Daniela Maťuchová - prirodzené zlepšenie zraku

anna137
19. mar 2023

Ahojte, máte niekto skúsenosti s touto pani? Pracuje v BB, robí sedenia,prednášky, napísala knihu. Trochu to začínam študovať, ale na nete nenachádzam veľa informácii o ľuďoch, ktorým to naozaj pomohlo.

terezka1947
19. mar 2023

@anna137 raz som s ňou čítala rozhovor. Píše v ňom,že bola roky krátkozraká,od ZŠ nosila okuliare,neskôr sa dpt zvýšili. Po cca 40zistila,že ich nepotrebuje,vidí do diaľky lepšie a odôvodňovala to tým,že ich počas materskej nenosila a oko sa upravilo samé.
Každý,kto je krátkozraký vie,že naozaj okolo 40r.,keď prichádza k presbyopii,tak práve kratkozraki ľudia začínajú mať nižšie,resp.mnohi s nižšími dpt prestávajú nosiť okuliare do diaľky. To je fyziologický dané.
A k tej katarakte,čo spomínala,ako sa dá katarakta vyliečiť bez operácie?
K iným veciam sa vyjadrovať nebudem.
Cviky na oči môžu oddialiť presbyopiu,či "krátke ruky". Ale len oddialiť. Cviky pomáhajú očiam pri mnohých refrakcnych chybách,ale nie tak,že sa zbavíte okuliarov natrvalo a nsajmä pri vyšších dpt.
Keby to tak bolo,tak je svet inde. No zatiaľ len pribúdajú optiky a zrakové centra na operácie očí.
Ale,kľudne si knihu preštudujte a urobte si vlastný názor.

taktotedanie
19. mar 2023

Hlupost hlupost a este raz hlupost
Malo recenzii preto ze to nikomu nepomohlo

10zabka
19. mar 2023

@taktotedanie asi máš málo preštudované. Tohto roku je nominovaná na Slovenku roka.

taktotedanie
19. mar 2023

@10zabka staci ze vy to mate prestudovane

10zabka
19. mar 2023

@taktotedanie mám, ďakujem. Každý si to môže najprv preštudovať, kým niečo napíše 😉

terezka1947
19. mar 2023

@10zabka na Slovenku roka nie je vo výbere kvôli odbornosti 😉
Ona sama po 40r.prestala nosiť okuliare do diaľky,normálna vec....bežne sa to u ľudí s nižšími "minuskami" deje,je to prechod ku presbyopii.
Je zrakový terapeut,čo to v praxi znamená?
Ale vzdelanie má?optik,optometrista,očný lekár?
Nikde som sa to nedozvedela.
Môže sa venovať cvikom,kľudne,určite sa dá cvikmi ovplyvniť únava očí,uľaviť im pri práci s Pc,či cvikmi jemne posunúť presbyopiu. Ale "vyliečiť" oko,aby videlo,to určite nie. A už vôbec nie cvikmi "vyliečiť" zakalena šošovka,bez nutnosti operácie.
No ale fakt je aj ten,že človek naozaj vidí aj bez okuliarov😉akurát nie to,čo by mal,ale to,čo mu stačí.
Čiže keď niekomu stačí vidieť do metra,či stačí vidieť na číslo busu,až keď je pri ňom,či čítať tak,že použije lupu alebo si zväčší text na mobile,tak áno....vie sa "vyliečiť" a naozaj okuliare nepotrebuje.

10zabka
19. mar 2023

@terezka1947 ok, tak kvôli čomu tam prosím bola vybraná? Viem, že je nominovaná v oblasti biznis a management.
https://www.slovenkaroka.sk/ing-daniela-matuchova/

taktotedanie
19. mar 2023

@10zabka biznis a mamagement? A to co ma spolocne s “medicinou”, ktoru robi?
Naivita
Je to je hlupost vsetko nezreba byt naivny a vsetkemu uverit alebo nech ocni lekari vratia diplom??

