Investičný byt v Bratislave

18. mar 2022

Chcela by som vás poprosiť o váš názor na kúpu investičného bytu v BA. Oplatí sa ešte? Najmä vzhľadom k cenám, kedy 2 izbové byty v novostavbách sa bežne pohybujú v sumách 250-260 tis. EUR. Predstava je dať do toho vlastných 100 tis., zvyšok hypo a prenajímať (prenájom by riešil splátku + energie) a cieľ je zvyšovanie hodnoty nehnuteľnosti.
Uvažujete niektorá o kúpe takéhoto bytu v BA a okolí?

xiaomi_
18. mar 2022

ja myslim ze stale sa oplati

kittykat22
18. mar 2022

ved tak si to spocitaj.

katulienkax
18. mar 2022

len ktovie co bude ak tu do roka zacne santit Putin s Nato, to je hruza, ved ked roztrepu byt vo vojne tak to nekryje ani poistka

lianka123
18. mar 2022

Uz sa neoplati. Je 50% na prenajom. Vacsina ostava prazdna. Skor sa oplati starsi byt ako novostavba.. skypark je 400000 2izbak a ludia to nevedia za 900eur prenajat.

basska_b
18. mar 2022

Podla mna uz nie, tie ceny su sialene... podla toho, kolko mas vlastnych prostriedkov, ale ked je to menej ako 50%, tak to nie ...

7lenka11
18. mar 2022

Je s tým čoraz väčší problém, lebo mnohé firmy prešli na home office a ľudia ubúdajú, radšej idú robiť nadiaľku z iných kútov Slovenka. Niektoré firmy budú už natrvalo robiť home officovo, alebo hybridne (kombinácia doma + office). Kolegovia, ktorí prenajímajú byty, povedali, že cítia odliv ľudí a celkovo menší záujem.. A keď aj do BA niektorí ľudia prídu, tak len na pár dní a hľadajú skôr cez Aibnb, lebo neoplatí sa im platiť 400-600 eur prenájom, keď sú v byte pár dní v mesiaci.
Inak kúpiť úplne nový byt a potom ho prenajímať za 700-900 eur je pre mňa úplná utópia a nikdy to nepochopím. Ja mám svoj vlastný byt a spolu s mužom platíme hypo 400 eur. Bola by som blázon ísť do podnájmu za dvojnásobok.. To už si každý radšej vezme hypo a spláca svoje, ako vyhadzovať ťažké peniaze do vzduchu. Ceny nehnuteľností v BA sú na strašnom extréme...

bashee
18. mar 2022

Ano oplati sa stale. Urcite by som sla do kupy novostavby. Ti co tvrdia, ze sa neoplati su bud neznali co sa bude diat alebo naivni. Mame tu vysoku mieru inflacie a ta este porastie. Co to bude znamenat? V skratke ze chudobni budu este chudobnejsi a ti najbohatsi este bohatsi. Stredna vrstva sa este viac zuzi. Cize ludia nebudu mat na vlastne hypoteky pretoze banky este viac okliestia podmienky a budu odkazani na byvanie v podnajmoch. Preto investicny byt b BA nikdy nie je zly napad. Do stareho bytu z kratkodobeho hladiska mozno ok, z dlhodobeho (parkovanie, rodiny s detmi co maju aspon 1 auto a mnohe dalsie) nie.

kikushaa
18. mar 2022

Ak mas svojich 100tis tak je to vhode do niecoho dat, byt, zlato, cokolvek kvoli inflacii 🙏

liljana
18. mar 2022

Too late. Hrozi stagflacia. Klesajuce HDP a vysoke ceny. Kto si v takych podmienkach kupi za premrstene peniaze byt, prenajme si mesacne za brutalne peniaze a bude sa klepat, ci ho zajtra neprepustia z prace. Vo vyhode s prenajmami budu ti, co kupili 3izb. byty za 100k pred 12 rokmi. Ti mozu ist s cenami prenajmov hocikedy dole. Co ale ti, co kupili dnes novostavbu za 250-300k a splacaju hypo?
Ked ma niekto dva investicne byty, jeden lacny spred 10-15 rokov a druhy drahy v sucasnosti, ten aspon moze dotovat jeden druhym.

karolinav
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
rikarika
18. mar 2022

Urcite sa oplati.

stanzi
18. mar 2022

@bashee Ludia co nebudu mat na hypo a budu odkazani na prenajom si asi neprenajmu novostavbu 🙂

majolenka25
18. mar 2022

Ja by som sa zamyslela nad tým, či dokážem hypo splácať aj v prípade, keď ten byt neprenajnem. Lebo tiež mám pocit, že ponuka prenájmov stúpla a záujemcov ubudlo. A veľa prenajímateľov si myslí, že veď hypo mi bude splácať nájomca. Ale čo ak sa žiadny nenájde?
Ak by s týmto nebol problém, tak by som do toho išla.

