Dobrý deň,
presťahovali sme sa s priateľom do Bratislavy a boli sme dnes prvýkrát u nového zubára, čo sme si našli cez stránky lekar.sk. Má výborne hodnotenie a viacerí tam písali, že má aj veľmi priaznivé ceny. O to viac ma šokovalo, keď som dnes v čakárni videla cenník, kde napríklad za cca stredne veľkú bielu plombu chcú 75 eur!!! :-O Za vstupnú prehliadku (kde mi teda robil taký ten malý röntgen a veľmi zbežné čistenie zubného kameňa) som dnes platila 30 eur...
Neviem, či som priletela z inej planéty, ale nepríde mi to úplne cenovo priaznivé. Tak sa chcem opýtať, či sú toto naozaj štandardné ceny v BA, alebo či máte dobrého zubára, kde sú ceny o niečo "prijateľnejšie"...
Žila som doteraz viac ako 10 rokov v Prahe a mala som tam skvelú zubárku, kde som za vyvŕtanie a plombovanie platila cca 1000 Kč (cca 40 eur; dávala mi pri každom zákroku aj lokálne umŕtvenie) a už to mi prišlo relatívne drahé (a v porovnaní s inými, menšími mestami v ČR to naozaj aj bolo drahšie). Nečakala som, že by to v BA bolo lacnejšie, ale čakala som tak nejak rovnaké ceny a nie že budem za jeden zub platiť pomaly 2x toľko!
Vitaj v Bratislave😃. To ma este fakt priaznive ceny. Niektori su proste nenazrani.
@miamie Ten môj zubár má ale zmluvy s poisťovňami, to je na tom najabsurdnejšie! Na čo si platíme zdravotné poistenie, keď potom takéto prachy mám nechať u zubára za jednu plombu..? :-O
@stanulienkat presne išla som jej to napisat😀🤘
Takže asi začnem zvažovať, či by sa mi viac nevyplatilo dochádzať k mojej pôvodnej zubárke do Žiliny 🙄 🙈
@diana999 vraj na Heydukovej, čítala som to v nejakej inej diskusii... (ak teda myslíte tých študentov ;))
@zuzanah293 ja platim cca 40e za zub + 14e injekcia na umrtvenie. zubna hygiena cca 50e. vstupna prehliadka netusim, som u nej uz dlho. Mudr. Bajtekova. parkovanie v pohode.
@lyci Vďaka za tip! 🙂
@zuzanah293 to ste este dobre pochodila. U nasho je 20e len za vstupnu prehliadku len pokuka co kde treba robit 😃 trhanie zuba napr od 75e(zalezi podla korena a druh zuba) plus injekcia cca30, zub mudrosti ma za 200myslim. Ked maju taketo ceny ani sa necudujem, ze kolko slovakov ma pokazene zuby radsej
Ja platim za bielu plombu priemer 120 eur. Bratislavski zubari su strasne nenazrani, prepacte za tak priamy nazor, ale zatial som cenovo nic lepsie z okolia nepocula. Plus minus od 70 eur za plombu. 70-80 eur platia aj deti za mini plombu v mliecnom zubku.
@eskop To je fakt smutné... A to máte tiež zubára, čo má zmluvu s poisťovňami?
@ladyvi To je neskutočné, táto slovenská realita! Aj Vy máte zubára, čo má zmluvy s poisťovňami či súkromného?
ceny su rozne, zavisi aj od toho, ci ide lekar cez poistovnu alebo uplne mimo. ja som minule bola u zubarky a robila mi komplikovanu velku bielu plombu, sedela som tam skoro hodinu. od ZP dostala za to 25 EUR, za preventivku plati ZP asi 14 EUR. to je vysledok nasho rozkradnuteho zdravotnictva. ten zubar musi z toho, co zarobi zaplatit sestricku, prenajom priestorov, splatky draheho zariadenia ambulancie. je pravda, ze niektori zubari pytaju prilis, hlavne teda v BA. ale sprosti sme hlavne my ludia, ze netlacime viac na stat, aby z penazi, ktore platime, sme aj nieco mali, pekne si to rozkradaju a my cvakame potom este raz u lekarov (a nie len u zubarov).
@zuzanah293 jasne ma zmluvy s mojou poistovnou, anestezu poistovna nepreplaca, na 3plozkovej plombe doplati poistovna 16 eur. Rtg myslim nejakych 9eur. A to je vsetko. Zysok si cvakas sama, a je to pekne zaobalene do rocneho bonusu na zuby v sume 100 eur. Hraju sa ako prispievaju poistovne bonusom 100 eur, pritom na zakroku nepreplatia takmer nic. Zacinam si mysliet, ze poistovne im preplacaju stale menej a menej. Este pred 2 rokmi som platila asi 90 eur a bolo mi do placu. Minuly mesiac to uz bolo cez 120 eur.