10zabka
19. mar 2023

@taktotedanie ach... napísala som niečo také? Však keby nemala výsledky, tak by nemohla byť nominovaná v žiadnej oblasti. Preveruje sa nielen oblasť nominácie.

taktotedanie
19. mar 2023

@10zabka vdaka takymto ludom tito sarlatani zarabaju tazke prachy.. a ze slovaci nemaju peniaze nazvys, hla na takuto bohapustu somarinu sa peniaze najdu vsak?
To, ze je niekto nominovany neznamena nic
Cele je to blbost dufam, ze dalsi ludia tomuto nenaletia

terezka1947
19. mar 2023

@10zabka vieš,ide o to,že ona mieša veľmi veľa veci spolu. A to je zavádzajúce.
V súčasnosti sa do popredia okrem očných lekárov,kt.riesia od diagnostiky všetkých očných chorôb,liečby všetkého,čo sa oči týka,až po zisťovanie zrakovej ostrosti dostávajú do povedomia aj ďalšie odbory,či nazvime to profesie. Tie sa nepasuju do úlohy lekárov,ale riešia a zaoberajú sa iba zisťovanim zrakovej ostrosti,aplikovaním kontaktných šošoviek,v zahraničí majú trošku viac kompetencií pri zisťovaní napr.sy dromu suchého oka,atď,atď. Normálne sa tento odbor studuje na VŠ-optometria. Ale aj zrakový terapeut je speci odbor. Venujú sa pleoptike,ortoptike. Ale nikto z týchto profesii nikde nenapíše,že zrakovu chybu "vylieči". Vždy je najprv potrebná správna diagnostika. Čiže vždy musí ako prvý byť očný lekár,aby zhodnotil celkový stav oka. Potom môžu nasledovať ďalšie odbory. Zrakový tréning ako taký je fajn,pri deťoch napr.pri škúlení,či dokonca u dospelých ľudí často binokularna nespilupraca oči môže spôsobiť rôzne ťažkosti,no a na všetky podobné prípady je už speci odbor,zrakový terapeut. No zjavne nie ten,kt.je táto pani.
Ale zavádzajúce je,že táto pani napíše,že ponúka vyriešenie únavy očí z PC a hneď za tým,že rieši aj zrakové chyby ako napr.astigmatizmus.
No kto tomu odboru len trošku rozumie,musí sa minimálne zamyslieť.
Dá sa cvikmi posunúť presbyopia o pár rokov,ale nedá sa jej vyhnúť. Ako vyliecime cvikmi zakalenu šošovku?to tiež technický nie je možné. Ako vylieci astignatizmus cvikom?to si tiež neviem reálne predstaviť.
Sú problémy,kt.sa cvikmi dajú ovplyvniť do istej miery,ale tá pani neobjavila teplú vodu. Dokonca uz detičky chodievajú na pleopticke cvičenia. Aj dospelí ľudia riešia pleopticke cvičenia,ale nevyliecia nimi dpt,keď ju raz to oko potrebuje.
Čiže....ok,zrakový terapeut má peniaze,otvorila si súkromné centrum a ide riešiť alternatívne možnosti.
Kľudne sa treba prihlásiť, vyskúšať a potom nám dať recenziu.
Ale žiaden fundovaný odborník nikdy neobíde na začiatku očného lekára a kompletné očné vyšetrenie. Dokonca sám tam klientov budú nútiť aspoň raz za 3r.zajst,keď už nie každý rok.

10zabka
19. mar 2023

@taktotedanie vidím, že ideš len to svoje. K tvojim názorom sa vyjadrovať nebudem. Prajem ti pekný deň 🙂

10zabka
19. mar 2023

@terezka1947 ďakujem za vysvetlenie, viem, že máš pravdu a tvoj názor je odborný. Nikde som nepísala, že má stopercentnú pravdu a ku liečbe netreba odborníkov. Určite však knihu nenapísala a prednášky nerobí na základe domnienok, ale na základe skúseností a výsledkov. A nie, neobhajujem ju, mňa len hnevá, keď niekto bez vedomostí spochybňuje niekoho výskum, skúsenosti a výsledky.

terezka1947
19. mar 2023

@10zabka ja sa nepasujem do role odborníka. Len tiež vysvetľujem. Lebo veľa ľudí sa môže popáliť. A tobôž tu,na MK,keď mamičky s malými deťmi tomu uveria,obídu lekára a pôjdu k tejto pani na liečenie niečoho,čo je potrebné podchytiť. A dôjde k nezvratnému stavu oka.

