Miesto na dom pri Bratislave

10. júl 2022

Ahojte, chcela by som poradit, ktore mestecka a dediny pri Bratislave odporucate na byvanie.
Moje kriteria: dostupnost do BA vlakom a/alebo autobusom. V meste/dedine by mala byt skolka, skola aspon do 4. rocnika, potraviny, posta, lekaren, restauracia.
Paci sa mi okolie Malych Karpat kvoli moznosti ist do lesta. Pripadne nieco, kde je aspon cyklotrasa.
Dakujem pekne.

portret7
10. júl 2022

Zalezi od rozpoctu😉

lulu2014
10. júl 2022

Sv.Jur, Pezinok, … Modra

kris_tin257
10. júl 2022

Škôlka je v mnohých dedinách problém že nestačí na toľko detí, napr v chorvátskom grobe sa do škôlky nedostali ani 4rocne deti takže treba aj na toto myslieť

marci77
10. júl 2022

@kris_tin257 ani v Bernolakove
je to tu katastrofa so statnymi skolkami

ja by som odporucila napr. obec Cifer, mame tam znamych, byva sa im tam velmi dobre, stale sa tam nieco organizuje ....to nie, ako v tychto nasich BA satelitoch, kde nic nefunguje, v Bernolakove nemame ani zberny dvor 🙄

h2
10. júl 2022

@marci77 Tiež máme v Cíferi rodinu, zhodou okolností tam ideme dnes na návštevu. Čo sa týka infraštruktúry a podujatí, je Cífer porovnateľný s mestom, je tam fakt všetko.

marci77
10. júl 2022

@h2 ano, dokonca maju obecnu restauraciu na ihrisku ....ta je fakt super
aj skolky, skoly v pohode, ak tam mate trvaly pobyt, miesto dostanete ....tu v Bernolakove mozeme iba snivat

aj vlaky chodia odtial, da sa dochadzat do BA

je to sice uz blizko Trnavy ....ale do BA zase nie je tak daleko, mala som kolegynu, v pohode dochadzala

miavra
10. júl 2022

.

tykat
10. júl 2022

U nas je vsetko co pises, ja mam dokonca vsetko na dosah... akurat
- skolka/skola(do 9tky) plne na prasknutie (moje decka prijali),
- bus/vlak do BA na okraji dediny tj. 90% ludi tam musi dojst auto/bike/kolobezka ak nechces kracat 30min rano a 30poobede (byvame 5min chodze od zastavok)
- potraviny/posta/restauracia/ zmrzlina/detske ihrisko/lekaren aj doktori (dospelacky aj detsky) ale tiez bud auto alebo rezka prechadzka.
- boli zapchy, postavili obchvat doprava sa zlepsila o 100%
ALE zijem tu 16r, deti tu vyrastli od malicka, su plne samostatne vdaka blizkosti zastavok a nemenili by sme za nic ❤. Vela stastia pri hladani.

marci77
10. júl 2022

@tykat a aka je to obec?

tykat
10. júl 2022

@marci77 Miloslavov-cast Alzbetin Dvor

kris_tin257
10. júl 2022

@tykat do alzbetinho sa kamaráti presťahovali 7 rokov dozadu povedali že už by takú blbosť neurobili a presne preto čo píšeš, deti museli chodiť do škôlky do Bratislavy lebo ich tam nezobrali obaja robia v BA na vlak musia chodiť ráno autom lebo je to ďaleko, teraz už lepšie ako je R7 ale aj tak, veľmi ťažko sa im fungovalo teraz už aspoň staršia chodí so alzbetinho do školy ale tiež hrozilo že pôjde do ruzinova do poslednej chvíle nevedeli

tykat
10. júl 2022

@kris_tin257 my sme pred tymi 16r vobec nevedeli do coho ideme 🙈 uplne nahodou je nas do tesne v blizkosti zastavok, skoly a skolky a deti zobrali. Teraz uz chodia na SS a VS cize samostatne. Muz chodi autom, ja vlakom + mame HO. Milujeme to tu ale popravde byvat v inej casti dediny tak si bucham hlavu o stenu.

