Gymnázium Janka Jesenského v Bánovciach

lele64
20. mar 2024

Ahojte, akú máte skúsenosť s týmto gymplom? Konkrétne myslím bilingválnu časť. Aké sú tam predmety? Učitelia? Triedy?

akinimod
20. mar 2024

@lele64 ahoj, zalezi ci sa ide na osemrocny alebo stvorrocny. Na stvorrocnom si vyberies druhy cudzi jazyk a na osemrocnom je povinna nemcina okrem anglictiny. Ucitelia ako vsade, niektori fajn niektori menej 😊

lele64
autor
21. mar 2024

Ďakujem a na bilingválnej časti sa učí aj iný cudzí jazyk okrem angličtiny? A tí, čo prestúpila na začiatku deviateho ročníku, budú mať 5 ročné štúdium a tí po 9. ročníku 4-ročné?

akinimod
22. mar 2024

@lele64 no pokial sa studuje 1-4 tak je tam myslim pldla zaujmu študentov výber rustiny, spanielciny alebo francúzstiny. Samozrejme ked je maly zaujem ten jazyk sa neotvorí a treba si vybrať iny. A pokial viem 5 rokov sa tam nestuduje vôbec, iba 4. Cize z deviateho rocnika normalne do 1. A študuje sa 4 roky v kazdom prípade.
A este, to nie je bilingvalny gympel pozor na to. Tam sa neučia predmety ostatné v cudzom jazyku. Tam sa uci len viac jazykov ale zakladne predmety ako matematika, fyzika chemia su všetky v slovenčine.

lele64
autor
22. mar 2024

@akinimod oh ďakujem! A nevedela by si, kde blízko by sa dal nájsť nejaký bilingválny gympel?

akinimod
22. mar 2024

@lele64 v Trenčíne je bilingválny pre francuzsky jazyk a v prievidzi myslim pre nemecký. Pre anglický je najbližšie asi az v martine. Nie je za co, rada som pomohla 😊

zuzanaam
22. mar 2024

@akinimod nehnevaj sa, ale píšeš hovadiny. V BN idú otvárať už 2 rok 5-ročné bilingválne štúdium v AJ. Prihlášky sa dali podať do 20.3. Štúdium je 5-ročné, bez ohľadu na to, či dieťa ide z 8. alebo 9. ročníka.

somdement
4. máj 2024

Ahoj!
Ako vidím, rada by si sa dozvedel/dozvedela niečo o Gymnáziu Janka J. Ja sama chodím na túto bilingválnu sekciu do môjho prvého ročníka. Podľa mňa sa nemáš čoho obávať, je to to isté, ako keď ideš na normálne gymnázium (4-štvorročné myslím), len s tým rozdielom, že máš niektoré predmety navyše a v angličtine.
Prvý rok by ste sa všetci mali dostať na rovnakú (alebo aspoň podobnú) úroveň anglického jazyka. Budeš mať predmety ako slovenský jazyk a matematika (ešte v slovenčine, pretože aj z nej sa máte dostať na rovnakú úroveň, keďže na bilingválne gymnázium môžu ísť aj ôsmaci), samozrejme, aj nejaký cudzí jazyk, ktorý, ak Ťa príjmu, si vyberieš niekedy v júni (to Ti zašlú správu edupageom). Maš na výber zo štyroch (nemecký, španielsky, francúzsky a ruský jazyk) a ak nemám zlé informácie, tak Vás by v triede malo byť 24, čo znamená, že už Vás rozdelia do dvoch skupín na cudzie jazyky (napr. francuzština 12 žiakov a španielčina 12). Dúfam, že rozumieš. :D
Potom budeš mať predmet anglický jazyk, ktorý budeš mávať s dvomi učiteľkami. Prečo? Pretože s jednou budete preberať anglický jazyk ako na základnej škole (prepáč, neviem ako to nazvať) a s druhou budete preberať čisto IBA gramatiku. Pribudne Ti predmet ako britská a americká literatúra a anglická konverzácia. Budeš mať aj umenie a kultúru - to je niečo ako výtvarná (bez kreslenia) a dejepis dokopy. Potom náboženstvo/etika a telesná výchova. A, samozrejme, aj triednická. Potom NÁM dali ešte biológiu v anglickom jazyku. Ale neviem, čo budete mať Vy ako prváci, tak túto informáciu ber s rezervou. 🙂
Učitelia? No vždy tam budú takí, ktorých nebudeš mať rád/rada. To už je len na Tebe. Avšak, jednu radu, ktorú mi dali ešte na základnej škole je, že sa snaž. Ale učitelia tam sú fajn a vždy sa snažia byť nápomocní.(dúfam, že to teraz nezakríknem :D)
Vlastne bilingválna triedy, teda tam, kde ja chodím, sa volá 1.AB.
Tvoj prvý a druhý deň sa dozvieš veľa informácií, tak buď na to pripravený/pripravená. A buď pripravený/pripravená na to, že každý učiteľ, ktorí Ťa bude učiť, sa Ťa bude pýtať na meno, odkiaľ si, čo rád/rada robíš, záľuby a atď. AK by si chcel/chcela vedieť viac, kľudné napíš.
A ak by si sa chcel/chcela dozvedieť viac o učení a predmetoch a podobne, tak tu Ti prikladám link na rámcový učebný plán 5-ročného gymnázia rovno z originál GJJ stránky.
LINK: https://cloud-7.edupage.org/cloud/RUP_5G_2023.p...

Ahoooj!

A ešte som zabudla! Veľa šťastia na prijímačkách! Dúfam, že sa uvidíme.

somdement
Autor odpoveď zmazal
Zobraz