Bývanie v Bratislave

7. nov 2023

Dobry den, chcem sa spytat, najma tych ktori byvaju z Vas v BA, alebo zazili taku situaciu, ako ste to riesili.

Mam skoro 5 rocne dieta, manzel pracuje v BA. Ja mam este skolu rok a pol a konecna, tiez v BA ( dorabam si, musim chodit dost casto do BA).
Chceme zrejme ist do Ba do prenajmu, lebo dochadzanie je neunosne.
Moja otazka znie, ake mate skusenosti v ramci BA s prenajom bytu 2 izboveho rodine s 1 dietatom ( ten najom chceme fakt do maja 2025) a ako sa da v BA riesit skolka. Je sanca, ze mi dieta zoberu do skolky v BA, alebo mam riesit sukromnu. Dcera by mala buduci rok predskolsku. Ja viem, blba situacia, ale uz som najma ja z toho dochadzania vystavena...denne dam 150 km autom :(
Dakujem za rady

zuzanaete
7. nov 2023

Najom budete dlhsie hladat kvoli dietatu. Umiestnenie v skolke zalezi od lokality. Niekde beru aj detibez trvaleho pobytu, niekde maju problem aj ludia s trvalym pobytom.

lucik194
7. nov 2023

no budete dlhsie hladat ubytko kvoli dietatu, malokto chce dieta v byte

musite urcite mat oficialne ubytko, najom, aby ste si prihlasili na MČ pobyt. plusom bude ze dieta je predskolak - zobrat ho musia, podla toho kde budete byvat, zapisy su na jar

barborachors
7. nov 2023

No prenajom s dietatom je problem, lebo ako majitel sa ťa potom nemusím zbaviť, také mame zakony na Slovensku. O byt poziadajte zamestnavatela alebo znamych. Alebo oslovte realitku ale cakajte skor ze nebude to také jednoduché, prave kvôli tomu zakonu, ktorý nahráva v neprospech majitelom.

mimikas
7. nov 2023

Napr so skolkami nie je problem v devinskej. Nemusis riesit sukromnu, treba sa prihlasit na prechodny pobyta na zaklade toho ma dieta narok na skolku.

raffaella
7. nov 2023

Podnájom s dieťaťom je ťažšie zohnať, ale nie nemožné. Avšak ten výber z možností je veľmi skresaný. Škôlka sa udeľuje na základe TP, zase treba rátať s tým že minimum majiteľov dáva súhlas na zriadenie TP nájomcom. Ale sú aj škôlky, kde keď je voľné miesto tak TP sa nevyžaduje, to je skôr však rarita. Pri súkromných MŠ sa TP neberie do úvahy vôbec.

vlado818
8. nov 2023

No ja by som povedal priam veelmi tazke. Poslednych 10 telefonatov som mal len rodiny s detmi zaujemcovia.
Alebo ludia so zvieratkami. Takze tym by som zacal najprv.

autor
8. nov 2023

@mimikas devinska nova ves? Pozriem si to, manzel pracuje v BA, ja zatial dokoncujem skolu, no neviem kde sa este zamestnam. Problem je ten, ze nechceme zatial predat nas byt a kupovat v BA, pokym neviem, kde budem mat ja pracu.

autor
8. nov 2023

@vlado818 ja tiez neuprednostnujem prenajaty byt, ved mam svoj vlastny, pekny, novy v novostavbe...len problem je to dochadzanie, preto sme chceli si pozriet nieco priamo v BA, aby sme neboli tak rozlietani na isty cas..a pritom viem, ze v BA nezostanem

autor
8. nov 2023

@raffaella ved to, my to potrebujeme na obmedzeny cas, teda na rok kvoli mne a kvoli tomu, aby sme neboli rozlietani...my byt mame nam je dobre v nasom byte, len teda je to 150 km.do BA a uz to popravde nedavam psychicky ani fyzicky denno denne

