Byt v Bratislave verzus Dom v Čiernej Vode

sandra299
20. sep 2024

Ahojte!

Zvazujeme s manželom že by sme sa presťahovali z 3i bytu v Ba do domu v Čiernej vode. Mame dieťa, tak preň chceme záhradu.
Otázok s ktorými sa trápime je viacero. Čo si myslite o takomto sťahovaní? Bývate niekto v ČV? Ako sa tam žije? Čo občianska vybavenosť? Školy, škôlky, lekári? Kaviarne, krčmy, cukrárne, reštiky? Tu mame všetko pod nosom, tak nechceme urobit chybu.

Ďakujem ❤️

7lenka11
20. sep 2024

Nežijem v Čiernej Vode, ale rovnakú dilemu sme riešili vlani. Nakoniec sme sa rozhodli pre dom mimo BA a bolo to najlepšie možné rozhodnutie. Zijeme síce v radovej zástavbe, ale je tu kopec mladých rodín, deti, je to pokojná ulica, kde sa deti hrajú do večera, navštevujeme sa so susedmi, robili sme grilovačky, máme terasu a menší dvor. Pri dvoch deťoch je to na nezaplatenie. Mne osobne už BA nechýba a to som tam žila vyše 10 rokov. Vzťahy v bytovke boli na bode mrazu a tiež si neviem predstaviť tráviť celu materskú s 2 malými deťmi zatvorená v byte na sídlisku. Obzvlášť v lete a potom aj v zime, keď je skoro tma 🤦‍♀️ mať dom, kopec priestoru, vlastný dvor a susedov, ktorí sú zároveň kamaráti - je to fakt super

nairobi
20. sep 2024

@7lenka11 byvali sme v dome na Čiernej vode,ale doslova sme odtiaľ po 10r. "ušli". Sli sme bývať smer Žitný ostrov. Čierna voda je už tak preplnena, dom na dome, ze rano ideš v kolóne do práce, poobede v kolóne. Občianska vybavenosť je dobrá,je tam Ms, ZŠ, malé tesco, jednota ale toto isté sme našli na "madaroch" a do roboty konečne nechodím v neustálych kolónach. Kaviarne a cukrárne necakaj žiadne wau,pro tescu je take male "námestie" tak tam sa dá nejaka káva vypiť...

h2
20. sep 2024

@sandra299 Nechce sa mi opakovať, čo už napísala @7lenka11 , máme to veľmi podobne.

h2
20. sep 2024

@nairobi Aj my sme na Žitnom Ostrove, sme tu veľmi spokojní (dokonca slovenská dedina, nie maďarská, ako väčšina na Žitnom Ostrove).

tramtada31
20. sep 2024

My sme sa rozhodli nakoniec pre byt v Ba, dom ideme predat. Ak máš už deti chodiace do skoly, skolky, robis len taxikára, máš všade daleko, dostupnosť kruzkov je slaba.

beata_k
20. sep 2024

@sandra299 Len mysli na to, ze deti bude zahradka bavit velmi kratucku dobu. Oooovela dlhsiu dobu ich treba vozit do skol. Aj ked budu uz chodit same, tak stat na autobusovej zastavke vcasno rano v zime...nic moc. Ono je to pekna romanticka predstava ako ty pijes kavu na terase a deti sa ti hraju na zahradke 3x4 metre. Len otazka je. Ako dlho vam to vydrzi?

h2
20. sep 2024

@tramtada31 Nemusí to vôbec tak byť, môj syn je už ôsmak, nerobila som mu taxikára nikdy, školu aj predtým škôlku máme na skok, všetky krúžky v dedine (väčšina v škole, ostatné v pešej dostupnosti).