kris_tin257
10. júl 2022

@tykat veď práve to ti verím, to ste mali šťastie.
Ja keď idem za nimi no popravde už nechodím lebo je to strašne od ruky, ísť dvoma autobusmi k nim alebo autobusom a vlakom a potom asi 40 minút peši, no skoro 2 hodiny od nás z Petržalky kým sa tam dostanem. Keď tam ideme ako rodina berieme to ako celodenný výlet
My čo máme tu všetko na peši tak si neviem predstaviť tak fungovať kebyže žijeme tam.

tykat
10. júl 2022

@kris_tin257 ved to, ja som z prace doma za 45min ...ak nemeska vlak. Co je uplna pohoda.

h2
10. júl 2022

@marci77 Môj muž dochádzal z Cífera do BA skoro 20 rokov, od strednej školy.
@tykat Tiež bývame v Alžbetinom a tiež blízko školy a autobusovej zastávky (vlak trošku ďalej, ale stále v pohode). 😃 Sme tu 13 rokov, bola to vtedy úplne iná dedina, za posledné roky sa zmenila na nepoznanie. Ja už do BA nedochádzam, po roku som to vzdala a našla som si prácu v Šamoríne.

lauha21
10. júl 2022

My sme sa práve s mužom presťahovali do Hamuliakova - po R7 autom za 18min v BA. Škola/škôlka neviem ako funguje keďže deti ešte nemáme ale čo som počula miest je málo tak ako v každej dedine - škola je však veľmi pekne zrekonštruovaná. Ja milujem prechádzky pri Dunaji a je tu cyklotrasa do Šamorína. Autobusovú zastávku do BA mame 5min od domu ani to nie a v Šamoríne som autobusom do 10min autom za 5min - vybavujeme tam všetky nákupy keďže sú tam všetky potraviny, dmka a iné😁 samozrejme je obchod aj pošta aj v dedine, ale tak my používame auto každý deň a to sme ho tak používali aj kým sme bývali v meste.

autor
10. júl 2022

@portret7 300000-350000 eur. Pomohlo ti to?

autor
10. júl 2022

@kris_tin257 to vazne? To som ani nevedela. To je pre mna nerealne vozit dieta do Ba kazdy den. To by som nic nestihla. Odporucas radsej este vydrzat obdobie skolky v Ba a az ked bude schope samo dochadzat ist do domu? Cca 10 rocne?

autor
10. júl 2022

@lulu2014 aj tam byvas? Pocula som prave tam je to najhorsie s dochadzanim do Ba.

kris_tin257
10. júl 2022

No keď ti ani 4rocne dieťa nevezmú do škôlky tak je to na tebe či s ním ostaneš doma alebo mu nájdeš škôlku mimo dedinu a budeš ho tam voziť, kamarátka vozila dieťa na patrónku lebo blízko mala robotu. Viem že v alzbetinom je napríklad niekde aj súkromná ale ako je to tam s kapacitou neviem. Je problém v satelitoch že sa tam sťahujú rodiny ale nie sú tam školy a škôlky, tak preto píšem treba zvážiť aj tento aspekt. Napríklad ja bývam v Petržalke a nám zobrali do štátnej škôlky syna ktorý bude mať pri nástupe 2 roky lebo majú kapacitu a máme to 10 minút peši jeho tempom.
A čo sa týka ZŠ kamarátka čo to riešila v alzbetinom tak vraj náhradná ZŠ je v Ružinove čiže keď z kapacitných dôvodov by im nezobrali dieťa tam tak by ho zobrali do ruzinova.
Ja kým sú deti malé a nechodia na SŠ tak ja preferujem mesto majú tú škôlky škôlky lekárov krúžky a nikde ich nemusím voziť dostupnosť je peši prípadne busom ktorý chodí každú chvíľu.

