Ahojte bývate niekto v BA na žabom majeri? Stojí tam už zopár domov, celoročne obývaných chatiek. Zaujíma ma, že ako sa tam býva a ako je riešená voda? Mali sme obhliadku záhrady a maklér tvrdí, že nie je problém sa napojiť na verejný vodovod. No práveže kolega vravel, že je to Záhradkárska oblasť a problém napojiť sa na kanalizáciu je, ľudia tam majú žumpy a voda zo studne nie je pitná a niekde počul aj to, že je zavadna. Prosím o názory. My by sme chceli na celoročné bývanie a hľadáme lacnú záhradu v BA. Ďakujem za rady
to je tak problematicka lokalita, ze by som vobec neuvazovala o tom (voda, pozemky)
Zabi majer na celorovne byvanie si neviem predstavit. Urcite voda iba zo zo studne a ziadna kanalizacia. Plus teda si dobre prever (okrem ineho) ci ide o predaj alebo len dlhodoby prenajom. Makleri toho narozpravaju…
ano, voda tam je naozaj zavadna, pozor na to
Tak je to všade môj otec ma záhradu mimo Ba v zahr.oblasti a tiež to isté s pitnou vodou.Ved si to over na úrade či bude problém s vodovodnou prípojkou a ostatnymi maklérov never
Tam, kde má môj otec záhradu býva veľa ľudí v novo postavených celoročných domoch.Este stále to je za dobrú cenu aj, keď ceny zahradiek išli enormne hore.
a treba sa zaujimat aj o to, akej kvality je tam poda, kedze tam chces pestovat zeleninu (ak je zavadna spodna voda, tak poda tiez nebude nejake terno).
v blízkosti sa nachádza bývalí chemický závod Dimitrovka, ktorý je najvačším znečistovatelom podzemných vôd na žabom majeri. Znečistenie nieje však všade rovnaké, najvačšie je v blízkosti Dimitrovky. Existuju záverečné hydrogeologické správy z tejto lokality, kde si vieš presne pozrieť aká kvalita vôd je v jednotlivých častiach žabieho majera. Každopádne voda tam nieje pítná, su lokality kde voda obsahuje karcinogény, sú oblasti kde voda síce nie je pitná ale bez karcinogénov a ťažkých kovov, táto voda sa dá používať na polievanie, ale určite nie na pitie. Aj my máme záhradu na žabom majeri. Rada tam chodím, vodu som odtial nikdy nepila, máme to naštastie v tej časti, kde voda nie je karcinogénna, dá sa používať na zavlažovanie. Záhrady v tejto lokality sú bud na prenájom alebo su časti kde si to vieš už odkúpiť. Tie záhrady ktoré su na prenájom prenajíma záhradkárske združenie, pozemky vo vačšine patria cirkvi alebo pozemkovému fondu. Takže nereálne odkúpiť, my máme záhradu, kde časť pozemku patrí cirkvi a časť pozemkovému fondu. Pozemok máme už vyše 10 rokov, prenájom bol 60 eur ročne, teraz to išlo hore možno 80 €ur. bola by som blbá kupovať od súkromníka za veľké peniaze, ak prenájom za 10 rokov ma výjde možno 800 €, za 20 rokov po navýšení možno 2000 €. Šanca že by ťa odkial vykopli je takmer nulová, pretože cirkev pozemky nikdy nepredá, a potenciál na výstavbu je veľmi nízky. Su ľudia čo tam majú záhrady celý život a dedia ich deti. Čo sa týka infraštruktúry, tak asi si si všimla že asfaltky tam nevedu, takže autičku vieš dať pekne zabrať, na jar su cesty rozbahnené a ludia ked prechádzajú tými autami to pekne rozbombardujú, cez lebo je to prašné a všetko je to po jari zatvrdnuté. Čo sa týka pôdy, tuším že pôvodne je tam pieščito ilovitá zemina, veľmi nekvalitná, nič v nej nevypestujem, preto si skutočný záhradkár dá pôdu naniesť, aj my sme niekoľko krát ročne doviezlu pôdu, aby sme záhradku vyzdvihli, pretože ked máš dobru zimu a veľa snehu, a na jar dobre poprší, tak tam máš záhrady zaliate vodou, pestovať môžeš možno koncom apríla, preto máme vyvýšenú záhradu a pestujeme v záhonoch. čo sa týka elektriky, tak na tu sa dá pripojiť, ale nie každý ma naťahané káble, treba si to vykopať ak ku prípojke. Osobne si myslím že tam celoročne bývajú ludia sociálne slabší, lacný pozemok, vystavia dom , žiadna infraštruktúra, žiaden obchod, na jar blato, v lete komáre, žiadna pitná voda - pochybujem že sa dá napojiť na kanalizáciu., žumpy a občas aj individuá.
@mirka17 suhlasim. chodili sme tam velmi casto na zahradu. smrad z vody ( kalne jazero), neustajne je pocut racianske depo, v lete vela komarov. poda nie moc kvalitna a nie vsade je elina.
Dobrý deň ja by som si veľmi rada zobrala do prenájmu jednu stých záhrad.Vie mi tu prosím niekto poradiť kde sa treba obratit.Vsade je len predaj ci odstúpenie atď....
Ja by som chcela do prenájmu a není problém ani ak by som si ju musela dat do poriadku.Vycistit atď....
@radkava123 však to odstúpenie je prenájom. Zaplatíš odstupné a ďalej už len platíš ročne poplatok za prenájom pozemku.
@radkava123 zahradkarsky zvaz ktorý spravuje prenajom pozemkov už nema voľné pozemky na prenájom, možno aj ma len majú v tom bordel. Vačšina pozemkov je prenajata. A ty si vlastne odkupuješ od toho človeka to, že ti odstupi tu zahradku do prenajmu. Neodstúpi ti to zadarmo, prečo by to robil ved to kedysi boli holé pozemky, ludia investovali do oplotenia, niektorý urobili studne, naviezli zeminu, nasadili stromy a pod. Prečo by ti to mali odstupiť zadarmo. My sme tiež takto "kupili zahradku" s par stromami a zhnitou chatkou, zaplatili sme a teraz už je "naša v prenajme" platíme každý mesiac mesačný poplatok . Chod na žabí majer, a nalep si inzeráty že odkupiš zahradku do prenajmu. Je tam ich kopec o ktoré sa nitko nestará.
@mirka17 no ja na to odkúpenie nemám peniaze ale,ak by tu bol niekto ochotný mi prenajať záhradu o ktorú sa nestará a len za ňu zbytocne platí tak by som bola ochotná sa o to starať stým ze,by som platila jemu za tu prenajatu záhradu mesacne plus mal by to aj strážené pred bezdomovcami ci odpadkami a o starosť menej a v peňaženke o niečo viac.....
Pohľadaj si niečo o tom na nete. Napr.: https://www.raca.sk/voda-v-casti-zahrad-na-zabo...