Kúpa bytu na prenájom – súčasná situácia v Bratislave

gemerka17
15. aug 2021

Ahojte, nájde sa nejaká dobrá duša a má teraz prehľad, ktorá by mi objasnila aká je teraz situácia na trhu ohľadom kúpy bytu (ako uloženia peňazí) a následne jeho prenájom. Koľko izbový byt sa najlepšie prenajíma ? Aké sú ceny bytov ? Resp. čo je to dobrá cena. Tiež lokalita čo sa prenajíma a predáva ? Ako kúpiť byt výhodnejšie ? Čo je to vlastne momentálne dobrá ponuka ? Ďakujem.

sasa1310
15. aug 2021

@gemerka17 najideálnejšia je novostavba, čím menší tým lepší. Lepšie sa prenajme pre jednotlivca. Zároveň aj menej starostí s nájomníkom. Čím ich je menej, tým menej starostí. A čím skôr kúpiš, tým lepšie. Ideálne je kúpiť aj byt priamo od developera. Rozostavaný byt, kde dáš len zálohu a dokým ho dostavajú, už za to obdobie stúpne na hodnote. Cena ti samozrejme ostáva.

miavra
15. aug 2021

m

conta22
15. aug 2021

Tak ako sa píše vyššie, za nás prenajímame v Ružinove novostavbu 2izbovy, oproti obdobi pred covidom sme šli o 50€nižšie s najmom a nájdenie nájomníka nám trvalo cca mesiac …ceny prenájmov išli dole kvôli covidu, ľudia hľadajú malé byty skôr a lacnejšie plus dosť je požiadavka lokalita novostavba a parkovanie

gemerka17
autor
15. aug 2021

Novostavby sú výrazne drahšie. Áno to bude pravda, že na prenájom menší byť. 1 ci 2 izbový. Väčší bude problém. Potrebujeme skôr uložiť peniaze a do bytu je to najvhodnejši nápad. Aj keď teda zarob z nájmu nebude veľký predpokladám vzhľadom na situáciu.

guiseppinka
15. aug 2021

Mame novostavbu kupenu od developera. Najskor sme tam mali par, ale ti nam odisli (kupili svoj), teraz je tam 1 najomnik. My sme to riesili cez realitku, neskutocne sikovna zenska. Ona vybavila vsetko, nakolko sme mimo svk a este aj hranice boli zatvorene a nedalo sa dostat sa na svk. Zalezi kolko mate prachov k dispozicii. Ak mate znacnu cast nasetrenu, sla by som do hotoveho, ak nie vela, tak kludne do stavby z papiera...

Lokalita? Kazdemu vyhovuje nieco ine, niekto chce stare mesto, niekomu viac pasuje ruzinov alebo vajnory, niekto ma stred zaujmov v petrzalke... Kedze je ba velka, tak problem s najomnikmi nebude... Velkost bytu tiez zalezi od toho, komu chcete prenajimat - ci nejaki robotnici, studenti, jeden alebo par. Podla toho riesit aj velkost bytu. Co sa tyka ostatnych otazok - co je dobra cena, co je vyhodnejsie kupit je vsetko velmi subjektivne... Neviem na kolko poznas bratislavu... Ak by si mala zaujem, viem ti dat kontakt na tu "nasu" realitacku. Minimalne by ste sa zorientovali v ponuke...

guiseppinka
15. aug 2021

@gemerka17 a zabudla som, ze zabudnina velky zisk z prenajmu, pokial budes mat na byt vzatu hypo. Treba ratat s danou z prenajmu, pokial to chces naozaj oficko... Ale v konecnom dosledku budes stale v pluse, lebo peniaze sa ti zhodnotia...

gemerka17
autor
15. aug 2021

@guiseppinka som z Bratislavy. Bývame tu. Nejde nám o zisk z prenájmu ale o uloženie peňažných prostriedkov. Hypo nebude treba, platba bude v hotovosti. Na základe tejto výhody co ponúkame z našej strany, ocakam aj lepšiu cenu resp. minimálne väčší priestor na dohodu na cene. Trh nehnuteľností momentálne nepoznám ale treba ho spoznať, keďže nás toto caka

guiseppinka
15. aug 2021

@gemerka17 tak tym padom by som ja osobne riesila nejake projekty tesne pred dokoncenim, ak take budu volne alebo pozerala co je volne v sume, ktoru mate...

