Mesto na bývanie - Bratislava alebo Košice

11. dec 2020

caute, sme z malého mesta a kvôli tomu sa chceme presťahovať do väčšieho mesta.. bývame na strednom Sk čiže nám je jedno či Košice alebo Bratislava.. podľa vás aké mesto je najlepšie či už v práci a kvality života vopred dakujem (taktiež doprava v meste )

viikkki
11. dec 2020

Za mna BA

simona1998
11. dec 2020

BA

sasesoe
11. dec 2020

Kosice su fajn, ale BA ma vzdy viacej moznosti + blizkost Rakuska a CR

makova333
11. dec 2020

Ja som rodena Bratislavcanka a v BA je ovela viacej moznosti na pracu, vela statnych uradov, kde sa da zamestnat, blizkost AT a CZ, viac odbornikov, skol...A doprava no ako kedy, ako kde a ako cim 😀 Ak ides rano v plnej prevadzke skol a zamestnani cca okolo 7-8-8.30 autom cez mosty alebo z Vrakune, tak sa ano su zapchy. Ak ides z okraja Petrzalky do Stareho mesta, tak pokojne 10-15 minut peso a si tam. V elektrickovych trasach tiez uplne v pohode.

pupavka89
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzka251
11. dec 2020

kazde ma svoje vyhody aj nevyhody. Moznov KE je vacsi klud, ale povedzme si pravdu, na vychode skapal pes, co sa tyka pracovnych prilezitosti, v tomtoje BA ovela lepsia.. takisto napr nakupy, viac moznosti asi v Ba a okoli.. ale vyhodou KE je zase mozno utolnejsie miesto neviem 🙂 ake mas peferencie. A dost dolezite su naklady, cena bytu, cena dopravy...

marci77
11. dec 2020

tiez odporucam BA, studovali sme tu s manzelom, aj sme tu zostali, najma kvoli praci....ale teraz, ked uz pracu z domu dovolia, kde je to mozne.....tak pripadne zvazujeme aj navrat naspat na stredne Slovensko, kde by sme mali nizsie vydavky na zivot, ale zase BA plat

dkethe
11. dec 2020

Urcite bratislava. Omnoho vacsie moznosti cestovania = lacnejsie, vacsie kulturne vyzitie, tri hlavne mesta v dosahu - cize nemas problem skocit na koncert do prahy a tak. Ja som v ke a toto su najvacsie problemy :( ked mi v spravach zahlasili vcera nejake lyziarske rakuske stredisko 3h od ba, az ma pichlo od zavisti :D

denkatn
11. dec 2020

ja by som vyberala podla toho, ci v aspon jednom meste nemate nejakych znamych byvalych spoluziakov alebo vzdialenu tetu. je to velmi tazke bez pribuznych s detmi. ja ked som chora, nema mi kto dieta zaviest do skolky, minule som ju musela zobrat so mnou k mojej lekarke ked mi brali krv, oona na to pozerala, niekedy by som z toho plakala. ale dame to, to len tak. pre mladych samotnych je kazde velke mesto v pohode.

fokuska
11. dec 2020

Myslim si, ze objektivne bude vediet porovnat len niekto kto zil aj v BA aj v KE. Inak si asi kazdy povie to svoje mesto :D
Ja som vyrastla v KE a aj tu pracujem a je tu dost statnych uradov, aj odbornikov, aj moznosti zamestnat sa, aj dost skol aj moznosti nakupov :D v tomto smere mi tu nechyba nic.

Co vidim ako nevyhodu - ze su tu Kosice a Presov a potom dookola "nic" - teda ano, ine mestecka a dediny, ale tie neponukaju takmer nic viac, alebo naopak dodatocne nieco co Kosice nemaju.
Co sa mne paci na zapade Slovenska (a co sa mi pacilo ked som bola v Nemecku, Francuzsku...) je to, ze mas viac (aj ked mozno mensich) miest blizko pri sebe, ktore su "rovnocenne" z hladiska toho co ponukaju (byvanie, praca, skoly, lekarov, nakupy...). Je medzi nimi lepsia dostupnost a teda celkova ponuka v okoli v hodinovom dojazde je vacsia ako v jednom velkom meste. Napriklad Trencin - do takej hodiny mas Dubnicu, Nove mesto nad Vahom, Zilinu, Piestany, Trnavu.
Z Kosic toho ale vela nemas, lebo v hodinovom dojazde praveze vsetko ide do Kosic - nemam dovod ist do Spisskej, levoce, Michaloviec, Roznavy, lebo tam nie je nic co nemaju Kosice - praveze odtial chodia do Kosic, pretoze u nich je toho vsetkeho malo.
Tak isto zahranicie - zapad ma blizsie CR aj Rakusko. Z Kosic mas kusok do Madarska, ale tiez tam nie je nic zaujimave co sa tyka pracovnych ponuk alebo vybavenia (aby to bolo atraktivne napr. na byvanie, tie dedinky nie su take atraktivne ani obcianskou vybavenostou ani obchodmi....). Ano, mame blizsie Tokaj a na nakupy Miskolc, ale zapad ponuka tych moznosti ovela viac.