10zabka
19. mar 2023

@terezka1947 verím tomu, že @anna137 sa pýtala na základe toho, že možno dostala od niekoho odporučenie, komu pomohli. Určite to však v prvom rade treba kontaktovať s lekárom, odborníkom.

10zabka
19. mar 2023

* konzultovať

terezka1947
19. mar 2023

@10zabka ono je pochopiteľné,že človek,kt.ma problémy sa chytá už aj slamky.
Ja len naozaj apelujem iba na to,že je teraz mnoho pseudoodbornikov. A zarábajú často na ludskom nešťastí 😔

10zabka
19. mar 2023

@terezka1947 máš bohužiaľ pravdu... verím však, že Daniela Maťuchová medzi nich nepatrí 🙂

terezka1947
19. mar 2023

@10zabka vieš,nedá mi ešte.
Ak niekto napíše,že odmala nosí mínusky a po 40r.odrazu cvičením pocítil,že mu stačia slabšie dpt,nie je to cvičením. Aj bez cvičenia k tomu oko každého minuskara dôjde. Záleží od výšky dpt,po akej dobe.
Použiť tento príklad na to,aby som si potvrdil úspešnosť mojej metódy je veľké klamstvo.
A mňa už táto pani nepresvedčí o svojej odbornosti.
Veľmi zavádza.
A nie je to fér a už vôbec nie profesionálne.
Druhá vec,kde sa treba zamyslieť. Nikde nespomína spoluprácu s očným lekárom. Čo je tiež hodne zamyslenia sa.
Keby sa seriózne venovala cvikom oči pred únavou z Pc,umelých svetiel,práce na blízko,atd a neriešila svoje úspechy nad dioptriami,to by nikto nenamietal. Ok,postavila si na Tom biznis,v pohode.
Ale takto to ok nie je. No ale už nič viac písať k tejto téme nebudem. Nech si každý urobí svoj názor.

10zabka
19. mar 2023

@terezka1947 jj, pracuje s batesovou metódou a tento odbor študovala v Anglicku. Neviem, či vôbec slovenskí lekári s touto metódou pracujú, tiež som k tomu nenašla žiadne oficiálne stránky.

taktotedanie
19. mar 2023

@10zabka lebo to nie je v sulade s EBM …. Preto ste nic nenasli..akysi pofiderny certifikat z anglicka si moze soravit kazdy

natur
17. nov 2024

@anna137
> "Trochu to začínam študovať"
Čo je nové? Skúsila si na sebe? S akým výsledkom?

natur
17. nov 2024

@10zabka
> "verím tomu, že @anna137 sa pýtala na základe toho, že možno dostala od niekoho odporučenie, komu pomohli. Určite to však v prvom rade treba kontaktovať s lekárom, odborníkom."
Myslíš odborníkov očných lekárov? Od nich je odpoveď jasná. Drvivá väčšina z nich neverí Batesovej metóde zlepšenia zraku. A napr. pri chybách zaostrovanie odporúčajú nosiť okuliare a predpisujú ich.
Myslíš odborníkov terapeutov Batesovej metódy? Aj od nich je jasná, ale opačná. Cvičiť.
Možno treba kontaktovať oboch.
Podobne ako v prípade bolesti chrbtice. Podľa mňa by bola veľká chyba kontaktovať len neurológa, a vynechať fyzioterapeuta. U toho prvého pohoda, lieky a infúzia, nemusíš nič. Ale u toho druhého drina - cvičiť a cvičiť tie svaly, denne, a nikdy neprestať.
PS Aj oči ostria len vďaka svalom. Nasaď pred ne okuliare a nemusia. Tie zakonzervujú refrakčnú chybu, svaly oka sa nemusia vôbec namáhať - oči vidia. S nimi.

