Dejiny umenia na UK v Bratislave

11. máj 2024

Dobrý deň, ahojte.
Ubehlo to ako voda a aj ja svoje štúdium na sš pomaly, ale isto, končím. Som v 3. ročníku, čo znamená, že takto o rok budem maturovať.

Rozhodla som sa, že by som na VŠ chcela ísť študovať dejiny a teóriu umenia, keďže to máme aj ako predmet na škole a veľmi mi to ide a vo voľnom čase ma to aj zaujíma. Keď som ale pozerala, kde sa dajú študovať, vždy som našla len odbory končiace bakalárom, nie magistrom. Jediný magisterský program je na univerzite v Trnave (ak máte skúsenosti, napíšte prosím, rada by som vedela, či sa známky zo sš dávajú na prihlášku zo všetkých ročníkov, alebo len niektoré) ale o tom som nepočula, že by tam niekto primárne šiel. Chcela som ísť normálne na UK, lenže aj tam je program len bakalársky. Jasné, sú možnosti aj ako Brno, Praha, ale úprimne, chcem sa venovať kurátorstvu, chcem byť sprievodkyňou v múzeách, alebo poprípade vyučujúcou niekde na sš.

Neviete náhodou, či UK získa na dejiny umenia akreditáciu aj na magisterský stupeň? Nejaké bližsie info niekto? Ďakujem!

h2
11. máj 2024

Jedna veľká chyba, ktorú absolventi stredných škôl robia, je to, že pri výbere štúdia na VŠ si vyberajú to, čo ich baví študovať, prípadne to, čo im dobre išlo na SŠ a nie to, čo by radi neskôr robili, ako zamestnanie. Čo sa im nedá nejako veľmi vyčítať, lebo doteraz chodili len do školy a vlastne ešte nevedia, čo je to chodiť do roboty. Uvažovala si nad tým, čo by si s týmto študijným odborom išla robiť? Kde by si sa zamestnala, aké by si mala uplatnenie?

ibrunova
11. máj 2024

Niekedy majú školy v niektorých odboroch len Bc., ale potom na to naväzuje odbor s iným názvom, skús pozrieť, či v Mgr. odboroch nie je niečo podobné.

blaazi
11. máj 2024

Ahoj, na sprevadzanie v muzeu nepotrebujes vysoku skolu. Vybrala si si krasny odbor, ja som studovala dejiny, takze Ta chapem. Ale pravda je naozaj ta, ze najst pracovne miesto v odbore nie je lahke a uz vobec nie je dobre zaplatene. Ak je taka moznost este nerozmyslala si nad medziodborovym studiom,pridat si k tomu napr. nejaky jazyk ako pedagogicky alebo prekladatelsky smer? V buducnosti najdes skor uplatnenie.

blaazi
11. máj 2024

Este doplnim, aby si mohla ucit na sš, potrebujes pri dejinach umenia mgr. studium a doplnujuce pedagogicke studium plus 2 roky..alebo.pedagogicky odbor od zaciatku. Ak by si vsak mala specializaciu len na jeden predmet, bolo by problem najst zamestnanie na skole, pretoze tolko hodin umenia sa neuci, aby Ti to pokrylo uvazok. Je vhodne pridat predmet s vacsou dotaciou hodin, napr. Sj, Anj a pod.

zuzana76
11. máj 2024

S tymto najdes tazko nejake uplatnenie, pre muzea je muzeologia, mozno to by mohlo nadvazovat ako Mgr., dalej mozno turizmus a cestovny ruch, po doplneni nejakych skusok by sa dal. Ja mam vystudovanu estetiku ( ano, aj dejiny umenia, okrem toho ale dva jazyky), este kulturologia by sa dala. Ale to vsetko su take pavedy, ze sice ziskas skvely vseobecny rozhlad, ale inak nic.

