Ahojte, mam dilemu, tak som sa prišla poradiť. Neviem kam usmerniť syna (on vôbec nevie, bavia ho počítače a angličtina). Má samé jednotky, tak som si myslela že gymnázium bude dobrá voľba. Ale začínam váhať, lebo na vysokú sa mu moc nechce už teraz a nerád chodí do školy ☹ A teda neviem, či by našiel uplatnenie po gymnáziu. Nie je vôbec zručný, tak technické smery asi nie. Poraďte, lebo už som zúfalá. ĎAKUJEM za každý nápad
A v skole poradca co odporuca? Ja osobne si nemyslim, ze cisty jednotkar MUSI na gymbazium, ale asi je to celkom dobra volba, ak nema vyhranene zaujmy.
No neviem či zmení názor ☹ Je to čistý introvert a nemá rád školu. A tiež si myslím, že by bola škoda, keby nešiel na VŠ, ale nútim ho nechcem.
@simsalabim U poradcu sme neboli, triedna mu povedala, že môže ísť kam chce ...
@mb2021 len mám obavy, že nevyrastie z toho
To, že ho škola nebaví, môže byť aj kolektívom alebo tým, že sa v škole nudí. Ak natrafíte na strednú školu, kde ho budú vedieť motivovať, môže názor úplne zmeniť. Pobehala by som s ním nejaké školy v rámci dní otvorených dverí
Treba sa s ním porozprávať o tom, či prácu bude mať rád, väčšinou tam je tiež nejaký kolektív a všelijaké vzťahy (teda aspoň predpokladám, že toto mu vadí, keď píšeš, že je veľmi introvertný) .. ak chce mať možnosti pracovať, tak ako sa mu bude páčiť, VŠ mu vie ku tomu dvere otvoriť... Ak teraz fakt ani len netuší, gymnázium by bolo fajn, medzi tým dospeje a ujasní si čo chce (ja som sa v 15 tiež nevedela rozhodnúť a mala som o svojom smerovaní úplne inú predstavu a som rada, že sa nenaplnila 😂 )
@samuelson35 no je to možné, lebo stále vraví, že sa tam nudí a že nič nerobili ... Deň otvorených dverí bol skoro všade v decembri a tam bol 3 týždne doma, lebo bol chorý. Ale nejaké ešte budú vo februári, tak asi ho niekam zoberiem.
Inak ešte mi napadlo, máme podobného chalana v rodine (vzťah ku škole, známky, obľúbené predmety, záujem) a teraz je druhák na Adlerke, celkom spokojný, tak možno by ho tam niečo zaujalo, pozrite 🙂
@lindous stále vraví, že on by radšej pracoval ako chodil do školy ... Ani ja som sa nevedela rozhodnúť na akú školu mám ísť a vybrala som podľa toho, že matika bola len v prvom ročníku 😀 Ale nakoniec dobre, aj zamestnanie mám fajn 🙂
@lindous to je elektrotechnická škola a tá zručnosť jemu úplne chýba - myslím, že tam by sa on stratil ☹
@lindous inak pozerám na Zochovej elektrotechnickú a celkom sa mi tie odbory tam pozdávajú, také počítačové. Skúsim mu ukázať.
grafik digitalnych medii? Kolegynin syn tam chodi, maju aj ine odbory. Podla mna prijemne uplatnenie aj bez vs
https://soufrasba.edupage.org/a/odbory-denneho-...
@evkamotka zaujímavé, ale nie sme veriaci
Ja by som urcite zasla do CPPP, nech ho otestuju a nasmeruju, ked uz v skole to neurobili 🤷♀️ Nemaju v skole psychologa? Nerobili im karierne poradenstvo?
Nevadi, ze nie ste veriaci. Pozri rovnaky odbor na inej skole. Dala som priklad co sa tyka odboru ss, v celej ba je mozno aj ina
@simsalabim nie, nerobili. Na edupage nám prišlo, že môže zájsť za nejakou výchovnou poradkyňou čo majú v škole. Ale on s ňou moc nepokecá 😀
No tak to vezmi do vlastnych ruk a cim skor. Termin v CPPP ti nedaju hned. Nech nemusite potom riesit prestup.
Prihlásili sme sa na online DOD na Zochovej tak uvidíme, že či ho to zaujme. Ale tam majú asi aj tie zručné veci
@simsalabim no idem to pozrieť, my tu asi ani nemáme CPPP. Nebývame priamo v BA. A tam ho vedia otestovať, že na čo by sa hodil ?
Vedia. Do CPPP sa treba hlasit podla skoly, kam chodi, nie podla bydliska.
@simsalabim super, už som našla aj kontakt 🙂 Diky
Určite gymnázium. Na základnej škole premýšľa človek úplne inak ako bude bude premýšľať na konci strednej. Ja som na základke tiež patrila medzi tých najlepších, ale bola som lenivá, tak som išla na odbornú školu, ktorá som si myslela, že ma bude baviť. Mala som tiež nad sebou príbuzných čo mi vraveli, že mám ísť na gympel, teraz ľutujem, že som ich nepočúvala. Kým som strednú vychodila sa všetko zmenilo a teraz mi je tá škola na nič. Chcem robiť v úplne inej oblasti tak sa musím vzdelávať navyše, čomu som sa mohla v pohode vyhnúť.
A tiež poznám prípady kedy sa aj priemerní žiaci sa vypracovali a začali na sebe makať čo sa týka školy, k čomu ich motivovali ambiocioznejší spolužiaci - ktorých bude mať na gymnáziu veľa. Kdežto na odborných školách majú ľudia viac tendenciu ísť hneď do práce🙂
@lope_lope10 no, ta lenivost je aj jeho pripad.
Pripomina mi to mojho manzela. Teda same jednotky nemal. Ale chytry a lenivy bol. Bavili ho pocitace a anglictina a isiel na Zochovu. (Tam je viac odborov a on sa dostal na programovanie a informatika.) Presny nazov neviem. Z tej skoly slo vela ludi na Vysoku skolu (niektori na matfiz, niektory na Fej alebo Fiit.
@matana2 dakujem, co je Fej a Fiit ? 😀
Ono stredna priemyslena skola elektrotechnicka - je skor akademicky orientovana. A stredna odborna skola elektrotechnicka skor prakticky. Teda na VS moze z nej kludne, ak ho teda tento smer zaujima. Inak Adlerka ma aj bilingvalny anglicky program. Len bilingva je celkove narocnejsia.
A FEI atd su fakulty na STU.
@simsalabim dakujem, vobec nemam prehlad, popozeram to
Ako môže žiak ZŠ vedieť už teraz, že nebude chcieť ísť na VŠ? Ak má samé jednotky, tak by to bola veľká škoda. Ja by som ho smerovala jednoznačne na gymnázium.