Ja som z nasej zubarky strasne sklamana, velmi zla skusenost. Muzovi vyvrtala zub, povedala, ze uz sa neda dat plomba, iba specialne na nejakom pristroji 3D vyrezavana vlozka na vlepenie. Cena 450 Eur. Ok, dal si to. Do mesiaca mu to zahnisalo a ona povedala, ze treba ten zub vytrhnut. Za co bolo dalsich 120 Eur. Ja som 12 rokov nemala kaz. Zlomila sa mi stara blomba, muz mal termin a dohodli sme sa s nou, ze mi ho prenecha, lebo u nej je aj dlhe cakanie, bola na materskej a vyskytuje sa v ordinacii menej. Aby urobila objem penazi, ako bolo naplanovane za muzov zakrok, vymyslela si, ze mam kaz urcite aj na druhej strane, ze zuby sa vacsinou kazia parovo. Tak RTG, ukazovala mi tam neviditelny kaz, vsak ok, snimkam nerozumiem.... Prislo mi to, ze aby mi dve amalgamove plomby mohla vymenit za biele. Naozaj som presvedcena o tom, ze kaz som tam nemala, nemala som to ani bolestive ani nic na vrchu zuba nebolo vidiet. Akoby fakt sla na hodinovku, akoby potrebovala prachy na spacanie svojich drahych pristrojov. Clovek je aj rad, ze maju moderne vybavenie, no na druhej strane, naozaj mi tie poplatky pridu velikanske. Ze oni ani nemaju zaujem mat zazmluvnene poistovne, aby nemali papierovacky a aby mali peniaze vyplatene hned.
Ja som bývala v Ba a šla som k štátnej zubarke, na odporučenie, na prvý dojem bola úplne super, priam zadarmo, plus hrala sa mi s tymi plombami (čo ja som uz zazila aj rychlovky)... No rtg som musela ist cez pol Ba na iné pracovisko, atd... Vtedy mi to nevadilo, lebo dakedy to bola bežná prax, ze zubari nemali rtg priamo v ambulancii... Problém nastal, ked ma tie zuby, ňou opravene, začali bolieť. Bola som s tým niekoľkokrát u nej, vzdy, ze tam nič nemám, rtg v poriadku, ze to len podráždene dasno...
V 2015 som sa cez kamarátku dostala so synom k inej, súkromnej... Vybavenie ambulancie, pristup, panoramaticka snimka hneď vo vedľajšej miestnosti... A bolo vidieť, ze ona tie zuby opravuje uplne inou metódou, laserom plus žiadne amalgamove plomby... Samozrejme, platili sme viac, ale stále to bolo únosné. Deti sa jej nebáli..., co predtým preplakali vyšetrenie...
Tak som k nej šla aj ja. Pod každou! plombou som mala kaz. Jednoducho, ta pôvodná zubarka mi to dobre nevycistila a zaplombovala mi to s kazom... Vtedy, v 2015, mi táto nová opravila vsetky zuby, to, co bolo v ústach sama cierna plomba, tak mi vlastne z koreňa a originál zubu urobila nový zub, navonok nevidno, ze to nie je originál zub. Bolo robené precízne... 1 zub cca 65 eur. Vtedy. Ale odvtedy mam pokoj, resp.odvtedy som nemala kaz, len si zuby čistím. Predtým som bola u zubarky raz, dvakrát do roka, možno som platila menej, ale tak ono sa to nazbiera...
Určite treba pozerať aj na kvalitu. Radšej jednorazovo zaplatiť viac, ako potom pri každej prehliadke oprava nejakého zuba...
@paskolinka Tomu úplne rozumiem, že zdravotníctvo je na tom mizerne (a vždy som sa to snažila vo voľbách vyjadriť = nie som volič SMERu), ale príde mi neskutočné, že moja mama nechá v Žiline za dva opravované zuby 50 eur a ja v Bratislave za jeden zub 75 eur, keď od poisťovne dostávajú rovnaké príspevky. Rozumiem, že nájom v BA je drahší, ale nemôže sa to snáď odrážať v 3x vyšších cenách... Zhodou okolností sme boli dnes s mamou naraz u zubára a obe sme boli poslané na veľký röntgen celej pusy a ja som doplácala 15 eur zatiaľ čo mama v Žiline 7 eur 🙄
@ajsha123 Samozrejme, kvalita je dôležitá, ale nechápem, ako môžu byť zákroky v Bratislave skoro 2x drahšie, ako v Prahe (nie, nájmy v Prahe naozaj nie sú nižšie!)... A keď sa to dá robiť kvalitne v iných mestách na Slovensku za tretinovú cenu, tak mi príde smutné, aké sumy si pýtajú tu v Bratislave 😒
@zuzanah293 stačí sa trocha zamyslieť, či je napr nájom, alebo kúpa budovy v Žiline rovnako veľký ako v BA? Alebo či lekár musí zaplatiť trocha iný plat sestričke v Žiline ako v BA aby si ju udržal?
