Mám predať polovicu pozemku?

6. máj 2020

ahojte. viem ze toto je dotaz skor na modru strechu ale skusim najprv tu. mate pre mna skusenost radu ci a ako sa da predat polovica pozemku? ide o zahradu 10 arov kde pokojne by mohli byt postavene dva domy. byt z toho dva pozemky. ako to treba pravne/stavebne/fyzicky katastralne rozdelit ze sa pozemok rozdeli na polovice tak aby jedna mohla byt ponuknuta kupcovi a druha ponechana povodnemu majitelovi?

andrea_82
6. máj 2020

pozemok v zastavanej časti obce sa dá rozdeliť, treba zavolať geodeta, ktorý to vymeria a podať na kataster.

hami3
6. máj 2020

Ak to chcete predať musia mať oba pozemky prístup. Ako píše Andrea treba geodeta na rozdelenie pozemku. A potom už len ponúknuť na predaj.

irusa
6. máj 2020

nepredávaj...raz to budeš ľutovať

bubinko1506
6. máj 2020

Ahoj, aby sa to dalo rozdelit, musia mat oba pozemky pristupovu cestu. Potom uz pozemik zamera geodet. Mozem poprosit blizsie info o pozemku do ip? Hladame zahradu😊. Dakujem.

n_i_ka
6. máj 2020

Ak je to polovica treba urobiť vyporiadanie podielového spoluvlastníctva a spolu s GP zavkladovat do katastra nehnuteľností. Ak sa nevyporiada budete mať dva pozemky a v oboch jednu polovicu ( potom sa dá spraviť zámenna zmluva). A až potom to vieš ponúknuť. Záleží od umiestnenia pozemku či to vie byť aj hneď stavebný pozemok 🙂

eriksonka1234
6. máj 2020

My sme takto predali pozemok a do dnešného dňa to ľutujem. Čím ďalej, tým viac...

simsalabim
6. máj 2020

treba si aj overit, na akom pozemku povoli stavebny urad stavat - myslim nielen to, ci je to stavebny pozemok, ale aj rozlohou. Aby ti neostali 2 pozemky, na ktorych sa stavat nebude dat. Inak by som pozemky dala rozdelit, ale predala by som ten druhy, len ak by som potrebovala peniaze na stavbu domu na mojom. Inak je pozemok lepsia investicia, ako peniaze v banke.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
6. máj 2020

dakujem vsetkym za rady a postrehy. je to iba v urovni uvah... je to dlhy pozemok medzi dvomi cestami cize pristupove cesty su. a susedia napr. maju bezne dom na hornom a na dolnom konci. a iba to odhadujem ze 10arov je dost mozne ze ich je 12 fakt si nie som ista.... ja chapem ze pozemok je najlepsia investicia.. ale pytam sa ze na co? je tam velmi vela roboty. ked fyzicky nevladzeme platime brigadnikov cize ta udrzba rocne urcite vyjde okolo 1000eur len aby to nechatralo plus stovky hodin casu nasho prace okolo toho. iba pokosit trva aapon 6 hodin... viem ze doba s realitami teraz nic moc. tento pozemok ma sentimentalnu hodnotu pre rodicov najma. neviem ja by som ovela radsej miesto neho kupila byt a prenajimala ho. bolo by to ekonomicky vyhodnejsie podla mna aj casovo efektivnejsie. respm uvazujem nad tym kompromisom ze predat polovicu. aby bola ta udrzba znesitelna. plus aj netusim ci je financne lepsie aj z pohladu kupcov predat jeden velky pozemok alebo dva mensie... byty sa lepsie predavaju mensie ale ze ako je to s pozemkami to netusim...

anavivana
7. máj 2020

Ahoj, viem, že si písala, že je to v rovine úvahy. Ale ak by Ti to nevadilo, mohla by si mi prosím napísať IP? Ak sa neozveš, rozumiem. Ďakujem.

h2
7. máj 2020

Ahoj, ja som geodetka a takéto veci robíme úplne bežne. Pozemok môžeš rozdeliť na polovicu, alebo z neho oddeliť ľubovoľnú časť. Ak nevieš, akú má presne výmeru, zistíš to z katastra nehnuteľností (www.kapor.sk). Ak budeš s niečím potrebovať poradiť, pokojne sa ozvi.

h2
7. máj 2020

@bubinko1506 Ahoj, pozerám, že si z BA. Moja mama má záhradu na predaj. Je v Podunajských Biskupiciach, na ulici Svornosti, neďaleko Kauflandu. Je to veľká záhrada, 905m2.

bubinko1506
7. máj 2020

@h2 super, dakujem za info. Pisem IP😊

jaroe
10. máj 2020

Podám ti jeden pohľad kupca - za mňa pozemok min. 7 árov, aj to je už kompromis len kvôli financiám. Stavať na menšom, to radšej ostanem v byte. RD pre mňa znamená hlavne súkromie a to si pri tých dnešných mikrpozemkoch so susedom s každej strany neviem predstaviť.