maciatkolulu
18. mar 2022

@bashee to ma zaujalo keď ľudia nebudú mať na splátky hypo, budú mať na platenie podnájmu? Drahého ešte k tomu, čo v novostavbách lacný nebude. No ja myslím, že nie. Radšej, ti múdrejší vezmú menšiu hypo na starší menší byt

muz26
18. mar 2022

Situacia s prenájmom bytov sa od Covidu skomplikovala
Môj pohľad - prenajímam byt v ZA (ano nie je to BA, ale myslim si ze situacia bude podobna). Pred covidom som mal XY zaujemcov, inzerat bol na internete 1 vikend, a za ten 1 vikend som mal dohodnutych 12 obhliadok s tym, ze som kopu ludi poodmietal (spekulantov, ludi s mizernou gramatikou horsou ako ta moja 😵) .. a hned prvy zaujemcovia brali, hned skladali zalohu..
Teraz? Za vikend 6 zaujemcov s tym, ze obhliadku som dohodol aj s ludmi ktorych by som pred covidom odmietol. Samozrejme s cenou som musel ist o 50e mesacne dole .. a bolo vidno ze ti ludia si mali z coho vyberat, byt som nakoniec prenajal rychlo, ale proste bolo citit ze ludia mali na vyber, a vyhrala moja ponuka preto, lebo som ponukol dobry pomer ceny a urovne bytu.

kikushaa
18. mar 2022

@maciatkolulu tak uz som videla predavat garzonku v ba za 150tis. to je iny ulet tie ceny teraz 🤦‍♀️🤷‍♀️

lucilaines
18. mar 2022

Ak mas 100k hotovost, tak sa investicny byt urcite oplativ case vysokej inflacie, co nas caka. Otazka je, ci sa oplati zrovna investicny byt v BA. Ja by som sa porozhliadla po inych krajskych mestach, Trnava, Nitra napriklad. Tam za svojich 100k kupis dvojizbak s minimalnou hypotekou, prenajmy tam idu stale a ceny nehnuteonosti tiez rastu.

ndrag
18. mar 2022

Ja som si kupila investicny byt na prenajom pred cca 5 rokmi skoro v centre BA. Prenajimam za najom mierne pod priemer, ked si odratam naklady+hypo od najmu, tak zit by sa z toho nedalo. Ale byt za tych 5 rokov nabral na hodnote vyse 40% a stale to ide hore kazdym rokom, cize stale som zarobila ak by som sa ho rozhodla predat. Podla mna fajn ak mas svojich 100K, ja by som do toho isla 🙂.

marty_4
18. mar 2022

ak ti poviem, ak je moznost, tak sa to v kazdom pripade oplati, ceny dole len tak nejak nepojdu, prave ze si myslim, ze sa budu len zvysovat. len vsetko zalezi aj od toho, v akej lokalite sa bude byt nachadzat

miavra
18. mar 2022

.

berusinka2
18. mar 2022

@lucilaines v Trnave za 1000000 dvojizbak urcite momentalne nekupu, mozno za 140 000

autor
18. mar 2022

@liljana Ved prave preto sa pytam na nazor. Tie ceny su premrstene. Ide len o zhodnotenie penazi

autor
18. mar 2022

@marty_4 Ale kde bude ten strop? Realne stare trojizbaky stoja v BA 260 tis. EUR. Plati sa hlavne za lokalitu. A do akej miery si dovolia ludia platit najmy 800-900 EUR mesacne.

autor
18. mar 2022

@majolenka25 Splacat pre nas nie je problem.

autor
18. mar 2022

@maciatkolulu Lenze ak clovek nedostane hypo, nedostane sa do vlastneho a bude odkazany na prenajom, ak teda nenajde inu moznost, napr. zamestnat as v lacnejsom regione.

autor
18. mar 2022

@ndrag Ved tak to chapem aj ja. Nepotrebujem vyslovne zarabat. Staci ked najom pokryje splatku hypoteky a naklady s bytom. Byt by casom sa zhodnocoval.

lucilaines
18. mar 2022

@berusinka2 ved preto som napisala ze k jej 100k by jej stacila mala hypoteka. Kazdopadne pomer cena/vyska najmu je v BA a mimo BA uplne niekde inde. Ja teda mam 1izbovy byt v TT a mesacne za prenajom beriem asi tak rovnako ako by som brala aj v BA. Avsak cena bola skoro pplovicna.

mistymay33
18. mar 2022

Oplati sa, ak mas svoje peniaze. Ak by si ho pokryvala hypotekou, tak uz je to horsie. V BA stale v pohode prenajmes byt, len tie ceny prenajmov korona trosku stlacila (alebo stagnovali) a ceny bytov isli velmi hore (tym padom vyssia hypoteka - vyssia splatka) Mozno na prenajme by si nezarabala, ale zarabala by si pomalsie na cene bytu, lebo tie pojdu urcite hore…
Podla nebude problem s prenajmom, lebo ludia zacinajuci po skole nebudu mat na hypoteky, budu zacinat v prenajme…

bashee
18. mar 2022

@maciatkolulu ako sa to vylucuje? Vies kolko ludi robi na cierno? A zijubz ruky do huby ale potrebuju vyzerat, resp mat status quo? Nik nepovedal ze nebudu mat na splatku hypo ale ze castokrat nemaju nasetrene a banka im peniaze neda lebo z priznaneho prijmu by im ti papierovo nevyslo. Alebo maju na krku exekutora a podobne cize hypo neprichadza do uvahy. Ale splatku si dovolit mozu. To je realny zivot. Jeden taky pripad mam v okoli…svokor si narazil mladu pipku urobil jej 2 decka. Ziju z ruky do huby, najom 900 - len najom. Deti su znackovo obliekane, chcu budit dojem ze nato maju. Pritom ma exekutora, nezaplatene dlhy v zdravot.poistovni. A vela inych dlhov. Ale treba vyzerat zebzije uspesne. A takychto je vela. Dopyt je v BA stale vyssi nez ponuka.

rikarika
18. mar 2022

@bashee tak tak, v podnajmoch byva veeela ludi s exekuciami, ktori by nikdy hypo nedostali, zato dokonale ovladaju ako sa exekucnym splatkam vyhybat.