Ahojte!
Sme rodina maďarskej národnosti, žijeme v Bratislave už dlhé roky. Náš syn má 3 roky a od septembra pôjde do škôlky. Zvažujeme či do slovenskej alebo maďarskej. Doma všetci hovoríme po maďarsky, slovenčinu počuje na ihrisku, v obchode, na úradoch, atď. Sem-tam s ním ja hovorím po slovensky, ale žiaden extrém 🙂 Momentálne vie pozdraviť, vie po slovensky pomenovať niektoré farby, dopravné prostriedky, zvieratká a ešte nejaké náhodné slovíčka, ale to je všetko. Ak sa ho niečo pýtajú po slovensky, zatiaľ nerozumie. Nevie tvoriť vety. Moja otázka je, hlavne na rodičov v podobnej situácii (nie nutne s maďarským jazykom, ale celkovo s cudzím jazykom na Slovensku), či by zapísali dieťa do čisto slovenskej škôlky alebo ak tak urobili, aké mali skúsenosti? Ako rýchlo sa dieťa naučilo po slovensky? Nebolo traumatizované? Ako sa k nemu chovali ostatné deti? Vedel vytvoriť priateľstvá? Vopred ďakujem za odpovede.
P.S. Poznámky typu na slovensku po slovensky si neprosím. Táto otázka je o niečom úplne inom 🙂
@becky211
Urcite slovenska skolka aj zakladna skola, ak chcete aby dieta studovalo v slovencine, napr. aj na vyske. Ak planujete mu zivot skor v madarsku, tak potom to nemusi byt.
Dlhe roky som zila v zmiesanom uzemi s madarmi a ti vzdelanejsi, rozhladenejsi vzdy davali deti do slovenskych skol - tieto deti maju vacsiu sancu si tu spravit skoly, mat dobre pracovne pozicie. Deti, ktore chodili iba do madarskych skolok / skol vacsinou koncili ucilistami a sli do sluzieb.
Určite do slovenskej.. moja babka býva na dedine 35km od Ba kde hovoria všetci po maďarsky.. susedia dali svoje deti do maďarských škôl, obe sú už pubertiacky a ledva rozprávajú po slovensky a tomu teda ja vôbec nerozumiem ( a to maďarsky viem). Proste keď niekto žije tu a ma v pláne tu zit aj naďalej nerozumiem prečo neovládajú slovensky jazyk🤦♀️
@becky211 podla mna zalezi na tom, kde chcete zit, kym vystuduje. Ak na SK, tak slovensku skolku i dalsie skoly. Moj bratranec do skolky nechodil a ked mal nastupit do prveho rocnika, narychlo ho ucili slovencinu, ale slo to uz tazsie. Podla mna male dieta sa lepsie nauci a bude to mat v buducnosti lahsie aj na zakladnej, strednej, vysokej...
@zmrzlinka2021 dakujem aj za tento nazor a radu. Avsak nemyslim si ze treba takto generalizovat. Ja som chodila na maďarskú školu, rodiny z oboch strán iba po maďarsky hovoria (tým pádom doma aj ja) a jednu univerzitu mám úspešne dokončenú a študujem už na druhej, tu na Slovensku. Asi to závisí aj od človeka.. neviem 🙂
@becky211 určite nejdem písať na slovensku po slovensky, ale dám pohľad z inej strany. Ako manažérke sa mi stalo, že som mala na pohovore skvelého kandidáta, ale nemohla som ho prijať, pretože nevedel spisovne slovensky slovom aj písmom. Rozumel aj hovoril slovensky, ale nie spisovne. A sú zamestnania, kde tú spisovnú slovenčinu slovom aj písmom musíš ovládať. Teraz robím headhuntera, pre klientov vyhľadávam kandidátov hlavne do stredného a vrcholového manažmentu a občas nemanažérske ale špecifické odborné pozície. Mala som na začiatku corony kandidáta, super CV, skvelé zručnosti, gramatika v poriadku, ale brutálne naozaj brutálne silný prízvuk. Až tak, že to proste klientovi vadilo, keďže išlo o manažérsku pozíciu, ktorá potrebovala veľa rozprávať a reprezentovať. Ak chceš, aby tvoje dieťa robilo vo výrobe za pásom, tak je to jedno. Ale ak chceš, aby robilo kvalifikovanejšiu prácu, tak je potrebné vziať do úvahy aj toto. Nie je to len o škole, skôr je to o postoji a prístupe. Veľa ľudí má pocit, že som maďarskej národnosti a no a čo, že neviem spisovne po slovensky. Ale na druhej strane sú nespokojní, že nedostanú prácu, kde tá spisovná slovenčina je potrebná.
