Gynekológ, ktorý sa snaží prísť na príčinu neplodnosti

pietrula
15. jún 2022

Ahojte baby. Poznate takeho v Bratislave? Co porobi aspon zakladnych 5 vysetreni a necaka, kym sa zena snazi rok, ked ma velmi nizku ovarialnu rezervu (nizke AMH) ?

Chodim uz dlho do Kocha. Viem, ze je to porodnica a nie CAR, ale predsa funguju ako ambulancia, dost si u nich plati aj netehotna pacientka. Ostala som u nich od davneho porodu s predpokladom, ze budem este raz rodit, tak naco "odbiehat" k inemu lekarovi.

Ukazuje sa u mna, ze mam (a najma budem mat) problem s otehotnenim a vyzera, ze to nechcu riesit. Mam 3/4 roka spinenie mimo ms ( to by este nebolo take hrozne), vysetrili mi hormonalny profil v 3. den cyklu, mierne uskoceny TSH, bola som poslana na endokrinologiu a tym to skoncilo. Endokrinologicka sa ale nestretla s tym, ze by tak malo vyboceny hormon mohol sposobovat 7-8 dni spinenie pred ms. Predpoklada skor, ze v 2. polke cyklu mam znizeny progesteron. Aj mi ho planuje premerat, ale o 3 mesiace (u kocha im stacilo v 3. den a vybavene, akoby nevedeli, ze krivka progesteronu sa v cykle prudko meni). Endokrinologicka tiez naznacila, ze mozny znizeny progesteron moze znamenat, ze mam anovulacne cykly (zvysenie LH v polke cyklu, co mam ok, aspon posledny mesiac, co som merala, co ale nezarucuje prebehnutu ovulaciu)...

Mam velmi nizke AMH. Lekarka v kochovi to este nevie, lebo pravda, termin mam o 2 a pol mesiaca. Takze neviem s istotou, ako sa postavi k mojmu problemu, ked s nim pridem. Snazime sa len 3 mesiace.

Viete mi poradit gynekologa v BA, ktory vie normalne objednat cloveka v horizonte tyzdna, robi folikulometriu, prip. postkoitalny test, hormonalny profil v roznych fazach cyklu, AFC (folikularna rezerva ultrazvukom) a pod. ? Popripade sa aspon podelte o skusenosti, co vsetko Vam riesil Vas gynekolog, alebo co by stalo za to si dat vysetrit a hlavne u koho 🙂

Dakujem

ikonica
16. jún 2022

@pietrula a preco nejdes do car? Ved tam ti tie vysetrenia porobia... A neboj sa, ze ta budu tlacit do ivf.. ved ked nechces, nepojdes nan, ale vysetrenia budes mat urobene...

sense
16. jún 2022

Ja som nala tak spinenie pred ms, dostala som utrogestan. Hormonaly profil na 2dc a 17dc boli v poriadku dokonca aj na 12dc potvrdena ovilacia

lauha21
16. jún 2022

@pietrula chodím do Kocha a riešim problém, že sa nedarí… normálne mi urobili hormonálny profil aj v druhej fáze cyklu a moja lekárka by nemala problém ani s ďalšími vyšetreniami a snaží sa mi pomôcť… vždy ma objednala aj v horizonte 4 dní, lebo však folikulometria je záležitosť 5-10 min a aj na nedeľu keď bolo vyšetrenie potrebné. Len teraz je odcestovaná tak čakám kým sa vráti… možno len treba vrámci Kocha vymeniť lekára 😉 ja som tam išla práve s tým zámerom toto riešiť lebo tam mám kamošku čo to tiež rieši a nevedela si to vynachváliť

pietrula
autor
16. jún 2022

Vidis, tebe profil urobili aj viac ako 1 den v cykle, mne sa ani za 140 rocne neunuvaju :/ Kam chodis, prosim, sense?
@sense

pietrula
autor
16. jún 2022

@lauha21 Koho mas prosim ?

pietrula
autor
16. jún 2022

@sense Utrogestan pomohol? A pricina sa teda nezistila ?