aylinn
8. nov 2023

Škôlku vyriešite tak že si zaplatíte virtuálne sídlo , dajú vám trvalý pobyt v časti BA kde chcete na rok som za mna a za malého platila 170€ , tým pádom ti dieťa vezmú do škôlky v tej časti BA (ak budú mat voľne)
Ak nenájdete byt v BA kde vás zoberú s dieťaťom tak skúste Rajku , je to síce Maďarsko ale je to hneď za hranicami a tu s tým nemajú vôbec problem aspoň som nepočula že by to tu niekto riešil. A hlavne je to tu o tretinu lacnejšie ako v BA. Ja platím 550 za 3 izbak so záhradou a parkovaním a v ba ste po diaľnici alebo aj po starej za 10-15 minút.

nikadomi
8. nov 2023

Dobrý deň prajem. Ohľadom bývania mi môžete poslať súkromnú správu, možno Vám budem vedieť pomôcť. Ak samozrejme platí, že máte záujem o podnájom v Ba 😉

autor
8. nov 2023

@aylinn to vazne? Pozriem to veru, normalne sa da cez realitku?

kris_tin257
8. nov 2023

V Petržalke je najmenší problém so škôlkou nemusíte mať trvalý pobyt tu by vám zobrali si myslím, nášho prijali a nastúpil nemal ani 3 roky. Čo sa týka bývania, hľadajte dlho dopredu to bude totiž problém keďže máte malé dieťa

aylinn
8. nov 2023

Aj bez realitky , pridaj sa na Facebooku do skupiny Rajka alebo Rajka bývanie podnájom , alebo Rajka pre všetkých , zvyknú tam dávať ponuky , poprípade bazos alebo nehnuteľnosti.sk a daj si že Maďarsko.

danadanaba
8. nov 2023

@barborachors to nie je uplne pravda..pokym je zmluva podpisana podla zakona o kratkodobom prenajme, tak problem zbavit sa rodiny s dietatom prenajimatel nema..ps byt som prenajimala a bolo to prave rodine s dietatom 😉

kris_tin257
8. nov 2023

@danadanaba pokiaľ viem tak je to problém, ak tam žije maloleté dieťa, dôchodca alebo ztp osoba a neplatili by nájom nemôžete ich vysťahovať na ulicu a teda väčšinou tí ľudia nemajú kam ísť

danadanaba
8. nov 2023

@kris_tin257 to plati, ked je najom uzavrety podla OZ, pokial je najom uzatvoreny podla zakona o kratkodobom najme bytu, tak to neplati..riesila som to aj s pravnikom

https://www.reality.sk/clanok/legislativa/4499/...

Krátkodobý nájom bytu viac chráni prenajímateľa

Okrem uzavretia nájomnej zmluvy podľa Občianskeho zákonníka prichádza do úvahy aj uzavretie zmluvy o krátkodobom nájme bytu podľa zákona č. 98/2014 Z. z. o krátkodobom nájme bytu.

Podľa § 7 ods. 1 písm. b) zákona o krátkodobom nájme bytu môže prenajímateľ zmluvu vypovedať aj, ak: "nájomca riadne a včas nezaplatil nájomné alebo úhrady za plnenia poskytované s užívaním bytu za čas dlhší ako dva mesiace."

Najdôležitejší rozdiel v súvislosti so skončením nájmu oproti právnej úprave nájomnej zmluvy podľa Občianskeho zákonníka však spočíva v tom, že zákon o krátkodobom nájme bytu výslovne zakotvuje, že na nájom podľa tohto zákona sa nevzťahuje právna úprava Občianskeho zákonníka o bytových náhradách.

To znamená, že v prípade, ak sa jedná o nájom podľa zákona o krátkodobom nájme bytu, nie je prenajímateľ pri skončení nájmu povinný poskytovať nájomcovi bytovú náhradu, a to ani v prípade, že sa nájomca v svojej domácnosti stará o maloleté dieťa.

lneviemmeno
8. nov 2023

tak ja som tehotna a nemali sme problem si najst prenajom v BA 😀 mala som kopec ponuk ze som sa len rozhodovala. ale je pravda, ze to je trosku narocnejsie