@becky211 urcite to nechcem zovseobecnovat, pisem asi skor o tej pravdepodobnosti a o tom s cim som sa ja stretavala, kedze ja som s madarmi dost fungovala.
@becky211 Určite na slovenskú školu...maďarsky jazyk bude vedieť vďaka vám a zase slovenský jazyk (spisovnú slovenčinu) sa naučí v škole
@fairyprincess ďakujem. Na akej úrovni ste ovládali slovenský jazyk keď ste začali škôlku? Ide mi o to, že môj syn teda veľmi nevie a nechcem aby bol odstrčený alebo neprijatý do “partie” preto, že nerozumie.
Bratranec dal deti do skolky aj skoly v rakusku, ziju v kitsee. Deti behom pol roka v skolke vedeli komunikovat uz celkom dobre. Nemecky predtym nevedeli
Susedia oproti nam su zo Srbska. Chlapec siel do skolky s tym, ze slovensky nevedel. Po pol roku komunikoval uz pekne (stretavame sa) a teraz konci prvy rok skolky, rozprava pekbe a dokonca bez prizvuku
Myslim, ze slovensky sa z ihriska, obchodu a uradov nenauci. Po uradoch kolko chodi male dieta? V obchode max pozdravi. Ihriska-ak ho das do madarskej skolky a skoly, bude mat madarsky hovoriavich kamaratov a s nimi travit cas.
Ak planujete na sk zostat, dajte do slovenskej skoly. Ak sa v blizkej dobe stahujete do Madarska a sk pre vas nema perspektivu, dajte do madarskej.
Ak by som mala moznost, radšej by som svojmu dietatu venovala moznost vediet dva jazyky perfektne tzn doma madarsky, v skolke a skole slovensky
Syn ma v skolke chorvatske deti a vobec to deti neriesia. Obzvlast v ba sa najdu cudzojazycne deti, my mame v okoli aj polske, spanielske, francuzske..
@becky211 trosku mimo otázky, ak sa nenahnevate. Na výške som mala 2 spolužiačky, ktoré chodili do tej istej školy. Ale jedna chodila do maďarskej casti a druhá do slovenskej časti. Počas štúdia bolo evidentné, že slečna z maďarskej školy mala obrovský problém hlavne na ústnych skúškach. Ona sama bola nešťastná a nahnevaná na rodičov, že nevie poriadne po slovensky a že je oproti ostatným študentom v značnej nevýhode 🍀
Teda obe spolužiačky s maďarskou národnosťou zhodnotili, že svoje deti dajú určite do slovenských škôl 🙂
Ešte aby som upresnila moju otázku, aby neutiekol kontext 🙂 nejde o to, či sa naučiť po slovensky alebo nie (samozrejme, že áno, aj my - manžel a naše rodiny hovoríme po slovensky). Ide mi o dušu môjho syna 🙂 aby tam nechdoil s nechuťou, so strachom, so stresom, s plačom, atď. S týmto niekto skúsenosti? 🙂
@becky211 so stresom dieta moze prist aj do skolky, kde dokonale rozumie a spoznava, ak tam nie je laskavy pristup uciteliek, pekne prostredie...
@becky211 ak máš stres ty z toho, že dieťa bude chodiť do slovenskej škôlky, tak bude mať aj dieťa, lebo ho na neho prenesieš. Poznám niekoľko rodín s maďarskou národnosťou a nepočula som ešte o tom, že by dieťa malo stres z toho, že chodí do slovenskej škôlky. Ak tvoje dieťa vie, že žije na Slovensku, že slovenčina je iný jazyk ako maďarčina, tak nie je dôvod na stres.
@becky211 tak za ten stres. Napr suseda Srbka co ju spominam vyssie sa velmi bala o syna. A syn vysmiaty ako leco, ze v skolke je dobre. Porozpravaj sa s ucitelkami. Podla mna nebude syn ziadna rarita a aj ucitelky uz maju zmaknute ako zapojit do kolektivu dietatko, ktore vsetko nerozumie
Do septembra je ešte času celkom dosť, prepnite doma na slovenčinu a od septembra do slovenskej škôlky. Ako baby píšu, keď pôjde na základnú a strednú školu, budeš rada ak bude vedieť po slovensky. A koniec koncov, žijete na Slovensku a nie v Maďarsku, takže jeho primárny jazyk by mala byť slovenčina. My máme kamarátov - dve rodiny kde otcovia sú maďarskej národnosti a keď počujem, že na tých malých stále len po maďarsky rozprávajú , napriek tomu že nijaký Maďar okolo nich nie je ( a dokonca ani ich manželky nie sú madarskej národnosti ) tak mi to príde až neslušné.
ak tu planujete zit dlhodobo, potom je rozumnejsie dat do slovenskej.
