Ahojte baby.
Od septembra nastupujem na zubarinu v BA a hoci mi bol pridelený intrák, hľadám si iné bývanie, nepriechodnú izbu v nejakom byte.
Za intrák by som platila 125€/mesiac, izby sa pohybujú okolo 200-250€ mesačne (sú aj drahšie samozrejme ale toto je môj limit) - čiže 1,5-2x toľko. Je pravda, že intrák je priamo v budove školy, čiže by som nemusela dochádzať, mala by som v blízkosti školskú knižnicu,...
Môjmu priateľovi (ktorý sám študuje v BA a býva na internáte) sa to nepáči, zdá sa mu to ako míňanie peňazí. Nechápte ma zle, nie som rozmaznaná, nepotrebujem luxusný apratmán - celú strednú som bývala na intráku, ale tam som mala sama pre seba vlastnú bunku. Ja skrátka neviem s niekým zdieľať izbu, chodím dosť skoro spať a zase skôr vstávam a učím sa ráno, čo by mohlo obmedzovať mňa aj moje potenciálne spolubývajúce. Najmä teraz na medicíne sa pravdepodobne budem učiť od rána do večera...
Čo si o tom myslíte vy? Vnímate to aj vy ako zbytočné míňanie peňazí, prípadne ste niektorá boli v podobnej situácii? Ďakujem 🙂
ja som bola na VS a mala som privát mali sme izbu, bola som pozrieť na intráky, no izby steny z papiera všetko bolo počuť, hluk, chodbovice a žiadny kľud na učenie, ak by som sa mohla znova rozhodnúť išla by som znova na privát, aj keď prišla rodina, návšteva nikto neriešil ako na intráku, chodili sme domov kedy sme chceli a znova sa nemuselo nikomu nič vysvetlovať 🙂
@jurly ja byvam u priatela a jeho rodicov, mam sirotsky dochodok + vyzivne od otca. Viem vyzit z tej sumy.
Ak budes schopna uhradit si vsetky vydaje z prijimov, nebude Ta mrziet ze po ukonceni studia by si len na ubytovani na 6 rokov usetrila takmer 9000, chod na privat.
@lenka10717 a skusit 1 rok ten intrak a az ak to nebude dobre, hladat si ten podnajom pocas toho rocnika? Mozno budes mat stastie na spolubyvajucu, alebo sa mozno zadari nejaka vymena spolubyvajucej/izby za podobne svedomite ranne vtaca.
@lenka10717 ďalší plus pre internát-spolustudenti, s ktorými dokážeš zdieľať poznatky, zadania…. V zdieľanej izbe síce budeš sama, no v byte VSS bude viac… takže až o toľko súkromia navyše nedostaneš
@palicka priatel nechce, no garsonky sa vucasnosti pohybuju okolo 600€, takze to je naozaj extrem.
@madeincssr ano, napadlo mi to, no nechcem balansovat na tom, ze sa mozno podari, predsalen, prvy rok, dva, su vseobecne na vyske klucove.
@lenka10717 ano. A tych 200-250€/mes. je vratane energii a ze si v izbe sama? Na to daj pozor. A budes si to (vladat) platit aj cez velke prazdniny?
Ja by som zvazila internat. Su tam vsetci spoluziaci, navzajom si pomozete, vzdy sa dostanes ku vsetkym materialom, informaciam, ziskas kontakty aj do buduce profesneho zivota.
Určite by som išla aspoň zo začiatku na intrak. Budeš medzi spolužiakmi zžiješ sa so systémom v škole a navyše tie spomienky sú na nezaplatenie hlavne ak sk sadneš so spolubyvajucimi a ak nie, tak nájdeš podnájom v izbe. Za mňa boli roky na intraku najlepšie čo sa VŠ týka a tiež som mala odbor, ktorý vyžadoval učenie sa ,,od rána do večera” . Hlavne by som intrak nezatracovala hneď, keďže tam budete z toho istého oboru na izbe.
Ja to chápem, spím do stuplami v ušiach, kazdy zvuk ma zobudí, v mladosti som síce bola na intraku, ale nedokázala som sa tam ucit, vždy som bola počas víkendov a skúškového doma. Ak si to sama zaplatíš, nedaj sa už teraz ovplyvňovať priateľom.
@madeincssr ano, uz som bola aj na obhliadke, vsetko ok. Planujem tam byvat len do juna, potom budem hladat dalej. Ale v pripade krajnej nudze by som bola schopna za izbu platit aj v lete.
@lenka10717 Keď sa lepšie budeš cítiť na svojej izbe, tak ju treba začať zabezpečovať, aby potom nebolo všetko obsadené, nie sú to zbytočne vyhodené peniaze. Aj bratranec chodil na VŠ do Brna a prenajal si tam byt, lebo nechcel byť na internáte. Ale ako sa spoznávali študenti, tak chodil aj on k nim aj oni k nemu.
@lenka10717 za mňa jednoznačne privát. Nenávidím cudzích ludi v jednej izbe, nulové súkromie, žiadny nočný kľud. Bude to stáť viac peňazí a nebudeš mat taky kontakt s ostatnými. Ale za mňa určite toto.
Este by som dodala, ze som v kontakte s jednym minulorocnym studentom, ktory nebol na intraku a bol najlepsi z rocnika.
@lenka10717 Rozhodni sa podľa seba, si snad svojpravna a vieš čo chceš. No a frajera pošli do riti keď už teraz ta chce dirigovať 🙈 s týmto chceš žiť celý život? Ani platiť to nebude ale rozkazovať by rozkazoval, ved to je trápne. Zbav sa ho.