terezka1947
17. nov 2024

@natur áno,posilniť svaly oči je dobrá vec a môže ti pomôcť napr.oddialit presbyopiu,či cviky pre malé deti pomôžu predísť tupozrakosti,či riešia škúlenie,atď,atď.
Celkovo pleoptika a ortoptika má na Slovensku ešte slabé zastúpenie,hoooci sa to už po vzore Čiech a Nemecka šíri.
Ale títo cviky nevyriešia všetky očné vady. Pretože tie sú na inom princípe,ako iba na "svaloch" . To len tak zjednodušene z rýchlika zhrnuté.

natur
17. nov 2024

@terezka1947, nerozumiem. Prečo "všetky" očné chyby? Typický oftalmológ nepríjme myšlienku, že by Batesova metóda pomohla vôbec čo i len refrakčným chybám s ostrením (krátkozrakosť, ďalekozrakosť, astigmatizmus).

Písala si aj:
> "cviky pomáhajú očiam pri mnohých refrakcnych chybách,ale nie tak,že sa zbavíte okuliarov natrvalo a nsajmä pri vyšších dpt.
Keby to tak bolo,tak je svet inde. No zatiaľ len pribúdajú optiky a zrakové centra na operácie očí."

To nebol dobrý argument. Podobne ako by nebol tento:
"Zmena životosprávy vedie k schudnutiu a lieči metabolizmus cukrovkára II. typu (diabetes melitus). Ale nie tak, že by mu pomohla natrvalo.
Keby to tak bolo, tak svet je inde (ľudí s DM by významne ubudlo).
No zatiaľ ich len pribúda. Rovnako ako počet amputácii nôh apod. ako následok cukrovky. Celosvetovo, počet cukrovkárov sa myslím za posledných 40 rokov zoštvornásobil. Epidémia."

Keď teda cukrovkár II. typu schudne a zbaví sa závislosti na vonkajšom inzulíne natrvalo a ty povieš že to nie jeale natrvalo (súhlasím - stačí sa vrátiť k pôvodnej životospráve, pribrať,...) predsa neznamená, že zmena životosprávy nepomáha (dokonca ako jediná predsa lieči, extra inzulín vôbec).

Detto pri zraku. Jedine zmena v životospráve (zmena dennodenných zlozvykov pri používaní zraku, a/alebo pravidelné cvičenie) môže zaostrovanie zlepšiť, okuliare vôbec.
A zase, stači sa vrátiť k zlozvykom a/alebo prestať svičiť a zrak sa zase zhoršuje.

natur
17. nov 2024

@10zabka
> "Neviem, či vôbec slovenskí lekári s touto metódou pracujú, tiež som k tomu nenašla žiadne oficiálne stránky."

Daniela M. usporiadala nedávno Festival očného zdravia v BB, https://bbonline.sk/podujatia/festival-ocneho-z.... Páčili sa mi okrem jej prednášky aj tie od (spolu s neformálnymi osobnými rozhovormi s nimi v prestách):
- očná lekárka MUDr. Annamária Pawelová,
- diplomovaní optometristi:
- Ing Antónia Jakubíková, dip.o.
- DiS Filip Malenka.
Všetkých zdá sa spája jedno: vyštudovali a tešili sa, ako budú pomáhať. Ale postupne precitli, uvedomili si, že vlastne moc ani nepomáhajú. Napr. pri chybách zaostrovania len predpisujú silnejšie a silnejšie dioptrie.