lauha21
16. jún 2022

@pietrula doktorku Bako, je to taká mladá baba ale je veľmi šikovná a snaží sa pomôcť, robí vyšetrenia a vždy všetko dopodrobna ukáže a vysvetlí a povzbudí 😊 ty chodíš ku komu?

janetinka27
16. jún 2022

@pietrula ahoj, moja gyn mi len predpisovala progesteron, ale priciny nehladala. potom som bola aj v car (neplanovane) a tam ma tlacili len do umeleho, chodila som tam intenzivne vyse roka a nedostala som ziadnu liecbu (vzdy len tlak do umeleho). tak som si nasla inu gyn, ale je v poprade. dochadzam k nej parkrat do roka (2-3x), ona spolupracuje s lektormi, ktori sa venuju prirodzenemu otehotneniu, takze mi tam hned identifikovali hlavne problemy, postupne sa pozorovanim nasli dalsie, hned mi nasadili liecbu, ktora dala velmi rychlo dokopy moj "cyklus", nakolko som mala dlhe a krvacave cykly, vlastne som skoro cely rok a pol krvacala takmer vkuse. na meranie hormonov chodim kazdy mesiac, sleduju mi aj ovulaciu (vsetko z krvi), takze nemusim kvoli tomu dochadzat k nim, ale krv si davam brat v nasom meste.

pietrula
autor
16. jún 2022

Ku M. Zavodskej (predtym Ondackova - ta bola super, aspon s mojimi vtedajsimi problemami sa popasovala, je na MD). Predtym som bola chvilu u Demecka, ako Ondackova odisla, a mala som unho pocit, ze neovlada moderne postupy a lahko prehliadne preblem, mozno aj nalez na sone (ak sa mylim, velmi sa ospravedlnujem).

Ako mozno sa bude dat nejak dohodnut aj s Mirkou, len ked ten termin je v nedohladne, sa citim strasne ako na vode, chcem zakricat a mam zaviazane usta :D Proste musim pockat ako na danovom urade, kym sa dostanem na rad 😖 Nechapem potom, za co si platim. Ano, s mykozou ma vezmu aj mimo poradia, ale akoze mala kapacita vajecnikov nie je urgent - s cim suhlasim, ale podla mna termin o 2,5 mesiaca je za hranicou.
@lauha21

pietrula
autor
16. jún 2022

@janetinka27 Ako sa vola pani Dr. ? Aspon do buducna. Mozes napisat (popripade sukromne na email), o ake problemy islo?

stanzi
16. jún 2022

@pietrula Tvoja endokrinologicka ma pravdu, ale zaroven aj to zvysene Tsh moze byt problem, kedze pri snahe otehotniet by malo byt 2,5 a menej. Ty ho mas kolko?
Inak ano, pravdepodobne mas anovulacne cykly, to ze si pri jednom odbere mala LH v pohode este nic neznamena (vlastna skusenost - jeden mesiac odber na 3. a 17.den ok, iny mesiac uz LH vyskocilo, cize niektore mesiace som ovulaciu mala, ine nie). Na tvojom mieste by som isla tiez do CAR, my sme tam napr rok chodili len na vysetrenia a lieky, vobec nas netlacili do umeleho. Ja tiez chodim do Kocha uz dlho, je to tam fajn, ale podla mna hlavne uz potom pre tu starostlivost pri tehotenstve…reprodukcne problemy by som riesila v (dobrom) CAR.

pietrula
autor
16. jún 2022

@stanzi Do ktoreho CAR si chodila ty? TSH som mala 5.7, po 10 dnoch som si v unilabs premerala (aj fT4), boli v strede povoleneho intervalu, TSH konkretne 1.7. Vies mi popisat, ake problemy si mala ty, kolko ste sa snazili, co pomohlo atd ?

pietrula
autor
16. jún 2022

@stanzi Teda 10 dni, odkedy som dostala L-thyroxin. Aby som vedela, na com som. Kedze Dr. hovorila, ze davkovanie je individualne. No napriek tomu ma objednala na kontrolny odber az o 3 mesiace.

pietrula
autor
16. jún 2022

@ikonica Uz to vyzera tak, ze pojdem (vlastne ciastocne som uz bola - zmeranie AMH a muz na spermiograme). Ale kazdopadne by som rada mala popritom gynekologa, ku ktoremu sa da dostat na vysetrenie / konzultaciu, ked potrebujem..