sasa1310
15. aug 2021

@gemerka17 sú síce drahšie novostavby, ale im aj rýchlejšie stúpa hodnota. Starému bytu za 3 roky stúpne hodnota o polovicu menej ako novostavbe. Kiežby aspoň o polovicu.

guiseppinka
15. aug 2021

@gemerka17 lebo nema zmysel ist do projektu z papiera, lebo to su minimalne 2 roky...

sasa1310
15. aug 2021

@gemerka17 nikoho nezaujíma hotovosť. Každému je jedno či zaplatíš skôr alebo neskôr. Určite nepôjde nejako rapídne s cenou dole kvôli tomu.

gemerka17
autor
15. aug 2021

@guiseppinka to viem, preto 2 roky čakať nebudeme. Chceme kúpiť teraz a nie čakať.
@sasa1310 lepšie ako čakať 2 mesiace kým schvália úver atď. Niekto potrebuje peniaze teraz bez zbytočných starosti banky.

sasa1310
15. aug 2021

@gemerka17 to je síce pravda, ale banka dnes netrvá dlho. Okrem toho nikto ti nepôjde s cenou niekoľko tisíc dole kvôli 1-2 mesiacom. Tiež som nepredala byty lacnejšie tým, ktorí si mysleli, že hotovosťou bude jednoduchšie. Okrem toho, veľa nehnuteľností, ktoré sú na predaj, je založených, čiže tak či tak im to trvať bude. Tak im to je úplne jedno

sasa1310
15. aug 2021

@gemerka17 a ja osobne by som na kšeft starý byt nekupovala. To nie je vhodná investícia

mistymay33
15. aug 2021

@gemerka17 ja prenajímam byt uz cca 10 rokov. Mam starsi byt v Petrzalke, je kompletne prerobený, zvnútra je ako novostavba. Nikdy nebol problem s prenájmom, cenu som tam mala skoro ako v novostavbe. Ale v ramci Petržalky mam top lokalitu co sa tyka dochádzania. Teraz cez koronu bol teosku problem, s cenou som musela ist o 50 eur nizsie ako pred korunou. Hlavný benefit pri prenajme co som si vsimla je pristup do centra, a obrovská výhoda je moznost parkovania. Na to sa kazdy pyta. Inak vyberaj lokalitu, ktora ma v case špičky najmenšie zapchy. Neviem ci je novostavba výhodou, lebo tam si pýtajú vyssi najom, a nie kazdy si vyberie tuto moznost. Podla mna pôjdu radsej do staršieho zrekonštruovaného za menej penazi. Teraz velmi ficia Slnečnice na konci Petržalky, to je normalne cela nova štvrť a je tam neskutocne vela bytov na prenajom. Ludia to celkom vyhľadávajú, je to taka štvrť pre mladých s kompletnou vybavenosťou.

guiseppinka
15. aug 2021

@mistymay33 nemas nejake info o slnecnicniach? Lebo teda par rokov som sice z ba, ale ked ideme cez nu, tak stale kukame, ze ako sa to tam rozsiruje... Kedysi na zaciatku (tych 10 rokov dozadu), na to teda bolo pocut viac nedostatkov ako pozitiv...

sasa1310
15. aug 2021

@guiseppinka ja tam mám byt.

guiseppinka
15. aug 2021

@sasa1310 a ako sa ti tam byva? Lebo rozmyslame este nad investiciou, len sme nenasli zatial nejaky projekt, ktory by mal normalne ceny...

sasa1310
15. aug 2021

@mistymay33 tu nejde o to ako ho prenájme, ale koľko jej nadobudne hodnotu za tie roky prenájmu. Nikdy starším nezíska toľko, čo novým bytom.

sasa1310
15. aug 2021

@guiseppinka nebývame tam. Máme ho investične.

guiseppinka
15. aug 2021

@sasa1310 som si aj myslela😂 vdaka aj tak

sasa1310
15. aug 2021

@guiseppinka ale v pohode sa tam býva. Všetko ok. Zdvojnásobil svoju hodnotu za 3 roky.