evkamotka
11. máj 2024

Sesternica tento odbor studovala na uk, zial vela studijnej literatury bolo v nemcine, co vopred nevedela a ona nemecky velmi nevedela, vzdala to v druhom rocniku. Zaroven súhlasím s komentarmi vyssie. Nestuduj to, co ta velmi a najviac bavi, ale to, co ma dobre uplatnenie. Inak sa ti to bude 5r na VS sice pacit a zvysok zivota budes nestastna, ze si premrhala sancu a teraz tvrdnes v korporatke vyplnat objednávky :(. Zvaz logopediu, psychologiu, specialnu pedagogiku, normalnu pedagogiku (odbor trebars ta estetika a dejiny), marketing, personalistiku....su humanitné odbory s uplatnenim ale dejiny umenia tam nepatria. To si nechaj ako hobby

salonka22
11. máj 2024

Ja nerozumiem, načo ťa tu všetci presviedčajú, co nestudovat, ked si sa na to ani nepytala. Padla tu len jedna odpoveď k veci a to, ze si cekni nadvazujuci mgr. odbor, mozno sa to vola inak. Teraz je tendencia zlucovat katedry, mozni mgr. stupen zastresuje kulturologia a pod. Na tvojom mieste si najdem kontakt na studijnu poradkynu Bc. štúdia a napis jej mail alebo sa zastav v case jej konzultačných hodin.
Apropo, uplatnenie. Mala som spolubyvajucu, ktora študovala pravo, lebo ju do toho dotlacila matka, v 4. ročníku sa na to vysr... a sla studovat dejiny umenia. Teraz sa živí ako kuratorka.
Btw byt tebou, ak ovladas jazyky a mas napr. dobrý prospech, zvazujem aj stipendijne moznosti vo Viedni a pod.
Je mi smutno, ak niekto oznacuje humanitne smery za pavedy, ak je niekto odbornik napr. na renesancne umenie, francuzsku literaturu, náboženstvo orientalnych krajín, vykopavky a pod., nie je o nič menej vedec ako nejaky teoreticky fyzik. Ak tu budu len sami studovani ekonomovia, pravnici, marketeri, účtovníci, programátori, a nikto, kto sa vie vyjadriť napr. k niecomu, co suvisi s kultúrou (napr. ci je nieco/nie je kvalitnym umením), nechcem vidieť tu úroveň "umenia" (a pod umenie patri aj hudba, film) o par rokov.

mircalla
11. máj 2024

Nechcem strasit, poznam 3 ludi, co to studovali. Ani jeden nenasiel uplatnenie, su z nich totalne socky vecne bez penazi.... kamosku v 40ke zivi otec...
Keby si aj uplatnenie nasla, su to velmi slabo platene miesta taky kurator napriklad

judar
11. máj 2024

Na dejiny umenia ani na muzeologiu nechod lebo na 99% sa neuplatnis...do muzea beru aj tak vacsinou bud bez skoly nato alebo po znamosti ...dalsi fakt bolestivy fakt naco ti to vlastne do zivota bude ked zabijes roky studiom je jedno ako pilno to budes studovat a vo vysledku aj keby si nasla pracu v tomto odbore tak plat budes mat rovnaky ako niekto bez skoly sice scitany...v tomto smere sa to vobec neoplati ako byt skor ucitel na zs/ss

autor
11. máj 2024

@h2 Ahoj, to som tam písala. Presne také zamestnanie by ma aj bavilo. Kurátorstvo, práca v múzeu/galérii, školstve, to všetko môžeš po doštudovaní robiť, preto to aj chcem

autor
11. máj 2024

@judar Ja mam v hlave celkom jasno, co by som robit chcela, chcela by som byt kuratorkou. Ak uplatnenie nenajdem tam, co mi brani spravit si ci uz popri alebo este pred nastupom do nejakej skoly na poziciu ucitelky, urobit DPS a ucit tak dejiny umenia? A padla tu aj odpoved, ze to nebude dostatocne a nedaju mi plny uvazok. Uplne s tym nesuhlasim. Mam kamaratku, ktora chodi na skolu, kde maju popri dejin umenia ako vyucbovy predmet aj dejiny vytvarnej kultury, analyzu umeleckeho diela, teoriu a vyvoj produktoveho dizajnu. Vsetko toto uci napr. ta ist ucitelka, takze myslim si, že rozvrh ma plny az az.