1. MUDr. Annamária P. v KE robí ďalej prax očnej lekárky, myslím že polovičný. A zároveň paralelne už aj Batesovu metódu, ktorú vyštudovala v Londýne len nedávno. Priviedla ju k nej jej osobná skúsenosť jej dcéry. Ako "dobrá mama" (zrejme kým ona ešte nebola atestovaná) na odporúčanie nejakej očnej lekárky nosiť okuliare stále, dcérku nútila. Hoci tá nechcela. Napriek noseniu nič platné, myslím krátkozrakosť sa zhoršila z malých dioptií postupne až na 6, (a škúlila ďalej). Po prečítaní rozhovoru s Danielou za ňou pricestovali, naučili sa jednoduché cviky, dioptrie dali na polovicu. (A odstránili škúlenie - to bolo aj nevýhodou, slečna keď už mala oči pekne rovné, stratila vnútornú motiváciu na pokračovanie v cvičení po úplné odstránenie potreby okuliarov).

2. Antónia J. v KE okrem praxe optometrie vyučuje na Strednej zdrav. škole a pomimo robí očný tréning. Má neskutočné skúsenosti, to bola prednáška!

3. Filip M. v BA sa rozhodol ponúkať svojím klientom takúto alternatívnu možnosť:
+ Predpisovať im okuliare so slabšími dioptriami aké im nameria
+ chodiť na premerania 1x za polrok
+ "vymieňame sklá za nový pár aj pri drobnom zlepšení"
+ výdavky na stále nové okuliare kompenzuje takto: "nestenčovaný pár antireflexných skiel dávame zadarmo"
+ skladanie okuliarov keď je možné (obyčajne odborníci vyžadujú nosiť priam stále, lebo zrak by sa vraj zhoršil)
+ podmienkou je pravideľné samostatné cvičovanie podľa Batesovej metódy
Pozn. pracuje v ZOOM optika v BA, a "Aktuálne máme 2-3 zákazníkov v experimentálnej fáze zlepšovania zraku, kde domeriavame po pol roku". Jemne nás poslucháčov motivoval aby sme sa pridali tí, ktorí okuliare potrebujeme ak by nám dochádzanie do BA nevadilo.

❓ Prečo je Batesova metóda neznáma medzi ostatnými odborníkmi?
MUDr. Annamária P. mi to vysvetlila rýchlo, tak ako sa podobne vyjadrili aj ostatní odborníci. "Lebo sa nevyučuje na univerzitách."

natur
17. nov 2024

@zabka
>"ale na nete nenachádzam veľa informácii o ľuďoch, ktorým to naozaj pomohlo"

Vyššie som spomenul prípad dcéry tej očnej lekárky. A potom tá optometristka Antónia J. - cez prestávku, na moju otázku, koľko pozná ľudí, ktorí si zrak (krátkozrakosť alebo ďalekzrakosť, a myslím len v cca mojom veku?) cvičením zlepšili, povedala, že cca 20. Jej email je zrakovy.trening@gmail.com

Pozn.
Ináč mne sa páči najviac osobný príbeh Meir Schneidera, čítal som od neho Do 17 rokov vlastne slepý, rozoznal len tmu a svetlo. Dostal sa k Batesovej metóde, a trénoval a trénoval (skoro 13 hod denne! 🙂 Po polroku bol schopný rozoznať predmety, po 1,5 roku čítal bez okuliarov, po 10 rokoch získal vodičský preukaz. Daniela M. sa s ním stretla, veď sú vlastne kolegovia.

terezka1947
17. nov 2024

@natur dovolím si označiť @taktotedanie či by sa chcela k tejto téme a prednáške vyjadriť.

taktotedanie
17. nov 2024

@natur necitala som vsetko avsak podstatne- lebo oftalmolog sa riadi EBM, anatomiou a fyzikou tu nejde o neprijatie nejakych cviciacich metod, ako bolo vyssie spomenute pleoptika a ortoptika ma svoje opodstatnenie bohuzial na sr to nieje az na tak super urovni ako napr vo svete
A nebudem sa tu vyjadrovat k nejakym Daniela M, Antonia J, Filip K akoze toto je pre mna irelevantne

taktotedanie
17. nov 2024

A nie kratkozrakost ci dalekozrakost ci zakalenie sosovky ci poskodenie sietnice CVICENIM NEVYLIECITE!