Kde mi podajú Misoprostol na ukončenie tehotenstva?

zuzinkazu
19. sep 2024

Ahojte, viete mi prosím poradiť kde v Banskobystrickom kraji podávajú tabletku Misoprostol na ukončenie tehotenstva? Žiaľ mám zamĺknutý potrat a chcela by som sa vyhnúť kyretáži. Moja Dr. mi túto možnosť nespomenula, len že môžem ešte týždeň počkať či sa potrat sám nespustí a ak nie mám ísť na zákrok :(

sisa_s
19. sep 2024

Skus zavolat na gyn.ambulanciu v nemocnici, tam ti najlepsie potvrdia, ale ja co viem, podavaju iba v Ruzinove a Bory

nairobi
19. sep 2024

@zuzinkazu mne ju podali na Antolskej v nemocnici, čiže zatiaľ jedine asi iba nemocnica dáva takúto možnosť

moolnarkaa
19. sep 2024

@zuzinkazu Ahoj, mne tiež toto isté povedala gynekologička, no keď som už bola na príjme v nemocnici, tak mi doktorka, ktorá ma pozerala povedala, že v mojom prípade by ani Misoprostol nepomohol, že musím ísť naozaj na zákrok. Možno ho tam teda podávajú, keď to vôbec spomenula, skús. Bola som vo Zvolene.

zuzinkazu
autor
20. sep 2024

@moolnarkaa volala som do Zvolena aj do BB a robia len kyretaž. Myslím, že o tabletkách nemajú inde ako v Bratislave veľa vedomostí. V BB mi sestrička povedala, že sa potrat tabletkou nesmie vyvolávať.

zuzinkazu
autor
20. sep 2024

Tak už mi je naozaj do plaču, volala som aj do Bratislavy a tam mi podedali, že mam isť do nemocnice v mojom meste. Oni ma vraj nebudú hospitalizovať len preto, že som z ďaleka. Keď som jej povedala, že tu to nikto nerobí povedala mi, že ona v parlamente nesedí a mam sa isť sťažovať tam. Čiže ženy čo nie su z Bratislavy a blizkeho okolia nemajú právo byť ošetrene šetrnejšou formou. Inde vo svete je to úplne normálna vec, u nás to jednoducho nejde.

mrazicka0972
20. sep 2024

@zuzinkazu a možno by vám to ani nepomohlo ako pani vyššie, radšej sa zveriť do rúk lekárov ako vymýšľať "dajte mi radšej tabletku". Z kyretáže ste do 3 mesiacov v poriadku

zuzinkazu
autor
20. sep 2024

@mrazicka0972 možno nie a možno aj áno. Ja len chcem mať možnosť využiť šetrnejšiu metódu ako ju majú napríklad ženy v hlavnom meste. Po kyretáži ste v poriadku za tri mesiace, po vyvolaní potratu tabletkou väčšinou hneď po skončení krvácania. Kyretáže mám za sebou už dve a tiež už bezhlavo rukám doktorov nedôverujem po tom ako som vďaka jednému odborníkovi zo Zvolena takmer prišla o maternicu, zachraňovali ma urgentne v Bratislave.

babetto
20. sep 2024

@zuzinkazu skúste Rakúsko

nairobi
20. sep 2024

@zuzinkazu nerobte paniku,,,mne tu tbl podali az 2x lebo mi nezabrala a nezabrala mi vôbec,musela som ísť normálne na kyretaz, čiže nemáte vôbec záruku ze vam ta tbl pomôže

karolinakk
21. sep 2024

@zuzinkazu na svk je tato tabletka ešte nelegálna na poziadanie pacientky (spolu s Maltou) inak všetky krajiny v EU ju majú zlegalizovanu. Bohuzial. Keď ju indikujeě lekár, je dostupnejsia. Skuste kontaktovat kliniky vo Viedni alebo v Brne, tam mi išli známe na potratovu tabletku bez problémov

