Ahojte🙂 potrebovala by som sa informovať ohľadom bývania v Rajke. Uvažujeme nad kúpou nehnuteľnosti v tejto obci. Potrebovala by som vedieť ako je to s materskou škôlkou,či je tam slovenská škôlka(na internete som sa dočítala iba o učení v maďarčine alebo nemčine). Ako vybavujete veci na úradoch keď neviete nič po maďarsky? (Nejaký prekladateľ alebo sused? 😃) Nejaké ešte dôležité info??.akurát viem že v prípade volania slovenskej zachranky , príde len po hranice a že mali by sme prechodny pobyt ako cudzinci...ďakujem za každú odpoveď 🙏
ked kupujes cez realitku, tak viem tak, ze ten uvod na uradoch vybavia, aj prepis elektriky a tak, neskor uz musis sama.
ja po madarsky hovorim dokonale, ale nesla som tam byvat, uvazovali sme nad tym len chvilu... mna to s tou zachrankou dost odradilo, popravde. v sucasnosti, nikdy nevies, kedy kto na ako dlho zatvori hranice napriklad.....
s anglictinou by som tam moc neratala....
@buducamama ďakujem krásne 🙏🙂
@jamanka19 V nových štvrtiach bývajú vo väčšine len Slováci, v starej časti je mix. V škôlke je veľa slovenských detí. Úrady tiež ako už bolo spomenuté vybaví realitka, šeky sa dajú platiť cez aplikáciu, netreba ani na poštu chodiť aj keď aj tam pracuje pani, čo hovorí po slovensky. Momentálne chodí iba vlak kvôli zavretým hraniciam, ale tak snáď raz bude koniec a bus zase začne chodiť🙂 v Mosoni je nemocnica odkiaľ by prišla sanitka, dá sa dohovoriť nemecky aj anglicky. Druhá vec keby sa niečo stalo sadnete do auta na Antolskej ste za chvíľu🙂
viete mi prosim poradit niekoho kto vybavuje hypoteky v madarsku? chcem kupit dom v rajke a realitka co ho predava tuto sluzbu neposkytuje
@jamanka19 ahoj, je tu materska skolka alebo jasle, neviem presne, ale ucitelka vraj hovori aj po slovensky. Ci ti vsak vezmu dieta je otazne, predsa len je to jedno zariadenie pre uz dost rozrastenu obec. S uradmi budes vzdy odkazana na madarsky hovoriaceho cloveka, bud ti pomoze niekto znamy, alebo tlmocnik, pripadne si najdes niekoho ochotneho z dediny. Ale priprav sa, ze bud si zaplatis , alebo sa budes cely zivot tu doprosovat niekomu. Lebo ked ti dojde madarsky sek s ich hakybakmi tak si v prdeli😂 Uz len ked ti nechaju vecer listok, ze zajtra doobeda budu merat elektriku a mas im nechat pristup na dvor, tak je to neprijemne, maju v tomto zvlastny system. Cize ak ti to nevyhovuje, uz musis volat alebo mailom vybavovat. Vela veci sa da anglictinou, ale niektore urady ta odignoruju a ani neodpisu. Inak je tu klud no ako na dedine, ale casom zistis, ze je to predsa len ina natura vo vela veciach. Slovenskej zachranke sa myslim ani nedovolas, pride madarska. Musela by si ist volat hned za hranice aby ti zodvihol slovensky operator.