3 verzus 4 izbový byt v Bratislave

16. apr 2022

Ahojte, ceny týchto bytov mi prídu v BA danej lokalite dosť podobne. Co sa viac oplatí do budúcnosti z hľadiska bývania? Radšej väčší 3 izbový alebo rovnako veľký 4 izbový?
Ešte ma napadla aj otázka ohľadom prenájmu, či sa vlastne takéto byty aj prenajímajú, keď sú také väčšie?

melanta
16. apr 2022

Ak plánuješ ten byt obývať a mať deti, tak 4. Nech nie sú deti v 1 izbe. Z pohľadu prenájmu, najviac idú 2 izbáky alebo aj menšie a keď tak lacnejšie 3 izbáky.

liz_lemon
16. apr 2022

urcite sa prenajimaju, ale je to komplikovane, lebo sotva si nejaky parik prenajme 4i, to skor nejaka rodina (co vsak vacsina ludi nechce, prenajat rodine s detmi) alebo potom viacerym ludom/parikom, co moze byt komplikovane aj pre teba aj pre nich, ked nebudu vychadzat spolu

stannkal
16. apr 2022

ak chces prenajimat tak s takym bytom to bude tazke, my sme si teraz ako rodina docasne prenajali 3i a ako som mesiace predtym sledovala ponuku tak tie iste byty tam stale boli v ponuke, cize z mojho pohladu ponuka prevysuje dopyt, my sme si fakt mohli vyberat (ale mozno sa mylim a bolo to len take blbe obdobie). Co sa tyka kupy na vlastne byvanie cena sa vacsinou odvija od rozlohy takze ide len o tvoje vlastne preferencie ci chces mat radsej viac mensich alebo menej vacsich miestnosti. Pre mna, kedze mame dieta a jeden z nas robi casto home-office (po RD mozno aj obidvaja) tak rozhodne chceme 4i, dokonca aj 5i by bodol ale to je uz tazsie v priemernej cenovej kategorii 🙂

petamich
16. apr 2022

najlepsie sa prenajimaju 1-2i byty, ktore si moze prenajat jednotlivec alebo par, vacsie byty iba rodine (co nie kazdy chce) alebo x studentom (co opat nie kazdy chce), takze ak to ma byt byt na prenajom isto nie 4i

wade
16. apr 2022

4i byt je určite lepší na bývanie pre rodinu. Čo sa ale týka prenájmu, je to väčšia oštara. Musí byt v dobrej lokalite, inak budeš mat iba menej solventné rodiny ako záujemcov. Viac ľudí v byte tiež znamená aj viac opotrebenia / viac údržby.

lucinka1988
16. apr 2022

závisí aký byt..My máme veľký 3i byt, ktorý bol pôvodne 4i a prerobený na 3 veľké izby plus šatníky..Keďže máme 2 malých chlapcov, izbu majú spolu a mali by, aj keby sme mali 5i byt..Office mám na veľkom zateplenom balkóne..A veeela priestoru všade, kde sa môžu naháňať a hrať..Pre nás isto lepšie ako 4i, ktoré sú malé a nepriestranné..Takže veľmi závisí, o aký byt ide

autor
16. apr 2022

No plán je taký, že najprv by sa prenajímal a potom by sme sa nastahovali, už aj s dieťaťom. Viem ze sa najlepšie prenajímajú malé byty, ale neviem si predstaviť 3-4 osoby v malom 2 izbovom byte.

wade
16. apr 2022

Záleží naozaj od lokality. V Bratislave si štandardná rodina byt neprenajíma. Väčšina ľudí byt vlastní. A máš dve ďalšie skupiny ľudí - expati / cudzinci ktorí nemajú problém s budgetom ale byt chcú mat v top lokalite a druha skupina su ľudia, ktorý si vlastný byt nemôžu dovoliť. Ty ale hľadajú lacne riešenie a aj prístup k bytu mozu mat iný + platobná disciplína. Ja som sa veľkého bytu na prenájom kvôli tomu zbavil.

autor
16. apr 2022

Co tak väčší 3 izbový byt, kde by boli 2 skupiny nájomcov? Študenti pripadne pár?

wade
16. apr 2022

Ja som napríklad toto nikdy susedom nechcel urobiť. Nasťahovať tam 4 mladých ľudí. Väčšinou je to každý piatok-sobotu párty byt 🙂 ale dá sa to samozrejme. Môžeš prenajímať každú izbu zvlášť. Dá sa potom z toho vytiahnuť aj viac peňazí - len to chce viac obhospodarovania.

autor
16. apr 2022

Veď toto, len do budúcna sa mi zdá lepšie 3 izbový ako 2 izbový. Pre študentov by to mohlo byt niekde v Petržalke pri ekonomickej univerzite.

luccija
16. apr 2022

Ak na prenájom tak 3 izbový, alebo 2.Nie každý chce byť v prenájme s ďalšími 4,5 ľuďmi.Bezne v 3 izbovom je 6 študentov.Ak pre seba, tak 4 izbovy

vlastnynazor
16. apr 2022

Vsak ved v BA sa da byt prenajat i starsim jednotlivcom alebo parom, ako zrovna mladezi, kt.chce len zurovat. Ked som byvala na podnajme, tak raz (sme mali vtedy tak rozpatie 25-30 rokov) sme mali spolubyvajucu v dalsej izbe dokonca 40rocnu, vyberal ju majitel. A ani nam sa moc nechcelo zurkovat, skor sme preferovali kludnejsie spolubyvanie. Jasne, ze kazdy chce byt vo vlastnom, ale su aj ludia, kt.rodicia nedali byty na podnose alebo ich partneri im nezabezpecili spolocne byvanie, a pomer plat-cena bytu sa beznym ludom (nehovorim o IT, lekarov, pravnikov, manazerov...) casto rozchadza. A plus zvyseny dopyt od Ukrajincov, ked das dobru cenu, prenajmes i vacsi byt.
Raz som byvala i v 4 izbovom byte a to dokonca tam bola i prechodna izba a fakt sa nasla holka, kt.bola v BA len niekedy, tak cena jej vyhovovala a tej dalsej zase nevadilo, ze prechadza cez tu prechodnu izbu, kedze ta holcina tam bola velmi malo. A zvycajne som byvala na podnajme v 3izbakoch, vsetko nahodne pozbierani ludia a obcas sa stalo, ze holky (hned po skole) este chceli zurovat, ale tak na byte si spravili len naladu a potom isli von.

autor
16. apr 2022

@vlastnynazor ďakujem za názor. Koľko si takto platila za izbu ? A koľko Vás v 3 izbovom bolo ?

vlastnynazor
16. apr 2022

Tie zaciatky si uz nepamatam. Ale naposledy to bolo vzdy tak do 200 euri. Na 4izbaku sme boli oficialne 4 (ta 1 len obcas) a stym ze 1holka si tam dodatocne nastahovala nacierno i priatela a na 3izbaku sme boli oficialne 3 a tiez 1 tam mala nacierno i svojho priatela, ale ten mal i vlastne byvanie-no take u jeho rodicov prerobene, len ona sa lepsie citila na podnajme ako u nich.

vlastnynazor
16. apr 2022

Len teraz som nastastie uz vo vlastnom, cize neviem poradit, po kolko pytat.

zuzanaete
16. apr 2022

Za izbu sa v BA plati od cca 250-350. Zalezi od lokality, velkosti, vybavenia.