@lenka10717 pozri ty vies, ze ti nevyhovuje s niekym byvat na jednej izbe. Na druhej strane intrak je aj o tom, ze sa socializujes, vymena informacii, skript, info o skúšajúcich atd.. neda sa mat intrak a izbu sama? Ak nie, tak potom hladaj izbu naozaj blizko skoly, idealne chôdzou. Za seba si neviem predstavit sa ucit na skusky v jednej izbe s niekym. Ja som tiez potrebovala svoj klud a to som nerobila medicínu, co je tazka skola. Na druhej strane, ked schytas nejake sialene spolubývajúce, tak tam tiez nebudes mat klud. Cize pre teba by bolo idealne, ak by si mala zdieľaný byt tiez s medickami, co tiez budu chciet klud a ucit sa.
@nikpa Dakujem za radu ale vobec toho cloveka nepoznate. Neviete, kolko toho pre mna robi, ako sa sprava.
@lenka10717 ved ak na to mas chod byvat na byt/izbu. Vacsi klud, sukromie, atd. Jedine budes mimo intrakoveho diania.
inak aj v byte zvyknu robit studenti po veceroch bordel, pozor na to...nie vsetci maju taky motiv ako ty....
@lenka10717
@lenka10717 aby si nesla z dazda pod odkvap, len si za to priplatis...
Bývala som 5 rokov na intráku, tiež na medicíne a bolo to to najhoršie, čo som zažila...áno, socializovanie a kamarátov si užiješ tak možno mesiac, potom to človeka omrzí a búcha si hlavu o stenu, keď nemôže o 3 ráno spať lebo susedia majú párty. Z mojej skúsenosti, málo mojich spolužiakov bývalo na intráku, väčšinou boli na bytoch. Ak to tak bude aj u vás, tak na intráku budeš mať okolo seba ľudí, čo proste nebudú chápať, že ty máš ťažkú školu, musíš sa učiť a ráno skoro vstávať, lebo oni majú školu 2x do týždňa v poobedňajších hodinách. Ak by mi to financie dovolili, išla by som na byt hneď od 1. ročníka.
veď ty si už rozhodnutá 😀 celý čas to obhajuješ. my ti to tu predsa nemusíme odobriť 😉
Su to tvoje peniaze a tvoje potreby, sprav tak ako to vyhovuje tebe. Co na to hovoris ostatni ta nemusi trapit.
Urcite radsej podnajom :D ja som tiez celu VS bola v podnajme a nemohla som spravit lepsie :D ten klud, a party vtedy, ked ja chcem a nie, ked ostatni chcu
Zo svojich osobnych sksuenosti ti pisem, ze radsej byt. Ja som byvala 5 rokov na intraku a niektore roky boli ako za trest. Presne ako tu uz odoznelo, nulove sukromie, nikdy nevies, koho dostanes na izbu - ak nejaku humusacku, tak sa mozes aj zblaznit, ak studuju ine odbory, absolutne nechapu, ze na medicine sa treba tolko ucit. Ja som mala jeden rok spoluziacku z pedagogickej a ta sa ma cez skuskove opytala aj 3x za den, ze ci sa vazne musim tolko ucit, ze ona uz ma na konci maja skusky hotove🤦🏼♀️😅😂… Kazdopadne, co chcem tymto napisat, ja idem posledny - siesty rocnik na medicine na byt a nesmierne sa tesim, ze budem mat pokoj. Ano, je to financne narocnejsie, ale ten pocit sukromia, pokoja na ucenie a s tym suvisiacej psychickej pohody je na nezaplatenie. A socializovat sa mozes v skole, na kruzkoviciach…Ak je to v tvojich moznostiach, tak chod na byt. Idealne ak natrafis na inzerat, kde studentky mediciny hladaju niekoho… tam budes mat zaruceny pokoj na ucenie😃..
Ja som na intráku nebývala, ale bola som na ňom dosť často. Ono to má aj výhody, bývať so spolužiakmi. Môžu ti požičať študijné materiály, keď nemáš, poradiť s niečím... Okrem toho je super, že bývaš hneď "v škole", väčšina intrákov je mimo, toto nie je bežné. Určite je to veľká výhoda, napríklad v prípade zlého počasia, alebo v zime, keď je ráno tma... Tvoje spolubývajúce budú s veľkou pravdepodobnosťou tvoje spolužiačky, čiže tiež budú študovať a nie žúrovať dlho do noci. Dala by som šancu intráku, odísť sa dá vždy, keby ti to nevyhovovalo.
@lenka10717 Ostaň prvý rok na intráku,daj do kopy partiu študentiek s ktorými si "sadnete" a zoberte nejaký byť spoločne.Tak 2 až 3 kamošky podľa veľkosti bytu na spoločné bývanie sa snáď podarí nájsť.Keď zoberieš izbu nevieš na akých spolubývajúcich natrafíš.A priateľ pokiaľ to budeš platiť zo svojho a vieš to utiahnuť ti nemá čo rozprávať do toho či je to drahé alebo nie.By som to brala ako red flags 🚩🚩🚩. Neviem prečo si sa vybrala bývať k jeho rodičom ale bola to chyba.Takých už na koňovi bolo čo sa ako "priateľky" nasáčkovali chlapom do detských izieb, ešte aj deti porodili a potom došiel rozchod a "prúser" lebo ostali s holým zadkom a malými deťmi.Dobre že sa sťahuješ na intrák zatiaľ.On má teraz pocit že ti môže kecať do tvojich vecí.Teraz nech je tvojou prioritou nezávislosť.. Žiadne bývanie u frajera v detskej izbe.Nech chlapec vidí že si ťa musí zaslúžiť.
@lenka10717 kto to bude platit. Rodicia? Maju na to aby Ti platili izbu v byte byt? Alebo budes brigadovat a prispievat na svoje vydaje.