Vybavenie zubára v BA je tiež častokrát na inej úrovni ako v ZA, rozdiel, či si kupoval nové zariadenie, alebo ma 10 rokov už splatené staré. Bohužiaľ vybavenie tiež nie je lacné a firmy dávajú prirážky ,,len preto že to je zubárske" ... ako napr stolička na kolieskach stojí 700e, kreslo 30 000e a pod.. A keď sa to všetko nasčíta, tak bohužial ta almužna 5e od poisťovne nestačí, ibaže by si chcela mať kvalitnú plombu urobenú za 5 minút aj s príchodom a odchodom
@zuzanah293 presne kvôli tým cenám som si nechala zubárku v rodnom meste, tiež má to veľmi hnevá ,ale stále sa mi oplatí cestovať cez celu republiku za zubarkou navštívim rodinu mám pečiatku do prace objednávam sa na piatky 😁 ako v ba nechať polku výplaty ...
Úplne Vás chápem. Zažila som si už x zubárov. "stoličku" mi robila študentka na Heydukovej asi 3 hodiny som bola v kresle. Po rokoch veľké problémy, z veľkej plomby. Áno, v Bratislave je to zlé, teraz som bola na novom mieste, zuby Vám pozerajú kamerou a aj tak nevidel kaz na krčku vzadu. Tak aký máte mať z toho pocit? Mladý lekár, čo už. Na Slovensku ľudia majú zlé zuby hlavne z veľkej amatérskej práce. Viete, bolí zub vyvŕtajú, zase boli dajú koreňovú výplň, bolí vytrhnúť. Korunka zle urobená. Začarovaný kruh. A veeeeľa peňazí. Veď zubár potrebuje ísť na dovolenku, ktorú platíme my. Česť výnimkám, ale tí sú ako šafran. Škoda že nie je osobná zodpovednosť, za kvalitu.
@zuzanah293 tak to ze si v Prahe mala tak lacnu zubarku je rovnaka vynimka ako najst tak lacneho tu v Ba. Tiez som zila v Prahe a teda ceny su porovnatelne v oboch mestach. A rozdiel Bratislava a zvysok Slovenska, to veru je bez komentara bohuzial
@alexandra383 Práveže tá moja zubárka v Prahe mala štandardné ceny, to som ju vnímala ako ešte jednu z tých drahších a teraz za ňou plačem! 😔
@martiiina69 veď ja viem, že nájom v BA bude asi drahší ako kdekoľvek na Slovensku (písala som to vyššie, že chápem, že tu majú o niečo vyššie náklady), ale zase asi nie tak, aby mali 3x vyššie ceny... A 2x vyššie oproti Prahe, kde nájmy ani mzdy sestričiek neboli určite o nič nižšie, skôr vyššie, a tiež plakali, že od poisťovní dostávajú málo, ale tie ceny neboli také astronomické...
Potvrdzuje sa môj dojem, ktorý som z Bratislavy nadobudla už tak 10-15 rokov dozadu, že BA sa cenami služieb hrá na európske západné veľkomesto (tipu Paríž a Londýn), ale poskytovatelia služieb tu trochu zabúdajú na reálie okolo, a to že mzdy tu ani zďaleka nedosahujú takej úrovne, ako na na západe...
@zuzanah293 ja chodim do 3s dent, je to centrum s vela zubarmi. Nevyhodou je, ze sa mi za 5 rokov uz 2x zmenil zubar. Ale musim povedat ze vsetci traja boli vyborni. Vyhodou je, ze hned tam je aj rontgen, takze pri preventivke ma tam posle a za 5 minut vybavene. Je tam aj chirurgia takze mi velmi kvalitny doktor trhal osmicky, je tam aj ortodoncia, myslim ze aj hygiena. Co sa tyka cien pravdupovediac neviem 😂 za preventivku ani bezne rontgeny som myslim vobec neplatila, mozno do 10 eur. Kaz som uz dlllho nemala tak to si nepamatam ale fakt sa mi nezda ze by to bolo vela. Trhanie bolo drahe 😂
@zuzanah293 porovnavat s Prahou uplne neviem, nezila som tam, ale fakt je, ze ceske zdravotnictvo je niekde uplne inde. preco by potom chodili slovenski lekari do Ciech pracovat? lebo tam dostanu viac penazi. a nedostanu ich od pacientov na ruku, ale normalne zaplatene zo zdravotneho poistenia. proste sa tam inak hospodari, menej sa kradne, lekari su tam lepsie ohodnoteni.
@paskolinka Asi to tak bude...
@zuzanah293 tak to bola ešte v pohode cena za vstupnu prehliadku. Ja som si nasla noveho zubara, ze ok ze sice nerobibs poisťovňami, ale mal super recenzie. A doktor bol sice mily, pedantne mi vysetril zuby, ale ked som platila ucet mi prislo skoro zle. Za vstupnu prehliadku+ rontgeny mi nauctoval 80eur( ja ze budem budem platit tak 30-40eur). A potom mi poslal plan osetrenia zubov a za jednu obycajnu plombu bielu okolo 170eur tak to je už cez. Takže ja zhanam noveho zubara a rozmyslam, ze sa pojdem dat osetrit k studentom zubneho lekarstva, lebo inak skrachujem ;)