Prosim va je tu niekto kto kupoval byt priamo od vlastnika bytu, cize bez agentury, a ako ste si overili ze byt naozaj nema nijake dlhy, exekuciu, je založený, alebo cokolvek ine co by majitel chcel zatajit a s tymi problemami predat byt? Prosím vas ak mate nejake rady,tipy na co si davat pozor, prosim dajte mi vedieť.
@babovka2321 dobre super. Ked ja vobec nemam s takýmto niecim skúsenosti ani znalosti, takze ani taka banalna vec by ma nenapadla. Mozem sa este spytat inu vec. Myslite si ze by to bolo prehnane zaplatit si pravnika aby to naozaj vsetko dobre overil alebo vlastnim overenim na katastri si mozem byt ista ze byt nema dlhh alebo ine tarchy?
@makuliena kupujes byt v hotovosti alebo na hypoteku? My sme byt predavali bez realitky, ale kupci mali svojho financaka, ktory im s takymi vecami podla mna pomahal. My sme kupovali nehnutelnost aj s realitkou aj bez, stale ale s financnym poradcom. Ale tarchy na nehnutelnosti si vies pozriet aj sama. No na vypracovanie/skontrolovanie kupno predajnej zmluvy by som si pravnika zaplatila. My sme davali tiez pravnikovi zmluvy robit, takisto aj kupcovia nasho bytu.
@makuliena ahoj, existuju firmy, ktore sa priamo specializuju na tento "kupou sprevadzajuci" proces. Cize ti pomozu vyhotovit zmluvu so vsetkymi pravnymi nalezitostami, a podobne.
Rovnako napr. ked chces stavat dom, tak za teba obehaju vsetky urady a podaju za teba ziadost o stavebne povolenie. Len ja som taky typ cloveka, co by som si to radsej obehla sama.
@makuliena skús pozrieť na ZBGIS na kataster portal, nájdi ten dom, klikni na vlastníka a tam nájdeš list vlastníctva úplný alebo čiastočný. Úplne dole sú prípadne ťarchy. Je to zdarma. Ak potrebuješ pomôcť. Napíš mi.
Keď je tak, že si úplne neskúsena v tom, tak jednoznačne odporúčam ísť cez realitku.
Oni bud vybavia všetko s tebou, pomôžu pri potrebných listinách z katastra (ak si chceš všetko skontrolovať) alebo kľudne môžeš ich poveriť tak, že všetko urobia za teba,teda aj tie kontroly, overenia, vypracovanie zmluvy, notára a podobne
Realitka si dnes berie tak 3-5 tisic za "predaj" nehnutelnosti a zaplatila by to v tomto pripade autorka nad ramec predajnej ceny a ani tak by nemala istotu, vela ludi realitky odrbali.
@makuliena
ahoj, najdi si maklera, dohodni sa s nim na jednom sedeni na kave. Povedz mu co ta zaujima a ci je ochotny odpovedat ti takto jednorazovo ak by ti to stacilo. Opytaj sa ho ci je v pohode 50-100€ za jeho cas a info.
A este uplne odveci, mimo papierovaciek. Zisti si akych by ste mali susedov. Rodina s detmi na poschodi nemusi byt pre vsetkych ok akebo vrieskajuci sused psychopat. Prajem vela stastia.
A
@svetlonos prepáč, ale ako zisti autorka aký tam bývajú susedia? Aj keď je to dobrá rada....Bude sedieť a a počúvať na poschodí? Iný spôsob ma nenapadá, najmä ak je to vo vzd. meste...
Dakujem pekne za vsetky komentáre, vsetky velmi užitočné!!! . Uz som si nasla ten kataster, a tam som vlastne videla aj susedov, ktori su moji známi len som o ton nevedela ze tam bývajú vo vedlajsiom vchode. Takze super. Ale este si chcem viac detailnejšie info o dlhoch zistit.
@deti95060810
opytala by som sa majitela bytu 🙂 ak by to bolo mozne a napadaju ma aj ine moznosti. Je to ine s prenajmom a kupenym bytom. Obcas sa da aj medzi riadkami citat, ked sa pytam na susedov. Mila pani dochodkina bude mat asi rada klud a nie hluk deti a mlada rodina s dvoma detmi, no vies…🙂. Tak nejak som to myslela. Nic proti detom 😂 tiez kedno mame.
Po viacerych prispevkoch tu a skusenostiach - by som si dala pozor na susedov a z jednej tunajsej diskusie - aj na susedsku vybavenost - napriklad detske ihriska pod oknami ak este nemate deti 😅
@makuliena ved pozri sa na kataster na list vlastnictva, ci su na byte nejake tarchy 🙂