Zakladná škola v Bystrici

tomakatarina
9. jan 2024

Maminky prosím o radu
Dlhodobo žijeme v BB ale bez Trvaleho pobytu zatial cize spadovu skolu tu nemáme ani nikde na okolí. Každopádne aj tak skôr hladam sukromne kde je v triede menej detí a ide sa viac menej trošku alternatívne a este tak viac hravejsie. Skolka mu ale uz nema co ponuknut. Teraz mal 6 rokov. Máme dieťa čo je síce šikovne ale teda pozornosť mu uteka kade tade. Premýslame nad lazovnou a filipom v sasovej ale neviem ako je to s kapacitou. Mate skusenosti s nejakymi skolami? a aka je sanca sa tam dostat? A co sa tyka statnych tak ktoré beru aj bez trvaleho pobytu a kde sa vedia mozno aj viac venovat dietatu.
Dakujem za kazdu radu a postreh

pe_mi
9. jan 2024

@tomakatarina ahoj,aj školy patria do spadu?to som netušila.ja som myslela,že len škôlky

eliska13
9. jan 2024

@pe_mi aj skoly

tomakatarina
autor
9. jan 2024

@pe_mi všade počujem inak na meste povedali že natom nezáleží a školy tvrdia že berú podla toho kto tam spadá. Ak ostane miesto tak berú aj deti čo nie sú spádove.
Mám v tom už chaos.

pe_mi
9. jan 2024

@eliska13
@tomakatarina akože prídem si ako blbec,ale fakt som myslela ,že to iba škôlky majú 😁 mám syna školáka ,už štvrtaka a hlásili sme sa do mesta,keď sme ešte na dedine bývali a dochádzali sme.je to škola na sidlisku,dosť vyťažená .zobrali nás.
Celkom som prekvapená ,že to majú teda aj školy.
Neriešila som to s nikým ,ani som to nikde nezachytila
Ako Majka z Gurunu som 😃🙏

tanyan
9. jan 2024

Škola musí zobrať najskôr deti, ktoré splnili podmienky a sú v spádovej oblasti. Voľnú kapacitu môže doplniť ostatnými prihlásenými.
Z alternatívnych si pozrite ešte Narniu na Okružnej. Je to síce s "príchuťou" viery a cirkvi bratskej, ale vierovyznanie ani aktívny cirkevný život nie sú podmienkou. Dôležité je vhodne vyplniť dotazník vzájomného porozumenia a výsledky prijímacích skúšok.
Treba dať včas prihlášku do viacerých a potom dať všetkým vedieť pre ktorú školu ste sa rozhodli (aby ste neblokovali miesto na viacerých školách).

lenkahvh
9. jan 2024

@pe_mi človek sa učí celý život, však? No asi si deti prihlasovala v menšom meste na nejaké normálne, tj. nevychytené školy, je tak?

tomakatarina
autor
9. jan 2024

@tanyan Čiže ja možem mať prihlášku aj vo viacerých školách ?

tomakatarina
autor
9. jan 2024

Ide mi aj o to či mate osobne skusenosti so spomenutými školami a kapacitnými možnosťami.

lenkahvh
9. jan 2024

ja byt tebou idem do filipa skusit, mozno uspejes.
lazovna mi pride ustrelena, nejake deti odtial prisli k nam do "normalnej" zs na popud samotnych rodicov, a boli na tom vedomostne mizerne, mali co robit, aby sa zaradili celkovo do systemu
narnia mi je extremne nesympaticka prave kvoli tej cirkvi bratskej, ale ja som celkovo proti vsetkym cirkvam, takze ak ti nevadi, skus aj tam - poznam tam dost deti a su spokojne aj rodicia
mozno motyka vystreli a vezmu ho
ano mozes na viac prihlasit

lenkahvh
9. jan 2024

@tomakatarina dopyt urcite presahuje kapacity oboch skol
a este som si spomenula na prvu sukromnu zakladnu v sasovej, pozri aj to, ci by ta neoslovilo, ale ta nebude zadarmo

tomakatarina
autor
9. jan 2024

@lenkahvh kazda sukromna sa plati to som s tym ok. A o oku skoku v sasovej ide prosim?

tomakatarina
autor
9. jan 2024

@lenkahvh prosim pekne a co sa štátnych skol týka vies mi poradit nejaku dobru ? aj tam by som ho dala ak bude ta Skola v pohode. Do školy uz musí ist nakolko uz bude skolopovinny po 6tom roku cize ak nebude kapacita na sukromnej musím mat aj statnu skolu alternativu.

lenkahvh
9. jan 2024

jasne, ved aj tie ostatne spomenute su platene 🙂
sukromna zakladna skola
https://sukromnazakladka.sk/

tomakatarina
autor
9. jan 2024

@lenkahvh dakujem

lenkahvh
9. jan 2024

@tomakatarina ja sa viem vyjadrit len k tej, kde mam deti, o ostatnych si netrufam sa vyjadrovat
nasi chodia na dumbiersku, je to velka skola a nie som si ista, ci splna tvoju predstavu o nejakej alternative a individualnejsom pristupe - pre mna je ta skola vyhovujuca a som spokojna
trochu posurfuj po nete, na fb skupinach sa mozno dozvies, co potrebujes - napr maminky v banskej bystrici - pridaj sa tam
dolezita je dostupnost, ak nie su dobre spoje, budes dieta vozit 9 rokov - toto je tiez kriterium dolezite

tanyan
9. jan 2024

@tomakatarina Áno. Naša je teraz tretiačka. Bola na prijímačkách do Narnie, na Lazovnú aj SSV. Okrem toho sme museli dať prihlášku aj do spádovej. V Lazovnej bilingválnu triedu neotvorili, do Narnie ju nezobrali, na SSV bola na základe výsledkov prijímačiek prijatá. Spádovú školu sme informovali, že bude chodiť na SSV. Pre mňa bol prioritou rozvoj cudzích jazykov a úroveň vzdelania.

