Ahojte, prosím vás tie ktoré máte prehľad v škôlkach v BA,aké sú ceny? Prosím konkrétne škôlka - cena. Máte skúsenosť so súkromnými školkami v Novom a Starom meste?
Alebo existujú nejaké centrá, kde môžem dieťa nechať celý deň aj so stravou tak napríklad 3 dni v týždni?
Na štátnu škôlku môžem zabudnúť, kapacity sú katastrofálne.
Dakujem každej, ktorá napíše.
@marci77 no teraz na to určite nebude.....v zime bude každý kto sa bude zle cítiť ostávať na pandemických PN lebo sa jednoducho nebude dať otestovať 10 000ľudí či ide o chripku alebo Covid-....u nás je jedna súkromná škôlka(menšie mesto)a teda aj tá je beznádejne plná, takže veľa detí musí ostať s maminami doma....
@silviakup
@eliska13
tak davajme 500-1000eur mesacne na skolku, ved preco nie? mate jedno dieta, dve, tri? keby ludia nemali hypoteky a ziadne vydavky, tak mozno....ale tie ceny su prehnane ....neviem kolko zarabate, ved niekto si to moze dovolit, niekto nie, malo by sa to zohladnovat, nie iba dostat list zo skolky, ze vase dieta z kapacitnych dovodov neberieme a starajte sa mili rodicia
@eliska13 nas tiez tento pobyt v sukromnej skolke stal min.okolo 5.000eur ....a nahanali sme sa do prace a naspat ako blazni, a teraz pri druhom hrozi zase, ze historia sa zopakuje ....toto je take financne narocne obdobie v zivote dietata, ktore treba pokryt ....a ak by stat pomohol v tejto chvili, bolo by to fajn
......vydavky v skole su nic oproti tymto skolkarskym
potom sa necudujem, ze rodicia sa boja mat viac deti, lebo ich to takto financne ruinuje
@tanyan ale žiadna škôlka sa nedá nafúknuť...sú určité kapacity aj priestorové aj personálne....ak je 2-3roky o 100detí viac v danom meste ktoré sa nedostatnú do škôlky, nebude sa stavať ďaľšia škôlka a zamestnávať ďaľšie učiteľky, keďže o 2-3roky bude detí málo....pred 2rokmi u nás brali deti čo boli narodené do novembra, čiže pobrali všetky deti ktoré mali 3roky + pobrali aj mladšie.....tento rok zobrali u nás všetky trojročné ale napr.septembrové už nepobrali lebo nemajú 3roky v deň nástupu.....unás sú kapacity škôlok plné, nedá sa tvoriť jednoducho ďaľšia trieda, jedine vytvoriť ďaľšiu škôlku vo vhodných priestoroch a zamestnať ďaľších ľudí - učiteľky,upratovačku, kuchárku...a to žiadna samospríva nechce robiť lebo z dlhodobého hladiska sa rodí menej a menej detí
@marci77 tiež si myslím, žeby mohlo byt viac kapacít v škôlke. Tu nezobrali ani 30%z prihláseních. Hrozné. Človek naozaj má kde dávať peniaze a je ich vždy málo. Mohlo by to byť čo najskôr keby sa odškodnuju aspoň nejakou čiastkou takýto rodičia,ktorý musia do práce a dieťa nemajú kde dať. Teraz už málokedy bývajú rodiny tak pokope že postráži babka, teta....
Je to smutné veru...
@marci77 vieš čo stojí statna škôlka na rakúskom vidieku? Okolo 250 eur... Štát sa ma starať? Fakt? Vieš čo stojí strava na deň pre skolkara 4, 5. A nikto nefuka, že štát sa ma starat
A to si rada, že sa to tam dieťa dostane. Vieš čo stoja jasle😂😂😂? Vieš Dokes je rodičak v AT? Do dvoch rokov. Co ďalej? Bud doma máš smolu, žiadne predĺženie a blabla, jedine, keď máš vážne choré dieťa a nie, že ekzém, intolerancia a pocikavanie😉alebo jasle a práca a čakáš, nikto nežiada štát, že halooo, staraj sa. Takže by som brzdila😂
@maciatkolulu ale toto je diskusia o Slovensku. neporovnávame... aj AT je super v porovnaní s USA, kde je materská 6 týždňov a koniec, napríklad.