lusyc
10. júl 2022

My sme si vybrali Malacky. Zohnala som si tu aj prácu, takze do BA dochadza len muž. Do škôlky deti zobrali, su tu skoly, ZUSka, krúžky, gymnazium. Do Karpát blízko, muž je tam vzdy ked má voľno, čiže dost často. Hoci blizsie by mu bolo z Lozorna, Perneku.
V Lozorne bude casom železnica. Je tam ozaj krásne. Priehrada na kúpanie, dlha cyklotrasa.
Len ja som chcela byt v meste, vsade na pešo.

autor
10. júl 2022

@tykat pred tymi 16 r. to mohlo byt skvele rozhodnutie. No potom nastal vyrazny boom a uz sa tam stavia vo velkom. To, co pisala @kris_tin257, ze maju jej znami, znie desivo. To by som si aj ja trieskala hlavu o stenu, ze som tam isla. Ja mam znamych, co byvaju vlakom, este o jednu dedinu dalej a ti, zase spominali, ze sa casto na vlak ani nedostali, ze boli tak preplnene a potom isli aj tak autom do BA.

autor
10. júl 2022

@kris_tin257 som tu aj anonymne preto, ze som slobodna matka. Takze pre mna by bola velka zataz chodit kvoli vsetkemu do Ba. Byvame v Ruzinove, kde mam vsetko napeso. No snivam o dome. Len ci si tym neusijem na seba bic.

tykat
10. júl 2022

@kris_tin257 v Alzbetinom teraz stavaju novy pavilon skoly, ide sa rozsirovat.
Len ono je to tak, rozsiria skolu ci skolku tak hura nahrnie sa tu kopec ludi s detmi a zase nie su miesta. A tak to ide dokolecka. My ked sme sa pristahovali tak bolo 12deti v celej skole (dcera isla akurat do 1.tr.) a rok predtym hrozilo ze skolu zrusia kedze mala len 8 deti a z toho 4 odisli na druhy stupen do vedlajsej dediny. Cize tu sa fakt "muchy otacali".
Len potom nastal boom a skoly, cesty, vlaky ...vsetko sa prepchalo a kapacitne nestihalo. Teraz sa vsetko buduje a rozsiruje len zase to nestiha s tempom ako pribudaju nove domy a ludia.

luccija
10. júl 2022

Moja srdcovka je Senec pekne male plne vybavene mesto, gymnazium, skoly, skolky, jazera, kusok Karpaty...dialnica, vlak

luccija
10. júl 2022

Ale dala som sa nahovorit na mensiu dedinu blizsie k Ba mame vsetko, ale do Senca chodim rada

autor
10. júl 2022

@luccija presne Senec zvazujem aj ja. Momentalne je tam vystavba domov. Nevies, ako je to momentalne so skolkami a skolami? A ci sa da v pohode dochadzat vlakom a ci nie su preplnene?

kris_tin257
10. júl 2022

Ak si slobodná mama ostaň určite v Ružinove, privodila by si si veľa komplikácií, na dome sa ti často niečo kazí nestaras sa iba o interiér ale aj o záhradu trávnik stromy strechu odkvapy a podobne. Dostupnosť, upratovanie domu, máš to jednoduchšie tam kde si, čas ktorý by si zabila cestovaním či staranim sa o dom radšej venuje deťom

tykat
10. júl 2022

My sme zatial nejaky velky problem s cestovanim nemali. Ako stane sa ze vlak meska ale da sa to.
Ak budete vyberat pozemok/dom tak sa tam chodte realne pozriet, poprechadzat, nech si tie vzdialenosti aj vyskusate... nie len developerske naucene frazy. Pozrite kde je zastavka, kde lekaren, kde obchod... aby ste nezistili ze obchod sice je 500m ale vzdusnou ciarou cez pole alebo po hlavnej ceste bez chodnika.

Ja ked si predstavim a teraz vidim co sme my zvazovali pred tymi 16r ...🙈 tak som rada ze niekto tam hore zariadil ze byvame tam kde byvame 😁

lulu2014
10. júl 2022

Nestazujeme si🙂. 20min vlakom na hl.stanici.