@zmrzlinka2021 samozrejme, budeme dbať aj na toto 🙂 som veľmi výberavá :D
@becky211 tak ak prídeš na návštevu k niekomu, kto maďarsky nehovorí, alebo oni prídu k tebe, je podľa mňa neslušné rozprávať sa medzi sebou maďarsky. A podľa mňa na toto narážala pauli. Proste ak sme niekde skupina ľudí, má sa hovoriť jazykom, ktorým hovoria všetci. To je ako šuškanie, to tiež nie je slušné v spoločnosti.
@becky211 my sme mali takých susedov - doma len po maďarsky, deti dali do škôlky aby sa naučili aspoň trochu po slovensky, potom ich ale dali zas do maďarskej školy...
V škôlke obe deti prvý rok trpeli (boli tri roky od seba, takže nechodili naraz spolu), pretože im nikto nerozumel a ani oni nerozumeli nikomu. Nevedeli sa vypýtať na wc, nevedeli sa zapojiť do hier, každé ráno neskutočný rev, lebo tam nechceli chodiť.
Ja by som odporučila buď deti do nástupu do škôlky naučiť aspoň trošku po slovensky (aby aspoň základné veci rozumeli, alebo vedeli sa vypýtať na wc, napiť...), alebo skúsiť nájsť škôlku, kde niekto z personálu vie trošku maďarsky, aby aspoň na začiatok vedela tá osoba pomôcť.
Sice ni BA ale pridam skusenost.tiez sme madarska rodina , ale syna sme dali do slovenskej skoly
Do skolky preto do madarskej lebo do slovenskej uz ho neprijali
Takze on isiel tak do zakladnej skoly ze vedel oba ahoj a dovi
Prvy tyzden preplakal i ked aj ostatne deti boli madarske len na hodinach sa rozpravali po slovensky. A syn za 3 mesiace sa naucil po slovensky tak ze jedna mamicka kt.bola full slovenka iba kukala ze vsak on je slovak jak repa. 😅
Ja som chodievala do mad.skoly a veru naozaj dobre som sa naucila po slov.iba v robote , . Moja segra tiez do mad.skoly ale ona uz vobec nevedela pouzivat slov.jazyk, nic si nevedela vybavit na uradoch , nikde .darmo mala 1 zo slovenciny vysla zo skoly a nevedela ani makke f po slov. Takze ja som bola rozhodnuta ze syn pojde do slov.skoly a nebanujem, je ovela smelsi, neboji sa vypytat hoci co hoci kde o tom ani nehovorim ze ked ideme niekde na vylet alebo do fun areny najde kamosov za 3 min.keby neovladal takto jazyk mal by to ovela tazsie
@becky211 No mne osobne príde neslušné, keď dvaja ľudia čo jediný vedia rozprávať iným jazykom ako 10 ľudí okolo nich + vedia aj ten jazyk čo ostatní a sú spolu všetci vonku rozprávajú jazykom, ktorým vedia len oni.
Mne je to osobne veľmi nepríjemne, niečo ako keď prídem k vietnamkám na nechty a oni si tam niečo medzi sebou rapocú ich jazykom a pozerajú pritom na mňa.
@h2 ale pauli píše o tom, že je niekde skupina ľudí napr. na chate a jedny z nich hovoria po maďarsky a hovoria po maďarsky aj pred ostatnými, pričom ostatní im nerozumejú. My ideme niekedy na večeru s mužovým kolegom a jeho ženou. On Švéd, ona Nemka, tak sa bavíme nemecky a ak mužovi chcem niečo povedať, tak mu to poviem pred nimi nemecky, nie slovensky. Bolo by to podľa mňa neslušné, lebo by nevedeli, o čom sa bavíme.
Rýchlo. Som z oblasti kde sú vyslovene maďarský, hovoriace dediny a kopec deti prvýkrát počuje slovenčinu v škôlke. Do pol roka bude vedieť v pohode hovoriť. Ja by som dala do slovenskej nech sa naučí kým pôjde do školy a doma by som pokračovala v maďarčine.