7lenka11
16. jún 2022

ja chodím do Kocha, ale keď sa mi nedarilo otehotnieť išla som rovno do CAR na vlastnú päsť, kde som si dala urobiť základné testy.. potom som výsledky doniesla svojmu lekárovi a povedal, že je to situácia, ktorú musím riešiť priamo s CAR (bola to kombinácia PCOS u mňa a u muža zlá morfológia).. aj keby ti čokoľvek zistili u Kocha, s najväčšou pravdepodobnosťou by ťa poslali do špecializovaného pracoviska, teda do CAR

7lenka11
16. jún 2022

inak ja mám problém so štítnou žľazou a v dvoch CAR povedali, že akceptujú hodnoty TSH do 3,0

pietrula
autor
16. jún 2022

@7lenka11 Ja mam uz pod 3, ale len vdaka liekom. Ty neberies ?

7lenka11
16. jún 2022

@pietrula brala som 15 rokov, ale pred umelým oplodnením som potrebovala znížiť hodnotu TSH, lebo mi stále lietala medzi hodnotami 5-9.. doktorka povedala, že lieky už nezaberajú, resp. majú skôr opačný účinok (brala som ich príliš dlho), tak ich skúsime vysadiť a paradoxne po vysadení mám dobré výsledky.. dokonca aj teraz v tehotenstve sa mi drží TSH v norme (okolo 2,7) a neberiem nič

pietrula
autor
16. jún 2022

@7lenka11 Super, blahozelam !

sense
16. jún 2022

@pietrula dôvod krátka lutealnu fáza ale prečo nie, kým som ho brala bolo všetko ôk, potom sa cyklus ustálil z 21 dní na 25,sle keďže dieťa už neplánujem, mam 40r tak som to nechala tak

stanzi
16. jún 2022

@pietrula Ja mam PCOS (nie kazdy mesiac mam ovulaciu), snazili sme sa dva roky, z toho teda ten druhy rok som chodila do CAR (folikulometrie, odbery krvi...). Vyslo nam IUI, ale teda ako sa aj doktorka vyjadrila, hlavne pomohli lieky, potom uz bolo otazkou casu kedy nam to vyjde. Mala som Letrozol na vyvolanie ovulacie, Ovitrelle injekciu na prasknutie folikulu a Progestanelle pre istotu na podporu uhniezdenia (aby bola istota ze mam dost progesteronu). Chodila som do Iscare BA, ale teda moj nazor je, ze nezalezi az tak strasne od samotneho CAR, ako od konkretneho doktora (ja som chodila k dr Grossovej, je to jedna vyborna a skusena doktorka).
@7lenka11 Mne napr. nielen v CAR, ale aj na endokrinologii povedali, ze pri snazeni sa by mala byt hodnota TSH nie vyssia ako 2,5 - vraj podla najnovsich vyskumov to tak je, ale neviem preco...

pietrula
autor
16. jún 2022

@stanzi Vdaka za odpoved. Da sa v Iscare lekar vybrat ?

Pocula si zle odozvy na inych lekarov alebo si mala aj ty s nimi priamu skusenost?

Mal partner horsi spermiogram, alebo tvoj cervikalny hlien vytvaral protilatky ? Totiz ja sa celkom zaujimam o IUI, pretoze pri nom odpadaju premenne ako ci sa spermie dostanu, kam sa maju, ci je hlien vhodny atd. Zaroven je najmenej invazny (pripadne ma opravte). Tebe IUI malo v com pomoct, ci len zvysit sance celkovo?