Na druhej strane - nehnutelnosti su v Kosiciach stale lacnejsie ako v BA, aj okolite obce a ceny stavebnych pozekov a domov a v Kosiciach je podla mna dostatok prilezitosti zamestnat sa. My sme tu spokojni 🙂

jaskolka
11. dec 2020

Žila som v Košiciach dosť dlho, v Bratislave síce len krátky čas, ale neprirastla mi BA k srdcu, Košice nejako na prvý pohľad dacim ma získali.Pracovné možnosti sú asi lepšie v BA, na druhej strane Košice sú také "utulnejsie". Ale zase, zvykne si človek všade, tak sa jedine rozhodnúť podľa "prvého pocitu" alebo toho, či niekde mate trebárs príbuzných, priateľov. Ak nie, tak ja by som dala na ten prvý pocit, u mňa to boli Košice a bola som tam spokojná 17 rokov. Len kvôli svadbe potom už som sa presťahovala za manželom

sarita510
11. dec 2020

Košice isto nie čo si ...to je len pre takych co sa tam narodili a su zvyknutí max pre študentov...

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
margaretka_
11. dec 2020

Zaujimava debata. Ja som z PO, par rokov som zila v KE a na mna to uz je privelke mesto. A aj z PO ideme do mensieho 😀

deti95060810
11. dec 2020

z Ba máš blízko Viedeň , Rakúsko, A z Ke akurát tak Ukrajinu....nič proti Ukrajine ,ale tam sa asi moc nezamestnáš....😉
Takže Ba

fokuska
11. dec 2020

@sarita510 :D :D :D :D to co je za argument, ze je to len pre takych co sa tu narodili a pre studentov? :D Zila si tu niekedy?

pupavka89
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
snezienka33
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
snezienka33
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
babalenka
11. dec 2020

Ja by som šla do Košíc mne sa viac páčia ako Ba

herriett
11. dec 2020

Nuz, mna by veru do BA nedostal nikto. Ano, je tam viac pracovnych moznosti, ale mne sa to mesto nepaci.

dkethe
11. dec 2020

@snezienka33 aj ja som sa vratila z prahy, povazujem to vsak za jednu z vacsich chyb v zivote.

jakoma
11. dec 2020

ja som vyrastla pri Kosiciach a zijem pri Kosiciach, mame tu rodiny, pracujeme v KE. Pre mna to nie je srdcove mesto, je to velke mesto a tym to konci, ostali sme tu (okolie Kosic je pre mna srdcovka). do BA by som nesla, ak by som si mala vybrat mesto, tak take, ktore sa mi fakt ze paci, posobi na mna dobre .. mozno ZA, BB

makova333
11. dec 2020

@herriett
@jakoma baby a mozem sa spytat preco nie BA?

herriett
11. dec 2020

Ja som napisala preco-nepaci sa mi to mesto. Urcite ma aj krasne zakutia a miesta, viem si predstavit spoznavat jej krasy par dni, ale zit by som tam nechcela.

herriett
11. dec 2020

@jakoma B.B je krasne mesto. Take malebne-studovala som tam. Ale uz aj tam vsade vyrastaju velke nakupne centra...

maximilie
11. dec 2020

Ke

makova333
11. dec 2020

@herriett pytam sa preto, ze na mna BB a Zilina su strasne depresivne mesta. KE nieee, ziadny vychod, mne vadi to narecie, nic nerozumiem 😀 Pekne mesta pre mna su Banska Stiavnica, Martin, Trenčín, Nitra...

maximilie
11. dec 2020

@makova333 neboj, v Košiciach sa s tebou nebudú rozprávať nárečím, jedine že prídes do takej ,,dedinskej" spoločnosti .... Aj na západe máte nárečia, ktoré sa nedobre počúvajú 😅
Ale uznajme, čo je to za otázku??? Ľudia z KE budú tvrdiť KE a naopak.... Každý má bližšie k tomu, odkiaľ pochádza, kde má rodinu, priateľov...domov

makova333
11. dec 2020

@maximilie suhlasim, ze kazdy bude mat blizsie tam kde ma rodinu. Ja si vsak viem predstavit byvat aj inde ako v BA (aj ked som tu spoko), len si neviem predstavit byvat na vychode. Vylety ok, dovca ok, len byvat nie, pre mna by bolo daleko vsade odtial. Ale teda kazdy ako mu vyhovuje 🙂