jana_eyre_2
20. sep 2024

Bývať v cv nie je žiadna výhra z pohľadu cestovania.. zápchy tu sú veľké najmä teraz keď zavreli výjazd na D1 je to ešte horšie.. keď bol otvorený, tak to bolo o troška lepšie ale tiež tu boli situácie ktoré vyžadovali trpezlivosť.. v Bratislave sú ale zápchy rovnaké, pokiaľ nebyvas v centre alebo v širšom centre, tak je to jedno.. (pochádzam z BA dolných honov, ešte tam mám časť rodiny, viem že vyhra to nie je nikde) dostupnosť škôl je ale na CV problem.. sú tu dve, ktoré praskajú vo švíkoch.. krúžkov je tu dosť z môjho pohľadu (l-aktivity, relax, monar, rebela - všade je minimálne 10druhov športov pre rôzne vek.kategorie, v škole je 5druhov športu za minimálne peniaze, plus súkromná a naozaj kvalitná ZUŠ, ale samozrejme nie zadarmo.. taktiež dospelí si nájdu šport ktorý chcú cvičiť ľahko..) čiže škola - trocha problém, krúžky nie.. je super že človek sa v rámci Čiernej vody dostane takmer všade na biku, ale je to dosť roztahana dedina, čiže keď dieťa býva na triangli a kamoša má na 5elemente, tak je to dosť ďaleko a kvôli množstvu áut okolo človek dieťa nepustí s úplným kľudom.. obchodov je tu naozaj veľké množstvo, nechýba tu ani pepco, kam sa ale dá dostať autom či autobusom..
.
Na uzavretie - mínusy - dopravná situácia hrozna, školy plne, škôlok pribudlo ale stále asi trocha problém, neviem už nemám deti v Tom veku.. veľmi veľa ľudí.. pre porovnanie - omnoho menšie okresné mesto v Rakúsku má menej obyvateľov ako obec ch.grob..

Plusy - cyklotrasy, krásna chránená oblasť, super prechádzky, obchody už fakt akéhokoľvek druhu, výjazd na D1 keď ho znovu otvoria..

Býva sa tu vlastne fajn, nemôžem sa sťažovať.. ale aj tak by sme chceli zmenu nie však kvôli našej obci..

tramtada31
20. sep 2024

@h2 my mame napr dieťa v triede s rozšírenou výučbou anglického jazyka, kde sa od prvej triedy zacinaju niektoré predmety vyucovat v anglictine, pre nás to bolo veľké plus. A keď nechceš bežné krúžky ako nejaký futbal, ktorý sa hrá všade, tak je to problém. Ono sú aj krúžky a krúžky. My bývame blízko CVČ, aj tie zamestnankyne sú zlaté, snaživé, ale tie krúžky sú buď v takom čase, že to môže časovo stíhať len nejaká mamicka na materskej, ktorá nechodí do práce, alebo kvalitou veľmi pokulhavajú, preto chodíme na iné.

jana_eyre_2
20. sep 2024

@tramtada31 ja tu bývam 15r a krúžky sú normálne od 16-17-18h.. nie som na materskej a najstaršie dieťa je v puberte ktoré si tiež vybralo (chodí na lezenie a na florbal obe vedu muži čo to robia už dlhšie).. neviem teda aké iné máš na mysli ale myslím že krúžky tu naozaj nie sú problém..

h2
20. sep 2024

@tramtada31 Toto je problém ľudí "z mesta", že si myslia, ze "dedinská" škola a "dedinské" krúžky sú horšie, než "mestská" škola a krúžky. (A toto píšem, ako rodená Bratislavčanka, ktorá v BA žila do svojich 34 rokov a ešte za čias hlbokého socializmu tu chodila na výberovú ZŠ s rozšíreným vyučovaním angličtiny 😁). Môj syn tu u nás na dedine chodil doteraz na tieto krúžky: futbal, turistický, florbal, stolnotenisový, šachový, plavecký (áno, u nás v dedine, máme tu fitko s 25 metrovým bazénom), hasičský a programovanie. Podotýkam, že to sú krúžky, na ktoré chodil môj syn, nie všetky, čo tu máme, lebo tých je oveľa viac, napríklad rôzne umelecké, o ktoré môj syn nemá záujem. Zase nemôžeš porovnávať dediny v blízkom okolí Bratislavy (naschvál sa chcem vyhnúť slovu satelity), ktoré majú vybavenosť, porovnateľnú s mestskými časťami Bratislavy, s akoukoľvek dedinou v rámci Slovenska.

7lenka11
20. sep 2024

@beata_k ale veď školy sú na dedinách väčšinou v pešej dostupnosti 🙃 práve v BA zabíjajú ľudia kopec času cestovaním..

beata_k
20. sep 2024

@7lenka11 Aj stredne?

katulienkax
20. sep 2024

@beata_k haha no veď začne zábava , keď im pôjdu na strednú do Ba a budú chcieť tráviť čas s kamošmi v Ba, hlavne ta mamička ôsmaka, čo jej zachvíľku pôjde na strednú do BA, tak uvidí že to ma vsetko na skok 😁

beata_k
20. sep 2024

@katulienkax Ved toto. Ludia vobec nemyslia, co bude o 10-15 rokov. Maju vyhlad akurat tak rok napred, ze sa im deti pohraju v piesocku na zahrade.

jana_eyre_2
20. sep 2024

@katulienkax
@beata_k to sú také reči sorry, ale tieto sarkastické poznámky mi prídu trápne.. bývala som v BA 25r svojho života a celu strednú som cestovala.. tak isto ako budú cestovať aj moje deti, neviem či vy svojich pubertakov držíte len v okolí domu 😒 naozaj nerozumiem tomu, že keď sa nacne táto téma na mk musí sem niekto prísť presvedčiť ako je mimo mesta na hovno... A najlepšie to vie vždy ten čo tu nebýva, ako inak..