Vdaka

7lenka11
16. jún 2022

@stanzi lebo je to tak zaužívané a výskumami overené.. v niektorých štúdiách sa však už píše, že ideál je do 2,0 a ženy, ktoré majú hodnotu 2,0-4,0 majú byť priebežne sledované a je na zvážení lekára, či predpíše lieky.. mne namerali v 6. týždni TSH 3,7 a o dva týždne neskôr som mi to samé kleslo na 2,7.. ani v jednom prípade som lieky nedostala.. gynekológ u Kocha aj endokrinologička v Ľubochni povedali, že výsledky sú ok

7lenka11
16. jún 2022

@stanzi inak my sme tiež chodili do Iscare a po 9 mesiacoch sme odtiaľ odišli.. vkuse nás nútil ido IUI, nič sme tam nevyriešili, žiadny pokus nevyšiel, tak sme prešli do Brna.. a tam nám povedali, že IUI je v našom prípade strata času

pietrula
autor
16. jún 2022

@7lenka11 V Iscare ste teda IUI neabsolvovali, len bol natlak? V Brne ste poriesili IVF ?

7lenka11
16. jún 2022

@pietrula v Iscare sme absolvovali niekoľko plánovaných pohlavných stykov - teda dali nám lieky, injekciu ovitrelle a povedali, kedy má byť sex... stihli sme ešte 1x neúspešné IUI vlani v lete.. potom nás tlačili do ďalších, ale ovulácia vychádzala na víkend, kedy oni nerobia, takže nás poslali snažiť sa domov.. v Brne sme boli vo februári na konzultácii pre IVF, v apríli bola stimulácia, v máji vklad a aktuálne som v 9tt 🙂

stanzi
16. jún 2022

@pietrula Ano, v Iscare sa lekar da vybrat. Zle odozvy som osobne nepocula, resp tu na MK som davnejsie nejake citala, ale nepamatam si na koho...skus pohladat.
Ano, manzel mal horsiu morfologiu, a IUI nam malo len zvysit sance (je tam o niekolko percent vyssia uspesnost nez pri beznom pohlavnom styku, a na IVF sme sa necitili, preto sme sa rozhodli ist do IUI).
@7lenka11 Zaujimave, ja mam uplne inu skusenost, nikdy som v Iscare nemala pocit ze by nas do niecoho tlacili... Inak pises, ze v Iscare cez vikend nerobia, pokial ale viem tak robia v sobotu (ja sama som mala IUI v sobotu). Kazdopadne, hlavne ze ti to v Brne nakoniec vyslo, a drzim palce, nech vsetko dobre dopadne 🙂

7lenka11
16. jún 2022

@stanzi my sme sa v Iscare pýtali na IVF a povedali, že máme ísť najprv 3x na IUI, inak s tým bude v poisťovni problém.. potom sme si to zisťovali a dozvedeli sme sa, že je to hlúposť, obzvlášť, keď máme diagnózy, pri ktorých sa odporúča IVF.. dokonca mužovi po analýze spermiogramu napísali do papierov odporúčanie IVF a doktorka povedala, že to nie je potrebné.. my sme chceli skúsiť IUI ešte dvakrát, vychádzalo to na víkend a povedali, že máme skúšať doma... to je naša skúsenosť s Iscare.. ale ako hovoríš, záleží od doktora.. moja kolegyňa tam otehotnela, síce až na 4. IVF, ale podarilo sa

pietrula
autor
16. jún 2022

@7lenka11 Blahozelam este raz ;)

danadanaba
16. jún 2022

Ja som chodila k Mudr Grossovej do Iscare..nikdy nas netlacila do umeleho a pritom vedela, ze sme ochotni to podstupit aj ako samoplatcovia..praveze ona chcela, aby sme to skusili prirodzene, max s nejakou hormonalnou stimulaciou a tak sa aj podarilo 🙂 samozrejme asi zavisi aj od vysledkov..ja som k nej potom aj prestupila v tehu do jej ambulancie v Dubravke..teraz sa nam nedarilo a hned to zacala riesit, ziadne take ze po roku, ze ked ja citim, ze to treba riesit, tak to budeme riesit ..ona je podla mna super