer aj keď slúbil... hmmm sa na nich vy... A chodiť do školky alebo školy cez tú rušnú cestu - to nie je moc bezpečné.
Rekreačná zóna pri slnečniciach je smeťový kopec, kam za socíku vyvážali odpad z nemocníc v Bratislave.
Príliž blízko železnica - pri riešení schvalovania výstavby Slnečníc bola hlučnosť železnice jednou z námietok proti výstavbe, developer sa vyjadril, že je to problém toho blbca, čo si to tam kúpi.
Ak chodíte autom, po Dolnozemskej je to v pohode aj ráno, ale vzhľadom na perspektívy ďalšej hromadnej výstavby neviem dokedy to tak bude.☹️

sissy27
13. sep 2021

@simsalabim bývam v Dúbravke, pod mostom SNP som električkou za cca 20min, a ide mi každé 4min, nestojí v žiadnej zápche. Zo slnečníc ako často chodí ten jeden bus, ktorý je pod mostom za 12min akurát tak v nedeľu cez obed? V rannej špičke tam za 12min nie je ani náhodou.

simsalabim
14. sep 2021

@sissy27 to je mozne, nepoznam to tam. Ja som iba povedala svoj nazor.... Ale to nic nemeni na tom, ze v BA su omnoho horsie lokality. Aj co sa tyka polohy, aj casu, ktory treba na presun k dajme tomu, Mostu SNP. Aspon teda podla mna. A okrem toho, Petrzalska elektricka by mala byt potiahnuta az priamo tam. Snad v horizonte par rokov, kedze treba vycerpat nejaky Eurofond.

zuzuliennka1
14. sep 2021

@simsalabim no co sa polohy tyka, neviem ci je horsia lokalita ako Slnecnice, je to uplne na konci najvacsieho a najprepchatejsieho sidliska, z centra! som tam za kamoskou isla takmer hodinu, mimo spicky

stanulienkat
14. sep 2021

@sissy27 to ale asi bývaš na začiatku Dúbravky. Ja som dávno bývala v Dúbravke na konci, to bola smrť. Z tej Dúbravky je ďaleko úplne všade, je to koniec sveta. Oproti tomu su Snečnice luxus.

simsalabim
14. sep 2021

@zuzuliennka1 pozri, mna uz tato diskusia nebavi, kolko ludi, tolko chuti, opakujem, vyslovila som svoj nazor a mne sa Slnecnice pozdavaju, asi najviac mi vadi ten zapach cisticky, ktory obcas citit, ale chodievam okolo len obcas, neviem, ako casto ju je citit. Neviem, ci si z centra isla pesi, ale tie autobusy, co tam chodia - 91, 191 od Mostu SNP, a 90 od Eurovey su tam z centra do 15 minut. Aj v spicke, lebo petrzalske siroke cesty, Panonska aj DOlnozemska su siroke dvojprudove. Mam rodinu v Rusovciach, takze chodievam okolo, vacsinou autobusom, ale sla som uz aj MHD. Ak uz mame polemizovat o tom, ktora lokalita je dostupnostou horsia, tak ja sa prihovaram za Cunovo, Devinsku Novu Ves ci Podunajske Biskupice. Ale asi to bude vec nazoru, aj toho, ako tu lokalitu poznas a kam sa odtial musis prepravovat. Keby to bolo take hrozne, ludia tam byty nekupuju, a nekupuju ich ani v Jarovciach ani v Rusovciach. No a faktom je, ze tento smer este nebyva rano totalne prepchaty, i ked doprava je zhustena aj tam.

zuzuliennka1
14. sep 2021

@simsalabim ano. za 15min, ale chodi len raz za hodinu a staci jeden tukanec na moste a je z toho vyse hodina. a teda malokedy je to za tych 15min ako podla grafikonu, to jedine cez vikend. To je najvacsi problem - busy chodia dost zriedkavo a cez useky, kde aj najmensi problem sposobi zdrzanie aj cele rano

zuzuliennka1
14. sep 2021

@simsalabim a cez Dolnozemsku som chodila do skoly, ano dvojprudova, dokonca som isla priamym spojom spod Horskeho parku, ktory stal len na 3 zastavkach, poobede na prednasku som bola naozaj spod Horskeho parku na Ekonomickej za 10min, rano stacil maly problem na moste alebo na tej dvojprudovke a isli sme aj hodinu

simsalabim
14. sep 2021

@zuzuliennka1 nema zmysel sa o tom rozpravat, proste mame odlisny nazor. Maly tukanec moze sposobit zapchu vsade. Aj v tej Dubravke. Dokonca aj na elektrickovej trati, ak sa tam nieco udeje, tak Karlova Ves je odpisana (vyrastala som tam, poznam to). Grafikon liniek 91, 191 a 90 moc nepoznam, ale od netere a synovca viem, ze 91, 191, ktorymi oni chodia, chodia sice kazdych 20 min, ale striedaju sa, cize ak jedna ide 14.10, druha ide 14.20 a pod. a trasu maju rovnaku. 90 viem, ze chodi blbo, mimo spicky kazdu hodinu, to mas pravdu, v spicke castejsie. Ale cim sa tam nastahuje viac ludi, tym je vacsia sanca, ze linka zacne chodit castejsie, ci? A navyse, bude tam elektricka. Povedz mi lokalitu, z ktorej je bezproblemovy presun "do centra" a "tukanec" zapchu nesposobi. V BA vari taka ani neexistuje. Ci?

sissy27
14. sep 2021

@stanulienkat nebývam na začiatku, každopádne cez Dúbravku je to 6 zastávok, takže či ideš z konečnej alebo zo začiatku Dúbravky, nie je to veľký rozdiel. Medzičasom modernizovali trať aj električky, chodí naozaj každé 4min, takže dostať sa do centra nie je také “bolestivé” ako z Petržalky (bývala som tam 20 rokov a podstatne bližšie ako v Slnečniciach, takže viem porovnať). Plus teda v Dúbravke okrem električky jazdia aj busy, v špičke tiež tuším 4min interval, takže naozaj Dúbravka-centrum ide každú chvíľu niečo.
Slnečnice sú ďaleko ešte aj od samotnej Petržalky, áno, máš tam jedny potraviny, jednu škôlku, poštu a lekára netuším, ak sú, tak vyberať asi nie je veľmi z čoho. Je tam Trch, ale teda nezdá sa mi, že by tam boli nejaké bezpečné chodníky pre peších. Fungovať tam bez auta nie je podľa mňa reálne. Okrem toho tá čistička je obrovské mínus, vedľa toho by som fakt bývať nechcela.
To už potom Jarovce-Rusovce, aspoň nie si zavretá na jednom sídlisku.

zyxie
15. sep 2021

@simsalabim To, že sa niekde byty predávajú, ešte nič neznamená. Bohužial situácia s bytmi je taká, že napriek tomu, že ceny stúpajú a kvalita často pokrivkáva, všetky byty sa predajú. Ľudia potrebujú bývať a predá sa ešte stále každá "sračka". Pracujem v stavebníctve a stretávam sa s požiadavkami developerov na "kvalitu" - požiadavka je hlavne čo najnižšia cena výstavby. Problém je, že chyby sa často ukážu až po nejakom čase, a to už často s.r.o.-cka založená len pre výstavbu nejakej konkrétnej bytovky už neexistuje.