(Btw autobusy tu normálne chodia)

katulienkax
20. sep 2024

@beata_k no veď moja už začala chodiť mhd na krúžok , zachvíľku pôjde o 2 roky na strednú, ja už začínam mat čas na seba a teraz kebyže mam tráviť dochádzanim 2 hodiny v aute tak ma picne a mojej kamošky syn, majú dom so záhradou ale v jeho veku je zavretý celý den v izbe lebo kamosov ma v Ba, v piesku sa už nepohra a kamosi sú ďaleko

h2
20. sep 2024

@beata_k
@katulienkax Nevidím v tom ani najmenší problém. Bavíme sa tu o obciach v blízkom okolí Bratislavy. Nie o dochádzaní z opačného konca republiky. Strednú školu už veľmi pravdepodobne nemá v pešej dostupnosti ani študent z Bratislavy, musí ísť MHD, často aj viacerými spojmi. Tak, ako cestuje autobusom Bratislavčan, tak bude autobusom cestovať cezpoľný. Možno o pár minút dlhšie. A možno ani nie.

h2
20. sep 2024

@jana_eyre_2 Vždy tu budú na bývanie mimo Bratislavy frflať tie, čo takto nikdy nebývali. A nám, čo takto bývame a nemáme problém, neuveria, že ho naozaj nemáme. 🙃

beata_k
20. sep 2024

@jana_eyre_2 Ja nikoho nepresviedcam. Napisala som svoj nazor.

jana_eyre_2
20. sep 2024

@h2 presne..

h2
20. sep 2024

@beata_k Napísala si svoj názor na život iných ľudí, v ktorých situácii si nebola. Máš na tento názor právo, ale je nesprávny.

beata_k
20. sep 2024

@h2 Len je rozdiel ked ti ide bus kazdych 10 minut a 3x do dna. Tu sa nejedna iba o BA, ale o kazde mesto a jeho satelit. Ale ako vyssie pisem. Napisala som len svoj pohlad. Byvala som isty cas na dedine, viem porovnat.

beata_k
20. sep 2024

@h2 Byvala som na dedine. Mne vysvetlovat nemusis...

jana_eyre_2
20. sep 2024

@beata_k áno, názor má každý, avšak každý názor sa dá napísať aj bez zbytočneho ironickeho rypania.. keď chces bývať napr. V Petržalke a bývaš tak je to fajn, lenže aj tam ti hrozí že dieťa si nájde školu v Rači a bude cestovať a nebude sa ti môcť ani hrať v piesku na zahrade.. nie všetky stredné máš vedľa domu 😏

beata_k
20. sep 2024

@jana_eyre_2 A este mi napis kde tak strasne rypem. To skor ty mas krv v ociach a ides po kazdom, kto ma iny nazor. Uz som pisala. Zila som na dedine aj v x mestach. Mna ozaj nemusis presviedcat....

7lenka11
20. sep 2024

@beata_k u nás v dedine nie, za ostatné dediny sa neviem vyjadriť.. a myslite, že v BA má každý vedľa svojho bytu strednú školu? Kamoskin syn stredoškolák cestuje každé ráno hodinu. Kolegyňa má 3 deti a každé ráno sú od 6.10 na ceste, aby stihla deti rozviesť do škôl. Mne to ozaj netreba vysvetľovať, v BA som prežila viac ako 10 rokov. Žila som v 3 mestských častiach a denne som dochádzalo či do školy alebo do prace. Vôbec to nie je také idylické, ako to tu obyvatelia BA opisujú.. a jasne, že ani z niektorých satelitov to nie je ideálne, hlavne smer Senec. Preto treba vyberať dôkladne. My sme pri Šamoríne, kde je komplet všetko a do BA veru nemusím vôbec chodiť.

jana_eyre_2
20. sep 2024

@beata_k ja ťa nepresviedcam, nemám o čom nesud podľa seba.. a dobre vieš kde rypes..

7lenka11
20. sep 2024

@beata_k mimochodom ja som cestovala z okraja BA do prace do Ružinova hodinu. Teraz viem byť zo Šamorína v BA za 20 minút vďaka R7…

beata_k
20. sep 2024

@jana_eyre_2 Este raz. Ja pisem, ze ste naivne???