guiseppinka
15. aug 2021

@sasa1310 pekne, my sme zatial za rok ziskali cca 40%

sssss123
15. aug 2021

tiež sme uvažovali že investujeme a budeme prenajímať, nakoniec sme to zavrhli, ale ako Vás čitam ste ma inšpirovali, tak som si pozrela ceny bytov v Slnečniciach a Jarabinkách, tieto projekty ma v rýchlosti napadli, zamerala som sa na 2 izbáky, lebo nad takými sme uvažovali, len tie byty sa mi zdajú trošku malé, ale asi je to teraz in, ja na tvojom mieste pozriem reality.sk a prelúskam lokality a ceny, u mňa je top Ružinov, ale možno nájdeš aj niekde inde niečo prijateľné

saja1
15. aug 2021

Co sa tyka trhu, je to masaker. O male byty je bitka a preto pochybujem ze ziskas nejaku zlavu vdaka platbe v hotovosti. Na druhej strane moze ti to pomoct ak bude mat majitel troch zaujemcov, mozno ta uprednostni. Inak by som odporucala vybrat spravnu lokalitu- nie vrakuna, nie vlcie hrdlo, nie stara vajnorska. Myslim ze vek domu je menej dolezity.

engynka
15. aug 2021

Ja prenajimam malinky 2izbak v Dubravke novostavba. Zatial sa mi osvedcili mlade pracujuce pary. Finance to pre nich nie je narocne a zaroven maju dostatok sukromia (ako byt v jednej izbe za 300€), tiez som nikdy nemala vdaka parikom problem typu neporiadok, znehodnoteny byt alebo party a rusenie nocneho kludu. Toez teda zaklad aspon 1 parkovacie miesto. Tiez teda podla mojich sucasnych a byvalych najomcov vzdy zena chodila elektrickou a chlap autom - takze íMhD tiez dost zavazi.
Kvoli covidu mi jedny odisli ale za to hned do mesiaca za rovnaky najom mi realitka nasla novych. Ja na najom odporucam realitku - sikovny makler ti urobi ako keby prve sito a nedohodi ti bars koho ale fakt najomcov, ktori ti zostanu dlhsie. A tiez realitka da kvalitnejsiu zmluvu ktora je vzdy v prospech zakaznika teda prenajimatela
Na zaver teda urcite to nie je financny zarobok ale za 6 rokov (kupovane z papiera) byt stupol na hodnote o 30% a to je teda “len” Dubravka. Taka Petrzalka, Nove Mesto ci Ruzinov este vic museli stupnut.

evaachesa
15. aug 2021

Prenajímame 1 izbový byt v Ružinove, komplet rekonštrukcia a zariadenie. Pred covidom sme ho prenajali hneď, teraz počas kovidu to trvalo 2 mesiace a cenu sme znížili našťastie len o 10€. Keďže teraz väčšina môže robiť z domu, do BA sa nehrnú a veľa z nich sa odsťahovalo naspäť domov mimo BA. V ponuke je teda tým pádom veľmi veľa nájmov a tak si je z čoho vyberať. Celkovo ceny bytov išli strašne hore, čiže pre nás je to jednoznačne veľké plus keby ho teraz predáme, no v aktuálnej situácii by sme byt už asi nekúpili.

tanisha
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gemerka17
autor
15. aug 2021

Vidím ze baby mate dosť prehľad. Čiže ktoré časti sú také top v bratislave ? A ktorých sa treba vyhnúť? My sme z Petržalky, čiže skôr by sme riešili ju.

zuzanka.zuzu
15. aug 2021

no to predsa závisí aj od toho koľko € máte 😀
kúp tam kde poznáš a odkiaľ si, aby si sa netrepala cez celé mesto (nie je to prekážka ale otravné). no nesúhlasím, že sa treba nejakej časti "vyhnúť" (okrem pentagonu). KAŽDA má svojich nájomcov/kupujúcich, závisí koho chceš osloviť. robotníkov? študentov? zahraničných? pár? solventnejšieho jednotlivca? 2 pracujúce kolegyne?
ja neprenajímam, len kupujem a predávam, takže s lifehackmi na nájomcov neporadím, s kúpou radím počkať na jeseň/ku koncu roka, vtedy sa v ponuke objaví veľa bytov, budeš si môcť vybrať. teraz skapal pes do polovice septembra, rovnako tak február-apríl. neviem prečo to tak je, ale 10 rokov skúseností mi dáva za pravdu 😀 v októbri a decembri nestíham zdvíhať telefóny (realiťáci ťa budú presviedčať o bársčom čo sa im hodí, ja som "len" majiteľka, takže presviedčať nemusím o ničom 😀 )