mircalla
11. máj 2024

@salonka22 Ja milujem humanitne vedy. Nic to nemeni na fakte, ze sa tym neuzivis, resp. sa tym uzivi malokto. Preto to mam ako hobby

blaazi
11. máj 2024

Mas pravdu, su skoly, napr. Skola umeleckeho priemyslu, kde je viac umenovednych predmetov. Zaroven tych skol nie je vela ns SK. Ak si motivovana, chod do toho. Vyuzi studium maximalne, sj na staze, zahranicne pobyty, jazykove vzdelavanie. Prajem Ti, aby Ti to vyslo podla predstav.

hradnapani
11. máj 2024

@judar to do akeho muzea beru bez skoly? ved kurator je kvalifikovana/ odborna casto zaroven vedecka praca (a mala by nou aj byt). Mozno nejake miestne muzeum, ale urcite nie nejake vacsie s lepsim kreditom alebo nejaky kvazi sprievodca po vystave, co vacsinu casu sedi na stolicke, tak tam naozaj netreba skolu, ale to v tomto pripade tak nebude.

hradnapani
11. máj 2024

s vystudovanou muzeologiou bude o teba v muzeach zaujem - velmi malo absolventov si hlada miesto v muzeach. Ale tie platy su ake su, proste tabulky nepustia. Zavisi od narokov, niekomu tych cca 1000 na zaciatok v hrubom proste nestaci, ked si chce riesit hypo a pod.. (tabulky si vies dohladat, aby si mala predstavu, co ta v galerii ci muzeu spracovanom statom caka)

h2
11. máj 2024

Ja viem, že si to tam písala. Ale to, že to vyštuduješ, neznamená, že hneď takú prácu zoženieš. Tých miest je málo, ľudia sa tam držia do dôchodku, lebo nič iné robiť nevedia. Absolventov je viac, než voľných pracovných miest v tejto sfére. Ja netvrdím, že nezoženieš miesto. Len, že to nebude ľahké. Aby si napokon neskončila úplne niekde inde, než si vždy chcela.

judar
12. máj 2024

@hradnapani jednoducho ti napisem osobna skusenost ze som dostala taku ponuku z vychodu aj do CZ na spravu historickych predmetov, evidenciu vykopavok, proste labakovu pracu s vedeckou publikaciou okolo tohoto dokonca aj rekonstruovanie hoci mam vs uplne inu aj ked len nadpajajuco k historii, a uprimne odmietla som to aj kvoli urcitym ludom a dodnes pocuvam blbosti od tych urcitych ludi ako mi tam mohlo byt skvele a keby ze som tam tak by mi zas krivdili kolko ich to stalo usilia hoc ja sama som o to neziadala a nejavila zaujem ...skratka v takychto oblastiach to trosku inak funguje aj ked o dost lepsie nez na nasich ministerstvach kde si do kancelarii po znamosti dosadia ludi hlavne zeny len so strednymi skolami lebo su dajme tomu rozvedene, stare ale pekne

salonka22
12. máj 2024

@mircalla Ked ta to bavi, venujes sa tomu, brigadujes v odbore, zbieras skusenosti, mas pre to vasen, spravis si napr PhD.,pracu si casom najdes. Druha vec je, ze je to financne podhodnotene, ci uz si ucitel, prekladatel, kurator, mozes byt hocijako dobry, tabulecky casto nepustia, kedze clovek robi zvacsa v statnych inštitúciách...

sayra_838
12. máj 2024

Ahoj, skús sa pozrieť aj na odbor Estetika, to je veľmi podobné ako dejiny umenia... a dá sa to študovať ako učiteľská kombinácia, ja napr. študujem estetika-slove ský jazyk na UKF v Nitre 🙂 v BA bohužiaľ už estetiku nevyučujú, ale u nás v Nitre je výborná a má aj dlhoročnú tradíciu... skús na to mrknúť ako alternatívu 🙂

zuzana76
13. máj 2024

@sayra_838 ja som to studovala medzi prvymi, asi druhy rocnik od otvorenia som bola