Ahojte žienky. Možno mi budete vedieť pomôcť poradit. Už dlhšie som rozmýšľala že vybudujem útulok pre psíky. Viem že v Bardejove už sú preplnené skoro všetky stanice. Momentálne spisujem veci ktoré mi treba vybaviť. Hľadám hlavne sponzorov. Vedeli by ste mi poradiť na koho sa obrátiť ? Kto by do toho išiel ? Ďakujem pekne za všetky informácie
@anjelicek26 veru,nie každý môže mať psíka dnu,a oni vyžadujú s prístupom do domu,hlavne veľké psy,by som vnútri nedržala
@luckabj82 ved ja chapem, ze idealne je pre nich cely den na gauci, dom aspon 200m2, velky pozemok, aspon jeden s ludi nepracovat - lebo chudak pes bude sam... no proste... co najzlozitejsie... potom su tie utulky plne, lebo nikomu ani zviera nedaju... a to pocuvam zo vsetkych stran toto... arogantny, neprijmeny, spovedajuci pristup a milion dovodov, preco nie...aj ze nedaju cloveku nad 60 zviera, lebo vsak umrie...kedy ma mat cas na zviera sa mu venovat, ked nie na dochodku? A takych veci je vela...
Prave dnes som citala velmi dlhu diskusiu na fb o tom, aka tazka je momentalne situacia nielen v utulkoch ale u chovatelov s PP. Naklady enormne, ludia neadoptuju, lebo sami nevedia ci nebudu mat existencne problemy. Utulky preplnene. Myslienka velmi pekna, ale aj velmi riskantna. Ak zozenies sponzorov, rada pomozem s vencenim alebo cokolvek inym (som z bj) ale uff, neviem.
Neviem či je to tak jednoduché …. Skor sa spojiť s OZ ktoré sa snaží niečo roky budovať len formou sponzorstva a majú to veru ťažké. Lebo budovať niečo od nuly bez kontaktov je problém, veď len sterilizacia jednej feny stojí 70€, nehovoriac o ockovaniach, povinnom cipovani, odcervovani, zradle, kadejaké zranenia psikov … nehovoriac o pevných nervoch nakoľko by mal byt niekto vždy na telefóne …. Myšlienka je to pekná ale podľa mňa pokiaľ si nevyhrala v športke alebo nemáš veľmi veľmi veľmi veľa peňazí nazvyš tak sa do toho ani nepúšťaj a ak mas chuť a energiu pomáhať radsej pomôž zohnať sponzorov už existujúcemu OZ ( nemyslim útulku) resp zháňajú vzdy niečo (odvozy, venčenie, krmivo … ) a budovať niečo ďalšie len preto ze stanice sú preplnené nemá význam, aj keby si bola schopná vytvoriť miesta pre psikov, tak koľko by ich bolo? 20?30? … čoskoro by si ich mala plne aj ty …. Skor je potrebné hľadať domovy psom ktorý v tých útulkoch resp dočasných opaterach už su aby sa uvoľnilo miesto pre ďalších
Ani neviem, kde zacat v tomto... momentalne by som do toho nesla ani nahodou. Uvedom si, v akych problemoch je ekonomika, naklady na potraviny, na energie, hypoteky isli hore tak radikalne, ze schopnost a ochota ludi sponzorovat bude o chvilu na bode mrazu, lebo proste - nebudu moct... a ty potrebujes obrovske investicie... priestory, energie, pravidelne navstevy veterinarky, vencenie (teda personal), zradlo kazdy bozi den... ak chces "pomoct" tak sa spoj s existujucim utulkom, pomoz im zohnat sponzorov a napriklad ten existujuci utulok rozsirit...
btw. adopcna politika vacsiny utulkov by mala byt prehodnotena, pretoze je to obcas az absurdne, co vyzaduju... lebo lepsie pes 5 rokov v malej kliekte v utulku pod "dozorom" ako na dvore s milujucou rodinou...ale tak to je len moj nazor...