tomakatarina
autor
9. jan 2024

@tanyan mozem prosim vediet ako prebiehaju prijmacky na tieto skoly? priblizne ako dlho trvaju ci je pritom rodic naco sa tam kladie doraz.

tanyan
9. jan 2024

@tomakatarina Rodič nie je pri dieťati počas "testovania." Je to vlastne preverenie úrovne školskej zrelosti a pripravenosti - nejaké kreslenie, spájanie, logika a základné znalosti ako tvary, čísla, farby... Trvalo to menej ako hodinu (ak si dobre pamätám). Na SSV v rámci pohovoru dieťaťa s učiteľom overujú potenciál na cudzie jazyky (napríklad zopakovať neznáme slová).

ivetatalarova
10. jan 2024

Syn chodí do Narnia, v triede ich je 24 takmer na všetky predmety sa delia na polovicu. Robia sa prijímačky - rodič nieje na testoch - príklad učiteľka prečítala príbeh modrý lev rad číta fialovú knižku, zelena žirafa ma najlepšiu kamarátku bielu žabu - Dočítala a dieťa malo vyfarbiť a spojit zviera s predmetom. Boli slova a mal spočítať koľko písmen slovo ma, podčiarknuté najdlhšie a najkrajšie slovo. Zakružkuk číslo a podobne, trvalo cca 50 minút a dieťa musí byť sústredene, učiteľka si všíma ako počúva, či rozumie úlohe. Pokiaľ je dieťa hravé a nieje pripravené do školy o nič nepríde ak mu dáte odklad školskej dochádzky.

samarra
10. jan 2024

@tomakatarina Pozdravujem, odporucam sa zamerat najma na tr.pani ucitelku, pretoze moze byt najsamsuper skola, no na prvom stupni je triedna ucitelka najpodstatnejsia.
Niektore skoly maju moznost pri zapise/vypisani prihlasky napisat meno ucitelky, ktoru si zelate. Ak je to kapacitne mozne,, skola zvykne vyhoviet. Kazde skolopovinne dieta ma svoju spadovu skolu, da sa to vyhladat tusim na stranke mesta-podla ulice trvaleho bydliska, na tuto skolu NIE JE potrebne davat prihlasku, ak sa hlasite aj inde. Ak dieta na ziadnu inu nevezmu, spadova ZS je povinna ho zobrat, i ked nebolo na zapise. Ak mate dietatko sikovne, mozno stoji za zmienku zvazit vyberovu skolu - ssv, narnia (velmi dobra uroven anglictiny aj nad ramec rozvrhu, ako jedna z mala zs mali aj native speakra). Top uroven si stale drzi Dumbierska, kde je aj trieda pre nadane deti. Super je, ze ak by sa u vasho dietatka neskor ukazalo nadanie napr. na matematiku, moze chodit na hodiny do tejto triedy, co je naozaj zazitok, sama som na tej hodine bola v ramci dod. Celkovo je tato zs najuspesnejsia v ramci bb, odporucam pozriet rebricek. Pripadne, chodte si uzsi vyber skol pozriet na dod, spoznate vedenie, na otvorenych hodinach zazijete vyucovanie na vlastne oci. Ak hladate alternativu, najdete ju u Filipa, no treba ratat s tym, ze otvaraju 1 triedu s poctom deti 22. Alternativne ale na zaklade mojej skusenosti ucia na prvych stupnoch beznych zs viacere pani ucitelky. Triedna je jednoducho za mna zaklad🙂
Vela zdaru a spravnu volbu prajem👌💪🙂

evme0301
6. mar 2024

@tanyan Dobrý deň, keďže vaša dcérka chodí do SSV, chcem sa opýtať na prijímačky. Ide zápis a my veľmi chceme, ak by sa dalo tam. Ale nemám predstavu ako fungujú prijímačky. Budem vám veľmi vďačná ak mi poradíte. Je to pre nás veľmi dôležité. Ďakujem

tanyan
6. mar 2024

@evme0301 Dobrý deň, ak si dobre spomínam, tak to boli testy na overenie školskej zrelosti a pripravenosti a potom rozhovor, kde sa overí či je dieťa schopné vnímať a zopakovať slová v cudzom jazyku (francúzsky, nemecky, rusky...). Nejaká intenzívna cielená príprava tam v krátkom čase prinesie málo efektu. Hlavné je, aby sa dieťa cítilo ok, nemalo stres a naozaj ukázalo, že je prirodzene šikovné.
Ak je dieťa normálne šikovné a spoločenské, tak by podľa mňa nemal byť problém.
A v prípade, že by ste náhodou skončili pod čiarou, tak si určite podajte odvolanie. Vždy je tam zopár detí, ktoré sa hlásia napríklad aj do Narnie a niektorí rodičia sa rozhodnú pre Narniu, aj keď ich zoberú na SSV.