Amniocentéza Kramáre

baska_halasova
12. sep 2024

Ahojte, len chcem zdieľať pozitívnu skúsenosť s amniocentézou na Kramároch.
Zákrok som absolvovala včera a vykonával ho MUDr. Turkota. Pan doktor ma aj deň pred tým vyšetroval a musím povedať, že za tie mesiace tehotenstva a množstvo vyšetrení, bol pán doktor jeden z najpríjemnejších. Veľmi ľudský prístup, príjemný, má očividne za sebou roky praxe a je to z neho cítiť. Rovnako zdravotná sestra, ktorá nás prijímala a venovala sa nám a kontrolovala nás bola skvelá a príjemná.
Zákroku ako takého som sa nebála, skôr ma stresovalo nemocničné prostredie, nakoľko som nikdy nebola v nemocnici.
Amniocentezu vykonávali ráno o 8, o 10 sme boli spolu s parťáčkou na izbe prepustené domov. Celkovo som strávila na operačnej sále cca 5-10 min, nebolelo to vôbec.
Ak by sa niekto toho bál, za mňa sú týždne stresu horšie ako amnio a na Kramároch som mala skutočne pozitívnu skúsenosť.
Ja už zrýchlené čiastočné výsledky mám a našťastie som dostala dobré správy, celkové komplexné výsledky budem mať o 3 týždne.

mariaola
14. sep 2024

@baska_halasova Ahoj, veľmii ma pozešila tvoja zdielana skúsenosť☺️.
Ja som tiež objednaná na Kramáre 18.9. na amnio a tiež mi dával termín Dr. Turkota a vravel, že sa vidime o týždeň, takže aj zákrok vykonáva 👍.
Chcela som sa spýtať, aké vyšetrenie robia pred amnio ? Len ultrazvuk na zhodnotenie množstva plodovej vody, alebo aj pozrú krčok či je všetko v poriadku a náhodou sa neotvára. Mávam často poslíčky- dúfam že sú to len falošné. Cez deň aj večer mám tvrdnutie podbruška a mierne pobolieva, ako pri slabšej menštruacii a mám obavu, aby to amnio nerozdráždila, ak sa náhodou niečo rozbieha…
Už som amnio na kramároch v 2022 absolvovala, ale nepamätám si čo presne pred tým vyšetrovali🙃.
Ďakujem krásne.

baska_halasova
autor
14. sep 2024

@mariaola ahoj, ja som v 21. týždni a mne len deň predtým urobil doktor Turkota rýchle sono kvôli veľkosti a polohe babätka, polohe placenty a množstvu plodovej vody. V daný deň už nič, ráno sme išli najprv na 214 k doktorovi, kde nám len sestrička dala príjmovy papier, následne príjem a prezlečenie sa a išli sme na 8. poschodie, kde si nás prevzala sestrička, ktorej sme odovzdali všetky papiere, odviedla nás do izby. Následne, už len skorší odchod na operačnú sálu, namiesto o 9 nás vybavili o 8, lebo potrebovali sálu a zároveň sme boli len dve. Obe sme o 8:20 už ležali na izbe a do 10 oddychovali.
Ak máš poslíčkov a opisuješ ďalšie veci, určite to spomeň doktorovi aj sestričke, k tomu ti ja viac neviem povedať.
Ale prístup absolútne všetkých, ktorí daný deň s nami komunikovali a venovali sa nám bol skvelý a ľudský, určite sa neboj pýtať a radšej ich informuj 🙂
Držím veľmi palce, zbehne to rýchlo a hlavne prajem dobre výsledky.

mariaola
14. sep 2024

@baska_halasova Ďakujem ti krásne za povbudenie ☺️🙏🏻. Určite to v utorok pred zákrokom spomeniem 👍. Myslela som si, že len ultrazvuk. Môj gynekológ ešte krčok nepozeral, vravel, že v 20 t. pri morfologickom ultrazvuku.
Aj na mňa urobil Dr. dobrý dojem a všetko vysvetlil čo som sa pýtala pri objednávaní.
Som rada, že zákrok prebehol v poriadku. Ja som sa prvý krát po amnio pozorovala pár dní či mi voda neodtečie. Zákroku sa nebojím, tak ako toho, že sa potom budem báť, aby sa niečo nestalo aj keď väčšinou je to v poriadku.

baska_halasova
autor
15. sep 2024

@mariaola vieš čo, nos strach tam vždy je, ja som v deň zákroku vyslovene len ležala, ešte aj na druhý deň som väčšinu dňa ležala a v piatok som už vedela aj doma po troškách čosi robiť, ale doktor hovoril, ze do piatka ležať určite a do nedele odporúča kludovy režim. Ja som všetky pokyny a odporúčania poslúchla a cítim sa super, aj maly je aktívnejší, ranka sa hneď zahojila. Mňa podbruško pobolievalo tu stredu a štvrtok a potom už som sa cítila dobre, bola som opatrná a ozaj sa vyplatilo 🙂
Mne krčok podľa mňa len moja gyn kontrolovala, ak si dobre pamätám, to robí vlastne každý mesiac.
Ozaj veľmi držím palce 🤞

mariaola
15. sep 2024

@baska_halasova Super, že dodržuješ kľudový režim☺️👍, verím že to naozaj ovplyvňuje situáciu.

Včera som celý deň ležala a vidím rozdiel, bruško mi netvrdne, nebolia ma tak panva a za celý deň som mala asi len 2 výraznejšie kontrakcie. Dnes pokračujem v oddychu, aj keď už som doma niečo poriadila, ale cítim sa lepšie. Oddych naozaj robí veľa 👍.
Na internete je uvedené, že do 4 dní sa zvykne niečo stať po amnio, ak sa dačo pokazí. Tak do tej nedele aj ja plánujem byť v kľude, vzala som si dovolenku od utorka pre istotu 🙏🏻.
Verím, že budeš v poriadku🙂.