Život s dieťaťom v Austrálii - školský systém

sophieeee
15. mar 2021

Ahojte.
Chcela by som sa opýtať Vás mamičiek, ktoré žijete v Austrálii, na život s dieťaťom. Mám dcéru v predškolskom veku, čiže od septembra by mala nastúpiť do ZŠ. Do Austrálie by som chcela ísť cca za 2 roky, buď na štúdijne víza alebo na partnerské ( priateľ by išiel pracovať), toto budeme riešiť skrz agentúru. Ide mi hlavne o dcérine vzdelanie. Po jazykovom kurze, by presrúpila na austrálsku základku. Sú v Austrálii základné školy, za ktoré sa neplatí? Ako tam funguje školský systém? Niečo som našla ale ohľadom cien sa neviem zorientovať.
A ešte by ma zaújimalo ako to je teraz s emigrovaním, počas Covid krízy. Je tu niekto, kto čerstvo presťahovaný? 🙂
Ďakujem

maximilie
15. mar 2021

@sophieeee kým odpise niekto, kto ma presne info, tak co ja viem od kamarátky, nie je to vôbec take ľahké. Oni zili v Austrálii asi 5r, dcera sa narodila v Austrálii a napriek tomu nema austrálske občianstvo, uz rok ich nechcú pustiť zo Svk naspäť domov. Občianstvo nedávajú len tak hocikomu a cudzinci tam majú veeeeeelmi veľmi a este raz veeeeeelmi zle podmienky. Myslím, ze aj školy sú strasne drahe, ked bl nie si ich občan. Teraz sa tam urcite nedostaneš.
Za skolu neplatia len občania.
Tak teraz neviem , ci mam dobre informácie. Sama som zvedavá 😀

valilienka2
15. mar 2021

@sophieeee moja sestra tam žije, šla tam na študentské víza, teraz ma priatela a s ním syna 3 ročného, ale on je Austrálčan, strasne dlho jej trvalo kym si vybavila partnerske viza a kym maly dostal obcianstvo. Momentálne vycestovat odtial nemoze, len na extra vynimku, ktorá sa ťažko vybavuje. Info o škole neviem, keďže malý do školy ešte nechodí

madla60
15. mar 2021

Školský rok tam začína 1.2., občianstvo "dávajú" musia sa robiť skúšky po 5 rokoch pobytu - ak sa v priebeh vycestuje, tak sa to predlžuje. Školy sú súkromné aj štátne, v štátnych sa neplatí, platí sa za uniformy, jedlo sa nosí všetko z domu. Ak pricestuješ, tak sa ide do karantény - hotel a platíš si to sama. Cudzinci sa môžu zamestnať - dcéra mala vysťahovalecké víza, jej kamarátka tam išla ako "študent", ale jej manžel sa zamestnal, zamestnávateľ mu poskytol "záruku" či ako sa to volá, že ho zamestnáva a platí mu mzdu. A vôbec nie veľmi zlé podmienky ako píše maximilie.

sophieeee
autor
16. mar 2021

@madla60 ďakujem za pozitívne info 🙂

violett30
14. sep 2021

Dobrý deň. Nájde sa tu žena, matka, ktorá žije dlhodobo v Austrálii a chcela by poskytnúť rozhovor o živote v Austr. pre ženský časopis? Ak áno, prosím píšte na majzunova.veronika@gmail.com
ĎAKUJEM

martinab54
22. jan 2023

@valilienka2 ahoj chcem sa opýtať tvoja sestra je ešte v Austrálii ? Ako dlho čakala na parner víza ?