@tanyan štát sa nemá čo starať o deti, starať sa majú rodičia. Štát môže podať pomocnú ruku. Nemožno naztcaz ruku a čakať a rozčuľovať sa. To bol príklad, sk si nečítala, že v AT nikto nečaká, že sa bude stáť starať, lebo hold nebude. Skus prečítať ešte raz a možno pochopíš.
@maciatkolulu nemusíš útočiť... ja platím za škôlku na Slovensku takmer 400€ mesačne a nenatŕčam ruku. problém však je, že na Slovensku je nedostatok miest aj keď spojíš kapacity štátnych a súkromných zariadení.
na budúci rok budem riešiť nástup na základnú školu. veľmi rada by som priplatila za bilingválnu, ale nie je v okolí takáto možnosť. súkromné školy v okolí sú cirkevné a spádová škola napríklad tento rok nezobrala viacero detí z kapacitných dôvodov. pokiaľ štát prikazuje povinnú školskú dochádzku, tak by mal zabezpečiť jej dostupnosť.
@tanyan tak škola aj keď nie spadová je, rovnako aj ja budem musieť voziť dokonca do iného mesta 20 km a? Mam vyniť štát? Vieš koľko rodičov vozí deti aj hodinu ráno a hodinu poobede, len aby mali lepšie školy? Aj na stredné sa nedostanú všetci na aké chcú a veľakrát z kapacitných dôvodov, aj za to môže štát? Skôr by sa malo prihliadať na to, aby v škôlkach nesedeli deti matiek😎, čo sú doma, deti na predĺženom rodičaku, ktoré majú zákaz navštevovať kolektív, hneď by boli miesta pre zamestnaných rodičov by si kukala. To by mala byť priorita. Zamestnaný rodic=miesto v škôlke a keď ostane miesto, môže ísť dieťa rodičov, čo je jedn z nich doma, má to logiku.
@maciatkolulu prečo odopierať dieťaťu právo na socializáciu kvôli tomu, že má mladšieho súrodenca?
@maciatkolulu presne, tiez si myslim, ze deti vo veku od 3rokov potrebuju kolektiv a nie s mamou a mladsim surodencom byt doma ....len to je presne ten cas, ked rodicia na dieta nemaju na Slovensku ziadny prispevok, iba pridavky 25eur mesacne, pripadne este danovy bonus, ak pracuju ....a z toho este platit sukromnu skolku iba preto, ze v statnych nie su kapacity, aj ked maju v danej obci, meste trvaly pobyt ....no je to zatial cele nedomyslene ....a vobec sa necudujem rodicom, ze potom vahaju kolko mat deti
lebo kto napriklad pre dvojicky musi platit sukromnu skolku, tak to je riadna zataz na rodinny rozpocet
@tanyan preto, lebo matka mu snáď vie zabezpečiť socializaciu a štát nie je povinný toto riešiť. Ja som bola schopná zabezpečiť sicializaciu pre 2 deti, nebol absolútne žiaden problém, mne je priam smiešne keď to čítam dokola, že úbohé decko nemoze do škôlky v troch rokoch lebo mater sedí doma s mesačným,ze ho nezobrali do škôlky. A? Moje išli do škôlky jedna skoro šesťročna a teraz ma 23 a je ôk a druhy 5 ročný a ma sedem a je ôk. Vedela som im zabezpečiť program a úprimne to bolo to naj, obdobie a najmä som netrepala decká do škôlky, aby som zaberala miesto, pretože ja som vedela zabezpečiť program doobeda pre svoje decká, zamestnaný človek to asi nemôže... Proste malo by aj medzi "obyčajnými" ľuďmi prísť trosku k pochopeniu, že keď urobím A budem problém pre B a nie čakať, že štát má všetko riešiť. A to je tak so všetkým. A aby neprišlo k nedorozumeniu tak deti mám trri jediná išla do škôlky v troch, prostredna, takže áno, mala som doma aj bábätko a trojročné dieťa a bolo to super, dospelácka netrpí žiadnou postsocializacnou fóbiou. A malý dokonca ani súrodenca mladšieho nema a bolo nám super doma, je vysoko komunikatívny, žiaden problém so socializaciou. Ide do cudzojazyčnej školy a nemá problém začať komunikovať v cudzom jazyku, aj keď ho ešte riadne neovláda. Nemal dokonca problém ísť v piatich do škôlky kde nerozumel nikomu😉a dokonca ani jedno moje dieťa si "nemuselo" prejsť akolkarsjymi chorobami tipu 5 dní v škôlke, tri týždne doma. A čuduj sa svete, nepockalo si ich to ani v škole. Takže dá sa aj takto a štát nemusí riešiť, ver mi😉
@gulicka93 ahoj, syn je v sukromnej na Kramaroch. V sovicke. Na cely den je to 400 plus strava 4/den.
