Kam ísť bývať 20 km od Bratislavy?

19. júl 2024

Sme pár bezdetný a tak to aj bude. Teda nezaujíma ma, či obec má škôlky, školy a také. Ja pracujem z domu prevažne, teda do BA by som nechodila denne, partner možno tiež 3 krát týždenne. Asi najviac je podmienka nejaká príroda v obci, nakoľko máme aj psa. Teda nech sa je kde ísť s ním vybehať.
A potom ako plus, ale nie podmienku by som brala železničné spojenie s BA alebo aspoň dobré autobusové spojenie, máme auto, ale len jedno. A takisto Lidl a DM v obci by ma potešila veľmi, to sú 2 obchody čo ja potrebujem k životu. A skôr za mňa sme Senec, Pezinok-to asi najviac, možno teoreticky Šamorín, nejako nemám sympatie k časti smerom na Záhorie proste pocitovo.

pribinak
19. júl 2024

Maďarsky vieš? Keď zvazujes Šamorín

autor
19. júl 2024

@pribinak nie, momentálne bývam na strednom Slovensku. Asi ideálnejšie by bolo niečo smerom po Senec alebo po Pezinok. Len nepoznám moc tie obce a podmienky v nich. Aj teda z hľadiska fungovania v BA potom (obchody, úrady čo v dedine nebudú a tak) , mám radšej potom v BA tú časť okolo letiska, Vrakuňu a tak alebo Raču ak by som bývala smer Pezinok. Ten smer na Záhorie od Lamača dalej proste subjektívne nemusím.

h2
19. júl 2024

@pribinak Na bývanie v Šamoríne je nutné ovládať maďarčinu? 🤔

tilly
19. júl 2024

Ja som bývala v Šamoríne. V novej štvrti a teda skôr ako Maďarov tam nájdeš ľudí zo stredného, východného Slovenska, zo Záhoria, celá zmes 😅. Nepotrebuješ maďarčinu. Ako výhodu vidím hrádzu, kamoška chodí na biku do mesta do práce. Aj vlak ide z kvetka aj autobusy chodia. Xbionic je fajn. Všetky nákupné možnosti, fitká, kino... za mňa, ak nemusíš cestovať, Šamorín je fajn. Moji rodičia bývajú pri Pezinku a tiež kompletná vybavenosť aj vlak, aj autobus, všetky reťazce ako Lidl, tesco, dm apod, kino,... Senec máš tiež kompletne vybavený. Šamorín, Senec máš rovinu, Pezinok hneď lesy a kopce. Ešte máš smer Záhorie, mne je Záhorie čisto osobne nesympaticke, stále fuka a trošku ťažšie jednanie s ľuďmi.

tilly
19. júl 2024

Ja osobne by som brala asi Pezinok, ale ani Senec nie je zlý, máš jazerá a diaľnicu, Šamorín zas hrádza, dobré ovocie na trhu... neviem, myslím, že všetky tri miesta sú ok

pribinak
19. júl 2024

@h2 píšem že je to nutne?
Chodím často do X-B, kedykoľvek stojím v Šamoríne a niečo riešim, tak prvé čo pocujem je jonapot a tešik

Neche sa mi s tebou sa ťahať za slovíčka, nájdi si niekoho iného

autor
19. júl 2024

@pribinak
@h2 Ja čo poznám aj iné časti, kde je vyšší podiel madarsky hovoriacich, stále je to Slovensko, vie tam žiť aj človek čo neovláda madarčinu. Nevýhoda je asi práca, keby sa rozhodnem zmeniť prácu, tak predpokladám že napríklad do banky alebo poisťovne ako poradcu klienta ma v Šamoríne nezoberú, ak neovládam madarčinu.

lindus_esterka
19. júl 2024

Viacero známych mi aj s rodinami žije v Šamoríne, pričom nevedia maďarsky ani ceknúť a nemajú problém.
autorka - mne hneď napadlo Bernolákovo. Máš tam prírodu, prípoj na D1, vlak, autobus, Billu, Lidl, Dm, Pepco..

autor
19. júl 2024

@lindus_esterka Bernolákovo som pozerala, to zaujalo aj mňa. Toto je presne niečo čo by mi vyhovovalo, vedieť kúpiť potraviny a drogériu v dedine. Prevažne nakupujem potraviny v Lidl a drogériu v DM. Ale zároveň autom do 10-12 minút mimo špičky som v BA v okolí Avionu a tam je kopa obchodov keby bolo treba niečo iné, či nábytok, elektro, oblečenie a tak.

elenka.k
19. júl 2024

Stúpava

oliali
19. júl 2024

@pribinak ja zijen v obci 3 km od Samorina a v zivote som nepotrebovala vediet po madarsky… ci uz u nas alebo v Samorine ;)

pribinak
19. júl 2024

@oliali a? Ja píšem o svojej skúsenosti

oliali
19. júl 2024

@pribinak a nic, je to zavadzajuca info tvrdit ze bez madarciny sa clovek nedohovori v Samorine 😂 pekny den

pribinak
19. júl 2024

@oliali kde konkrétne píšem že bez maďarčiny sa človek v Šamoríne nedohovori?

lindus_esterka
19. júl 2024

autorka, ešte mi napadol Most, tam je tiež DM aj Lidl. Neviem ale, aký máte rozpočet, hlavne odkedy majú obe dediny prístup na obchvat tak šli hore.

tykat
19. júl 2024

@h2 presne to mi napadlo, naco madarcinu v Samorine? Chodim tam casto a este som nenatrafila na niekoho kto by sa nedohovoril slovensky.

h2
19. júl 2024

@pribinak Fúha, nejaká si nabrúsená. Ja som sa s tebou nemala v úmysle ťahať za slovíčka. V Šamoríne pracujem už asi 15 rokov, s kolegami Maďarmi. Po maďarsky neviem (ak nerátam tak do 100 slov, ktoré človek zákonite za ten čas pochytí). Všetko, čo sa dá, vybavujem v Šamoríne a nikdy som nemala problém. Ak aj niekto pozdraví Jó napot, odpoviem Dobrý deň a tým pádom už ďalej komunikujeme v slovenčine. Kde som mala problém, to je Dunajská Streda. Ale Šamorín úplne v pohode, čo sa slovenčiny týka.

nairobi
19. júl 2024

Tiez som zo stredného Slovenska a bývame 3 rok v Lehniciach a tiež maďarsky nevieme a problém dorozumieť sa nemáme,uz su tam prevazne Slováci... predtým sme bývali v Chorvátskom Grobe a teraz sme to vymenili a nebanujeme

dominika19p
22. júl 2024

Bývame v rovinke a sme spokojní vsetko tu mas aj na peso netreba chodiť casto do mesta, bežné obchody, lekár, pošta, ma sa otvoriť fitko , restiky su tu atd, do Samorina chodím k lekárke a vôbec tam netreba maďarčinu ako tu pisala pani vyssie 😀 ano ludia tam ovládajú oba jazyky co je plus iba pre nich, nikdy sa mi nestalo ze by mi nerozumeli 🙂