Ecole Francaise Bratislava a tretí jazyk

datelinka31
27. jan 2024

Ahojte, prosím má niekto skúsenosti s touto školou? Za akékoľvek budem nesmierne vďačná. Naše deti sú bilingválne, ja Slovenka, manžel hovorí anglicky. Chceme dať naše deti na francúzsku školu, aby sa naučili další jazyk. Som však z toho strašne v strese, momentálne chodia na anglickú školu a darí sa im veľmi dobre. Po francúzsky nevedia ani slovo, čiže by to bol pre nich náročný začiatok a bojím sa, aby ich to nedemotivovalo, pripadne ešte horšie, nemali z toho traumu. Aj keď viem, že deti sa učia rýchlo, no u nás nikto nehovorí fr, čiže by boli odkázané len na školu. Viem, že časom by sa naučili, len by ich to stálo veľa námahy a nervov a celkovo premýšľam, či je dobré aby sa učili všetky predmety vo FJ.. že nebudú poznať slovenskú históriu, literatúru atď..
Aké máte skúsenosti vy? Bolo by pre nás pohodlnejšie ich dať na slovenskú či anglickú školu, ale zase práve tie najťažšie rozhodnutia prinášajú práve ovocie a zase prečo ich nepodporiť a nerozvíjať ich potenciál. Len sa bojím ako to všetko zvládnu..

simsalabim
27. jan 2024

Nechala by som ich na anglickej a dalsi jazyk by sa ucili v skole. Podla mna to je dost narocne hlavne vo vyssich rocnikoch. Matika, fyzika, biologia…

datelinka31
autor
27. jan 2024

@simsalabim hovoríš z vlastnej skúsenosti? Môžeš mi prosím napísať viac? Keď sme rozprávali so zamestnancami pri prezentácii školy tak všetci nám tvrdili, že deti to hravo zvládnu..

borabalazova
27. jan 2024

@datelinka31 Nasa dcera by mala nastupit na tuto skolu buduci rok do prvej triedy, chodi do pripravneho kurzu francuzstiny na francuzsky institut. Pokial som spravne pochopila na dni otvorenych dni a z webu, tak bez znalosti francuzstiny mozu deti nastupit len do prvej a druhej triedy, potom sa robia z francuzstiny skusky. Urcite si to poriadne overte. 80% deti je zo slovenskych rodin, ale mnohe absolvovali francuzsku skolku, my sme dcere skolku menit nechceli, tak sme zvolili kompromis kurzu.

datelinka31
autor
27. jan 2024

@borabalazova ano, naše deti by išli do druhej a prvej, čiže už máme posledný rok na to, aby sme sa rozhodli. Tiež nám odporučili ten prípravný kurz. A vy ste obaja Slováci?

borabalazova
27. jan 2024

@datelinka31 Ano, len ja viem francuzsky celkom slusne, tak si trufam aspon na prvy stupen. 😉 Ale vseobecne mam na skolu vyborne referencie, dve moje zname tam dokonca aj ucili, my sme sa rozhodovali medzi nemeckou a francuzskou skolou.

borabalazova
27. jan 2024

@datelinka31 Slovenciny a literatury sa nebojim, je to paralelne v rovnakom pocte hodin ako francuzsky jazyk a literatura. Slovensky kontext predmetov si trufam doplnat sama, pripadne s rodinnou pomocou.

simsalabim
27. jan 2024

@datelinka31 Nie, nemam skusenost, iba pocuvam od svagrinej, ako sa s dcerou na 1.stupni hodiny ucia a ze vela deti na 2.stupni uz nestiha vobec a odchadza. Ale samozrejme, su aj sikovne deti, co s tym problem nemaju. A teda jedna sa o uplne inu skolu. Mne osobne sa to zda narocne, dva rozne jazyky doma a v skole uplne cudzi ako vyucovaci. Ja by som ich podporila v anglictine a dalsi jazyk doplnila ako cudzi. Ale to som ja… inak moje deti dve maju angl a nemcinu na urovni C1+, jeden studuje vo Viedni a maju aj tu francuzstinu cca B1 iba zo skoly.

datelinka31
autor
27. jan 2024

@simsalabim na tejto škole si zevraj robia deti úlohy v škole a doma ich nemajú. Aj keď jasné, že zo začiatku im treba pomôcť, keď je to pre nich úplne nový jazyk. A tá škola kam chodí švagrinej dcéra je súkromná či štátna?

datelinka31
autor
27. jan 2024

@borabalazova a prečo ste nešli na nemeckú? Inak priznám sa, že sa mi nepáči škola sama o sebe, tá Nemecka vyzerá o dosť lepšie, samozrejme to mienke najdôležitejšie, ale mne tá francuzska pripomina moju základnú, hlavne tá vôňa jedálne všade 🙈

simsalabim
27. jan 2024

@datelinka31 sukromna.

datelinka31
autor
27. jan 2024

@borabalazova prosím ťa a aké sú tam slovenské predmety? Či len slovenčina a literatúra?

borabalazova
28. jan 2024

@datelinka31 Rozhodli sme sa viac-menej pocitovo. Okrem slovenskeho jazyka a literatury (co je 5 hod. tyzdenne navyse), je v slovencine cast matematiky, pisu totiz z tychto dvoch predmetov aj slovenske monitory.