sisa_s
21. sep 2024

@karolinakk autorka nepotrebuje potratovu tabletku (v zmysle zastavy akcie srdca a vypudenia plodu), ktora je u nas nelegalna, ale tabletku, ktora sa u nas podava iba na vypudenie mrtveho plodu z maternice pri spontannom potrate...ta sa u nas podava, ale zatial iba v BA, je to setrnejsia "chemicka" verzia kyretaze

karolinakk
21. sep 2024

@sisa_s je to to iste ako potratova tabletka, aktuálne je na skusku v BA ns Antolskej keďže to MinZdrav zvažuje že to navrhnú na parlamente aby to prešlo len potrebuju data

sisa_s
21. sep 2024

@karolinakk v ruzinove a bory sa pouziva legalne misoprostol, potratova tabletka = mifepriston + misoprostol...na antolskej neviem, co pouzivaju, ale teda aby skusali nieco, co nieco nie je legalne, sa mi nezda...

zuzinkazu
autor
16. okt 2024

Len pre zaujimavosť po čase pišem ako to celé dopadlo. Nakoniec som sa na najbližšej prehliadke s Dr. dohodla, že ešte týždeň počkám a našťastie sa mi potrat spustil prirodzene sám. Asi 5 hodín som silno krvácala, tak silno, že som skoro celý čas musela sedieť na záchode, pretože by to vložka neuniesla ani 5 minút... potom sa to trochu ukludnilo. V ten deň som ešte dosť krvácala, ďalšie dni už len veľmi mierne. Asi dva týždne som ešte špinila, a na poslednej kontrole mi Dr. povedala, že je všetko ok, maternica sa celá pekne vyčistila. Odporučila mi počkať jeden cyklus a po ňom, že sa môžeme opäť snažiť 🙂

kukulienka89
30. okt 2024

@zuzinkazu ahoj, prosím ta za akú dobu sa ti spustilo krvácanie? A bolo to hneď silne či začalo to spinenim? Myslím od verdiktu dr že teda je to MA.
Ja mám MA , v pondelok mi to lekárka potvrdila a večer som začala špiniť , zatiaľ stále len spinim(je streda) a tiež by som sa rada vyhla kyretazi, som objednaná na budúci týždeň piatok a chcela by som dovtedy aby sa to spustilo🙏

zuzinkazu
autor
30. okt 2024

@kukulienka89 ahoj, mrzí ma, čo práve prežívaš 😓 a veľmi držím palce nech si čo najskôr v poriadku...
Mne MA doktorka potvrdila v 11tt a povedala, že bábätko odumrelo v 9tt. Ako mi to oznámila povedala, že ak chcem môžem ešte týždeň počkať či sa krvácanie nespustí. Za ten čas som sa snažila tomu nejak pomôcť, pila som silný alchemilkovy a malinový čaj. Dávala si večer horúcu sprchu alebo kúpeľ a cez deň som sa snažila chodiť na prechádzky, aspoň trochu nejaké kopčeky vyšlapať a zadýchať sa... Možno to bolo len placebo, ale skúšala som. Po týždni keď som šla na kontrolu Dr. povedala, že to ešte na potrat nevidí, ale ja som už trochu pár dní pred kontrolou zašpinila a už som nejak aj cítila, že sa niečo deje, tak som ju ešte ukecala, aby sme ešte týždeň počkali, no a za cca 4-5 dní odo dňa ako som šplnila sa mi to spustilo. Prišlo to v noci a naozaj veľmi intenzívne krvácanie. Záleží aj v aký je tt. Predtým keď som potratila v 6tt som to mala podobne ako pri menzese. Teraz to bolo dosť náročné.
Napriek tomu som rada, že som to takto zvládla a nemusela na kyretáž. Aj tebe držím palce, všetko bude ok ☀️

kukulienka89
31. okt 2024

@zuzinkazu aj ja som bola 11tt teraz vlastne a plod 6tt.
Spinim od pondelka večera a stále je to intenzívnejšie a tiež si dávam horúcu sprchu a boli ma brucho ako pri MS. Mám termín na kyretaz na piatok buduci týždeň tak dúfam že to nebudem musieť absolvovať , si mila že si mi odpísala , vďaka a tiež súcitim s tebou . Je to náročné🫶