Na pol dna 300 plus strava.
pre info, este kym nastupil, skusali sme podavat od sept aj prihlasku na Cadrovu, statnu, nezobrali ho z kapacitnych, aj ked tu mame pobyt. syn bude mat v marci 4 roky.
Skolku by sme ale nemenili, Sovicka je super a vyhovuje nam mensia skolka a ich pristup.
@tanyan to sa pýtaš vážne, prečo odopierať dieťaťu socializáciu keď má mladšieho súrodenca? no lebo má mamu doma a tá poberá na mladšie dieťa MP alebo RP....ale mamička ktorá už iné dieťa nemá, lebo by musela odísť z práce a ostať bez príjmu....zamestnávateľ je povinný ti držať miesto len do 3rokov......
@mogaa v tomto sa mylis - ak spadova skola naplni svoje kapacity, dieta vziat nemusia. Odporucia ho na inu skolu.
@veronikaszabova ano, ale ak naplnia kapacitu ale deťmi zo spádovej oblasti.....nemôžu zobrať dieťa z druhého konca mesta a dieťa zo spádovej oblasti nie
v starom meste najdrahsie skolky okolo 750-1000eur mesacne. priemerne stoja okolo 300-400.
@mogaa ved ja viem, ze to musia byt deti zo spadovej oblasti - a tych je vacsinou viacej, ako je miest v skole.
@maciatkolulu
@mogaa
lenže sú aj prípady, keď matka nie je schopná / ochotná zabezpečovať dieťaťu vhodný program a socializáciu. pre tieto deti a aj pre spoločnosť by bolo oveľa vhodnejšie, aby navštevovali materské školy.
existujú rôzne spoločenské a osobné situácie. bolo by celkom nevhodné skĺznuť pri nezamestnaných do začarovaného kruhu - nemôže sa zamestnať, lebo dieťa nemá škôlku a škôlku nedostane, lebo nemá zamestnanie.
a narážala som pri školách presne na tú situáciu, kde štát presne vie koľko detí je v konkrétnej spádovej oblasti a napriek tomu otvorí 2 triedy, aj keď v spáde má počet detí na 3 školy. pritom škola disponuje dostatočným priestorom a výberové konania sú organizované na úrovni územného celku.
No je to hrozne, ked nezoberu dieta do statnej skolky, zazila som to pri prvom, nebyvame sice v BA, ale v bratislavskom satelite a rok sme museli platit za sukromnu skolku, bolo to okolo 350eur na mesiac aj so stravou, aj z toho niekedy bol aj 2tyzdne doma chory a ja s nim
Pocula som ministra Grohlinga na zaciatku, ked nastupil do funkcie ako hovoril, zeby chceli odskodnit nejako rodicov, ktore deti nezoberu z kapacitnych dovodov, ze by mali dostavat nejaky prispevok, ak ma uz dieta viac ako 3roky a nezoberu ho do statnej skolky ....len teraz je dako ticho okolo toho, neviem, kedy to maju v plane, ci az ku koncu volebneho obdobia alebo ako .....ale takto kazdy rok vela rodicov doplati na neschopnost statu postarat sa o deti....a este zo zdanenych penazi si musime platit sukromne skolky, aby sme mohli chodit do prace......ja sa potom necudujem niektorym mamickam, ze zostavaju na neplatenej rodicovskej dovolenke az pokym deti nezoberu do statnej skolky
no u nas na bratislavskom vidieku tiez rocne nezoberu aj 100-150deti, prave som videla na fb, ze sukromne skolky uz nemaju miesto ....no smutne to je